28Udflugt
Allan så op mod huset. Det var blevet malet siden sidst. En klar,... [...]
Noveller · storm
15 år siden
7Nu Spiser Vi
De sidder ved et bord. Hele den lille familie. Far, mor, søster o... [...]
Noveller
16 år siden
2Forsinket
Jeg siger, det er sidste gang. Jeg siger, at han ikke kan blive v... [...]
Kortprosa
16 år siden
5Manden På Bænken
Der gik et stykke tid før jeg lagde mærke til ham, men når jeg så... [...]
Kortprosa
16 år siden
2En tvivlers bekendelse
Hvis alt bare var sort og hvidt · Noget godt og andet skidt · Ville j... [...]
Digte
16 år siden
23Drengen der blev til en and
"Sagde den noget?" Den lille dreng så måbende frem og tilbage mel... [...]
Eventyr og fabler · eventyr
16 år siden
0Landevejen
Han trådte med vaklende skridt fremad, hans gummisko egnede sig i... [...]
Noveller for børn/unge
17 år siden
0Mødet på Tårntrappen
Christian kiggede ind i det knitrende bål, en knast sprang. Han k... [...]
Noveller for børn/unge
17 år siden
0Åben en kasse...
Flyttebilen kørte i et roligt tempo. Flere biler overhalte end bl... [...]
Noveller for børn/unge
18 år siden
1Såret vilddyr
Det samme skete hvert år. Et evigt møllehjul drevet af gentagelse... [...]
Noveller for børn/unge
18 år siden
1En levende bekymring
Hvis jeg var levende, · Og gik på begge benene, · Ville det bekymre a... [...]
Digte
18 år siden
3Flaskeposten
Han stod i vandets bløde bølger, som roligt slog i mod hans mørke... [...]
Noveller for børn/unge
18 år siden
0Frygt
...dunk...dunk...dunk...dunk... · Hans ben pumpede mod den bløde sk... [...]
Noveller for børn/unge
18 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Martin Hjortlund Nohns (f. 1990)
De sidder ved et bord. Hele den lille familie. Far, mor, søster og lillebror. Der er en pæn dug, og det er en skam når man spilder. Over dem glimter en lysekrone, og under dem er et nylakeret gulv. Den ene væg bærer et stort maleri, der viser en stor, rolig sø. Det har været dyrt.
   Der bliver ikke sagt noget, men de ville selv sige, at det er fordi de spiser. Stilheden skrabes kun af gaflerne mod tallerknerne, og det er for det meste kun drengen, der gør dette. De andre har lært at spise ordentligt.
   Alligevel kommer faderen til at spilde rødvin over hans skræddersyede skjorte. Han bander kort og indebrændt. Det er ikke første gang, det er sket. Altså at han spildte. Moderen sagde for nyligt noget om parkinsons, og uskadeligt lægebesøg, men faderen undlod at svare.
   Kvinden skal også til at sige noget nu, og hun åbner faktisk munden, men manden ser på hende og så samler hendes læber sig igen, og hun kigger på maden uden at spise af den.
   Drengen har helt glemt at spise efter, at hans far spildte, og ser i stedet frem og tilbage på sine forældre. Hans gaffel er ved forglemmelsen røget ned i skødet. Kvinden ligger mærke til dette, men tænker blot, at det kræver endnu en opslidende tøjvask. Drengens distræthed har vist sig umulig at kurere.
   Søsteren stoppede kun kort op, da faderen spildte. Skulle ligesom trækkes op igen, men nu spiser hun igen langsomt og tøvende, som var hver mundfuld en svær beslutning. Hendes blik er rettet mod tallerkenen, men hun ser ingenting.
   Fadderen tørrer sit tøj med en silkeserviet og udstøder kun små grønt, som en slags vågen snorken. Til sidst genoptager han spisningen, men drikker ikke længere. Han siger til sig selv, at han heller ikke er tørstig.
   Pludselig rejser datteren hovedet op og siger med svag stemme: "Jeg er gravid igen. Undskyld."
   Så begynder pigen at græde lydløse tårer. Hun flytter ikke hænderne fra gaflen og kniven, så tårerne triller uhindret ned af hendes kinder og drypper ned på hendes kjole og enkelte gange dugen. Kvinden ser op og forstår, at der vil være mere vaskearbejde. Hun tænker også på om hun græd ligeså meget, da hun var i puberteten. Måske datteren skulle til psykolog. En af de anonyme, der hedder ph.d. til fornavn.
   Faderen ser også op. Han slår gaflen ned i bordet i en hurtig, men stille takt, og ryster så kortvarigt på hovedet. Han kigger ned på maden igen og slår nu nærmest maden op i munden. En enkelt gang rammer gaflen hans fortand, og han bander højt.
   Lillebroderen stirrer på sin søster længe, for så i glimt at se på sine forældre, der ikke møder hans blik. Han ser på søsteren igen. Hun bliver ved med at græde, og der er kommet en våd plamage på hende kjole. Han tager sin gaffel og stikker hende stille på armen. Hun reagerer slet ikke. Han presser gaflen hårdere mod hendes hud, indtil den til sidst giver efter, og små blodsdråber viser sig. Hun siger ikke noget, men tårerne pibler stadig frem i takt med blodet. Drengen trækker gaflen tilbage, og det føles som om al hans hud trækker sig sammen. Nu snøfter han også, og han kan ikke engang holde snotklatten inde, så den lander på de rene bukser.
   Kvinden ser op på sine børn, med et stykke kylling hængende på gaflen mellem tallerken og mund. Hun prøver at kigge væk, men hendes blik er låst fast. Langsomt daler gaflen med kødet mod bordet, og hendes tårekirtler begynder at vibrere, indtil en dråbe bryder frem som lava fra en vulkan.
   Manden ser ikke op, men opfatter alligevel det hele. Til sidst smider han bestikket fra sig, og krænger sine rystende hænder op i sit ansigt. Han har lukkede øjne, og hans håndflader gnubber overalt i hans ansigt, som var han ved at vaske sig. Da han rejser sig op i et nu, slår stolen tilbage i væggen, og det giver et ryk i de tre andre.
   Manden går med faste skridt ud af huset og ind garagen, for at sætte sig i sin firmabil. Det er en Mercedes. Han bakker ud på villavejen, og drøner ud mod de større veje. Resten af natten kører han rundt i byen, indtil benzinen endeligt løber tør. Der, på en øde rasteplads, dvæler han efter mange timer ned i det læderbetrukne sæde og sover en udhulet søvn.
   Tilbage i lejligheden har moderen undskyldt sig med at skulle på toilet. Derude sukker hun lettet op, mens hun leder efter sine hemmelige, lægeordinerede piller. De er gemt nede i cisternen, og hun knækker en negl, mens hun kæmper for at få låget op. Straks efter hun har indtaget pillerne falder hun til ro på toiletsædet, og en følelse af lykke lægger sig som en plastichinde over hende.
   Inde i spisestuen har pigens tårer udtømt deres kilde, og hun ser nu på sin lillebror. Hun rækker sin hånd ud imod ham, og han griber den. Han ser tilbage på hende, og ydersiderne af hendes mund rækker mod himlen, og ligner et smil. Han græder ikke længere. De går sammen ind på hendes værelse, og ligger sig på hendes seng. Hun omkranser sin lillebror, og han falder søvn. Pigen ligger derimod vågen længe og sover kun en kort tid, før hun må stå op og gå i skole.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 04/02-2008 17:18 af Martin Hjortlund Nohns (Standing) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 899 ord og lix-tallet er 29.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.