4Regnbuerne
På den våde, blygrå himmel, · imellem regndråbernes vrimmel, · så jeg... [...]
Digte
19 år siden
5Julen står for døren
Jeg vågnede som sædvanlig af mig selv før vækkeuret ringede. Mest... [...]
Essays
20 år siden
8Iskoldt mord
Jeg kiggede ind i dens hule. Fra dybderne stirrede dens sylespids... [...]
Kortprosa
20 år siden
10Sjæl til salg
I et nu opløstes verden i et fyrværkeri af pulserende lyd, som bl... [...]
Noveller
20 år siden
6Fåre-kylling - en genetisk revolution?
Det er så meget oppe i tiden at diskutere genmanipulation. Mennes... [...]
Filosofihulen
20 år siden
9Kattens til Hund
Vi havde fået nye naboer. De var flyttet ind måneden før. Da vi d... [...]
Smilebåndet
20 år siden
4Minder
Om få dage er det 1 år siden min far døde. Det er mærkværdigt, fo... [...]
Essays
20 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Maryanna Morthensen (f. 1964)
Om få dage er det 1 år siden min far døde. Det er mærkværdigt, for i den tid der er gået, har jeg fået mere at vide om ham, end jeg vidste i forvejen. Og vi nåede da trods alt at kende hinanden i 38 år. Det er især fra min mor jeg har fået nyt at vide. Det er ligesom min mor er blomstret op siden hun fik solgt det store, upraktiske hus og flyttede i en ældrebolig. Som hun selv ejer. Det betyder meget for hende.
Her til morgen ringede jeg til hende for at sludre med hende som jeg plejer en gang imellem. Hun fortalte veloplagt, at hun havde været ved at sortere nogle af alle de papirer, der havde ligget i det gamle hus. Nogle af dem var fra min fars tid, nogle gik helt tilbage til 1922, hvor min bedstefar købte gården. En sand guldgrube for en slægtsforsker som mig. Hun fortalte, at der også lå nogle avisudklip om modstandsbevægelsen i Vardeområdet fra dengang.
Nysgerrigt spurgte jeg, om min bedstefar var modstandsmand, for jeg vidste, at han havde været med til at skjule sabotører osv. under krigen.
- Nej, sagde min mor, det var vist mere din far, der var det.
- Min far? Jamen, jeg har da læst i "Vestjyder Fortæller", at gården blev brugt som skjulested for sabotører. Og det var bedstefar de refererede til.
- Ja, sagde min mor, men det var fordi din far havde kontakten til modstandsmiljøet. Han blev brugt til at fragte materialerne derhen, hvor de skulle bruges. Så havde de aftalt et sted, hvor det skulle gemmes. Det foregik jo med heste og vogn dengang.
I mit stille sind tænkte jeg bagefter, at min far vel også var perfekt til det. Han var dengang kun en meget ung mand - ca. 18-20 år. Kvik og uskyldigt udseende, for set fra besættelsesmagtens side levede folkene derude på Vestermarken roligt og stille. Passede deres eget (tilsyneladende) og var aldrig i klammeri med besættelsesmagten. På et tidspunkt havde de endda tyske soldater indkvarterede - samtidig med, at de stadig hjalp modstandsbevægelsen, hvor de kunne. Min far har fortalt, at det var en sand fornøjelse at snyde tyskerne på denne måde. Nærmest som at trække et stykke spegepølse forbi næsen af en hund, uden at den opdager, hvem der gør det.
Selvfølgelig var det også ved at gå galt engang. Men det var ikke mens der var tyskere indkvarterede. Det var fordi min fars søster forelskede sig i en tysk soldat, der ville desertere. Det vil jeg dog vente med at fortælle om til en anden dag. Der er lige nogle oplysninger, jeg skal have verificerede hos min mor og faster.
Men min far fortalte en historie fra tiden, hvor de havde tyskere indkvarterede. Han fortalte, at der stod vagter ved alle hushjørner. Dengang var der milevidt marker til alle sider. Markerne var indhegnede med ståltråd og små hvide porcelænsholdere på hegnspælene. Ca. 1½ x 1 cm store. Min far mente nok, at det var meget kedeligt for soldaterne at stå på vagt på en gård, hvor der intet skete ud over, hvad man foretager sig på en gård. En dag blev han i hvert fald antastet af en af soldaterne, der viste ham sit gevær, og spurgte ham, om han kunne bruge sådan et. Jo, det mente min far godt, han kunne. Om de ikke skulle prøve at skyde om kap, foreslog soldaten. Den var min far med på. Soldaten udpegede en af de hvide porcelænsholdere lang ude som mål, sigtede, og skød den i smadder. Så rakte han sit gevær til min far, der sigtede, skød - og kappede hegnstråden over. Min far fortalte, at han var så rystet, at han bare drejede om på fødderne, rakte soldaten geværet med et svedent grin, og forsvandt ud til sit arbejde på gården. Han har fortalt, at det var det rene held, at han havde ramt tråden, og at han ikke skulle risikere, at soldaten ville bede ham om at gøre det igen. Det var han nemlig sikker på, at han ikke kunne. Men han elskede at tage gas på tyskerne - og da tyskerne var ude af landet, blev det i stedet myndighederne eller hans nærmeste. Drilles skulle der.

Jeg er kommet til at forstå mange ting meget bedre efter, at jeg har fået kendskab til alle disse "nye" ting om min familie. Også hvorfor jeg selv er som jeg er. Slægtsforskning er en hobby, der kan få lige så meget tag i én som stoffer. Når man først har fået fat i en ende, så helmer man ikke før man har trevlet det meste af garnnøglet - helst det hele - op.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 11/09-2003 22:34 af Maryanna Morthensen (maryanna) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 782 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.