Familie, børn og parforhold · Jalousi

11 svar
Senest opdateret 5 dage siden · 4 bruger(e) deltager
13 dage siden

Jeg har aldrig forstået jalousi. Jeg synes det er en negativ følelse som snylter på ethvert parforhold. Er det en følelse som nogensinde har sin berettigelse?

Kåemer

13 dage siden
13 dage siden

Hej Kåemer,

som altid et interessant debatindlæg fra dig :-)

Jeg vil påstå at jalousi KAN være konstruktivt, så længe den person der føler jalousien vedkender sig det - det kan være dels en måde at opklare hvad det er den jalousi-ramte ubevidst higer efter at opnå, og dels kan det være en stærk drivkraft frem imod at opnå det mål.
Ift. parforhold ved jeg dog ikke..

mvh Ansu

13 dage siden
12 dage siden

I en tv-serie så jeg for nylig et ægtepar, lykkeligt gift fem børn hvoraf de to, tvillinger næsten er nyfødte. Men så sker det, at han "ved et uheld" kommer til at gå i seng med en kvindelig kollega. Konen opdager der, bliver rasende og smider ham ud. De har dog en vis kontakt på grund af børnene, men først efter flere år finder de sammen igen. De har dog ikke været sammen mere end et par uger da hun siger, at hun alligevel ikke kan glemme det der skete dengang, og han må flytte ud igen. - Jeg spørger da, er der nogen som helst fornuft eller rimelighed i dette. Har jalousien sin berettigelse?

12 dage siden
10 dage siden

For den der rammes, er det som en uafvaskelig plet på den fine dug.
Man kan tale rationelt om det og have forskelligt forhold til det, men har man det så har man det.

Jeg tror at kvinden vil benægte at hun er ramt af jalousi! Hun vil benægte at det er hende der er ramt af en psykisk lidelse. Hun vil fastholde at det var ham, der fejlede. Ikke hende.
Hun skal ikke i terapi, ikke have psykofarmaka.

Man kan diskutere hvor ens tilgivelsestærskel skal ligge. Men hun er blevet svigtet og krænket og det sidder som skruet fast i hendes sind.
Hun vil måske sige at hun selv synes at hun har tilgivet. Hun lod ham jo flytte ind igen. Men når hendes krop kommer i spil, så kan hun ikke slippe krænkelsen, og hun kan ikke elske.

Er de nået dertil, tror jeg ikke der er noget at gøre.
Men for børnenes skyld må de gå så langt de magter.

Tilgivelse får man når man angrer og lover bod og bedring. Tilgivelse handler ikke om at det er OK. At man så kan begynde forfra igen.
Men hvad angrer man? Sidespringet, fordi det var en forkert handling? Eller angrer man fordi konsekvenserne blev så ubehagelige? Jeg frygter det sidste. Og det er nok det kvinden kan fornemme. Og hun frygter at han tænker på den anden, når de er sammen. Desværre kan han ikke bevise at det gør han ikke.
Det er nok en af fordelene ved homoseksualitet. To af samme køn kan forstå hinanden lettere. Kvinder og mænd er så forskellige at det egentlig er sært så ofte det går godt imellem dem.

10 dage siden
8 dage siden

Når jeg ser brudebilleder i avisen, må jeg ofte kalde mig selv til orden: "Drik ej misundelsens bitre bæger./ Rigere fryd vil du vil du fange når ret - andres glæder dit hjerte kvæger." Men det er hårdt at glædes ved andres glæder. --- Jeg må lige tilföje, at jeg overraskes af dinos kloge bemærkninger.

8 dage siden
8 dage siden

Jeg fatter ikke dit eksempel Kåemer, det har da intet med jalousi at gøre, modsat Engbo's eksempel. I eksemplet med den utro mand er det da pga. et brudt tillidsbånd og ikke jalousi??? Eller har jeg fuldstændig misforstået (det sker ofte)?

Jeg vil tillade mig at komme med et eksempel fra mig selv. Som barn havde jeg en ven hvis fader var ude af hans liv, og hvis mor slog ham. En gang tog han med mig, mine forældre og min søster med til stranden, hvor han gik en tur med mine forældre, imellem de to, og jeg et stykke bagved. Jeg elskede og elsker ham fortsat som en bror, men dén dag på stranden blev jeg jaloux, tog en sten og kastede den i baghovedet på ham. Han fik vist aldrig omsorg igen, og søgte den heller ikke, af mine forældre. Vi var begge omkring 9-11 år gamle. Jeg skammer mig over det, ligesom jeg gjorde i samme øjeblik jeg slap stenen (jeg kaster som en skildpadde og det er vist eneste gang i livet kasteskyttet har ramt) og det har altid været en påmindelse til mig selv om at jeg kan blive jaloux og destruktiv. Jalousi kan være en vigtig lærer.

Et andet eksempel var da jeg som vistnok 22-årig efter en koncert udfordrede mit store idol, rapperen Promoe fra Loop Troop Rockers (svensk gruppe med blandt andet DJ'en Timbuktu), til en freestyle-rap-battle. Jeg var jaloux på ham over at han havde de fedeste rim, den sejeste stil og et godt væsen, aktivistisk. Jeg var kun en smule fuld og skæv da jeg gik hen til ham på Train i Aarhus, hvor han signede autografer og solgte T-shirts, og spurgte flinkt og ærbødigt (!) om han ville battle mig på gaden udenfor. Han sagde til mit barnlige chok at han ikke freestyler under og efter koncerter, i den venligste tone. Jeg spurgte hvorfor (jeg troede dengang at man var en punk, et skvat hvis man som rapper sagde nej), og trods jeg ikke kan huske hans svar husker jeg samtalen som at blive mødt med respekt, trods han absolut ikke behøvede. Samtalen gav mig den selvtillid jeg til at starte med havde søgt, på en helt anden måde end jeg havde forventet. Trods jeg i forvejen ikke ønskede at 'battle' men at freestyle med ham og ikke imod (!), og gerne tabe stort/gigantisk, så havde jeg aldrig taget skridtet derhen til ham uden jalousi, uden et behov for at føle mig bedre til at rappe end ham, mere sulten. Jeg ville være blevet ydmyget, men igen, jalousien kan være en drivkraft til idioti såvel som til lærdom. Uanset om man er mand eller kvinde, som jeg siden erfarede ved at tabe en duel til en kvinde på gaden. Bedste tab ever... da jalousien over cypherens fejring af hende lige havde lagt sig (nede i gården bagved Gyngen/Cafe Mellemfolk på Mejlgade), omtrent 2010.
Mvh Ansu

8 dage siden
8 dage siden

Både Dinos og Prems eksempler er fine. Sådan er jalousien - Men jeg må vende tilbage til mit eget eksempel.
Her er en perfekt og kærlig ægteman, bortset fra dette sidespring, og en kærlig far for parrets fem børn. Hvad er da grunden til at konen reagerer så kraftigt, at hun år efter ikke kan komme ud over det. Man skulle tro at mandens gode egenskaber, de gode år de har haft sammen og ansvaret for børnene kunne få hende over denne synd. Hvor ligger hendes ansvar? Hun siger bare: Jeg elsker dig ikke mere, og det skal da være afgørende.

Tilhører min seksualitet helt og holdent min partnet, og tilhører hans/hendes mig?

8 dage siden
8 dage siden

kærlighed handler om at værdsætte, ikke om ejerskab. det er livets sværeste lektion overhovedet, og den sværeste at huske. måske kan den kun indses i meditation, i 2 (ikke 4 eller 6) øjne der mødes, helst begges venstre for at synkronisere højre hjernehalvdele. det kræver ufattelig tillid, der nemt kan brydes. eller med lukkede øjne at se mørket i mørket, porten til al forståelse

mvh Ansu
PS: Prem er ikke mit navn - har kærlighed, jalousi og had nogen interesse kan denne video måske inspirere, ikke oplyse, og aktiver evt. undertekster - jeg foretrækker sproget jeg ikke forstår, hindi er smukt, meeeeeen...

8 dage siden
7 dage siden

Hvis jeg nogensinde i mit liv har følt et strejf af jalousi ville jeg afvise den bestemt, for det ville være langt under min værdighed. Det ville sige, at jeg skulle have en ret over et andet menneskes identitet og seksualitet. Ikke tale om.

Jeg er mig selv og min partner er sig selv, og hvad vi giver hinanden er ganske frivilligt.

7 dage siden
5 dage siden

Jeg må nok give Prem ret i at det ikke præcis er jalousi. Det er om tilgivelse.
Den omtalte kvinde ville måske kunne tilgive hvis det var noget mere abstrakt. Men her hvor man giver kroppen til hinanden, er der måske andet på spil. Noget sværere.

Mange ægteskaber er stærkt knyttet til begrebet troskab. Man siger ja på den klare betingelse at der siges nej til alle andre.
For nogen er dette forhold meget vigtigt.

Andre har det på en anden måde. Og sådan er det.

5 dage siden
5 dage siden

Hej Kåemer og Dino,

jeres ord er til tider rig lærdom, og jeg vil undskylde for mine: selvfølgelig er det, præcis som det skal være, forskelligt fra person til person hvad man lægger i sex. Kåemer, du skrev ordret og eksplicit seksualitet i dit seneste indlæg, ikke kærlighed, og jeg har siden forsøgt at finde ordene til at sige undskyld for mit forhastede indlæg. Undskyld, det var en misforståelse af spørgsmålet.

Og Dino's afsluttende kommentar må nødvendigvis være 'lov', i håb om at fremme tolerance og langt vigtigere respekt, på vejen mod solidaritet.

5 dage siden
5 dage siden

Dino

"Mange ægteskaber er stærkt knyttet til begrebet troskab. Man siger ja på den klare betingelse at der siges nej til alle andre.
For nogen er dette forhold meget vigtigt."

Så sandt som det er sagt, men jeg spørger alligevel: Hvorfor? Troskab består vel i at man holder hvad man lover og at man er ansvarlig. At det skulle betyde at jeg skulle have eneret til min partners person, og at han skulle have eneret på mig begriber jeg ikke. At være i et ægteskab skulle gerne give en større frihed, fordi man har et menneske man føler sig tryg ved, ikke mindre. Hvordan skal jeg føle mig fri, hvis jeg har en partner der vogter på, at jeg ikke kigger i de forkerte retninger?

Følg det hjerte! Det er en sandhed som jeg også går ind for, men det betinger at hjertet opfører sig rimeligt og ikke er destruktivt. Kroppen og dermed hjertet har naturligvis sin egen vilje, men er der tale om ansvarlighed, kan hjertet og kroppen godt falde til føje.

Da jeg traf min ven besluttede jeg at, dette vil jeg, og det har jeg holdt fast ved i mere end et halvt århundrede. I den tid har hjertet flagret i mange retninger, og det har det kunnet ganske frit, og det har ikke ændret en tøddel i mit ansvar over for min ven.

Frihed og ansvarlighed. Med disse to principper ville flere ægteskaber nok holde, i stedet for som nu, at over halvdelen bliver opløst.

5 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Jalousi er startet 17/02-2021 10:49 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

6En udfordring med Den fede mand af ...
17 minutter siden · Kåemer
2Navne
8 timer, 15 minutter siden · Engbo
94Dagens Had
22 timer siden · Prem
16Dagens anekdote
1 dag, 6 timer siden · Prem
74Ligheder
2 dage, 2 timer siden · Prem
20Komplimenter
2 dage, 7 timer siden · Prem
145Hvad er du taknemmelig for i dag?
2 dage, 18 timer siden · Prem
3886Dagens ord
3 dage siden · leviP
710 trælse brølere...
4 dage siden · K.B. Assenholm
19Skal vi starte et skrive- fortællef...
4 dage siden · Anniina
11Jalousi
5 dage siden · Kåemer
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
5 dage siden · TheProject
4Gensidig betalæsning - Roman
5 dage siden · Kafkaesque
461Kontraster
7 dage siden · Savanti
5Bekræft dit køb med nemid
9 dage siden · mlsj
9Limericker på Vendelbomål
11 dage siden · Prem
1DAGENS KÆRLOGHED
13 dage siden · Engbo
4Gratis TV-kiggeri
14 dage siden · Kafkaesque
6Hvem kan italiensk?
14 dage siden · Kafkaesque
10Skriveblokering/flow
22 dage siden · Prem
1Leder af betalæsere til up-and-comi...
24 dage siden · Aurelian
2opbygning
25 dage siden · Avj81
6Dagens Dammark ,døde mink
26 dage siden · Engbo
7Novelle vs Kort Roman
27 dage siden · mlsj
7Kalle er død
27 dage siden · Pia Hansen
68Bibelen
28 dage siden · Engbo
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
1 måned, 1 dag siden · Kafkaesque
0Hej Alle sammen!
1 måned, 1 dag siden · mlsj
2Antal digte i digtsamling
1 måned, 2 dage siden · dino

Familie, børn og parforhold

11Jalousi
5 dage siden · Kåemer
7Arbejde og bil
3 måneder, 23 dage siden · Wernn
4Det primitive holdbare.
6 måneder, 28 dage siden · Fink
16Køn
1 år, 4 måneder siden · JohannesB
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
1 år, 5 måneder siden · dino
6Jalousi
1 år, 5 måneder siden · dino
6Samtykke
1 år, 7 måneder siden · dino
21Porno
1 år, 10 måneder siden · Kåemer
6Homofobi
2 år siden · Kåemer
6Brug af begrebet seksuelt
2 år siden · Kåemer
1Magt mellem elskende
2 år siden · Kåemer
56Utroskab
2 år siden · Engbo
33Er ligestillingen umagen værd?
3 år siden · Morpho
15Overgreb
3 år siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
3 år siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
3 år siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
3 år siden · Anita A
8Blotter
4 år siden · Kåemer
8Overgreb
4 år siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
4 år siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
4 år siden · Kåemer
15Monogami
5 år siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
5 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
5 år siden · Forårsglad
14Ensomhed
5 år siden · Forårsglad
5Gummistøvler, 4-årig og drama!!!
5 år siden · mejsen
6En ubærlig tanke!
5 år siden · KatrineNørregaa...
11Curlingforældre
5 år siden · Robert Kallehav...
18skilsmisser
6 år siden · Post Scriptum