20Manden med sneploven
Søvnig mor med · klapvogn · i morgenmørket · Lille snottede Sofie · der s... [...]
Digte · følelser, socialrealisme, thriller
10 år siden
10Panda
Pandabjørnen · æder bambus · fordi det har dens · forfædre · altid · gjort · ... [...]
Aforismer og gruk · natur, humor
10 år siden
19Brasiliansk klokkeblomst
Prolog · Langt borte · På den anden side af kloden, vokser en · særegen... [...]
Digte · natur, monstre, satire
10 år siden
25Vi er første generation
Vi er første generation, vi blev født i kolber · og ammet af maskin... [...]
Digte · samfund, science fiction
10 år siden
6Forår for Sophus
"styne: beskære et træs krone ved at skære det ned til en bestemt... [...]
Klummen · kæledyr, humor
10 år siden
8Sophus - Vandhund i problemer
Sophus, den glade engelske bulldog, er godt nok umanerlig glad fo... [...]
Klummen · humor, kæledyr, natur
10 år siden
9Hugin, Munin og Sophus
Sophus, den nu et-årige engelske bulldog, holder meget af sine gå... [...]
Klummen · natur, humor, kæledyr
10 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Mikala Rosenkilde (f. 1968)
Der må sidde mindst 30 småfugle på eller nær foderbrættet, mens jeg skriver dette. Flest gråspurve og et par enkelte duer, der kun kommer, når terrassedøren er lukket og Baskervilles-hunden er sikkert indenfor.
Gråspurvene er for manges vedkommende født i haven. Eller klækket om man vil. Selvom de stort set er på størrelse med forældrene er de alligevel nemme at genkende, fordi de sidder på brættet og tigger af forældrene og puster sig op og tigger igen, så det er forbløffende, at de voksne overhovedet får noget at spise.

Der er flere redekasser i haven. Den mest brugte er en kasse under tagskægget med fire 1-værelses lejligheder, som der heftigt kæmpes om i det tidlige forår.

Gråspurve er ret ens at kikke på. Altså fjerdragt og udseende generelt. Hvad der til gengæld har forbløffet mig og fortsat gør det, er deres individuelle personlighed, der skinner igennem, når man lærer dem lidt bedre at kende.

Den mest karakteristiske af dem alle er en han-gråspurv, der tydeligvis på 3. år er enehersker på sit område i haven. Udover at lægge beslag på to lejligheder i komplekset under taget, er han også far til mindst tre af kuldene.
Han har fast plads i en stort set udgået Tjuja i en krukke på terrassen, hvor han sidder på en bestemt gren og nøje holder øje med, at alt går for sig på rette måde i haven.
Når solen skinner solbader han, så han er ved at trille ned af grenen af bar velbehag og når solen går for en sky, får han igen tid til at holde området frit for andre, mindre heldige fugle, der måske troede at her var fri bane.

Gråspurvehannen er ikke på ingen måde bange for Max. Måske ved han godt, at den store hund ikke vil gøre ham noget, og det lader i hvert fald til, at han også lærer sine unger, at Max ikke er farlig. I hvert fald ser jeg ofte, hvordan netop denne gråspurv bliver siddende på plænen – men alle sine børn omkring sig, når Max går tur i haven. Kun hvis Max lige frem begynder at snuse til fugleungerne, sender hannen er advarslelspip ud, og så flyver ungerne og far op i det nærmeste blommetræ til hunden er gået igen.

Hvis der kommer duer, der formaster sig til at gå tur på plænen eller endnu værre, måske vil tiltuske sig et bad i søen ved den lave ende, kommer Max flyvende. Der er tydeligvis ikke adgang for duer i haven. I hvert fald hvis du spørger Max.

En enkelt due er nok til at hunden, som en eksploderende flodhest, vælter over græsset og med høj stemmepragt forviser alle uindbudte gæster fra haven.
Det skægge er, at gråspurvene godt ved, at det ikke er dem han er efter, så med mindre, han ligefrem er ved at træde på dem, flytter de sig højst et par meter, så damptromlen kan komme forbi.
- Fint arrangement, ser det ud som om de tænker- Så er der også mere mad til os andre...

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 02/08-2007 23:31 af Mikala Rosenkilde (Mikala) og er kategoriseret under Klummen.
Teksten er på 505 ord og lix-tallet er 35.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.