Der gik en gammel kone



2Der gik en ung mand
Et andet sted, i en anden tid, gik en ung mand i høstmørket mod s... [...]
Blandede tekster
10 år siden
6Der gik en gammel kone
Der gik en gammel kone gennem gaderne på Amager, på vej til Sundb... [...]
Blandede tekster
10 år siden
4Facaden
Den skal være i orden · facaden · for enhver pris · gør vi alt · for at d... [...]
Digte
10 år siden
1Torsdag, 24. marts 2005
Den nat drømte jeg om · venskab og kærlighed · vågnede i sorg · forladt... [...]
Digte
10 år siden
3Religion?
Om tro. · Indtil i dag har ingen religion kunnet bevise sin guds ek... [...]
Blandede tekster
10 år siden
1Fanget 2
Trommerom · gentagelsesrutine · dag efter dag under · solen er intet ny... [...]
Digte
10 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Peter Munk (f. 1944)
Der gik en gammel kone gennem gaderne på Amager, på vej til Sundby Hospital. Krumbøjet, nedslidt og udmattet gik hun langsomt mod hospitalet hvor hendes mand lå og kæmpede for ikke at dø.
Hans lunger er ødelagt af støv(gammelmandsastma) men det var kols, før kols blev rigtigt annerkendt, det var i 1993. Hele livet havde han arbejdet i støvfyldte miljøer, hans lunger havde ikke kunnet tåle det og nu lå han og gispede efter luft, som en fisk på land.
Det var en varm sommerdag luften var tør som i en ørken, i tre uger havde solen bagt ned over byen, temperaturene var højere end normalt og gaderne var som en bageovn, byens murstensvægge havde suget solens energi til sig og afgav den igen som et tillæg til strålerne der har bagt i mange timer. Det er i den varmeste tid på dagen solen står højt og sender sin ørkenhede varme ned mellem de ophedede husmure. Den gamle kone ænser knapt varmen, hun går sin ensomme gang mod sygesengen på hospitalet og ved ikke at hun bliver enke før ugen er omme, at hendes mand taber kampen og dør 6.juni 1993, hun går bare, udmattet af et langt livs slid og nedbrudt af pillemisbrug og alkoholens skjulte og kronglede gyder.
Gennem et langt arbejdsliv gjorde hun sit bedste under alle forhold, var aldrig så påvirket at hun ikke kunne passe arbejde, hus, mand og børn. Men i halvtreds år lo og smilte hun meget lidt. Den unge glade konfirmand fra år1936 "døde" i 1953 da lægen første gang udskrev beroligende piller og startede en livslang nedbrydelse og ødelæggelse af et menneskes liv.
Der går en gammel kone.
Da jeg var 9 år i 1953 blev jeg en sommerdag sendt til lægen efter en recept. Fra lægen skulle jeg på apoteket for at hente pillerne til mor. Jeg forstod ikke hvad det var, og der gik mange år før jeg opdagede og ville/ kunne indse at hun havde et pillemisbrug.
En mand kæmper med livet om livet i en hospitalsseng, han gisper efter ilt som en fisk på land - det er ondt at se, hans sidste dage og timer er en lang kamp for det næste åndedrag. Ingen kan hjælpe, ingen kan forandre noget, han kæmper alene mod det uafvendelige. Angsten for det ukendte får ham til at blive ved, han tør ikke give slip og få fred.
Der ligger en mand i en seng.
Der gik en gammel kone i gaderne.
Forfatterbemærkninger
Der gik 1.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 16/05-2014 16:53 af Peter Munk (MOMSSM) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 414 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.