5Sorg
Der er så meget · jeg ville dele med dig · så meget ingen andre vil f... [...]
Digte
10 dage siden
5Venter
Jeg venter tålmodigt og utålmodigt · på noget som måske allerede er... [...]
Digte
1 måned, 15 dage siden
4Splittet
Jeg er splittet · som et kløvet bræt. · Der er hende · som kan være stø... [...]
Digte
2 måneder, 8 dage siden
5Fordybelse
Jeg har vandret af ukendte stier · for at blive ledt tilbage til mi... [...]
Digte
2 måneder, 15 dage siden
5Fortvivlet
Solen skinner · det er efterår · dage er blevet til måneder og månede... [...]
Digte · fortvivlelse
2 måneder, 29 dage siden
3Giv den fri
Hvor går du hen med din sorgmodighed? · Gemmer du den i dit hjerte?... [...]
Digte
4 måneder, 4 dage siden
6Fremtiden
Jeg søger · søger i gamle bøger, søger i samtalen med andre og på i... [...]
Digte
4 måneder, 9 dage siden
3Hudløs
Jeg kender dig ikke mere · du en høj smuk slank fremmed · der bor i m... [...]
Digte
4 måneder, 13 dage siden
5Reflektion
Jeg har kendt dig så længe · du er en ven og en fjende · jeg frygter ... [...]
Digte
4 måneder, 25 dage siden
13Mørkeræd
Jeg er mørkeræd · bange for mørket · ikke for natten · men for det mørk... [...]
Digte
4 måneder, 29 dage siden
2Efterår
Der er efterår i luften · en duft af skiftende tider · jeg tog mit si... [...]
Digte
5 måneder, 21 dage siden
4Vished
Jeg har set på det · fra alle sider · jeg har endevendt mine tanker o... [...]
Digte
7 måneder, 6 dage siden
4Når to bliver til ingen
Det er mig der er til grin · alle de små gerninger og velvalgte ord... [...]
Digte
7 måneder, 7 dage siden
4Så let at slå itu
Jeg bærer mit inderste · i den yderste del af min hud · jeg er solbræ... [...]
Digte · følelser
7 måneder, 12 dage siden
2Tosomhedens ensomhed
Du er opfarende · med ord som slangebid · men bag skærmen · når du tror... [...]
Digte · usikkerhed
7 måneder, 19 dage siden

Puls: 41,4

Publiceret: 5
Afgivet: 20
Modtaget: 27
Ida Pedersen (f. 1978)
Det er anden gang, at Amalie og Morten er på audiologisk afdeling med deres lille Maria. Maria er deres første barn, og hun er kun 3 måneder gammel. Hun gik ikke i gennem den neonatale hørescreening, heller ikke re-screeningen og heller ikke den første audiologiske undersøgelse kaldet hjerneaudiometri. Så nu skal Maria have lavet den igen, og de gruer for resultatet.
   Maria pludrer glad i liften. Hun skal sove under undersøgelsen, og de har holdt hende vågen hele morgenen. Nu ligger hun med kæmpe glimtende øjne og virker overstimuleret. Gid de kunne slippe for undersøgelsen, men de tør ikke sige nej. Tænk hvis Maria er døv, og de bare lader stå til, fordi de syntes, undersøgelsen er belastende.
   Amalie tager Maria op og vugger hende blidt. Maria kigger på hende med store blå øjne og ligner ikke en, der har tænkt sig at sove. Maria ser så perfekt ud. Hvorfor skulle hun ikke kunne høre, tænker Amalie og kigger forelsket på den lille Maria. Det virker så meningsløst, men testene siger noget andet. Igen og igen har de fået at vide, at selv døve børn pludrer i starten. Maria siger nogle lyde, Amalie ikke kan tolke, men de virker ikke trætte eller som kommende fra en døv.
   Endelig bliver de kaldt ind til lægen. Morten løsriver sig fra sin kalender, som minder ham om hvor bag ud han af at være her i stedet for på arbejde. Amalie havde insisteret på, at han skulle med. Hun havde givet ham et blik, der sagde, at han var dødsens, hvis ikke han tog med. Lægen kiggede Maria i ørerne og sender dem videres hen til damen, som skal lave undersøgelsen. Både lægen og damen er venlige men hele situationen er trykkende både for Amalie og Morten. De havde regnet med, de skulle nyde deres første barn alene og ikke rande på Hospitalet i tide og utide. De 14 dage Morten havde barsel var blevet brugt på undersøgelser og utryghed om hvorvidt at Maria var normal.
   Maria får elektroder på, det ødelægger hendes perfekte ydre. Amalie holde en tåre tilbage, mens hun tysser på Maria. Morten ser på hende, og de tænker samme tanke, mens deres øjne møder hinanden. Så nu skal de bare have Maria til at sove. Damen smiler og sender dem ud på trilletur med Maria. Hun virker overfrisk og smilende i modsætning til den tryggende stemning der er mellem Morten og Amalie. Maria ligger i liften med store øjne og alt på hende dirrer. Hendes ben og arme kører rundt. Godt de huskede at tage barnevognen med. Det ville have været umuligt at få hende til at sove uden vognen. Morten og Amalie begiver sig op og ned af hospitaltsgangene med barnevognen. Det var ikke den slags ture, Amalie havde drømt om at køre, da hun gik med Maria i maven.
   Heldigvis falder Maria i søvn. Deres anstrengelser med at holde hende vågen havde virket. Målingen går i gang men selvfølgelig vågner Maria, inden den er færdig. Hun bliver ammet, skiftet og trillet igen. Både Amalie og Morten er anspændte, de vil bare gerne hjem og glæde sig over deres dejlige lille pige. De vil ikke være på dette triste anonyme Hospital. De drømte om at trille afsted med deres perfekte lille baby hjemme i kvarteret og møde naboerne der kiggede i vognen og roste deres smukke baby.
   Igen sover Maria og målingen går i gang igen. Det ene øre bliver målt færdigt, inden hun vågner igen. Amalie ville ønske, at de kunne sige stop nu og tage hjem igen, men hun kan ikke leve med uvisheden. Så de fortsætter og kæmper sammen om at få Maria til at sove igen. Amalie glæder sig over, at hun insisterede på at Morten skulle med.
   Endelig lige inden hospitalspersonalet ville sende dem hjem med en ny tid lykkedes målingen. Morten og Amalie ånder lettet op men frygter svaret på målingen. Damen siger ingenting, hun giver alt videre til lægen.
   De bliver kaldt ind til lægen. Lægen siger, "Vi fik ikke noget svar på højre øre og et meget dårligt svar på venstre øre. Så vi er i tvivl om Maria kan høre". Begge sagde samtidig, "Hvad betyder det?", inden lægen nåede at uddybe sin forklaring. Lægen fortsatte og fortalte, at de ville blive tilbudt at blive henvist til en anden afdeling for yderligere undersøgelser, som skulle be- eller afkrafte om Maria var døv. Hvis hun er døv er der mange muligheder for behandling informerede lægen. Lægen sluttede af med at konkludere at Maria og famiien var i gode hænder på det anden Hospital. Både Morten og Amalie sad bare og stirrede på lægen. Ordet døv kørte rundt i deres tanker. Lægen rodede ved sine papirer og lod dem synke oplysningen.
   Amalie brød tavsheden og sagde, "jeg kan ikke forestille mig, at Maria er døv, vi har ingen døve i familien". Lægen forsatte sin talestrøm og fortalte dem, at de fleste døve blev født af hørende forældre, og at det derfor var godt, at der var mulighed for cochleaimplantering. Morten kiggede intenst på lægen og spurgte, "cochleaimplant hvad for noget". Lægen forklarede omhyggeligt hvad cochlea-implant var for noget. Morten forstod at dette kunne give Maria hørelse, så hun ikke skulle lære tegnsprog og gå på en speciel skole senere.
   Amalie og Morten så stadig ikke lettede ud, alt hvad lægen sagde lammende dem bare. Deres lille perfekte pige var pludselig ikke perfekt længere. Det gjorde ondt på dem, og de var overvældede. Lægen blev bare ved med at informere dem om alt den fine teknik der fandtes til døve og hørehæmmede i dag. Begge forældre sad lukkede inde i dem selv med deres sorg over tabet af det perfekte barn, de havde ønsket sig. Ordet handicappet kørte rundt i hovedet på dem begge. Mens lægen talte begyndte tårene pludselig at trille ned af Amalies kinder. Da de først var startet, ville de ikke stoppe. De lægen så det, begyndte hun at fortælle om hvor mange børn med høretab, der klarede sig helt normalt. Hendes ord gav ingen mening for Amalie. Amalie var kun fokuseret på tabet at det perfekte barn.
Byg den perfekte hjemmeside til dine ideer.
Hjemmesideværktøjer, hosting og e-mail i én samlet løsning
– få kr. 100 i rabat.
Forfatterbemærkninger
En lille novelle om sorg blandt forældre.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 29/05-2013 15:32 af Ida Pedersen (Anita A) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 1018 ord og lix-tallet er 28.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.