Familie, børn og parforhold · Jalousi

6 svar
Senest opdateret 2 år siden · 4 bruger(e) deltager
2 år siden

Dette er et træls emne. Jeg husker ikke at vi har diskuteret det før, men jeg synes at jeg vil bidrage nu.
Alle er enige om at jalousi er en frastødende følelse. Men enhver kan i større eller mindre grad rammes af den. Det er ikke en aktuel begivenhed der får mig i blækhuset, men jeg tror at det er et fænomen vi alle har iagttaget fra tid til anden.

Jalousi kan antage mange former, kan man sige. Og dog. Måske handler det altid om det samme. Men det kan viser sig i mange forskellige grader!
Det kan optræde som en svag krusning på hverdagens harmoni i en familie, eller det kan eskalere til morderisk psykopati.

Men jeg må fastslå: Jalousi er naturlig i den forstand at vi mennesker ikke er alene om den. Det findes også hos dyrene. Og derfor kan man ikke affeje det som neurotisk afvigelse.
Et markant tilfælde ses hos løverne. Når en hanløve overtager en hun der er forladt af hannen (af forskellige grunde) kan han finde på at dræbe hendes unger, for at hun hurtigere kan få trang til at avle nogle nye med ham. Det vil videreføre hans gener, og det kan evolutionært være en fordel.
Det har noget biologisk rationalt over sig, men det er også et udtryk for jalousi. Han tåler ikke den anden hanløves børn i sit liv.

Og dette mønster ses gentaget hos mennesker. En mand tåler ikke at hans ekskone involverer sig med en anden mand. Det kan gøre ham så edderspændt at han dræber sine børn for at straffe hende. (Jvf. bogen "Den sidste gave" ved Camilla Schaap og Heidi Korsgaard.)

I mindre alvorlige tilfælde kan det handle om at en person m/k ikke kan føle glæde over partnerens aktiviteter med sine venner udenfor hjemmet. Der kan komme surhed når han går hjemmefra, for at gøre glæden mindre, eller hvis hun skal til fest med sine veninder, kommer han ud på aftenen for at se hvordan det går. Han giver det påskud at han tilbyder at køre hende hjem, men han har mere for øje at overvåge hende. For der er måske også mænd tilstede?

Sådan er der så meget, og det er en pestilens!

Men der er en fælles årsag. Den jaloux person lider ved tanken om at miste omsorg, kærtegn og opmærksomhed. Og denne lidelse skaber angst og raseri.

Frygten for tab af kærlighed er oprindelsen, men virkningrne kan eskalere til forbrydelser, som vi foragter mere end noget andet. Drab på værgeløse voksne eller børn.

Jeg husker et tilfælde, hvor en kvinde giftede sig med en mand der var arbejdsom og stabil, men han var ikke særligt åndeligt begavet. Konen måtte måske tage ham fordi hun havde en handicap med sin fod. Hun humpede, selvom hun så godt ud. Men hun havde været på højskole, og det var den store og gode ting i hendes liv. Siden abonnerede hun på et højskoleblad, der kom med posten. Bladet komme ikke særlig ofte, så det var ikke dyrt at abonnere. Men efter nogen tid kom bladet ikke mere. Det viste sig at manden havde afbestilt leverancen. Han var jaloux over at hans kone havde en glæde, som han ikke kunne dele.
Det var ellers ikke meget hun lagde beslag på familiens tjente penge. Hun var sparsommelig ud i det ekstreme. Hertil arbejdsom med hjem, nyttehave og børn, samt med at ordne mandens regnskab, da hun var bedre til den slags. Det klarede hun sent om aftenen, når hun var færdig med at reparere børnenes hullede tøj.
Hvilken glæde havde manden ved at afbestille bladet? Glæden ved at gøre noget ondt? Det er svært at se det anderledes.

2 år siden
2 år siden

Ja, det er sandt, at jalousien sidder dybt. Vi kan ikke bare vedtage, at vi ikke er misundelige. Det ligger dybt i naturen. En gang skulle vi passe vore venners børn - to piger omkring 8 -10 års alderen. Jeg gik en tur med dem og hunden. Den en pige var lidt trodsigt, så da vi ventede på, at komme over vejen - og jeg sagde, "så nu går vi," blev hun stående. Da flere biler var på vej sprang jeg tilbage og løftede hende over. Det fik hunden til at gå helt amok. Den sprang op mig og rykkede i min jakke. Den var tydelig bange for, at jeg havde fundet et nyt kæledyr.

Jeg forstod godt hunden. sådan har jeg også haft det. - også i mod min vilje. "Jeg ærgrer over, end jeg selv synes omg." Halfdan udtrykker det godt i sit digt. Jeg tror ikke nogen kan sige sig fri, så det handler om at styre den irationelle misundelse.
"Drik ej misundelsens bitre bæger. Rigere fryd, vil du fange når ret - andres lyster dit hjerte kvæger." Det var vel nok godt, hun sagde nej til mig, så hun kunne blive en fryd for Jens Peter. "andres glæder---"

2 år siden
2 år siden

Det var det digt (1.vers) af Halfdan Basmussen, jeg henviste til. Søg hele digtet, som jeg synes er et godt svar til dinos oplæg.
Når man ikke selv slår til, er det godt vi hare nogle åndelige vejledere i baggrunden. Digtet afslører følelsen; men jævner også ved at være humoristisk. Hvordan skal man ellers begå sig? Måske vil andre komme med nødvendige råd?

Der sejler en pige på Tungtinghu
i det Kina, jeg aldrig har set.
Hun læser et gammelt kinesisk digt
af en gammel kinesisk poet.
Og det ærgrer mig lidt at hun læser ham.
Og det ærgrer mig mer endnu,
at jeg ikke har skrevet det smukke digt
til en pige på Tungtinghu.

2 år siden
2 år siden

Jeg opfatter bestemt jalousien som en naturkraft, men som med alle andre naturkræfter må vi lære at beherske den, hvis den ikke skal ødelægge en.

Jeg ville gerne kunne sige, at jeg aldrig har være jaloux, men helt kan jeg vel ikke sige mig fri. "Man kan ikke forhindre fuglene i at flyve over ens hoved, men man kan forhindre dem i, at bygge rede i håret."

2 år siden
2 år siden

Sult handler om at skaffe mad så man kan overleve.
Jalousi er måske en slags følelsesmæssig sult. En sult efter at opnå succes i relation til andre. Men nok mest markant i relation til en seksualpartner.
Trangen til at dominere andre så de indordner sig efter vore krav er modbydelig og ulækker. Man kan blive så rasende når man hører om en der gennem år har måttet finde sig i vold og tyranni fra en jaloux partner. Den skånselsløse vold kombineret med infantilitet i sindet kan være ekstremt afskyelig. (Eksempel på ikke-infantil vold kan være en bandeleders afstraffelse af en forræder.)

2 år siden
2 år siden

Når jeg er jaloux, ender jeg ofte i afmægtighed, over alt det der ikke står til at ændre. Jeg kan blive jaloux på andre menneskers begavelse og derefter føle mig afmægtig over ikke just at kunne ændre på min egen, eller jeg kan blive jaloux på andre menneskers sociale status uden umiddelbart heller at kunne gøre noget ved det. Afmægtighed gør - for mig - mere ondt end jalousien, men den kan også få mig til at reflektere over, hvad mit eget liv indeholder af for eksempel begavelse og sociale privilegier.

Jeg anerkender fuldt ud, at jalousien er et utæmmet dyr, men jeg vil ikke være den foruden, fordi den samtidig er med til at trække mig i retning af, hvad jeg gerne rent menneskeligt vil opnå her i livet. Måske er det fordi, at min jalousi sjældent skyldes forfængelighed? - at jeg retter min jalousi mod min egen identitet og selvforståelse.

2 år siden
2 år siden

Jeg ser kun jalousi som noget negativt.

Man kan ofte høre nogen sige: "Jeg misunder dig din evne til at være frisk om morgenen!"
Det betyder bare at man ville ønske at man også selv var frisk om morgenen. Men det er en forkert brug af ordet misundelse. For misundelse betyder at man tillige ønskede at vedkommende ikke havde evnen.
At misunde en mand hans rigdom betyder at man ønsker at man selv var rig, selv på hans bekostning.

Man kunne også sige: "Jeg beundrer din evne til at være frisk om morgenen, gid jeg dog også selv var det!"
Sådan kan man sige med god samvittighed.

Jalousi har en tilblanding af had. Beundring rummer kærlighed.

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Jalousi er startet 08/09-2019 11:53 af Flemming Dalsgaard (dino) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4056Dagens ord
19 timer siden · Engbo
92Ligheder
1 dag, 6 timer siden · Engbo
1Feedback søges til min novellepodca...
3 dage siden · Henrik German Q...
8Hvordan har du det
5 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
9 dage siden · Eddie
4Kunsten i fokus
10 dage siden · Inghard
1Forstå Michael strunge og David Bow...
22 dage siden · Allimacc
1Spiller i også online spil?
22 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
22 dage siden · Den Lianer Gois...
1Din søndag min søndag
26 dage siden · Engbo
12Hvad inspirerer dig
27 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
1 måned, 2 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
1 måned, 2 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
1 måned, 4 dage siden · Kåemer
0Hvis du kunne vælge
1 måned, 8 dage siden · Savanti
493Kontraster
1 måned, 9 dage siden · Savanti
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
1 måned, 11 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
1 måned, 13 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
1 måned, 13 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
1 måned, 17 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
1 måned, 18 dage siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
1 måned, 19 dage siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
1 måned, 26 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
1 måned, 26 dage siden · Engbo
0Hvad skal du i aften du lyst til at...
1 måned, 28 dage siden · MariaMolgaard

Familie, børn og parforhold

11Transgender
2 måneder, 10 dage siden · Inghard
11Jalousi
7 måneder, 25 dage siden · Kåemer
7Arbejde og bil
11 måneder, 13 dage siden · Wernn
4Det primitive holdbare.
1 år, 2 måneder siden · Fink
16Køn
2 år siden · JohannesB
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
2 år siden · dino
6Jalousi
2 år siden · dino
6Samtykke
2 år siden · dino
21Porno
2 år siden · Kåemer
6Homofobi
2 år siden · Kåemer
6Brug af begrebet seksuelt
3 år siden · Kåemer
1Magt mellem elskende
3 år siden · Kåemer
56Utroskab
3 år siden · Engbo
33Er ligestillingen umagen værd?
3 år siden · Morpho
15Overgreb
3 år siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
4 år siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
4 år siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
4 år siden · Anita A
8Blotter
4 år siden · Kåemer
8Overgreb
4 år siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
5 år siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
5 år siden · Kåemer
15Monogami
5 år siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
5 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
5 år siden · Forårsglad