1Den usynlige lyskrydsbestyrer
Jeg ser verden i striber · og lever kun halvt · det med livsmodet kni... [...]
Digte
14 år siden
0Et moderne juleeventyr
Der var engang en lille pige, som både var nysgerrig, tænksom og ... [...]
Eventyr og fabler
14 år siden
6Krisen krasser
En ting som RKI · er kommet for at bli' · de tider er forbi · med kæmpe... [...]
Digte
15 år siden
5Svinedigt
Man behøver ikke Mensa · for at vide influenza · er en sygdom mange f... [...]
Digte
15 år siden
3Jeg går morgentur på nettet
Jeg går morgentur på nettet · Mens jeg ser mig lidt omkring · Og den ... [...]
Digte
15 år siden
1Giv kroppen lov til at fylde
Kroppen er kvindekroppen og fylde er faktisk det modsatte af hvad... [...]
Klummen
15 år siden
0Hestia – en arketype
Kan vi så liige få Hestia på banen... Hestia var det første barn ... [...]
Blandede tekster
15 år siden
0Hera – en arketype
En af mine venner viste mig et billede af 4 gudinder stillet over... [...]
Blandede tekster
15 år siden
1Athene - en arketype
Athene - en arketype. Og sikke da en dejlig en. Jeg holder meget ... [...]
Blandede tekster
15 år siden
3Surt feministisk opstød uden relation til v...
Baby bleskift er for kvinder · Chokolade er for mænd · Og hvem er d... [...]
Digte
15 år siden
0Zeus og Hera
Man skriver Zeus og Hera · Men glemmer ganske at · Der kan fortælle... [...]
Digte
15 år siden
2Quindens ur-kraft
En ur-kraft har en quinde · Hvis hun kan tackle den · Det handler o... [...]
Digte
15 år siden
1Cølibatets uendelige tåger
Der var en ting jeg tænkte på... · Som måske er ganske let at fors... [...]
Digte
15 år siden
3Når quinden lufter sit menneskesyn
Når quinden lufter sit menneskesyn · Så er manden strax væk som et... [...]
Digte
15 år siden
2Vrøvlevers
Jeg er træt, går snart til ro · Åbner mine øller to · Drikker dem med... [...]
Digte
15 år siden
3Skomager, bliv...
Jeg kender en slagter · Som selv bager sit brød · Og derfor er bage... [...]
Digte
15 år siden
2Selvstændig sommerlig samreflektion
I denne søde sommertid · Der falder blomstersne så hvid · Jeg stikker... [...]
Digte
15 år siden
2Moder Jord hun ta’r sig en slapper
Moder Jord, hun ta'r sig en slapper · Vinterhviler sit drænede bry... [...]
Digte
15 år siden
0Lad os alle gå hjem
Ved nat ved nytår · Det gamle forgår · Og nyt dukker frem · Lad os a... [...]
Digte
15 år siden
2Mad tyranni
Mad, korrekt og ukorrekt mad, fylder meget i det offentlige rum. ... [...]
Blandede tekster
15 år siden
3Fordele ved at have rundet de 40
Ja, hvordan er det så? At blive ældre? Ha! Ældre, hvad er det? Hv... [...]
Blandede tekster
15 år siden
1Nødhjælp til Rodehoveder - Kapitel 4
Til slut · Hvad siger man til folk, som roder? · Så lidt som muligt. ... [...]
Blandede tekster
19 år siden
0Nødhjælp til Rodehoveder - Kapitel 3
Efter rodet - Indret lækkert · Når du først har fået styr på rodet... [...]
Blandede tekster
19 år siden
0Nødhjælp til Rodehoveder - Kapitel 2
De enkelte rum i hjemmet · Dette afsnit går lidt mere i dybden med ... [...]
Blandede tekster
19 år siden
4Nødhjælp til Rodehoveder - Kapitel 1
Hjælp - det roder · Et Rod-eksperiment · Jeg har foretaget et eksperi... [...]
Blandede tekster
19 år siden
1En løgner bekender sine synder
Uha-uha. Jeg kunne selvfølgelig også have startet med: Jeg lyver ... [...]
Essays
19 år siden
1Hvad er det vi omgiver os med?
"Det skønne ved gammelt håndværk er, at man selv kan reparere det... [...]
Essays
19 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Lone Jensen (f. 1965)

Efter rodet - Indret lækkert

Når du først har fået styr på rodet - og atter er blevet den, der bestemmer i dit eget hjem, så er det tid at se på om indretningen kan ændres, så dit hjem bliver et fantastisk sted for netop dig. Smag og behag er forskellig. Det er forskelligt, hvad man synes er pænt, men her er nogle tips, der forhåbentlig kan bruges af de fleste.

Vælg nogle få magiske ting til dit hjem. Noget, du virkelig virkelig bliver glad af at se på, noget, der ser fantastisk ud. Noget, der gør en forskel og løfter hjemmet fra et Ikea-katalog til en personlig boltreplads for levende mennesker.
Det kan være et maleri, et møbel, en lampe, en kirkestage - hvad som helst, som har betydning for dig, som er netop din stil - som sagt, en ting, der gør dig glad, hver gang du ser den.
Min fantastiske ting er et spejl. Da jeg havde boet i min nye lejlighed et stykke tid og fået styr på indretningen, faldt jeg over et gammelt spejl på en internetauktion. Det var ikke billigt, men nu, det er mit, er det hver en øre hver. Mange gange mere værd end ti middelmådige ting. Det er stort, i sort jern og hele vejen rundt er det store blade og roser formet 3dimensionelt i jern. Roserne er lyserøde og bladene sart grønne. Det hænger i min gang, lige indenfor døren, og jeg bliver glad hver gang, jeg ser det. Det giver gangen karakter og er en fin indgang til MIN lejlighed, her hvor JEG bor. Det viser folk, der kommer på besøg lidt om mig. En magisk ting.

Snyd med farver. Man kan slippe afsted med at blande næsten hvad som helst sammen rent stilmæssigt, hvis man bare vælger den samme farveskala. Vælg 2 farver, der enten er i kontrast eller passer sammen til ALT i rummet. Det ser fantastisk ud.
Man kan også vælge nuancer, fx er sandfarvet moderne i øjeblikket. Her kan man sætte alle mulige forskellige nuancer af sand fra den lyseste flødefarvede til den mørkere mocca sammen, og det ser også fantastisk ud. Et par enkelt øjefangere, såsom en tyrkis eller lysblåt tæppe på sofaen, kan gøre hele forskellen.
Gå så vidt muligt efter ensfarvet. Hvis man er et rodehoved, så gør mønstre på tapeter, gardiner og tæpper ondt værre. Mønstre kan se fantastiske ud, men i et hjem, der let bliver rodet, er det blot endnu en ting, der ser uroligt ud for øjet.

Stil, der ikke duer. Alt, hvad der skal se slidt og afskallet ud. Ser måske fantastisk særpræget ud i et tomt fotostudie, men i et rodet hjem er der særpræget nok i forvejen. Så virker den slidte og afskaldede stil bare sjusket og beskidt.

Mini ideer. Friske blomster. Pynt, som hurtigt nemt og billigt kan varieres er en enkelt blomst i en vase. Invester i fx 10 ens vaser, der kun rummer en enkelt blomst. På den måde kan en buket deles op og det er overskueligt økonomisk at have friske afskårne blomster i sit hjem. Alle burde købe en buket afskårne blomster til sig selv om ugen. Det er en billig luksus, der både glæder en selv og dem, der kommer på besøg. En enkelt vase kan stilles næsten overalt - hvor der ikke er risiko for at vælte den ned - i entreen, i badeværelset, på natbordet. Desuden appellerer en vase med blomster automatisk til oprydning. Man nænner næsten ikke at stille den midt i alt rodet.

En blændet dør. Hvis du har et dørhul, der er blændet, så der stadig er en fordybning, så er det et glimrende sted at sætte hylder op. Tricket er, at få det til at se ud - ikke som en blændet dør, men som om det er meningen, det skal være sådan. Hvis du er til pynteting, så er glashylder bedst. Bøger derimod står pænest og sikrest på en malet hylde eller en træhylde. Du kan male hullet enten i vægfarven, en kontrastfarve eller simpelthen beklæde bagvæggen med et stykke stof.

Nyt køleskab. Hvis dit gamle køkken trænger til et nyt strømlinet pift, så er det værd at overveje at beklæde køleskabslågen med alufolie. Det er selvklæbende aluminiumsfolie, som er let at sætte op, selv for uøvede - og det forvandler lynhurtigt et træt hvidt køleskab til et frisk i alu-look. Folien kan uden problemer rengøres.

Skind. Et enkelt dyreskind, på gulvet, på sengen, i en lænestol kan hurtigt skabe en ny, spændende stil. De fås til en rimelig penge, fx et dekorativt flerfarvet gazelle-skind kan man få til 500 kr.
Nu vi er ved det. Det er en glimrende ide til at friske op og lave lidt nyt, men skind KAN være et problem for rodehoveder. Det fælder, støv og snavs hænger fast i det osv, så sørg for at lufte det jævnligt, hvor også løse hår og støv fjernes.

Bogreol af tallerkenrække. Man ser det flere og flere steder - og det er efter min mening en rigtig god ide. En tallerkenrække er en helt smal, væghængt reol, hvor der er sat pinde på langs. Man stiller bøgerne op med forsiden udad, så de holdes på plads af tværpindene. De fleste er hvidmalede og passer således ind mange steder. Det er en god ide til køkkenet, hvis man har mange lækre kogebøger, man gerne vil vise frem eller til børneværelset, hvor den fx ophængt over sengen foruden at være pladsbesparende også gør, at selv helt små børn kan finde de bøger, de skal bruge - og sætte dem på plads igen.

Multi-møbler. Jeg er vild med multimøbler. Det er møbler med flere funktioner, som gør det nemmere at indrette, fordi der ikke er behov for så mange pladskrævende møbler og fordi møblerne lettere kan rokeres rundt efter behov

Sofabord. I stedet for det store sofabord, som mange uden at tænke nærmere over det anskaffer sig sammen med sofaen, men som uheldigvis ofte er en pladskrævende og rodet affære - især hvis det er et af den type, som har en hylde nedenunder, ja så kan man vælge småborde, der passer sammen. De kan så stilles forskellige steder i stuen, hvor man har behov for dem og stilles sammen, når der kommer gæster. Alternativt et rullebord, man kan tage med sig fra køkken til stue.

Taburetter. Jeg er ret vild med taburetter. En taburet kan jo være så meget, som fx de helt gammeldags 3 benede stole uden ryg. Dem, jeg mener, kan stables, så man hurtigt har ekstra siddepladser.
I dag fås der flere pæne i fx formspændt træ (dvs. finer), så ben og sider er ens. De er helt plane ovenpå og kan derfor bruges som bord til de mindste, eller som ekstraborde i stuen. De koster fra 150,- så det er jo ikke nogen herregård

Siddebænke. Polstrede bænke, som kan stå i entreen eller endnu bedre, på børneværelset. Her kan de stå langs en væg uden at fylde det store, men de kan også trækkes midt ud på gulvet og bruges til alt fra at ride hest på til balancebom. Der findes mange smarte til en rimelig penge. Selv investerede jeg i 2 med "zebrapolster" og stålben, da jeg flyttede. De vandrede huset rundt og bragte lykke hvert sted. Efterfølgende flyttede de videre til en anden families børneværelse, hvor de også gør lykke.
Når der kommer gæster, kan en bænk på fx 120 cm nemt bruges som ekstrastole ved bordet. Der kan sidde to voksne eller - endnu bedre - 3 børn.

Har du en hobby?
Eller går du under betegnelsen hr./fru. Gør-Det-Selv-Keld? Så und dig selv at indrette derefter. Hvis du strikker, så hav en køn kurv at lægge dit strikketøj i. Reglen er, at en hobby skal være lettilgængelig - ellers gider man ikke. Prøv at indrette, så det samtidig er dekorativt. Skal det gemmes væk, så vælg forskellige plastikkasser, som kan stables og er nemme at transportere.

Farvelære
Det kan betale sig at sætte sig lidt ind i nogle grundlæggende regler, før man kaster sig over at lave om på hjemmet.De fleste ved, at farver kan være kolde eller varme og findes på en skala. Alligevel kan man komme ud for overraskelser. Den vægfarve, man studerede hos farvehandleren, ser pludselig helt anderledes ud, når man først får smurt den på den rigtige væg. Dette kan skyldes flere ting. Lyset er en af dem. Der er forskel på hvordan en farve ser ud alt efter hvor meget dagslys, der kommer ind i rummet. En farve vil også ændre sig om aftenen, når rummet oplyses af lamper.
Også rummets placering spiller ind. Lys ser simpelthen anderledes ud, alt efter om det kommer ind gennem vinduet fra nord, syd, øst eller vest. Derfor virker farverne også forskellige.
Endelig kan helt pudsige ting spille ind. Nogle bekendte malede deres spisestue i en cremefarve, men den ene væk så lyserød ud, når den tørrede. De malede 4 gange, men resultatet var det samme. Indtil de fandt ud af at modsat netop den væg var et meget stort vindue - og udenfor var udsigten dækket af naboens røde murstensvæg. Det gjorde simpelthen, at genskæret på væggen blev rødt. Sådan noget er der jo ikke så meget at gøre ved, men det er et eksempel på hvor stor betydning det lys, der kommer ind af vinduerne har, for oplevelsen af farven på væggene.

Grundplaner
Man kan tegne en grundplan over sit hjem på et A3-papir. Dette gør det nemmere at indrette. Problemet er her næsten altid, at tingene fylder mere i virkelighed - ikke fordi størrelsesforholdet på papiret er forkert, men fordi man ofte glemmer de bevægelsesarealer, der hører med til møblerne. Her er det godt at kende nogle grundregler. Der er helt faste mål for hvor meget plads, der skal være for at trække en spisestuestol ud, hvor meget plads mellem stolene osv. Her kommer også det tidligere nævnte dørbredde-gangareal ind i billedet. Det kan tegnes ind, så får man et bedre indtryk af, om møblerne står for mokket.
Fordelen ved en tegning er, at det er noget nemmere at gribe viskelæderet for at flytte en reol end at gøre det i virkeligheden. Flere mulige indretninger kan på den måde prøves af - og når tingene endelig placeres, så har man tegningen i hovedet, hvilket gør det lettere.
Man kan lave sin grundplan i hånden. Så skal man bruge nogle stykker A3 tegnepapir som tapes fast til underlaget, et almindeligt bord er ok, bare det ikke er nubret, en ordentlig lineal med tydelig milimeter-afmærkning, og en tabel over måleforhold. Man kan fx lade hver cm på papiret svare til 20cm, hvis man tegner et enkelt rum ad gangen. Så fylder 1 meter væg 5 cm på papir og kaldes 1:5.
Man skal naturligvis måle alle sine ting omhyggeligt, før de tegnes ind.
Alternativt kan bruge et tegneprogram til pc'en. Der findes tegneprogrammer, man kan købe specielt til formålet, eller man kan anvende en af de gratisudgaver, der findes via internettet. Her er der standardmål på møbler, som dog kan varieres en smule. De er meget nemme at anvende - i hvertfald til at få et overblik over rummeres indretning.
En "rigtig" grundtegning, tegnes også 3-dimensionelt, dvs. der tegnes også vægge på, så man kan se, hvordan det ser ud lodret. Det har nemlig stor betydning for den endelige oplevelse af rummet.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 02/04-2005 13:37 af Lone Jensen (L23one) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 1894 ord og lix-tallet er 31.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.