Hvad er det vi omgiver os med?


19 år siden 1 kommentar Essays

1Den usynlige lyskrydsbestyrer
Jeg ser verden i striber · og lever kun halvt · det med livsmodet kni... [...]
Digte
14 år siden
0Et moderne juleeventyr
Der var engang en lille pige, som både var nysgerrig, tænksom og ... [...]
Eventyr og fabler
14 år siden
6Krisen krasser
En ting som RKI · er kommet for at bli' · de tider er forbi · med kæmpe... [...]
Digte
15 år siden
5Svinedigt
Man behøver ikke Mensa · for at vide influenza · er en sygdom mange f... [...]
Digte
15 år siden
3Jeg går morgentur på nettet
Jeg går morgentur på nettet · Mens jeg ser mig lidt omkring · Og den ... [...]
Digte
15 år siden
1Giv kroppen lov til at fylde
Kroppen er kvindekroppen og fylde er faktisk det modsatte af hvad... [...]
Klummen
15 år siden
0Hestia – en arketype
Kan vi så liige få Hestia på banen... Hestia var det første barn ... [...]
Blandede tekster
15 år siden
0Hera – en arketype
En af mine venner viste mig et billede af 4 gudinder stillet over... [...]
Blandede tekster
15 år siden
1Athene - en arketype
Athene - en arketype. Og sikke da en dejlig en. Jeg holder meget ... [...]
Blandede tekster
15 år siden
3Surt feministisk opstød uden relation til v...
Baby bleskift er for kvinder · Chokolade er for mænd · Og hvem er d... [...]
Digte
15 år siden
0Zeus og Hera
Man skriver Zeus og Hera · Men glemmer ganske at · Der kan fortælle... [...]
Digte
15 år siden
2Quindens ur-kraft
En ur-kraft har en quinde · Hvis hun kan tackle den · Det handler o... [...]
Digte
15 år siden
1Cølibatets uendelige tåger
Der var en ting jeg tænkte på... · Som måske er ganske let at fors... [...]
Digte
15 år siden
3Når quinden lufter sit menneskesyn
Når quinden lufter sit menneskesyn · Så er manden strax væk som et... [...]
Digte
15 år siden
2Vrøvlevers
Jeg er træt, går snart til ro · Åbner mine øller to · Drikker dem med... [...]
Digte
15 år siden
3Skomager, bliv...
Jeg kender en slagter · Som selv bager sit brød · Og derfor er bage... [...]
Digte
15 år siden
2Selvstændig sommerlig samreflektion
I denne søde sommertid · Der falder blomstersne så hvid · Jeg stikker... [...]
Digte
15 år siden
2Moder Jord hun ta’r sig en slapper
Moder Jord, hun ta'r sig en slapper · Vinterhviler sit drænede bry... [...]
Digte
15 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Lone Jensen (f. 1965)
"Det skønne ved gammelt håndværk er, at man selv kan reparere det, når det går i stykker". Sætningen fandt jeg en dag i et boligmagasin - og det satte tanker i sving.

En større og større del af den almindelige danskers hverdag foregår i omgivelser og med ting, som vi ikke kan gennemskue. Hvis de går i stykker, så kan vi ikke selv reparere det, men må tilkalde specialister.

Og denne udvikling fortsætter med hæsblæsende fart. Et eksempel er pc'en. Jeg startede i 1979 med det, der dengang hed datalære i skolen. Siden da har jeg beskæftiget med med pc'er og disses programmer på den ene eller anden måde. Jeg synes selv, at jeg har et bredt og solidt kendskab til pc'er og programmer, menmenmen… da min egen bærbare for nylig fik virus og jeg skulle ind og rode rundt i alt, hvad der lå på maskine, ja, da måtte jeg give op. Der ligger ting på min maskine, som jeg ikke aner, hvad gør godt for, hvis navne jeg ikke kender. Programmer, som jeg ikke kan gennemskue, om de er nødvendige for mit styresystem eller det er uønskede programmer. Jeg er nødt til at henvende mig til en specialist, for at kunne anvende min pc igen. Jeg kan naturligvis selv begynde fra en ende af, og læse mig frem til hvordan, min pc fungerer. Hvis jeg gør det, så bliver jeg selv specialist.

Så er der biler. Da jeg gik ud af gymnasiet skulle jeg til Tyskland og bo et stykke tid med en veninde. Vi fik kørelejlighed derned af 2 venner, der skulle rejse lidt rundt i verden i et gammelt folkevognsrugbrød omdannet til campingvogn indeni. Denne bil havde det med at gå i stå, når den gik for længe i tomgang. Så skulle man ud af døren, ind under bilen og slå på et eller andet med en hammer, og så skubbe den i gang igen. Besværlig procedure. Det sjove var, at det virkede hver gang - selv om det er pinligt at skubbe et gammelt folkevognsrugbrød i gang på strømpesokker på de tyske motorveje, når der endelig kommer gang i trafikproppen igen.

Mekanik er lukket land for mig - det interesserer mig ikke, men jeg ved dog at moderne biler ikke fungerer på samme måde. Man kan ikke lige få dem i gang ved at slå på dem med en hammer. Hvis bilen går i stå, så griber man mobilen, ringer til vagtselskabet og beder dem sende en specialist. Som regel kommer der et fejeblad og kører bilen til mekanikeren. Det skal man ikke blande sig så meget i - bare betale regningen, når den kommer.

Hvem kan selv reparere sin microovn, vaskemaskinen, opvaskemaskinen, tørretumbleren osv. hvis de går i stykker? Ikke mange, men det er også lige meget - for i dag bliver tingene bare smidt ud, når de ikke virker længere og man køber nyt. Det er som regel billigere at købe nyt end at betale mandetimer for reparation. Sådan er det!

Man kan naturligvis også være heldig. For 6-7 år siden gik en af vores venners vaskemaskine i stykker, han fik den repareret for en formue. Ugen efter virkede opvaskemaskinen pludselig ikke. Han resignerede og købte en ny i stedet for at ringe efter endnu en dyr specialist. Min ex-mand fik den gamle. Uden kendskab til opvaskemaskiner stillede han den på hovedet, kiggede lidt på den, vendte den om igen og startede den. Den har virket siden.

Men pointen er... det er for ikke-specialister et lige så stort mysterium hvorfor en ting virker, som hvorfor tingene ikke virker. Hvis tingene virker, så tænker man bare ikke mere over det.

På en måde kan man sige, at vi har mistet grebet med den hverdag vi lever i. Vi kan ikke gribe ind, hvis der sker noget, for det meste af det, vi omgiver os med, er specialiseret i en grad, så vi ikke aner hvordan det virker. Metroen fx - et genialt transportmiddel som fragter mange mennesker frem og tilbage hver dag, men det er førerløst. Virker maskineriet ikke, så er der bare ikke noget at gøre. Rulletrapper er et andet eksempel. Automatiske døre, elevatorer, you name it…

Og så var det så, at jeg fortabte mig lidt i historien om det gamle håndværk - hvor fordelen er, at man selv kan reparere det, hvis det går i stykker. Artiklen handlede om en træmand, der selv havde bygget hver en stump i sit hus. Han vidste derfor alt om det, vidste hvordan det var opbygget og vidste hvad man skulle gøre for at reparere det, hvis noget gik i stykker. Man kan sige, at han var herre over sine nære omgivelser, sit hus. Han mestrede det - var specialisten i sin egen hverdag. Hvis alle havde det sådan, så ville arbejdsmarkedet se anderledes ud.

Sokker... for nu at springe i det. Som barn elskede jeg mine vintersokker, som min farmor strikkede til mig. For det første så det så sjovt ud med 5 små pinde, der kunne fremtrylle en sok og for det andet, så var pasformen perfekt. De var svære at slide op, men når der kom et hul, så blev de ikke smidt ud. De kom en tur omkring farmor, som reparerede hullet, så man bagefter ikke kunne se, at det havde været der. Smart! Men... utænkeligt i dag for de fleste.

Film… i videobåndenes tid kunne der komme båndsalat i et enkelt bånd. Det var der så ikke noget at gøre ved - med mindre man kunne spole det på plads igen. I dag er de fleste bånd erstattet af DVD og mange DVDer er erstattet af en afspiller med harddisk. Der kan være måske 60 film på samme maskine. Smart smart - altså med mindre, at harddisken ryger. Så forsvinder alle film og ikke kun den ene som før i tiden.

Men det her skulle ikke være en lang brokkehistorie om at "alting var bedre i gamle dage", for det mener jeg ikke de var. Desuden vil jeg nødig føle mig så gammel, at jeg tænker sådan, men nogle gange så sætter det tanker i gang at iagttage, hvad vi omgiver os med.

En anden gammel tankeleg, jeg leger, hvis jeg ikke har andet at lave, fx hvis jeg kører i bus, det er: Hvis jeg selv og dem, jeg kender, havnede på en øde ø uden strøm, uden huse, uden moderne bekvemmeligheder, hvem kunne så i kraft af deres erhverv bruges til noget - og hvem kunne ikke? De fleste ville nok blive nødt til at trække mest på deres fritidsbeskæftigelser. Jeg mener, hvad er datamatikeren værd med mindre han fx har dyrket sin urtehave i fritiden? Og enhver kan vel blive enige om at lægen og jordmoderen kan bruge deres erhverv mere på en øde ø end politikeren og togkontrolløren.

Hvad kan du bruges til - og har du kontrol over din egen hverdag? Jeg har ikke. Fx min egen hjemmeside. Intet findes på papir. Siden ligger hos et hostingfirma, som jeg ikke engang ved, hvor befinder sig fysisk. Det er også lige meget, for de tager jo backup, hvis huset brænder (det er jeg i hvert fald nødt til at tro på, når de siger det. Kontrollere det kan jeg ikke) - og hele nettet er jo baseret på at den fysiske placering er underordet - man kan komme til tingene fra hvert et hjørne af verden med netadgang. Men hvis jeg havnede på en øde ø, så kan vi jo lave en byttehandel. Jeg fortæller historier omkring lejrbålet, og I andre leverer maden og husly. For selv om jeg så fik min optiker med, så kunne han nok ikke gøre så meget i længden for at fremskaffe mine kontaktlinser.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 26/03-2005 15:47 af Lone Jensen (L23one) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 1286 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.