Egnsretter


3 måneder, 26 dage siden 2 kommentarer Smilebåndet gæster overraskelse

2Rejsen retur
Irmgard von Elmhoff havde nødtvungent ladet sig overtale til at f... [...]
Smilebåndet · stædighed, flytning, forfærdelse
1 måned, 7 dage siden
5Pas dig sæl
En søndag morgen kl. 5 arriverede en sælunge på ejendommens høfde... [...]
Smilebåndet · idyl, beundring, panik
3 måneder, 22 dage siden
2Egnsretter
Hedvig Wibeholm på 84 år var nødtvungent flyttet ned i nærheden a... [...]
Smilebåndet · gæster, overraskelse
3 måneder, 26 dage siden
3At lægge sig i selen
Henry og Edith var i vide kredse kendte for deres påholdenhed. No... [...]
Smilebåndet · nøjsomhed, opfindsomhed, besynderligt
3 måneder, 27 dage siden
5Lystfiskeriets mangfoldigheder
For os startede årets første fiskedag sidst i maj. Sommeren var k... [...]
Smilebåndet · jolle, fiskeblink, overraskelse
4 måneder, 20 dage siden
3Konfirmationen
Bertil blev konfirmeret i 1945. · Selskabslokalerne befandt sig i e... [...]
Smilebåndet · fest, mad, sanitet
5 måneder, 23 dage siden
4Tålmodighed er en dyd
Det var forår. Det var sol, og det var søndag, da vi rullede ind ... [...]
Smilebåndet · ventetid, køer, besvær
6 måneder, 2 dage siden
4Det afhænger af øjnene der ser
Alle sejl var sat til inden besøget af den grønlandske familie. D... [...]
Smilebåndet · familiebesøg, hund, beklædning
7 måneder, 10 dage siden

Puls: 18,7

Publiceret: 1
Afgivet: 9
Modtaget: 6
Lejsy Storm (f. 1955)
Hedvig Wibeholm på 84 år var nødtvungent flyttet ned i nærheden af datteren på en idyllisk plet i det sydfynske øhav. Hun brød sig imidlertid ikke om at være der, og med stram mine begrundede hun det med, at øboerne jo ikke kom fra Klampenborg.

Hendes bilkørsel var ofte mere spændende, end hvad godt var. På trods af hårdnakkede rygter om at hendes kørekort var inddraget, forhindrede dette hende ikke i at køre bil, og hendes manglende stedsans gjorde, at man aldrig vidste, hvor hun befandt sig.

Gamle naboer fra Klampenborg havde meldt deres ankomst, og Hedvig følte sig opmuntret ved udsigten til, at der nu kom civiliserede mennesker på besøg, som hun udtrykte det.

Hedvig havde aldrig lagt skjul på, at det ikke interesserede hende at lave mad, men samtidig var det en kendt sag, at hun aldrig satte sit lys under en skæppe. I telefonen havde Hedvig proklameret, at hun ville beværte gæsterne med nogle af øens egnsretter. Disse egnsretter markerede et tilhørsforhold og var rige på traditioner. Hedvig satte alle sejl til og oplyste ydermere, at de ofte blev serveret ved højtiderne.
Inden samtalen sluttede, spurgte hun, om de ville være så elskværdige at medbringe en dåseåbner?

Da gæsterne et par dage senere dukkede op, var Hedvig imidlertid væk. Pist forsvundet i sin bil for at købe en flaske hvidvin i den lokale Brugs, som lå 200 meter fra boligen. Hun ville servere den afkølede drik som velkomst hilsen, men det festlige moment udeblev, da værten ikke var til stede, og gæsterne derfor var overladt til en frønnet havebænk i rosenbedet.

Inden man nåede at kontakte nærpoliti og Missing People kom Hedvig tilbage efter 2 timers fravær. Hun havde formået at køre forkert og var derfor cruiset rundt på det meste af øen, inden hun ved en tilfældighed fandt hjem.

Hvidvinen kom i glassene, og efter en stund rejste Hedvig sig og gik i køkkenet. Spændingen steg, mens gæsterne blev placeret i en fransk brokadesofa, der i tidernes morgen havde tilhørt en ritmester på et Sydsjællandsk gods.

Gæsterne blev budt til bords. Hedvig havde dækket op med hvid damaskdug, gyldne dækketallerkner hvorpå Flora Danica dominerede samt vævede servietter. Midt på bordet stod en suppeterrin, der var anvendt som blomsteropsats, og fyldte rødvinsglas med slebne kronhjorte stod på glasbakker. Alt blev smukt belyst af en pompøs krystallysekrone.

Første egnsret blev serveret, og gæsterne gjorde store øjne. På hver sin tallerken serverede hun 1 stk. kyllingebryst i butterdej fra Danpo. Her lå det i ensom majestæt oven på et par malede blade af en Liden Tvetand. Gæsterne lærte sig kunsten at indtage maden i små bidder for at strække middagen.

Næste og afsluttende egnsret bestod af en dåse syltede pærer med flødeskum. Det var her, der kom sving i den medbragte dåseåbner, og desserten blev serveret under tag-selv-temaet. Da dåsen gik på omgang, skævede gæsterne til hinanden, mens de forsøgte at bevare fatningen.

Nu kan man spørge sig selv, om øboernes stolte madtraditioner mon har fået tilført nye muligheder?

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 24/06-2021 11:15 af Lejsy Storm og er kategoriseret under Smilebåndet.
Teksten er på 500 ord og lix-tallet er 42.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.