3Velkommen til den nye verden
Dag 1 · Nu er det snart vinter. Bladenes gyldne pragt er dog stadig... [...]
Noveller
13 år siden
0Dagdriver
Hukommelsen signalerer · en etude af Bach · en smule af nordvestenvin... [...]
Digte
18 år siden
0Pligter
Frihed er at have pligter · siges det · frihed til at gøre alt · hvad j... [...]
Digte
18 år siden
0Stenen
En sten med buer som dine øjenbryn · finder jeg på stranden · er/var ... [...]
Digte
18 år siden
0Matador
Nu er vi ene hjemme og skal spille matador · Købe huse på Grønninge... [...]
Digte
18 år siden
1Ventestrategi
At vente er noget af en kunst · en mærkelig stemning rører sig · hvil... [...]
Digte
18 år siden
0Modsætninger
Forrykte tildragelser · en verden fyldt med lidelse · en verden fyldt... [...]
Digte
18 år siden
0Status
Dagens dont tilfreds · såsom nyheder fra det vilde ind og udland · Li... [...]
Digte
18 år siden
0Spillegæld
Villig og fri · går hun fra alterbordet · med stor ærefrygt over den ... [...]
Digte
18 år siden
0Dialog
Hjælpsom er det dumme svin · En spejling af min indre svinehund · hvi... [...]
Digte
18 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Palle Finn Jensen (f. 1949)
Det blev totalt mørkt. Klokken var tre om eftermiddagen. Anton stod med ryggen mod muren. Han var alene med sig selv. Han pressede kroppen mod muren. Den holdt. Så famlede han sig nogle skridt mod venstre. Svup. Så stod han med den ene fod i en mudderpøl. Der var intet andet at gøre end at fortsætte ud i mudderpølen. Han vidste godt , hvad det ville sige at gå mod højre. Han kunne ikke holde ud at tænke på det.

Der var så mange erindringer ude til højre, at han ikke ville komme ret langt til højre, før han ikke vidste, hvad der var højre eller venstre. Og faktisk vidste han ikke lige nu, om han havde været så langt ude til højre, at han heller ikke nu, var på det rene med, hvad der var det ene eller det andet.

Men han havde taget en beslutning for tre uger siden. Han havde sat sig på en stol og lagt hænderne på lårene, og det lår han følte var stærkest, var det til højre. Det var et ret så spinkelt grundlag for at bestemme en hovedretningerne, men det var altså det han havde gjort.

Hvad skulle det betyde, at det hele var blevet mørkt her midt på dagen. Ikke andet end at det var blevet mørkt. Han kunne høre sig selv tænke, at det var en måneformørkelse, og rettede sig selv til at det var en solformørkelse. Men efterhånden var disse naturlige forklaringer på alting blevet ligegyldige for ham. Det var vigtigere for ham at holde fast i at han helt tilfældigt havde fået en bestemmelse af om han skulle gå til venstre eller højre.

Men hvad var nu vigtigst. At fortsætte med at gå til højre, ville føre ham ind til erindringernes kaotiske morads, og at fortsætte til venstre ville betyde at begge ben ville komme ud i mudderet.

Den tanke strejfede ham at han kunne gå ligeud. Men han vidste så med sikkerhed, at han i mørket ville komme til at gå i ring. Nå. Det var måske det han havde gjort i de sidste to år. Gået i ring. Han bøjede sig ned i sandet til højre, og følte efter hvordan fodaftrykket ikke stod vinkelret på muren. Det kunne han ikke bruge til noget. Det fortalte ham overhovedet ingenting. Han havde mest lyst til at gå hjem for at tage en lur. Men så skulle han til at vælge mellem tre retninger. Han fandt hurtigt et sæt knapper at tælle på knapperne med. En af knapperne var faldet af. Skulle han tælle den med eller eller eller. Det begyndte at køre i ring. Han kunne stadig ikke se noget. Så kunne han mærke, at hans venstre fod trak sig selv op af mudderet. Den ville altså ikke længere ud i pløret. Så begyndte det andet ben at gå lige ud, så hans hoved slap for at bestemme sig. Så bankede han ind i et stort træ. Han ville undersøge om det var en eg eller en lind. Eller en elm med elmesyge. En afsøgning af barken fortalte ham, at det var en krydsning af en eller anden slags. Der løb myrer op og ned ad stammen. Det var rart at have en træstamme at holde sig til. Når man var en myre. Anton tænkte at hvis han skulle bestemme, ville han i dette øjeblik helst være en myre. Der er også nogen af dem, der går i ring, sagde en stemme fra toppen af træet.

Den hoppede han ikke på. Han havde så tit hørt stemmer og dem ville han i hvert fald ikke høre efter. Eller skulle han alligevel lade som om, der sad en i toppen af trappen. Han kiggede op. Der var en stjerne der blinkede. Så holdt den op, og det blev igen kulsort. Han havde kun nogle indre billeder for sig. De ydre var blevet sværtet til af mørket.

Han famlede i lommen efter en tændstikæske. Han strøg en tændstik. I det korte tidsrum han kunne se noget, opdagede han at stammen var mosset på den ene side og at myrerne havde vinger. Så gik tændstikken ud. Myrer fik jo vinger, når de var for mange på et sted. Og om kort tid ville de drage bort. I flok. En ting vidste han. Han var ikke i flok.

Så bøjede kroppen sig ned og følte efter, hvad det var for en fod, der havde været ude i pløret. På hælen var begge sko plørede. Foran var de tørre. Underligt, tænkte Anton. Nu vidste han ikke hvad der var højre og venstre. Kun hvad der var op og ned. Op med humøret, tænkte han. Op og stå. Vendte om og besluttede til at tage en pause og vente lidt.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 13/10-2002 13:28 af Palle Finn Jensen (pallefinn) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 785 ord og lix-tallet er 21.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.