3Den trætte husbond
Sønnen var på en uges sommerferie. Før i tiden ville husbonden ha... [...]
Blandede tekster
5 år siden
2Matematikhjælp
"Bent? " · "Ja?" · "Er du god til matematik?" · Bent rettede ryggen og ... [...]
Noveller
5 år siden
4Historien om tvangsfjernelsen
I et par år havde Jo hjulpet til hos den lokale købmand. Rigtig a... [...]
Noveller · tvangsfjernelse, alkoholisme
5 år siden
7Skænderi
Hej Jørgen. · Hej Jo-pigen. Hvor er det dejligt, at se dig. Jeg har... [...]
Noveller · samtale, skænderi
6 år siden
4Børnefødselsdag
"Jeg ringer og inviterer moster og onkel til fødselsdagen" meddel... [...]
Noveller
6 år siden
2Den nat jeg blev rig - En leg med ord
Jeg blev rig i nat. · Jeg vandt en bil. En sød rød én. Jeg har en b... [...]
Blandede tekster
6 år siden
2Fødelsdagsforberedelse
Hun var ikke mere end lige kommet indenfor døren, da moren sagde:... [...]
Noveller
7 år siden
3Det er dig, jeg kan li'
(8. kapitel. Kan læses uafhængigt af de andre kapitler) · Den lille... [...]
Noveller
7 år siden
6Jo og Mo
(7. kapitel. Kan læses uafhængigt af de andre kapitler) · Døren ble... [...]
Noveller
7 år siden
2Tankemylder
(6. kapitel. Kan læses uafhængigt af de andre kapitler) · Hele dage... [...]
Noveller
7 år siden
2Alle kundekurvene
(5. kapitel. Kan læses uafhængigt af de andre kapitler) · Det var h... [...]
Noveller
7 år siden
3Hvide og vilde
Da de hvide kom til de vilde, ville de hvide vide, hvad de hvide ... [...]
Rim og vers
7 år siden
3Første arbejdsdag
(Kapitel 4. Kan læses uafhængigt af de andre kapitler) · Det var en... [...]
Noveller
7 år siden
5En god dag
(Kapitel 3. Kan læses uafhængigt af de andre kapitler) · Det blev e... [...]
Noveller
7 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Sofie Frost (f. 1983)
(Kapitel 3. Kan læses uafhængigt af de andre kapitler)

Det blev en god dag. Da Jo kom hjem var hendes mor ved at tømme askebægerne og tørre sofabordet af. Et tydeligt tegn på, at moren var usædvanlig frisk og veloplagt.
   Jo gik i gang med lektierne. Hun gjorde sig umage som altid. Efter lektierne var det tid til at lave aftensmad. Frikadeller med kartoffelmos. Det var en af de retter Jo var bedst til at lave.
   Hun dækkede bord ude i køkkenet. Netop som bordet var færdigdækket kom moren ud og satte sig ved. "Hvad skal vi have til aftensmad?" spurgte hun. "Frikadeller. Er du sulten?" svarede Jo. "Altid, når den står på frikadeller" lød det fra moren.
   Hold da op, tænkte Jo. Hvad sker der? Hun er i et utroligt godt humør i dag. "Hvad har du lavet i dag?" spurgte Jo. Moren fortalte, at hun havde foldet en masse lampeskærme. Faktisk havde hun foldet så mange, at hun havde slået sin egen rekord. Arbejdet med at folde lampeskærme var det job, moren havde haft de sidste par år.
   Jo sad og stak i maden. Hun ville spørge om noget, men hun var nervøs. Hun var dog klar over, at lige netop i dag var den rette dag at spørge. Det var længe siden moren havde været så glad.
   "Der er noget, jeg gerne vil spørge om" sagde Jo efter et par minutters tavshed. "Du ved Bent... ham der har købmandensbutikken?" Moren nikkede og spiste videre. "Må jeg gerne arbejde for ham?" Moren så på Jo. "Har han tilbudt dig et job?" spurgte hun undrende. "Nej... Jeg har ikke spurgt ham endnu. Jeg ville først have din tilladelse." Moren rullede med øjnene. "Jeg ville først have din tilladelse" efterabede hun. "Hvem lærer dig sådan nogle udtryk? Du er den eneste 10-årige, der kan finde på at sige sådan noget." Jo ignorerede bemærkningen. "Men må jeg så? Arbejde for Bent, altså?" "Hvis han vil have dig, så for mig ingen alarm" svarede moren.
   Fedt, fedt, fedt, tænkte Jo. Tænk, at jeg har været så bekymret for at spørge, og så gik det så nemt. I morgen ville hun gå forbi Bents butik efter skoletid.
   Den næste dag kunne Jo ikke komme hurtigt nok hjem fra skole. Hun løb næsten hele vejen fra skolen til butikken.
   Hun gik rundt i butikken og ledte efter Bent. Der gik kun kort tid, før hun fandt ham nede i vinafdelingen. "Hej Bent. Har du tid til at tale med mig?" spurgte hun så selvsikkert hun kunne og så ham i øjnene. "Jamen, hej Jo. Selvfølgelig har jeg tid til at snakke med min yndlingskunde" sagde han og blinkede til hende. Han så afventende på hende. "Inde på kontoret" sagde Jo. "Uha. Det lyder alvorligt" grinende Bent.
   Inde på kontoret satte Jo sig ret op og ned i gæstestolen. Hun forsøgte at skjule sin nervøsitet. Godt nok havde hun tit hyggesnakket med Bent, men det her var noget andet. Hun tog en dyb vejrtræning og kastede sig så ud i det: "Jeg vil gerne søge job her i butikken. Jeg kan begynde med det samme." Bent kikkede på hende et øjeblik som for at finde ud af, om det var alvorligt ment. Da han så beslutsomheden i Jos øjne, svarede han: "Jeg er ked af det, men du er ikke gammel nok. Når du bliver ældre, vil jeg gerne ansætte dig." "Hvornår er jeg gammel nok?" ville Jo vide. "Man skal være 13 år for at arbejde, men jeg plejer ikke at ansætte nogen under 15 år."
   "Det er der jo 100 år til! Så længe har jeg ikke lyst til at vente" udbrød Jo. Bent grinede godmodigt. "100 år ligefrem? Arh, der er da ikke længe til" smilede han. "Jo, der er meget længe til" sagde Jo stille med bøjet hoved.
   "Nu gætter jeg bare" sagde Bent "Du vil gerne lidt hjemmefra og ud blandt andre?" Jo sad tavs et stykke tid. Bent havde fuldstændig ret. Hun nikkede stille og kæmpede for at holde tårerne tilbage. "Jeg kan feje. Jeg kan stille varer på plads. Jeg kan rydde op og tømme skraldespande. Jeg kan alt muligt!" Bent rakte hånden hen over bordet og tog hendes hånd. "Det betvivler jeg ikke. Jeg er sikker på ,at du er dygtig." Han gav hendes hånd et klem.
   Dét var for meget for Jo. Tårerne trillede ned af kinderne på hende. Hun snøftede: "Men hvorfor vil du så ikke ansætte mig? Jeg skal nok gøre alle de kedelige ting, som de andre ikke gider!" Bent sukkede. "Jeg vil gerne ansætte dig. Jeg må bare ikke. Du skal være mindst 13 år." Han rejste sig og fandt en pakke papirlommetørklæder og rakte hende et. Jo tørrede øjnene og pudsede næse.
   "Ved du hvad?" sagde Bent "Jeg synes, at du skal komme herned to eftermiddage i næste uge. Du får nogle opgaver ude på lageret. Du kommer ikke til at arbejde inde i butikken. Så ser vi om du kan li' at arbejde her." Jo blinkede med øjnene og så usikkert på Bent. "Mener du det?" spurgte hun. Bent sukkede. "Ja. Det mener jeg. Du skal ikke sige noget om det til dine klassekammerater eller andre. Det er brandulovligt. Jeg må overhovedet ikke have mindreårige til at arbejde for mig. Du kan altså ikke få ret meget i løn, for jeg bliver nødt til at betale dig sort og af egen lomme. Jeg kan give dig nogle varer med overskredet dato. Kan det være en del af din løn?"
   Jo nikkede ivrigt. "Hvornår skal jeg begynde?"
   Bent skrev en seddel med to datoer og klokkeslæt på. Herefter småsludrede de et kvarters tid. Til sidst sagde Bent, at nu måtte han altså tilbage til arbejdet. "Skal vi ikke give hånd?" spurgte Jo undrende. "Gør man ikke sådan efter en jobsamtale?" Bent rystede smilende på hovedet. "Du er altså en sjov lille størrelse. Vi kan da godt give hånd." Jo og han gav hinanden hånd. "Jeg ser frem til samarbejdet" sagde Jo alvorligt. "I lige måde, lille ven. I lige måde."
Forfatterbemærkninger
Læs mere om Jo i teksterne Jos skoleopgave og Kapitel 2

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 30/06-2014 22:45 af Sofie Frost (sofiesverden) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 1009 ord og lix-tallet er 21.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.