Kunstarten 'lydbøger'


22 år siden 3 kommentarer Essays

2Død-enkelt
Eks-kæreste. · Piller. · Død.
Digte
13 år siden
0Michelle og alle de andre fra Cutiebound - ...
Ekstra-materiale · Katrines marmorkage · Hvid dej: · 300 g mel · 300 g st... [...]
Romaner
15 år siden
0Michelle og alle de andre fra Cutiebound - ...
Jubilæumsdagen · Netop dén dag var der feststemning. Cutiebound hav... [...]
Romaner
15 år siden
0Michelle og alle de andre fra Cutiebound - ...
Michelles gode nyhed · - Hvad er klokken? spurgte Christian. Katrin... [...]
Romaner
15 år siden
0Michelle og alle de andre fra Cutiebound - ...
Kagedag · - Mmmmph!!!! · Julias næse og mund var dækket af et lyserø... [...]
Romaner
15 år siden
0Michelle og alle de andre fra Cutiebound - ...
mMm... mm... mmm... · - Mmmm! · Julia og Penny sad bundne på gulvet.... [...]
Romaner
15 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Frederik Tolstrup (f. 1982)
I efterhånden mange år har jeg hørt lydbøger. I starten fordi jeg ikke kunne læse, senere af dovenskab, men efterhånden som jeg bruger mere og mere tid i de offentlige transportmidler, får jeg læst mere og mere indenad, efter nogle år, hvor jeg næsten kun læste bøger, når jeg læste op af dem!

I dag anser jeg lydbøgerne for en selvstændig kunstart, hvor alt kan lade sig gøre, hvis bare indlæseren/indlæserinden er god. Det er min erfaring, at en dårligt skrevet bog kan nå langt med en god indlæser, hvorimod en god bog kan hæmmes stærkt af en talentløs indlæser. Da smag er forskellig, undlader jeg at komme med eksempler på det sidstnævnte! Derimod vil jeg ingenlunde lægge skjul på, at min egen, personlige yndlings-indlæser er Paul Becker.

Som mange andre mennesker ynder at læse den trykte bog, frem for at høre lydbogen, fordi de selv vil tolke den, i deres eget hoved, foretrækker jeg at høre lydbogen, fordi jeg uvægerligt koncentrerer mig om at lægge tryk, og finde stemmer til de forskellige personer i bogen, når jeg læser den selv, og dermed ikke for fat i særlig meget af handlingen. Højest en slags "ramme"…

Der vinder, heldigvis, flere og flere nye lydbogsforlag frem, hvilket jo må skyldes, at flere er begyndt at KØBE lydbøger, også privat (til dette formål kan jeg anbefale "Konkylie Lydbøger" og "Den grimme Ælling" som de billigste!). Det er da dejligt at der er disse muligheder for at få en god oplevelse, specielt for de ordblinde eller blinde!

Personligt har jeg altid selv foretrukket de indlæsere, der "spillede", fortolkede værkerne, frem for dem, der bare lirer teksten af så kedeligt, uinteressant og upersonligt som muligt. Jeg ved at forlagene selv foretrækker det sidste, da de indlæste bøger jo skal ligge så tæt op ad de trykte originaler, som muligt!

Det skal de ikke være nogen hemmelighed, at jeg først og fremmest ser en tekst som formidlerens værktøj til at blive genial, frem for forfatterens færdige produkt. Størsteparten af mine egne tekster skrives UDELUKKENDE med henblik på oplæsning. Dog læses de sjældent af mig selv, da jeg er elendig til at tolke mine egne ting. Måske fordi, de er for personlige? Til gengæld holder jeg meget af at læse op af folk som H.C. Andersen, Benjamin Jacobsen, Lotte Heise og Willy Breinholst!

"Hermed være da lydbogen anbefalet den gunstige lytter!"
(For nu at omskrive Benjamin Jacobsen!)

Tak for Deres interesse!

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 20/02-2002 12:01 af Frederik Tolstrup (Hunnies ven) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 406 ord og lix-tallet er 41.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.