20Manden med sneploven
Søvnig mor med · klapvogn · i morgenmørket · Lille snottede Sofie · der s... [...]
Digte · følelser, socialrealisme, thriller
10 år siden
10Panda
Pandabjørnen · æder bambus · fordi det har dens · forfædre · altid · gjort · ... [...]
Aforismer og gruk · natur, humor
10 år siden
19Brasiliansk klokkeblomst
Prolog · Langt borte · På den anden side af kloden, vokser en · særegen... [...]
Digte · natur, monstre, satire
10 år siden
25Vi er første generation
Vi er første generation, vi blev født i kolber · og ammet af maskin... [...]
Digte · samfund, science fiction
10 år siden
6Forår for Sophus
"styne: beskære et træs krone ved at skære det ned til en bestemt... [...]
Klummen · kæledyr, humor
10 år siden
8Sophus - Vandhund i problemer
Sophus, den glade engelske bulldog, er godt nok umanerlig glad fo... [...]
Klummen · humor, kæledyr, natur
10 år siden
9Hugin, Munin og Sophus
Sophus, den nu et-årige engelske bulldog, holder meget af sine gå... [...]
Klummen · natur, humor, kæledyr
10 år siden
12Valnøddefesten
Sani plukker de soldrukne brombær, der tynger de piggede grene. M... [...]
Fantasy · mystik, monstre, kærlighed
10 år siden
9Carls ouija-bræt - Del 2 af 2
Forfatteriet begyndte at køre igen. Men hans muse eller hvem der ... [...]
Fantasy · mystik, science fiction, forfatter
10 år siden
3Carls ouija-bræt - Del 1 af 2
Over den mandshøje pejs hænger et kudu-hoved med slanke og snoede... [...]
Fantasy · science fiction, forfatter, mystik
10 år siden
19Sophus, engelsk bulldog
Midt i den koldeste vinter blev Sophus født. En broget pølse brød... [...]
Smilebåndet · humor, kæledyr, natur
10 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Mikala Rosenkilde (f. 1968)
Hver morgen skal der fodres fugle i haven. De små pipser sidder i hækken og venter utålmodigt på deres morgenmad. Hælder også lige en slat kogende vand i fuglebadet, der kommer jo en masse skidt, når alle fra nær og fjern skal have et bad i løbet af dagen. Nu står der en hvid damp op derude. Så kan man også se, hvordan vinden blæser i dag.
Røgsignalerne kalder fuglene til. Menuen står her til morgen på vildtfugleblanding og en rest ris fra i går, med baconfedt og en håndfuld havregryn puttet i. Skal også have lagt kyllingeskroget fra forleden ud lidt senere. Det er krager og skader rigtigt glade for, men desværre også hunden Max, der godt nok ikke kan nå det på foderbrættet, men til gengæld omhyggeligt holder alle andre ude af haven, hvis han ved det er der.

Vi har en del redekasser i haven, som flittigt benyttes fra det tidlige forår. Der hænger også en lille fuglekasse på terrassevæggen. Den hænger der egentlig, fordi der lige var et søm og jeg ikke rigtigt vidste, hvor jeg skulle gøre af den, da jeg købte kassen. Nu er der tilsyneladende flyttet et mejsepar ind, som længe har haft udkik efter en god etværelses i haven. Det må de også godt, bo der. Men så må de vænne sig til selskab til sommer, hvor jeg altså sidder lige nedenunder og skriver, når temperaturerne igen er til at sidde udendørs. Gad vide om det går?

Stod lige og kiggede på kassen, ud af køkkenvinduet, da jeg lavede kaffe og overvejede hvor vi kunne sætte den i stedet, da en fugl stak hovedet ud af hullet. Fløj væk og så kom der sørme én til frem i åbningen. De bygger vel næppe rede på nuværende tidspunkt, men de bruger den måske til overvintring i de kolde nætter og flytter så for alvor ind til foråret.

Mejser fylder deres reder med mos, før de lægger æg, hvor gråspurvene, som vi ellers har flest af, fylder deres huse med fjer, tørt græs og hvad de ellers lige falder over af kviste og grene.
Så kan jeg da også bedre forstå, hvor alt det mos, jeg har gået og samlet er forsvundet hen! Jeg lavede nemlig nogle små opstillinger af kønne urtepotter og lagde mos og lav rundt om fødderne på de små træer, der står i krukker rundt om. Meget dekorativt var det og groede pænt. - Og pludselig var det hele væk! Det ligger nok i bunden af den redekasse nu, forestiller jeg mig. Fint for mig, så gør det vel også mere gavn.

Det er ellers sjovt at følge fuglene. I vores have bor tre par gråspurve fast, skønt de sikkert overflyver et større område hver dag - men de holder omhyggeligt haven fri for andre gråspurvepar, der også gerne vil slå sig ned, Og gråspurvene må dele pladsen med de to solsorte, der omhyggeligt holder deres artfæller ude.
Katte gør vist det samme. De katte, der er så heldige, at de må komme udenfor, holder omhyggeligt andre borte fra deres territorium.

Vi havde længe en stor halvvild kat i nabolaget, som holdt i hvert fald to stier fri fra artsfæller. Ofte kunne man høre balladen, når en fremmed kat kom forbi. "Hvæææs" og "hyyl", når de blev opdaget. Da katten omsider blev aflivet på grund af alder gik der en rum tid, før andre katte turde betræde domænet. Nu ser vi så at nye stribede misser har overtaget og nu er der en ny, der bestemmer derude. - Og naturligvis tæver de andre grundigt.

Det pibler bare op af jorden nu. De små vintergækker var tidligt på den i år. Den første stak sit lillebitte hoved op allerede lige efter nytår. Og smukt ser det jo ud. Tror de måske har fået "forårsfornemmelser", da jeg gravede bed.
Alle havebøger skriver, at man skal være så forsigtig, så forsigtig, når man flytter på de små løg. Det er bare svært, når man har en kæmpehund med store poter omkring sig, når man vender jorden, og nogle gange får løgene en helt ny facon. - Men de vokser åbenbart fint alligevel, fik nærmere fart på. Der er også krokus derude, der nikker med de lilla hoveder og supermarkederne frister med stedmoderblomster i tusind skønne farver. Åh ja. Vinteren er omme nu og foråret har fået fat. Mærker smilet vokse og fremmede smiler igen. Nu kommer den lyse tid, vi sådan har længdes efter.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 06/04-2008 11:17 af Mikala Rosenkilde (Mikala) og er kategoriseret under Klummen.
Teksten er på 741 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.