2Du kan finde frem i skæret af en tælleprås
Jeg ville gerne vende tilbage · til det listige lille skjul i Dødem... [...]
Digte
14 år siden
1Fugleskræmsel
Lyset bliver sparsomt · i disse dage. Snart vil frosten svide · vores... [...]
Digte
14 år siden
1Bogmærke
En ensom lille bog · venter på dig. · Dens dage er lange, · dens nætter... [...]
Digte
14 år siden
2Dialog: Scoreboren ved Paradishavens port
Paradishaven i Hesede Skov er et fascinerende sted. Lige op til h... [...]
Kortprosa
18 år siden
5Trialog: Åndssvag eller ej
Min veninde Tove stod og ventede på bussen. Ved busstoppestedet v... [...]
Kortprosa
18 år siden

Puls: 3,5

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Jane Røken (f. 1948)
De stejle bakker giver god læ for de kolde vinde, og det er sjældent, at tågen letter fra sumplandet i dalen. Store, mørke træer vokser sig hér ranke og høje, og de vilde natfugles råb høres både ved dag og ved nat. Blandt de hæst hviskende græsser på den gyngende grund, med røgtåger svøbt om krop og lemmer, holder ukendte væsener til.

Er lygtemanden et ukendt væsen? Mange har berettet om, hvorledes han med sit forræderiske blus har lokket intetanende folk ud på den bløde grund, ud til de hviskende græsser, de gyngende tuer, ud i en anden verden, ud i det, man ikke kan nævne ved navn. Mange har fortalt om, hvorledes folk, der mente at se et hjælpende lys forude, er kommet bort fra den sikre sti, sunket i dyndet, sunket, sunket, fod, læg, lår, krop og det hele, sunket, forstår I! Bort fra hér, ud i dér, forsvundet, sporløs, borte, væk! Sporløsheden er det værste, mener man. De sporløst forsvundne er ingen rigtigt tryg ved.

Men hvor mange har i virkeligheden været nær på lygtemanden? Lugtet hans klamme hår, set hans blege øjne, hørt den næsten lydløse hvæsen af de små blus, der udspringer fra hans fingerspidser? Hvem har stået halvt i skjul bag et træ i mosens udkant og set ham bevæge sig langsomt, sikkert, ude blandt de bløde tuer, snart usynlig, snart som et tydeligt omrids i tågen - og hans små lys, ja, de små lys, de fortrolige små flammer, der lokker mennesker til sig.

Mosekonen kender lygtemanden, og ligeså de mange andre tusmørkevæsener, der har hjemme i sumpene. Halvlysets verden er deres: dynddisen, rimtågerne, nordlyset, måneskinnet, de sparsomme sene solstrejf gennem mosedampene og de høje græssers fletværk, alle er de slægtninge til lygtemandens blus. Også disse betragter menneskene med mistro. Halvlysets elverfolk kan have deres rige i fred, dér hvor lygtemanden viser vej.

Og det er netop, hvad han gør, lygtemanden. Han viser vej, narrer aldrig på afveje. Hver den, der tager sit første skridt ud på den gyngende grund, ind i tågen, ind i mosen, er på vej.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 21/04-2004 22:52 af Jane Røken (Maui) og er kategoriseret under Kortprosa.
Teksten er på 346 ord og lix-tallet er 35.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.