Bogmesse


18 år siden 3 kommentarer Klummen begivenhed litteratur bøger

5Vise om jobcentrene
Fra Langeland til Skagen der har vi et system, · med lægekonsulente... [...]
Rim og vers · satire, sygdom, ledighed
5 år siden
9Krænkelser
Vi skal til at undskylde krænkelser · fra nu skal den danske sang v... [...]
Digte · satire, politik, krænkelse
5 år siden
9De letkøbte råd
Man må smede mens jernet er varmt, · for enhver er jo sin egen lykk... [...]
Digte · konflikt, letkøbte løsninger, satire
5 år siden
4Mod dumhed
Mod dumhed kæmper selv guder forgæves, · fordi belæringen, som der ... [...]
Aforismer og gruk · citat, dumhed, sindet
5 år siden
8Tv-serier skal ses en gang om ugen
Film skal ses i biografen. · Det var Ole Michelsens faste afslutnin... [...]
Klummen · meninger, tv-serier, medier
5 år siden
3Dionysos
Du tror, du kan få os til at glemme, · du tror vi bare skal slå os ... [...]
Digte · drukture, alkoholmisbrug, dårlige løsninger
5 år siden
2Handsken
Der lå handsken, ensom og forladt · Ingen tog den op · Det kostede fo... [...]
Digte · ligegyldighed, ligeglad, tavshed
6 år siden
3Hera
Hvorfor er du jaloux? · Du er jo for længst gået kold · Hvad holder d... [...]
Digte · mytologi, jalousi, parforhold
6 år siden

Puls: 11,3

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Mogens Sørensen (f. 1957)
Så var det igen tid til en weekend med bogmesse i Forum i København. Siden starten i 1993 har det været en fast tradition for mig at besøge den i større eller mindre grad alt efter tid.
En af mine bekendte kalder den for et gedemarked. Det er heller ikke helt forkert: der er tæt af mennesker, der render fra stand til stand og fra det ene arrangement til det andet. Især lørdag og søndag er det overpakket med besøgende. Lydene fra de forskellige standes interviews og foredrag blander sig med hinanden i en værre lydcollage, der giver mindelser om avantgardekomponisters brug af naturlyde.
Det kommercielle fornægter sig heller ikke, for det vrimler med messetilbud på standene, som de lige præcis har i anledning af messen, og selv om man modstår fristelsen og ikke bruger en øre derovre andet end til lidt at drikke ind imellem, så har man alligevel tasken fuld når man går hjem, ikke af bøger, men af brochurer og foldere. Årets programforside viste to mænd, der sad på en bænk og læste hver sin af Gyldendals Tranebøger, og selvfølgelig sørgede Gyldendal for at de lå fremme som tilbud. Der gøres en ihærdig indsats fra forlag og forhandlere for at gøre opmærksom på dem selv, der er tendens til at de store forlag og forhandlere vinder i den kamp.
Men dette gedemarked rummer dog muligheder for gode oplevelser. Der er selvfølgelig meget af det med at se giraffen over det, for nogle år siden havde man også lavet en forside til programmet forestillende en giraf, inspireret af netop dette udtryk. Mange kommer jo for at se deres yndlingsforfatter, hvad enten de så lige har læst den sidste bog af pågældende eller ej. Det gør jeg også selv, jeg skulle da se Helle Helle, selvom jeg endnu ikke har læst hendes sidste roman Rødby-Puttgarden, opkaldt efter den bådrute til Tyskland, som vittige hunde kalder Rødby-Sprutgarden. Spændende er det da at opleve forfatterne fortælle, især i dette tilfælde, hvor hun havde en god interviewer og virkelig havde noget at fortælle. Også Jan Kjærstad kunne fortælle noget interessant om, hvad der karakteriserede hans hjemland Norge.
Ser man godt efter skjuler der sig mange spændende ting, og jeg er da på bogmessen blevet gjort opmærksom på små forlag med interessante udgivelser, som jeg ellers ikke ville have opdaget. Blandt andet forlaget Tellus, der har flere gode biografier blandt sine udgivelser og Roskilde Bogcafe, hvis bogtilbud bestemt også var værd at tænke over.
Da messen også omfatter saglitteratur, hører man også om andet og mere end lige litteratur som sådan, når saglitterære bøger bliver fremhævet, og deres forfattere skal sige noget om bogen, noget af det samme, som man kan sige om Weekendavisens bogtillæg: når der anmeldes faglitteratur. I år var det historikeren Mogens Hjermind Jensen, der havde et causeri i anledning af hans nyudgivne bog om demokrati i det gamle Grækenland og i dag. Her fik man gode pointer om, hvad demokrati egentlig er og hvordan det praktiseres på forskellige måder og de dilemmaer det medfører. Interessant oplæg, som der helt sikkert kunne diskuteres længe om.
Så gedemarked eller ej, der er gode oplevelser at hente, hvis man trodser irritationen over denne tætte stimmel mennesker og markedsføringen og går på opdagelse.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 23/11-2005 22:53 af Mogens Sørensen (Mons1957) og er kategoriseret under Klummen.
Teksten er på 542 ord og lix-tallet er 46.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.