Joe Kurt – historien om en pedel


18 år siden 4 kommentarer Noveller

3Sagen om det forsvundne horn
Hvis De ikke bryder dig om at læse historier af den slags, som je... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Kisteglæde
Kom dog ud af dit renselseskar · nu er du satan mig renset nok · Din ... [...]
Digte
11 år siden
4Jack Watergun i fuld vigør
Solen brændte i Outtown. Nogle svært bevæbnede mænd havde med ove... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Mine mange liv - 2. udgave
Ifølge tilhængerne af reinkarnation har vi levet i tidligere tids... [...]
Blandede tekster
11 år siden
3Agent 43½ - Hvad ostemaden skjulte
Agent 43½, som var døbt Jakob Ølhenter, valgte at få morgenmad på... [...]
Noveller
11 år siden
2Printeren der slog en prut
- Jeg skal ud og slå en prut, sagde HP-printeren til sin ven Cano... [...]
Eventyr og fabler
16 år siden
4Rabarberprinsessen
Den onde trold var en yderst uomgængelig person. Derfor ville ing... [...]
Blandede tekster
16 år siden
3Koen Mariska på eventyr
Der var engang en ko, som hed Mariska. Den skulle hen til en OK-b... [...]
Eventyr og fabler
16 år siden
1Rentemesteren og hans hustru
Hun kunne ikke smide dem ud. Derfor var hun altid nødt til at lyt... [...]
Kortprosa
17 år siden
1Stenalderen ifølge Hosbo
Det er en kendt sag, at Danmark kom med isen fra Norge. Da isen t... [...]
Blandede tekster
17 år siden
4Joe Kurt – historien om en pedel
Der var engang en pedel, der hed Joe Kurt. Han levede som pedelle... [...]
Noveller
18 år siden
6Abel Æblekage
Der var engang en mand der hed Abel Æblekage. Hans forældre hed d... [...]
Noveller
18 år siden
19Historien om en prut
Der var engang en prut. Den boede inde i numsen på en meget ond m... [...]
Kortprosa
18 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Bjarne Hosbo (f. 1954)
Der var engang en pedel, der hed Joe Kurt. Han levede som pedeller nu engang bør leve - med koldt vand i den kolde hane, og med varmt vand i den varme hane. Først skulle han dog lige lade vandet løbe i 13 sekunder inden det blev passende varmt. Indtil da var det først kold, siden halvkoldt, derefter lunkent - og så til sidst varmt, måske 65 grader.

Han havde også kone og børn - skønt det dog ikke er nødvendigt for at være pedel. Så det var faktisk spild af tid, penge og anstrengelser. Han kendte også én der var mufti, og som han tippede sammen med. Somme tider vandt de også noget, når Wolverhampton til alles overraskelse vandt over Nottingham Forest - og hvis Dølle Fjelde Musse kunne spille med lige op med Real Madrid. Pedeller har det nemlig med at tippe, langt mere end sløjdlærere og brolæggerjomfruer. Muftien brugte gerne sit overskud til at købe konvolutter og brevpapir for. Pedellen anvendte sine gevinster på lakridspiber og natpotter. For han mente nemlig, at det var dét familien havde brug for i den aktuelle situation - og en situation er som bekendt altid aktuel.

... Nu er jeg faktisk blevet sulten, og skal lige ud at have mig en mad. Jeg har jo heller ikke spist noget, siden jeg sidst spiste noget. Og mens De venter, kære læser, kan De passende fortære en flødebolle, eller ryge en cigar...

Ligesom andre pedeller havde Joe Kurt det med at gå rundt og tænde og slukke lyset. Det er faktisk en pedels vigtigste arbejde: Han tænder lyset, når lokalet er for mørkt til at det kan bruges til formålet - fx undervisning i tandspil. Han slukker lyset igen, når det på den ene eller anden måde ikke længere er nødvendigt at det er tændt. Det kan skyldes, at det ude fra kommende dagslys har sådan en styrke - og er af sådan en beskaffenhed – at tandspilsundervisningen kan foregå uhindret. Det kan også ske, at lokalet i et tidsrum ikke skal anvendes til noget formål, og derfor kan henlægge i mørke uden der sker noget ved det. Tilværelsen kan ofte have det på samme måde - hvilket dog er en ganske anden sag.

Somme tider slukker og tænder pedellerne mere en nødvendigt. Det er nemlig fordi de gerne vil vide hvor lyset går hen, når det bliver mørkt - og hvor mørket bliver af når det bliver lyst. Det kommer man nemlig uundgåeligt til at spekulere over, når man er pedel og skal tænde og slukke lyset mange gange om dagen.

Men for Joe Kurt blev det nærmest en fortærende lidenskab. - Havde Albert Camus svar på spørgsmålet? Havde Immanuel Kant - i kraft af sin kategoriske imperativ? Og havde apostlen Paulus ikke berettet om sagen i sit tolvte Tingelaterbrev? - Wiglud Steinwittgens forklaring på lysets og mørkets deponering var for indviklet for pedellen. Steinwittgen hævdede således at lys og mørke ikke var modsætninger. Nej! lys var fravær af mørke, og mørke var fravær af lys. Således ophævede de fraværende entiteter hinanden, hvorved der naturligvis ikke kunne være tale om "blive af" og "komme til syne", men derimod en tilstand af skiftevis FRAVÆR og TILVÆR. - Da Joe Kurt læste dette op for sin tipskammerat muftien, blev denne så stødt at han sad og skumlede i fyrrummet tolv dage og tolv nætter i træk. Han troede nemlig, at Joe Kurt havde sagt "flæskesvær" i stedet for "tilvær". Pedellen undskyldte mange gange, og sagde at han aldrig ville have sagt "tilvær", hvis han havde vidst at hr. Mufti ville have forstået det som flæskesvær. - Som et plaster på såret fik muftien en stor konditorkage samt det nyeste nummer af Basserne. Men lad os nu komme videre:

Hvis Joe Kurt havde ladet sig nøje med sin sluk-og-tænde-interesse i arbejdstiden, ville alt have været godt. Men for ti år siden bredte den sig også til hjemmet. Han kunne finde på at slukke lyset, mens børnene sad og ordnede lektier, hvorved der kom klatter i blækregningen – og et tysk verbum blev bøjet den forkerte vej, hvorfor det resten af skoleåret bare sad i et hjørne af klasseværelset og så ganske forkert ud. Og konen kom til at male sin næse rød med læbestiften.

En anden gang Joe Kurt umotiveret slukkede lyset, var på biblioteket, hvor Arthur Lomme holdt et hedt foredrag om det sorte Afrika. Lomme gik helt fra koncepterne, og glemte ganske beretningen om Karsten Bælgs store ekspedition op ad Zambezi-floden i 1877 - med 28 mand, 80 bærere og 200 indkøbsvogne fra Føtex. Det var for sent, da Joe Kurt formedelst adskillige trusler atter tændte lyset. – Arthur Lomme blev aldrig sig selv igen efter dette traume, og står derfor heller ikke i telefonbogen. Efter sigende skulle han have forvandlet sig til neger og blevet høvding for Polyesterstammen i Ullits – et af de hvide plettet på Himmerlandskortet.

Hvordan det senere gik Joe Kurt, ved vi heller ikke. Men det siges at han blev skilt i starten af dette årtusind. Overkroppen flyttede til Lystrup, og underkroppen til Mørkøv.

Ja, det er det utroligste man hører. Men det skal vel nok passe, siden det står her.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 17/03-2006 22:42 af Bjarne Hosbo (hosbo) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 862 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.