Familie, børn og parforhold · Er ligestillingen umagen værd?

33 svar
Senest opdateret 2 måneder, 13 dage siden · Morpho, Camra, Inghard, dino, Syrene Hvid, polina s, Kåemer, Pia Hansen, thevoid, Titken Toft
5 måneder, 17 dage siden

Jeg tænker da over, hvorfor ligestillingen er ens betydning med, at kvinder frasiger sig den traditionelle rolle som kvinde i hjemmet, ihvertfald i det offentlige rum.
Kvinder roser deres mænd, når de overraskende nok støvsuger, laver mad, skifter ble osv. Jeg synes det er at sætte baren lavt. Hvorfor i alverden skal han det? Vi må da gøre os lidt mere umage, hvis vi skal rose og anerkende hinanden i respekt.
Hvorfor er bukser mere seriøse/ praktiske end kjoler. Hvorfor er et lukket fjæs ensbetydende med, at man tages mere alvorligt. Hvorfor udhvisker vi, hvad der er mandens og kvindens særlige kendetegn.
Jeg savner pang i gadebilledet. Kvinder i farver, kjoler der fremhæver, læber der funkler og smiler.
Jeg savner også mandens generøsitet, de stjålne blikke mid kavalergangene, istedet for at glo ned i en I phone og ikke mindst evnen til at forkæle kvinden, uden det skal hakkes i stykker og betragtes som chikane eller utroskab.
Er den tid forbi, hvor kvinden er Modtageren og manden er Giveren?
Kan vi Overhovedet finde ud af det mere?
Jeg oplever, at mænd, der stråler mest, også har kærester og hustruer, der løfter ham op. Både med et frækt kast med øjet, positive bemærkninger uden at gøre til skamme, men hvor de hviler i den karakter deres mand har. Hun viser ham, at han er den, hun er stolt af at vise sig frem sammen med.
Hun lader manden være mand og derved får hun ham til at stråle, så han også er mand nok, til at lade hende funkle.
Når han derimod holder døren, bærer indkøbsposerne, fikser og skaber kolorit og eventyr omkring hende, så funkler hun.
Det er ikke praktisk. Det er ikke logisk. Det er overraskende, særligt og kærligt.
Har vi glemt, hvad vi kan, eller er det mig, der ser syner?
40 procent skilles og det er der da en grund til, nu da vi er ligestillede nok, til at kunne forlade hinanden. Mænd og kvinder ligger lige i utroskabsstatistikken, så der er alt jo også på sin lige plads. Det er som om, at noget er gået helt skævt.
Kigger man sig omkring i busser, på gaden, i hjemmene og bulerne, bliver der grinet for lidt og magtkampe kører.
Det bliver nemmere at være med sig selv, tænker jeg.
Hvad er jeres tanker om mandens og kvindens fornemste rolle i målet, at glæde hinanden og fremme hinandens bedste?
Det er det endelige spørgsmål!

Camilla

5 måneder, 17 dage siden
5 måneder, 17 dage siden

Bare rolig vi glor på kavalergang på iPhonen...

Er du blevet klippet? Det ser godt ud ...

5 måneder, 17 dage siden
5 måneder, 17 dage siden

Mand, du er sgu håbløs!
Dit held er, at du er hamrende morsom samtidig.

5 måneder, 17 dage siden
5 måneder, 17 dage siden

Søren

Efter relativ spontant modsvar fra min side, kunne vi jo allerede her lave en lille analyse af fejlkommunikstion.
Men vi går lige en omvej først:

Er der for få kavalergange i det offentlige rum, siden I Phone, er mere attraktiv, i den sammenhæng?
Det positive er dog alligevel, at interessen for kavalergangene stadigvæk er til stede. Nogen gange kan man som kvinde da godt frygte for, at det er en glemt evne. Men lykken er stor. Det er den ikke.
Spørgsmål:
Det ville da vel være sjovere, at se dem fremtræde, live on Earth, kontra på en skærm. Selvfølgelig kan man ikke zooome helt ind. Dertil tænker jeg fantasien kan bidrage og udnyttes med succes.

Tak for opmærksomheden i øvrigt.

Tilbage til analysen:

I Kontrasvar 1 og kontrasvar 2, er der jo en forskel i svartonen. Det faldt mig umidddlbart lettest at være kæk og en anelse uhøflig i første omgang. Glemte, at du ikke kunne se min morskab, fordi vi er på I phone nu.

Game over!!!

Nyt game!

Jeg måtte op på hesten og prøve igen. Håber derfor at svar to, fremstår mere reflekterende og imødekommende trods alt.
Det var ihvertfald tanken:-).
Camilla

5 måneder, 17 dage siden
5 måneder, 17 dage siden

Jeg er håbløst tilfælde med tilfældigt håb

Der er kavalergang i det offentlige rum, jeg er en god spotter, generelt er mænd gode spottere, det er jo en en mandesport at gøre sidemanden opmærlsom på en kavalergangs tilstedeværelse, nogen andre er bare mere interesseret i at fange en pokomon end en kavalergang. Den ægte vare er altid at foretrække man kan aldrig vide hvor meget der er photoshoppet i den virtuelle verden, bare tanken om at det højst sandsynligt er ødelægger det naturlige og det smukke.

Nuvel begge svar var gode! Desuden er jeg mest til Samsung! Eller android styresystem!

5 måneder, 17 dage siden
5 måneder, 17 dage siden

Jeg vil undlade at kommentere på sidstnævnte, da jeg ikke har haft En Samsung og ikke forstår det der Androide. Lyder som noget fra en fjern galakse, der snart vil invadere arten og udslette os fra jordens overflade.

Så den lader vi ligge!


Men med dit sidste svar, som iøvrigt var spændende, stødte jeg lige ind i det felt, der sætter det naturlige op imod det manipulerede.

I vor tid manipulerer vi jo i højere grad end nogensinde med vores udseende.
BOTOX, silicone, baldeløftning, fedtsugninger, rynkefjernere og hvad har vi ikke. Der er penge at hente i den branche.

Det er da et paradoks, at vi underkaster os skønhedsidealer, når vi ikke viser dem frem.

Mænd er også med på vognen. Det er ikke kun kvinderne, og på mærkelig vis, er det ikke noget vi taler højt om.
Det er lukket land, men næsten ingen har fra naturens side bryster, der kan bestå blyantprøven, hvis man både har fået børn og har ammet dem.
Læber der svulmer, som var man 19 selvom der står 50 på attesten osv. Det må vi ikke tale om, trods det faktum, at der er en stigende anvendelse af alle disse værktøjer.
Jeg tror æren tilfalder jer mænd, fra kvindernes side. For levede vi i et rent Kvindesamfund, tror jeg det ville være svært at sælge til os.
Så vi må da konstatere, at vi gør os umage.
Men hvad nytter det, hvis det naturlige sejrer over det manipulerede.

Der er en skævvridning her. Som om, der er noget fundamentalt vi bevæger os væk fra i forhold til skønhed, men som stadigvæk er funderet i en følelse af gerne at ville fremstå attraktiv. Har tiden forvirret billedet af, hvad der gør en kvinde eller en mand skøn?

Hvorfor mænd gør det, aner jeg stadigvæk ikke. Er det for kvindernes skyld?
Spild af penge. Vi vil hellere have, at I bruger dem på os og får os til at grine:-).

Tilbage:

Søren

Du fremhæver det naturlige, som det smukke
og du er en mand. Hvorfor?
Og hvad er det naturlige, set fra dit view. Hvordan skal en kvinde føre sig frem?
Hvordan skal hun klæde sig?
Hvordan skal hun behandle manden, så manden føler sig som en mand?

De samme spørgsmål går den anden vej rundt også.
Der må være ligestilling til, også i denne sag, tænker jeg.

Camilla

5 måneder, 17 dage siden
5 måneder, 17 dage siden

Om ligestillingen er umagen værd? Altså om det er umagen værd at stoppe f.eks. voldtægtstrusler hvis en kvinde siger på nettet at hun synes kvinder skal have lige vilkår som en mand. Så den kamp er ikke værd at kæmpe, hvis det kan byttes for flere smil på gaden?

Jeg vil da egentlig umiddelbart sige det burde være muligt at have mere glæde, hvis man ikke automatisk blev truet med voldtægt for at synes kvinder skal have de samme rettigheder som mænd. (I mit tilfælde er det dog kun at blive kaldt bøsserøv, tøsedreng, svagpisser etc.) Det synes jeg hvert fald er umagen værd at få mere glæde på den måde, istedet for at tvinge folk til at smile hvis ikke de har lyst.

Desuden tror jeg den høje skilsmisserate er et sundt tegn for samfundet. Forestil dig de forfærdelige forhold folk var fanget i gamle dage, som ikke var til at komme ud af. Det er noget mere trist i mine øjne. Jeg synes endvidere at antallet af kvinder, der finder chikane flatterende er for få til at det retfærdiggør at mænd skal have lov til at chikanere.

Jeg er heller ikke sikker på der nogensinde har været en tid, hvor manden er giveren og kvinden er modtageren per automatik. Tøffelhelt er et gammelt begreb og har sikkert forekommet i mange samfund igennem tiderne på den ene eller anden måde (indforstået at en tøffelhelt var en der ikke gav sin kone tæsk når hun ikke makkede ret). Tror det er relativt nyt egentlig at man er blevet så aggressiv overfor tøffelhelte hvis man ser på menneskehedens historie samlet set.

Tror måske bare min pointe er at jeg godt kan leve med mindre udprægede kønsroller, hvis det hjælper til med at mænd også havde mindre behov for at føle sig som mænd ved at gennemtæve kvinder.

5 måneder, 17 dage siden
5 måneder, 17 dage siden

Titken
Du berører retten til at ytre sig, retten til at forvalte over egen krop, retten til at være fri, retten til at leve uden vold.

Er det umagen værd at kæmpe for?
Ja bestemt!

Vi ved begge, at det ikke er en selvfølge på planeten Moder Jord, at kunne alle disse ting som kvinde.

Der bliver handlet omkring 2 millioner kvinder årligt til sexindustrien. Tallet har aldrig været højere.
Men handler det om ligestilling?
Der handles også med drenge.

Retten til ikke at blive voldtaget er jo indiskutabel. Det samme gælder vold.
Men er der kommet mindre vold, fordi der er kæmpet for ligestillingen på vores breddegrader?
Jeg ved det faktisk ikke, men er det et spørgsmål om ligestilling eller mere en kamp mod mere primitive kræfter i det forstyrrede menneskesind.

Jeg tror ikke, at mennesket er blevet bedre eller ondere gennem de sidste årtusinder.
Men vores kultur har udviklet og forandret sig. Dog lever Tøffelhelten endnu!

Når jeg tænker på, hvor meget frihed, ret og selvbestemmelse vi har i dette land kontra mange andre steder i verden, så undres jeg nu alligevel, hvorfor folk smiler så lidt.

Jeg stiller spørgsmålstegn ved de signaler vi sender ud i forhold til det vi som køn repræsenterer. Om vi værner om de forskelle, der kunne fremhæve de bedste sider af os, kønnene imellem. Måske det ville bidrage til lysten at smile, ikke under tvang, men fordi naturligheden blev sat i spil.

Jeg er med på, at kvindernes kamp for ligestilling har bragt mange fantastiske ting med sig.
Men det fantastiske forsvinder, når vi ikke er bevidste derom. Så bliver det hele en suppegryde af restemad.

Skal vi lade resterne ligge, eller samle dem op. Spise og blive mætte på ny, som man blev det 50 år tilbage, hvor kvindfolket kæmpede for en fælles sag. Eller var bevidste om, hvad de kæmpede for!

Har vi den samme bevidsthed idag, eller prøver vi at udhviske hinanden, ved at skabe fælles træk og værdier, stik imod kønnets natur.
Er det ligestilling?
Og har det nogen værdi?

5 måneder, 17 dage siden
5 måneder, 16 dage siden

Jeg synes strækmærker er smukke, jeg ved hvorfor de er der ! De er naturlige!

Jeg synes selvfølgelig at kvinden som gør sig lækker for min skyld er smuk men hun behøver ikke suse rundt om hjørnet for at pumpe silikone i patterne, det kan hurtig overgøres for mit vedkommende...jeg tror mennesker finder sammen på det åndelige plan og ikke pga vores udseende ...mine synspunkter og holdninger kommer fra min barn og ungdom hvor mit udseende og krop blev "fremhævet" frem for min personlighed. Det er et interessant emne du har sat op og vi kan snakke herfra og til dommedag om det, jeg har intet imod ligestilling det har åbnet op for kvinder i særdeleshed kan være dem selv, og det er smukt, jeg går ikke ind for tvang,(min bedste ven fra anden kultur havde på et tidspunkt slået sin kone, jeg spurgte hvorfor, "hun respekterede mig ikke" hvorpå jeg svare: hvis du bliver ved mister hun først respekten og kan du leve og være lykkelig med en der væmmes ved dig, han har takket mig for de ord, hun ligeså)...vi er frie sjæle og jo mere vi slipper den løs jo mere skinner vi uanset om man er født med kartoffelnæse eller skæve tænder.

Kvinden SKAL ikke noget for at behage mig, hvis hun tager mig som jeg er, er vi godt på vej i den rigtige retning. Jeg "vil" have dybde ikke overflade

Jeg har en ven der kun er til silkonepatter vi har diskuteret det så mange gange og jeg forstår ikke ham og omvendt ...mennesker er bare forskellige ... dog tror jeg at påvirkninger fra medier osv osv absolut er en stor del af "problemet" at fokuseret har og stadig flytter sig i den forkerte retning. Naboens fede bil! ...igen er det min holdning

5 måneder, 16 dage siden
5 måneder, 16 dage siden

Selvom man fortrinsvis er til mænd, kan man godt se, at en kavalergang er smuk. men man ser den jo nok lidt anderledes end en hetero vil se den. Men man kan da godt lige kaste et blik på en mands bukser for at konstatere om han er venstre eller højreorienteret. Ens libido fungerer som en liflig musik i hverdagen uden at den nødvendigvis styrer ens liv.

Min skæbne har været, at jeg i det meste af mit arbejdsliv har haft kvindelige chefer og kolleger, nogle gode andre mindre gode, men det er aldrig faldet mig ind at det havde noget med deres køn at gøre.

Naturligvis skal ligestilling ikke betyde at vi alle skal være mere eller mindre ens, men at vi skal kunne være os selv både som personer og som køn - og som en mængde andre ting.

Et muslimsk ordsprog siger: "Allah være priset for skabningens mangfoldighed".

Kåemer

5 måneder, 16 dage siden
5 måneder, 16 dage siden

Selvfølgelig er det umagen værd med ligestilling.
Du, Kåemer, sammenfatter det så fint med ordene:"Naturligvis skal ligestilling ikke betyde at vi alle skal være mere eller mindre ens, men at vi skal kunne være os selv både som personer og som køn - og som en mængde andre ting."
Alle kvinder er ikke ens. Og alle mænd er ikke ens.
Når det gælder parforhold er "kunsten" vel egentlig bare i fællesskab at finde ud, hvordan det fungerer for de to, der er i forholdet - og for eventuelle børn?
Det er da fint at nogle gerne vil gå i kjole - og for min skyld må mænd da også gerne gøre det :-). Selv gør jeg det sjældent.
Det er også fint, hvis en kvinde holder døren for en mand og at hun hun f.eks betaler for en tur i biografen, hvis hun har lyst og råd.
Jeg tror ikke, der er mere vold i samfundet end der har været i mange andre tidsaldre, men set i forhold til for måske tyve år siden, er der nok en tendens til at volden er grovere. Jeg tror dog ikke, det har noget at gøre med ligestilling; snarere handler det om samfundsændring i retning af større ulighed, øget konkurrence, større krav til arbejdsindsats osv.

vh. Pia

5 måneder, 16 dage siden
5 måneder, 15 dage siden

Øget arbejdsindsats - tjah, kvinder har altid måttet pukle! Ud over madlavning, rengøring, pasning af køkkenhaven, hønsene, børnene (som der blev flere af samtidig med at man blev ældre og ældre), så kom oveni bidrag til mandens arbejde i mange tilfælde. Min farmor skulle om aftenen, når strømperne var stoppet, føre regnskabsbogen for mandens arbejde, da hun var bedre med skriftlige ting end farfar.

Kvinderne har alle dage måttet slide og slæbe.

Unge mødre idag holder folk til at passe børnene, de har vaskemaskine og de reparerer ikke børnenes tøj. De skal ikke selv dyrke deres økologiske grøntsager.
De får stort set kun de børn de selv vil have.
Og ja, de har fuldtidsjob ude, men med barselsorlov til sig selv og faderen tillige.
Så ja, der er travlt idag! Men spis brød til.

5 måneder, 15 dage siden
5 måneder, 15 dage siden

Det er meget muligt, at Allah udviser det storsind. Dog er der nogle hager ved en totalitær religion.
Men det har intet med udsagnet at gøre, som er smukt. Dog lever udøvelsen i praksis ikke helt op til samme respekt for mangfoldighedens skabninger, set ud fra mit vesterlandske perspektiv på ligestilling og retten til at vælge frit.
Jeg var i en moske for nogle måneder siden i Jordan. Min mands adgangsbillet var ren økonomisk. Jeg skulle ned og have en hijab på, dække mit hår og så havde jeg også adgang efter at have købt en billet.
Personligt var det helt ok med mig, men jeg bemærkede dog over for min mand, at det var snyd, at bare fordi han har et mandligt fortrin mellem benene, så kunne han frit valse rundt, uden indpakning.
På området, kommer en imam hen til min mand. Han inviterede min mand og hans familie til Paradis, hvis min mand konverterede.
Min mand svarede: Insh Allah. De takkede høfligt af, i gensidig respekt.
Jeg stod nogle skridt bag og tænkte: hallo, hvad med lige at spørge mig om jeg vil i Paradis.
Havde min mand konverteret, var jeg automatisk underlagt hans vilje, som jeg fattede situationen her, i kraft af mit køn.
Nuvel det var en meget smuk moske og landet iøvrigt optræder med gensidig høflighed kønnene imellem. Men der er mange ting, kvinder ikke kan og iøvrigt også meget, mange unge mænd ikke kan ,i forholdet til det modsatte køn.
De har ikke retten til at vælge frit, nogle af parterne.
Og i sidste ende er det vel det, som ligestilling handler om.
Retten til at vælge i frihed, uagtet om det gælder tøj, seksualitet, karriere, uddannelse, retten over egen krop, partner osv.
Det som mit indlæg i starten forsøger at komme nærmere, er den påvirkning af kønsroller og vores efter min mening, noget udhviskede fremtræden i forhold til det vi som køn, helt naturligt er beriget med og derfor må hylde og prise. Det gør os til mere hele mennesker, når vi er bevidste, også omkring vores naturlige skønhed.
I øvrigt er jeg ikke enig i, at en kvinde skal holde døren for en mand.
Det betyder ikke, at man skal smække den i foran næsen af ham.
Men hvis vi forestiller os, at en mand og en kvinde er på vej hen imod den samme indgang og begge har 5 meter derhen, så forventer jeg som kvinde, at han sætter lidt tempo på og åbner døren, så jeg kan valse ind. Det er da ikke for meget at forlange.
Jeg syntes han er skøn, når han gør det og viser mig respekt. Han bliver glad, fordi han er galant og modtager min anerkendelse. Ordenen er sat. Manden giver. Kvinden modtager.
Det ender i en gensidig cyklisk og harmonisk bevægelse. Ligesom en bølge, der ruller frem og tilbage.
Det er denne bevidsthed, som jeg mener hele kvindefrigørelsesprocessen har rykket ud af balance. Og man kan ikke tale ligestilling uden også at stille skarpt ind på, hvad vi forventer af hinanden som køn.
Vi må også være skarpe på, hvad vi er på vej til at udhviske og om det er i den rigtige retning, netop fordi vi som mand og kvinde har behov for hinandens forskellighed, til at være et dynamisk samfund, hvor alle gør sig umage i kraft af deres evner og natur.
Det betyder i sidste ende også, at vi må tage et selvansvar. Alt er ikke bare godt nok, fint nok. For det går jo nok.
Alle kan jo gøre som de vil.
Jeg mener, at det bidrager til et kæmpe indre menneskeligt kaos, især blandt unge, der har brug for at få vist retning og værdier, ikke kun i forhold til skole og karriere, men også i forhold til, hvem de er, og hvad de som køn repræsenterer og kan udfolde sig med og forvente af det modsatte køn.
Camilla

5 måneder, 15 dage siden
5 måneder, 15 dage siden

Hej Camilla

Det var da pokkers. Jeg citerer et muslimsk ordsprog, og så reagerer du som om jeg har promoveret islam og deres kvindesyn. Det gør jeg altså ikke, men jeg udelukker da ikke at de siger noget klogt ind imellem. Naturligvis gør de det, og naturligvis er der værdier i den civilisation som er opstået ud af islam, selvom vi i dag ser mest til dens mørke sider.

Og desuden er kristendommen ikke bedre. Vi skal ikke mange generationer tilbage før kvinder var lige så begrænsede hos os som de muslimske er i dag. - At kvinderne i dag i den danske folkekirke er så nogenlunde ligeberettiget med mændene skyldes at den er kommet temmelig langt væk fra den oprindelige kristendom.

Kåemer

5 måneder, 15 dage siden
5 måneder, 15 dage siden

Ja vist, pokker kan godt tage ved, Kåemer.
Måske er det lige en anelse over mål, ligefrem at betragte mit modsvar som promoverede du islam og deres kvindesyn. Der er mange kloge ordsprog i Islam.
Gud har altid været stor!
Det er nok mere mennesket, der forvalter Ordet med egoets kraft og det betyder, med knap så meget ydmyghed og mindre perspektiv.
Men fred være med det.
Det er en religionsdiskussion.

Jeg er dog enig i, at kristendommen også har holdt kvindekønnet nede, stadigvæk gør, men ikke sammenlignet med Islam.
Dog vil argumentet i Islam ofte være, at det er for at beskytte kvinderne.
Men beskytte fra, hvad, hvem og hvorfor?

Så vi må tilbage i tid og kigge på kvindesyn, der lå før religionernes frelsende komme og dogmer.

Vikingerne havde en utrolig respekt for modsatte køn, vel at mærke, kvinder i fællesskabet. Dem udenfor lod de ikke i fred, når de drog på togt og der findes mange andre kulturer, hvor kvinden behandles med respekt.
Men ligestillingen handler jo ikke kun om respekt for kvinden. Den handler jo også om kvindernes respekt for mændene.

Kvinder idag voldtages også, som del af krigsstrategi, da det svækker samfundets og soldaternes vilje, håb og kampdygtighed, når hjemmets og fremtidens arvinger smadres med vold og magt. Det har intet med kvindeundertrykkelse at gøre. Det er logisk tænkning i krigsførelse.

Kvinden er jo nok et af de mest besungne skabninger på kloden, men nok også det mest dæmoniserede.
Anbefaler bogen: Kvinder som løber med ulve af Clarissa Pinkola Estés.

Vi skal dog ikke glemme, at den protestantiske form af kristendommen i høj grad supplerer værdierne i en kapitalistisk tænkning, hvilket faldt i god tråd med industrialiseringen, start 1900 tallet.
Derved blev vejen for kvinderne smurt med olie inden for en relativ kort historisk tid, i forhold til at gøre sig gældende på arbejdsmarkedet.
For det giver jo sig selv, at når dobbelt så mange hænder bidrager til samfundet, skaber det også øget vækst, hvilket i vores del af verden, har været en prioriteret værdi i samfundsmæssig kontekst.
Så kan vi kalde det frihed eller ej. Det giver kroner og øre i statskassen og derfor god mening for udviklingen af et velfærdsland.
Det har der sikkert været nogle kloge mænd, der har set en vis fornuft i og det var godt set.

Men nu er mit fokus i højere grad, hvad vi er ved at miste i ligestillingens navn og hvilke kønsroller og kønsrollemønstre et moderne samfund vil være kendetegnet ved og hér tænker jeg, at samtiden mangler at reflektere og gøre sig bevidste tanker om, hvad vores køn er defineret ved, i form af naturlige styrker og hvad vi bevidst vil anvende dem til og sidst men ikke mindst. Hvis vi taber vores natur og dens dynamiske bidrag mand og kvinde imellem, hvilken betydning har det så for det moderne menneske, familiestrukturen, samfundet og fremtidens arvinger?

Camilla

5 måneder, 15 dage siden
5 måneder, 15 dage siden

"Men hvis vi forestiller os, at en mand og en kvinde er på vej hen imod den samme indgang og begge har 5 meter derhen, så forventer jeg som kvinde, at han sætter lidt tempo på og åbner døren, så jeg kan valse ind. Det er da ikke for meget at forlange.
Jeg syntes han er skøn, når han gør det og viser mig respekt. Han bliver glad, fordi han er galant og modtager min anerkendelse. Ordenen er sat. Manden giver. Kvinden modtager.
Det ender i en gensidig cyklisk og harmonisk bevægelse. Ligesom en bølge, der ruller frem og tilbage."


Det er virkelig helt fantastisk at leve i et samfund, hvor vi har lov til at tænke så forskelligt som tilfældet er. Ovenstående ville jeg hverken opleve som naturligt, tillokkende eller harmonisk ifht. min rolle som kvinde - men jeg kan sagtens respektere og forstå, at du og andre kvinder gør. Og mænd skal i min verden ikke straffes for at være høflige; min gamle farfar holdt også både døren for mig, gav mig armen når vi gik tur og var alt i alt en utrolig gentleman.

Jeg tænker mest af alt, han gjorde det, fordi han kendte sine manerer omkring en kvinde; han var i sagens natur ikke "ude på noget", og så længe mænd ikke er det (hverken seksuelt eller i et lidt misforstået forsøg på at "placere" mig i magtdynamikken), så kan de for min skyld holde alle de døre, de ønsker. :)

Min 'balance' er rettet andetsteds, sådan fungerer det for mig. Jeg elsker, at retten til at stå lige og være lige betyder, at der er plads til min oplevelse ligeså vel som der er plads til din. Og sådan håber jeg, det forbliver.

Jeg tænker ikke kun, at samfundet eller de unge taber retning, fordi kønsrollerne åbner sig og bliver rummelige. Unge har alle dage kæmpet for at finde deres plads i livet - at feltet bliver bredere, kan ligeså vel betyde at de ikke behøver gøre vold på sig selv, for at ligne noget de ikke er. Det kan jeg i hvert fald godt unde dem.

- Polina.

5 måneder, 15 dage siden
5 måneder, 14 dage siden

I Danmark kan det nok ikke blive bredere, eller mere frisindet i forhold til seksuel ligestilling, end det er idag, tænker jeg.

Jeg er enig i, at hvis man f.eks er homoseksuelt orienteret, så skal andre ikke dømme én i den sag.
Vi har også hele swingerkulturen, der blomstrer i fuld flor og bliver mere og mere accepteret som en brugbar mulighed i samfundet.
Det er helt fint med denne ventileringsmulighed, ligesom frigivelsen af pornoen i 69, også har haft sine fordele.

Men når jeg kigger på ungdommen, deres sprogbrug og omgang med hinanden, oplever jeg en ny råhed i tilnærmelsen af hinanden.

Ord som Min Ho, refererer til Hore. Min bitch/kælling gammelt brugt slang, bruges også. Luder i tiltaleform, bruges blandt børn og unge, omtalen af kvindens bryster osv. har også mere nedgørende betegnelser, blandt unge.
Det er en skævvridning, og måske hænger det sammen med Tab af mere traditionelle manerer i tiden, fordi man simpelthen ikke har lært af en ældre generation.

I Sprogets ligestillingskultur, oplever jeg egentlig ikke, at kvindekønnet behandles med ligeværd. Underligt nok modtages ordene passivt, eller med en latter børn og unge imellem. Måske er det bare udtryksformer jeg ikke kan se respekten i. Jeg syntes det er decideret forkert og alt andet end positivt skabende.

Det er ikke i alle samfundsgrupper det står så grelt til, da arv og miljø også spiller en aktiv rolle. Musikbranchens bramfrie ytringsformer, hvoraf mange unge lader sig påvirke ved, har også deres indflydelse.

Jeg tror, at unge må have værdier og rammer for at kunne skabe sig selv. Det brede er i sig selv ikke en garanti for dette. Der skal være rollemodeller, der viser vejen og tydelige rammer, som man kan springe, eller skabe sig selv med som ung.
Hvis der ikke er det, hvordan skal man ellers skabe sig? Det bliver en fragmenteret og kaotisk skabelsesproces de unge skal igennem, tænker jeg.

Spørgsmålet er også:
Kan mand/kvinde overhovedet være lige ?
Vi er jo qua naturens kraft ulige.
Men vi har overordnet set lige rettigheder til at vælge, hvilket er noget vi som samfund skal værne om.
Men det er ikke det samme som at sige, at vi i kønsrollerne er ligestillede.
Der følger et ansvar med fra begge køn og hvis dette ansvar fraviges fordi man insisterer på ligheden, da kan jeg frygte for, at vi taber det smukke ved forskellighedens udtryk og respekten for hinanden kønnene imellem.

Billedligt set, er det så ikke ligemeget, hvilke bevæggrunde der er for at holde døren, så længe døren holdes?
Skulle der være bagvedliggende motiver, så har de nok ikke den store indvirkning i det tilfælde. Der vil det vel i første omgang blive betragtet som en venlighed.
Skulle der være mere seksuelle forhåbninger bagved handlingen, så skal der forhåbentlig mere til end at åbne døren. Men set fra et gensidigt perspektiv, kunne det at holde døren, være et godt sted at starte, hvis man iøvrigt vil det modsatte køn noget, udover at være høflig.

P.S. Den står 4-3 til mændene i debatdeltagelsen.

Camilla

5 måneder, 14 dage siden
5 måneder, 14 dage siden

#16 (Morpho): Spørgsmålet er også:
Kan mand/kvinde overhovedet være lige ?
Vi er jo qua naturens kraft ulige.


Kun hurtigt vil jeg lige indskyde at mænd og kvinder ikke er uLIGE, de er uENS og forskellen på de to ord er stor.

Det er rigtigt at der er forskel kønnene imellem rent fysisk og mentalt, forskelle som er generelle, selvom det dog skal indskydes at ikke alle mænd falder indenfor den generelle mandemodel ligesom ikke alle kvinder falder indenfor den generelle kvindemodel, undtagelserne findes og ikke kun for at bekræfte regelen. Undtagelserne har deres eget værd og skal æres i lige så høj grad som det "generelle". Vi er nogle der ikke er kvinder som kvinder er flest, men det gør os ikke til mindre kvinder eller mindre værd.

Nærmere end at være ulige, er mænd og kvinder uens. De er forskellige og forskellighed fremmer, forskellighed fryder, så længe der er respekt om hinandens ønsker og behov. Her kommer den ulighed der eksisterer imellem kvinder og mænd ind i billedet, fordi vi lever i en verden der er skabt på mændenes principper og altid i første omgang tilgodeser mændenes behov, dette er sket igennem århundrede, ja, årtusinder ved hjælp af religion (i vores tilfælde, kristendommen) og politisk indflydelse som jo indtil for ganske nyligt kun mændene havde. Selvom arbejdet for kvindernes ligestilling i samfundet er godt på vej i Danmark, er der stadig mange mil at vandre rent mentalt, fordi det samfund vi lever i til stadighed er mændenes samfund, som de har formet det og skabt det til at være. Voldtægtskultur er en ting, delingen af nøgenbilleder (for det meste af kvinder) er en ting, luder-udskamning er en ting og dette har intet at gøre med at vi mangler de traditionelle værdier. Der blev også voldtaget, udstillet og luder-skammet i "gamle dage", visse af disse fænomener var endda en del af hvordan man opfattede opdragelsen til at være "en god pige" og "en rigtig dreng", selvom begge disse kategorier bygger på falske antagelser om hvad mænd og kvinder skal være.

Så for søren, så blev det alligevel lidt langt. Jeg trækker mig hurtigt igen, men forskellen på ulige og uens må ikke undervurderes eller misbruges til at give en pointe en validitet den ikke har.

5 måneder, 14 dage siden
5 måneder, 14 dage siden

Jeg er enig i, at der er forskel på betydningen af ordet lige og forskellige.
Jeg brugte ordet i spørgsmålet meget bevidst.
For det du efterfølgende i dit indlæg kommer ind på, bekræfter den stadige ulighed, der stadigvæk hersker i samfundet.
Jeg synes nu, at kvinderne kommer mere og mere på banen og det er godt.
Det som interesserer mig er, hvordan vi så har tænkt os at anvende denne position i vores fremtræden, både i respekt for vort eget køn og igen den anden vej rundt, over for mændene.
Mange topkarrierekvinder, der hviler i deres position, oplever jeg, fremstår som hvilende og med et overskud i deres køn.
De bruger deres kvindelige styrker og lader mændene bruge deres. Istedet for at blive opsætsig over mandens "Alfafremtoning" eller hans nikken med hovedet uden egentlig at høre efter, når hun taler.
Så lader hun ham være i egen kraft og fremstår lige så vellykket i sin.
Stine Bosse, dansk erhvervsleder er et pragteksemplar i den retning. Hørte engang et interview med hende, hvor hun beskrev sin vej ind i et mandsdomineret hierarki, hendes egen usikkerhed, at finde hvile og tillid til at hun havde noget at byde ind med.
Jeg tror nogle gange kvinder underkender deres egne evner, deres køns berettigelse i mandeverdenen og derigennem bliver usikre og kommer til at skabe mur omkring sig, ved at kopiere, eller at skulle overgå modsatte køn.
Det ændrer perspektivet!

Ser kvinder sig selv som mandens lige, hvis de tænker ærligt efter, bliver spørgsmålet så?

Skal vi være hinandens lige? Ja

Er vi det?

Camilla

Debatten står nu lige mellem mand/kvinde.

5 måneder, 14 dage siden
5 måneder, 12 dage siden

Stine Bosse? I ligestillingssammenhæng måske, ja. Man fornemmer i hvert fald at hun har samme ret og mulighed som mændene til at optræde med politiske ytringer af mere end tvivlsom karat.

Kvinder bør have samme ret i det offentlige (og private) liv som mændene til at markere sig på alle fronter. Og det beror på erkendelsen af at der næppe er belæg for at kvinder skulle være dårligere begavede end mænd, som mænd ellers ofte har postuleret. (En sådan infantilisering af kvinderne har så legitimeret en påtvunget tilbagetrukket rolle.)
Rent biologisk er der noget der tyder på at kvinder er MINDST lige så intelligente som mænd.

5 måneder, 12 dage siden
5 måneder, 12 dage siden

"Rent biologisk er der noget der tyder på at kvinder er MINDST lige så intelligente som mænd."

Det sidste behøver man slet ikke forske i, selvom manden har en større hjerne. Det er bare at kaste et hurtigt blik rundt i verden...haha. Nej nu blev jeg usaglig og plat. Men vi har jo kun det sjov som vi selv laver, ikke sandt:-)
Uagtet hvem der er intelligente, så handler det jo i sidste om, hvordan vi forvalter denne intelligens, så den udvikler sig til en Vis handlen. Alle ønsker udvikling, ingen ønsker forandring. Elsker det ordsprog.
Men sidstnævnte, forandringen, bærer begge køn et ansvar for, intelligens oder nicht. Det kræver blot en anelse samarbejde og ønsket om at se, hvor vidt vi kan drive det, når alle er lige og frie individer med ansvar for en samlet verdensdynamik, hvor alle kan hvile i sig, fremfor at kæmpe imod forskelligheden, men derimod værne om denne smukke biologiske manifestation af manden og kvindens fulde potentiale.
Camilla

5 måneder, 12 dage siden
2 måneder, 16 dage siden

Camilla, hvad er biologisk manifestation i følge dig? Er det kun den fysisk/biologiske manifestation?

2 måneder, 16 dage siden
2 måneder, 16 dage siden

... og hvordan rimer f.eks. transkønnethed med beskyttelse af udvaskning af kønslige kendetegn?

2 måneder, 16 dage siden
2 måneder, 16 dage siden

Wauw det har jeg ikke forholdt mig til i konteksten. Men der er helt sikkert et bedre bud på det end jeg kan give. Har du et?

2 måneder, 16 dage siden
2 måneder, 16 dage siden

Jeg er enig med dig - i dit første indlæg, at vi skal være mand eller kvinde som vi er skabt til, men menneskelig set er vi ligestillet eller lige meget værd. Dermed mener jeg at kvinder kan gøre en mands job ligeså godt som mænd og omvendt. Ligestilling var Guds mening da han skabte mennesket til at begynde med. Efter syndefaldet ændrede det sig. jeg hører til dem som tror på det.

2 måneder, 16 dage siden
2 måneder, 16 dage siden

Camilla, du vil gerne have kønslige pejlemærker, men hvordan? Jeg ser personligt på hver persons blanding af feminine og maskuline egenskaber, og de bliver ikke nødvendigvis udtrykt på de måder, du har beskrevet. Jeg er født med en kromosomfejl, så jeg har i 25% af mine celler kun et helt x og så et halvt x. En kvinde skal jo være xx. Det gør, at jeg har forståelse for transkønnede og f.eks. homoseksuelle. Der er det jo nok også blevet mere klart for mig, at vi alle fødes med vores egen unikke hormonsamnensætning. Om vi så har kvindelige kønsdele, men ekstra mandlige hormoner, eller omvendt. Så hvorfor ikke bare se på folk, som de er i stedet for at forlange standarder for alle? Verden et ikke en udefinerbar ursuppe, bare fordi vi ikke alle bruger disse standarder. Og apropos standarder ... sjovt, at du efterlyser dem, men samtidig er varm fortaler for diversitet. Verden er stadig femininitet og maskulinitet, og mange gange ser jeg dem arbejde bedst i den enkelte person, som ikke forvirres over at bruge og være begge dele.

2 måneder, 16 dage siden
2 måneder, 16 dage siden

Det jeg mener, at have understreget er, at vi skal hvile i det som vi er og i den forbindelse, har jeg
forholdt mig til manden og kvindens biologiske forskellighed i sidstnævnte indspark og før det, at vi skal værne om den forskellighed, istedet for at bekæmpe den i ligestillingens navn.
Jeg anfægter ikke, at der kan være kromosomsammensætninger, der kan bevirke, at perspektivet og synet på mandens og kvindens biologiske manifestation,
kan være et andet end mit og ærlig talt ved jeg på ingen måde nok, eller har gjort mig erfaringer, der taler for en dybere holdning.
Men når du Camra, belyser det livsvilkår du er født med, som dermed sætter dig i stand til at forholde dig anderledes til mand/kvinde dynamikken end jeg gør, så må jeg samtidig spørge:
Hvori består standardiseringen i den holdning jeg repræsenterer?
Det jeg netop taler for, er at vi skal værne om menneskets evne til at hvile i sig selv med det køn det har og det da egentlig falder kønnet naturligt for og samtidig have en respekt for diversiteten.

At vi alle er lige værd, kan jeg kun give Inge ret i, men, at enhver kvinde kan udføre enhver mands job er jeg ikke enig i, fordi mand og kvinde er født med noget forskelligt, og her tænker jeg mere på det fysiske end det intellektuelle.

Med ligestillingen er der også kommet meget fokus på sexchikane etc.
Det er ofte mænd, der får høvl på den konto, for en mand vil sjældent give til kende, at han har været udsat for chikane, selvom det også sker.
Det er uden for normen og på en eller anden måde også tabubelagt.
Det afspejler derfor også noget i forhold til en mere generel holdning til manden, såvel som kvinden. Det ligger i kulturen mange steder i verden.
Mænd kan dårligt komplimentere en kvinde i erhvervspolitiske kontekst uden, at det ville kunne blive brugt imod ham som et våben. Men giver en kvinde en mand et kompliment af samme karakter, vil han formentlig bare sige tak og så er der ikke mere i det.
Der er en hysterisk tone i tiden og den går på kønnene i særdeleshed og det er den tone jeg anfægter og forholder mig kritisk til, og her er min påstand fra debatoplæggets start til nu, at vi skal værne om manden og kvinden, fordi vores forskellighed også er vor styrke, istedet for at bekæmpe alt i ligestillingens navn. Vi er ikke ens er min helt klare påstand.
Der er blevet åbnet op for mange forskellige holdninger, herunder din Camra, som jeg egentlig aldrig har tænkt nærmere over og det er jo der, hvor debatten i sig selv bliver interessant og vedkommende.
For med din holdning, kommer jeg til at tænke på kønsneutralitetsbegrebet og får et indblik i, hvorfor nogle kan mene, at det er den rette vej at gå. Men jeg vil ikke benægte, at jeg hylder kvindens og mandens forskelligheder og så er jeg sådan set ligeglad med, hvilken seksuel orientering man har.
Personligt håber jeg ikke, at vi går i svenskernes fodspor og bliver til en Hen, eller med andre ord et kønsneutralt væsen, selvom vi både har maskuline og feminine sider iboende vor natur. Der er noget, der adskiller de fleste mænd og kvinder, herunder det fysiske. Mænd kan ikke føde børn. Kvinder kan ikke køre bil:-) Det kan være at jeg vil møde modstand på disse holdninger. Men det ville være helt underligt, hvis jeg ikke var en mor, for mit barn, men en forælder, fordi barnet skal opdrages kønsneutralt, og derfor ikke må sige far og mor.
I 60'erne begyndte vi også at opdrage mange af vores børn her i DK til at sige, Gitte og Arne eksempelvis, istedet for far og mor. Det gør de fleste ikke længere! De fleste forældre vil gerne opdrage deres barn i rollen som far eller mor.
Måske det er anderledes for homoseksuelle der adopterer, men det har da en helt naturlig årsag. En mand kan ikke være mor og en mor kan ikke være en far. Det ligger i kønnet!

Jeg mener, at der på et tidspunkt blev forsket omkring børns valg af legetøj, hvor resultatet var, at piger og drenge oftest valgte det traditionelt foretrukne legetøj i forhold til det valg, deres køn "normalt" repræsenterede. Så var der hele dynamikken omkring legen og hvordan drenge og piger havde helt forskellige tilgange i den legende proces.
Det giver da et indblik i den biologiske manifestation allerede fra barns ben, selvom jeg har haft et par drengeeæever, der elskede at gå i pigetøj.

Det er meget muligt, at der igen er en forskel i den måde vi erfarer og oplever kønnet forskelligt, alt afhængig af om vi transseksuelle, homoseksuelle, biseksuelle eller heteroseksuelle. Jeg taler derfra, hvor jeg står, hvilket ikke er det samme, som at sige at jeg har ret.

Camilla

2 måneder, 16 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

Camilla, kære navnesøster, kvinder kan godt køre bil. Præmissen er IKKE, at man kun kan køre bil, hvis man kører på samme måde, som en mand. Sikke noget vrøvl ... undskylder lige mit franske og tænkemåden fra mit filosofistudium på uni.
Du nævner høje hæle og galanteri som udtryk for at markere kønnenes forskel og respekt for hinanden. Til sammenligning nævner jeg noget, som du ser som kønsneutralitet ... jeg nævner nemlig evnen til ikke bare at klæde sig som kvinde og agere som kvinde ... jeg nævner evnen til at agere både som mand og kvinde, så man ikke kommer til at savne nogle af måderne at være på. Camilla, jeg gætter på, at du savner at være kvinde, og det er helt okay, det kan jeg ikke benægte. Jeg har brug for at kunne så meget som muligt, og det bliver jeg ikke kønsneutral af. Hvis en mand snakker om, at mænd er både smukkere og klogere end kvinder, så bliver jeg altså ikke mindre kvinde, bare fordi jeg ikke vælger at være stille og le, men disser ham. Jeg bliver ikke mindre kvinde af at returnere, når manden bemærker, at jeg så ikke har nogen humor ... returnere med en bemærkningen om, at jeg synes humor skal løfte og ikke nedgøre, men at jeg da gerne går imod mine principper og gør grin med størrelsen på hans scepter og to rigsæbler, hvis han bare lige giver mig målene. Hvis du ikke kan agere mellem kvindelighed og maskulinitet, så stagnerer du, og du står det som en 100-årig eg på det samme sted for at være eviggyldigt pejlemærke. Camilla, vi er mennesker og ikke træer. Jeg forstår behovet for femininitet og maskulinitet, men jeg tror ikke en bønne på, at en kvinde i strutskørt og høje hæle hver eneste dag har en egen indre femininitet, bare fordi hun klæder sig derefter og fokuserer på respekt for manden. Jeg tror først på det, når hun også kan tale om andet end det. Man kan markere femininitet på andre måder end den, du nævner, og jeg bruger dine eksempler som pejlemærker, men jeg ser ikke et kønsneutralt samfund, hvor femininiteten er i fare. Den lever og skaber sig plads i bedste velgående. Spørg heller, hvordan andre mennesker kombinerer maskulinitet og femininitet samtidig med, at du nævner din egen længsel efter femininitet. Det sidste er bredere.

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

Godmorgen Camra
Der var en smiley efter sætningen. Kvinder kan ikke køre bil.
Nej, jeg savner ikke at være kvinde. Jeg værner om evnen til at stille spørgsmålstegn ved udviklingen, herunder også ligestillingen samt hvad den gør ved os som mennesker og individ, dels personligt men også samfundsmæssigt.
Det er meget pudsigt, at jeg får tillagt alverdens holdninger om, hvad jeg er, hvem jeg er.
Jeg er først og fremmest et undrende menneske, der dernæst afprøver forskellige perspektiver.
Jeg kunne godt vende debattens udgangspunkt, men så ville jeg synge samme tone som mange gør flest og det er der ingen udvikling i. Man må undres, reflektere, tage stilling til og nogle gange revidere. Det gør folk flest livet igennem. Det er derfor mennesket er fantastisk. Det har potentialet til at gro og behøver derfor ikke låse sig fast.
Temmelig forunderligt, ik sandt!

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

Camilla. Jeg skrev sådan her ... "Hvis du ikke kan agere mellem kvindelighed og maskulinitet, så stagnerer du, og du står det som en 100-årig eg på det samme sted for at være eviggyldigt pejlemærke".

Der skulle have stået man i stedet for du.
Det betyder, at jeg forholder mig til din argumentation samtidig med, at jeg giver udtryk for min holdning, så jeg tillægger ikke nogen nogen holdninger. Forskrivelsen undskylder jeg for.

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 14 dage siden

Hej Camra
Det er da en mulighed. Men at værne om det kvindelige som kvinde er ikke ens betydende med en manglende evne til at navigere i en kombination af feminin og maskulin balance. Den udtrykker sig bare anderledes, fordi man er kvinde og det samme omvendt, gældende manden. Dog er jeg ikke så sikker på at mennesket er specielt gode til at skabe balance. Det vidner meget i verden om. Vi forsøger nok alle at skabe fred med den vi er og med det vi udvikler os til at blive gennem livet.
Det er da ærgerligt at du ikke bryder dig om strutskørt... jeg syntes det er så festligt, men ikke altid passende. Men det er ikke strutskørtet i sig selv, der er fantastisk. Det er signalet, der er interessant. Et strutskørt vidner da eksempelvis om et menneske med mod og livsglæde, særligt hvis der er knald på farverne. Stilletter er et smukt eksempel på elegance, især hvis kvinden behersker kunsten at gå i dem. Det kan godt være charmerende, hvis hun snubler, men det skal helst ikke være selveste gangarten, hvis man har været så modig, at vove sig 8 - 10 cm op over jordens overflade. Jeg forsøgte engang med telefonbøger på hovedet. Det var i øvrigt en af mine mandlige bekendte, der stod som taktfast vejleder og stavlede bøgerne op på knolden medens jeg forsøgte at balancere henover gulvet med dem, uden de faldt ned. Det var sgu sjovt og det var leg, men kønt blev det aldrig.
Jeg efterlyser legen, livsgnisten, bevægeligheden og kunsten at give slip. Jeg tænker at vore udgangspunkter er meget forskellige i argumentationen og målet er heller ikke at finde et fælles ståsted. Jeg må dog afslutte med at sige, at der er en kraft at hente i sit eget køn, og det handler ikke om at være en påklædningsdukke uagtet om man er mand eller kvinde. Men om, at bruge de gaver naturen har givet os i kraft af det køn vi har. Måske er det det vi har tabt med ligestillingen, evnen til at sætte pris på os selv og bruge vores særlighed med finesse, fordi mange mennesker har så travlt med at kæmpe for alverdens Likes og andre anerkendelsesformer fra alle andre, end dem selv.
Men du har ret i at vi er meget mere end vi tror og ved vi er og vi kan meget mere, end vi allerede gør. Det er en god viden at træde ud i verden med, enten som mand eller kvinde.
Til alle:
Tak for indspark og anledning til at jeg fik grinet og hidset mig gevaldigt op undervejs.
Take Care!

2 måneder, 14 dage siden
2 måneder, 13 dage siden

Camilla, ja vi ser på sagen fra diamentralt modsatte punkter. Du snakker om gnist og kraft, som bl.a. bliver vist i et strutskørt og høje hæle. Jeg snakker om, at hente kraften og bruge den på andet end strutskørt og høje hæle ... en dag i august blev jeg kontaktet af en gammel skolekammerat, J, for han havde fundet et brev fra mig, sendt for 17 år siden, da hans tvillingebror hængte sig i et dørhåndtag i deres fælles hus, mens han sov i værelset ved siden af. Om jeg kunne komme og lytte til hans historie? Det kunne jeg, for kraften var stor, og hans historie var som følger ... han savnede stadig sin bror, men nu var han kommet hjem fra Kina med sin kinesiske kone og 2 sønner. Efter broderens selvmord fik han familie i Kina, men mistede så sin søster og far nogle år senere. Da jeg snakkede med ham var hans kone skredet på krisehjem med sønnerne. Hun anklagede ham for vold mod børnene, og samtidig var J's mor døende af kræft. J snakkede mange aftener og nætter, og jeg lyttede. Jeg så hans videoer, hvor han var sammen med en harmonisk søn, der var fuldstændig tillidsfuld. Jeg hørte om J's barndom, hvor moderen rejste fra dem i en uge/14 dage. De var 5, søsteren var 12, og de kunne bare gå til naboerne, hvis der var noget. Han fortalte mange andre historier. J var gudesmuk at se på, og han var fuld af sorg og afmagt. Jeg sad ved siden af ham i sofaen og sang "Through the barricades", "Belfast child" og "Bridge over troubled water" ... Sange om håb. Jeg gav mig hen til lytten, jeg gjorde det klart for ham, at jeg sagtens kunne forelske mig i ham, men at jeg ikke gjorde noget, så længe han ikke selv startede ... har hjulpet en mand i nød før, og de kan godt bruge det spil og den gnist til at komme gennem kriser, så jeg kendte rumlen. J havde hakket sig i håndleddene nogle uger før, vi snakkede første gang, og han blev kun lige reddet af en kammerat i sidste øjeblik. Derfor var jeg villig til at gå hele vejen, hvis han gjorde tegn. J har skrevet afskedsbreve til alle os, som lyttede til ham, inden han hængte sig i skoven. I mit brev takker han for min uselviskhed, bl.a. Så Camilla, den der livsgnist, som du ser i strutskørtet ... den ser jeg andre steder. Jeg har som kvinde været lyttende og givende. Jeg gav fanden i, om J havde slået eller ikke slået sin kone, for han skulle have de andre og mig omkring sig til det sidste. Hans savn og dårlige oplevelser var mere vigtige at tage imod. Jeg har selv overlevet selvmordsforsøg, så han stolede på mig. Det sidste han havde brug for var en dame i strutskørt og høje hæle. Han havde brug for en kvinde med livskraft, der ville give ham plads og lytte, som kunne give krammere og være kvindelig uden selv af kræve noget tilbage. Det er ikke svært st være kvinde og mand på grund af ligestilling, der er jeg ikke enig med dig, for ingen lov forhindrer dig og mig i henholdsvis at bære strutskørt og høje hæle/hjælpe en suicidal mand. Og jeg mener ikke, at fokus skal være på at udtrykke livsgnist med strutskørt og høje hæle. Fokus skal være på at være, have og eje livsgnist, og der har du efter min mening ikke styr på verbernes betydning, men det er bare min personlige mening.

2 måneder, 13 dage siden
2 måneder, 13 dage siden

... altså, der er kæmpe forskel på at henholdsvis udtrykke og så have livsgnist ...

2 måneder, 13 dage siden
2 måneder, 13 dage siden

Tak for din åbenhed omkring mødet med denne mand og ven. Jeg er sikker på, at du gjorde, hvad du kunne og ikke mindst, godt, at du stadigvæk er her og har taget livet til dig.
Lev vel!
Camilla

2 måneder, 13 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Er ligestillingen umagen værd? er startet 07/09-2017 21:42 af Camilla Weidinger (Morpho) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

23Åh nej! - Ikke igen!
6 timer, 29 minutter siden · Engbo
1652Dagens ord
8 timer, 16 minutter siden · Engbo
9Et sted jeg kan gemme min tekst
10 timer, 21 minutter siden · polina s
9Nogen der har gang i noget
10 timer, 22 minutter siden · polina s
12Skrivegruppe Midtjylland
13 timer siden · Kato
12Hvad er du taknemmelig for i dag?
13 timer siden · Syrene Hvid
9Det at skrive
17 timer siden · kirstine12
7Gode danske udviklingsromaner?
1 dag, 22 timer siden · Vacca foeda
21Erfaringer med forlaget Mellemgaard
2 dage, 15 timer siden · Gorm Winther
37Dagens Vits
2 dage, 16 timer siden · leviP
0illustrationer
4 dage siden · kirstine12
2Lysets Engel
7 dage siden · Engbo
1Skrivekursus KBH
7 dage siden · Bondekonen
17Bandeord
12 dage siden · Engbo
26Evolutions forskning.
12 dage siden · Inghard
3smerter når jeg læser
12 dage siden · cronio
11Sand identitet på Fyldepennen
12 dage siden · Dyppepennen
6Verdens bedste roman
14 dage siden · Morpho
5Skal vi skrive en gyser sammen?
18 dage siden · smukkehjerte
3Kontraster
18 dage siden · smukkehjerte
0drilsk beskrivelse
19 dage siden · DenFrieNukleoti...
2Forfatterskole Århus
20 dage siden · Kato
3Et kuk om kommentarer
22 dage siden · Morpho
0Kritik
25 dage siden · Brehmer
0Irrelevante kommentarer
25 dage siden · vinterberg
22#metoo
29 dage siden · dino
3Underlig sætning
1 måned, 4 dage siden · DenFrieNukleoti...
2Fortælle bogens historie på en visu...
1 måned, 9 dage siden · Dizzy76
5Skriveblokering
1 måned, 10 dage siden · Dizzy76
13Forfatterhøjskole - God ide eller s...
1 måned, 13 dage siden · Miana
2Musik og maleri
1 måned, 14 dage siden · dino
8Min moders stemme
1 måned, 16 dage siden · Engbo
8Glædeligt jul og godt nytår!
1 måned, 22 dage siden · Engbo
17Musik man kan lide, men ikke ved hv...
1 måned, 25 dage siden · Kåemer
2Slagtryk
1 måned, 27 dage siden · heksemutter
42Utroskab
2 måneder siden · Kåemer
6Et Spørgsmål
2 måneder, 10 dage siden · Bondekonen
109Selvforsvar
2 måneder, 11 dage siden · thevoid
33Er ligestillingen umagen værd?
2 måneder, 13 dage siden · Morpho
1Forbrugersamfund
2 måneder, 15 dage siden · Camra
30Gentleman eller kvinde
2 måneder, 16 dage siden · Morpho
8Uforståelige digte
2 måneder, 18 dage siden · Agrippo
12Hurra nu nåede bogen frem.
2 måneder, 21 dage siden · heksemutter
15Overgreb
2 måneder, 24 dage siden · Morpho
0Fed guide til at skrive dialog
2 måneder, 24 dage siden · Dizzy76
0Bruger du cliffhangers i din tekst?
2 måneder, 24 dage siden · Dizzy76
4Svarkommentar
2 måneder, 28 dage siden · Kekko
4Når det kommer til at skrive beskri...
2 måneder, 28 dage siden · Brownie Jannik
21Ligger-lægger
2 måneder, 29 dage siden · solvejgh
24Skuespil
3 måneder, 3 dage siden · Kåemer
1Kursus / Online undervisning
3 måneder, 5 dage siden · kmjensen
8Filmen over alle
3 måneder, 7 dage siden · dino
4Illustrator og forfatter, samt inds...
3 måneder, 9 dage siden · prefu
6Beskrivelse af lyde...
3 måneder, 13 dage siden · amandastorgaard
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
3 måneder, 14 dage siden · Dizzy76
21Eternal DarkRay udkommer i 2 dele
3 måneder, 19 dage siden · Jeremy Dusk
1Lokation reception - København
3 måneder, 20 dage siden · Bondekonen
5ABC
3 måneder, 20 dage siden · dino
3Litteratur festival for Horror m.m.
3 måneder, 22 dage siden · Fink
8Novelle - input til håndtering af t...
3 måneder, 22 dage siden · Pino
32Afslag
3 måneder, 23 dage siden · prefu
3Hvad sker der, når han dør?
3 måneder, 25 dage siden · Blækhuset
8NaNoWriMo - National Novel Writing ...
3 måneder, 27 dage siden · Syrene Hvid
11Kønsskifte
3 måneder, 29 dage siden · smukkehjerte
18Din dag.
3 måneder, 29 dage siden · smukkehjerte
6Inspiration
4 måneder siden · leviP
3cliffhang...
4 måneder, 2 dage siden · dino
15Oplæsning ved festuge-event i Aarhu...
4 måneder, 3 dage siden · Syrene Hvid
13publiceringsbesvær - kan nogen hjæl...
4 måneder, 5 dage siden · Anni Idorn
20Hvordan finder jeg en titel?
4 måneder, 8 dage siden · dino
10Legalisering af cannabis
4 måneder, 10 dage siden · thevoid
16Hvad er det der gør dig til forfatt...
4 måneder, 11 dage siden · Pino
4Ungdomsroman- længde?
4 måneder, 12 dage siden · prefu
10Spørge Jørgen
4 måneder, 14 dage siden · Kattegat
5Relancering
4 måneder, 15 dage siden · dino
2Skrivegruppe på Fyn/Odense
4 måneder, 18 dage siden · KitKatten
7Redigering.... tekstpandex
4 måneder, 24 dage siden · dino
0Kritik på min tekst
4 måneder, 25 dage siden · Manden fra Nord
29ytringsfriheden
4 måneder, 25 dage siden · thevoid
2Hvilken kontrakt skal jeg vælge
4 måneder, 26 dage siden · DE-O
1Emails til de stræbende
4 måneder, 26 dage siden · Kåemer
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
4 måneder, 27 dage siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
5 måneder siden · Syrene Hvid
9Lokkeland-reality
5 måneder siden · Morpho
2Det der med at gøre opmærksom på si...
5 måneder, 4 dage siden · Bondekonen
9Sikke en weekend!
5 måneder, 10 dage siden · Mille82
15How to søges: kontrakt, selvudgive...
5 måneder, 14 dage siden · finniqan
2Billede.
5 måneder, 24 dage siden · Fink
2Skrivegruppe Odense/Fyn søger nyt/n...
5 måneder, 26 dage siden · anoa
10Fordomme
5 måneder, 27 dage siden · Kåemer
8eventyrkonkurrencen.
5 måneder, 28 dage siden · Morpho
0Belphegor, Louvre og Canterville.
5 måneder, 29 dage siden · dino
4Inspiration af regn
6 måneder siden · dino
9Følgebrev?
6 måneder siden · DenFrieNukleoti...
4eventyrsamling
6 måneder, 1 dag siden · Babyangel85
2adressse
6 måneder, 3 dage siden · Kåemer
8Forskellen mellem at udskyde og at ...
6 måneder, 8 dage siden · Kattegat
2Pris og design af forside til ebog?
6 måneder, 11 dage siden · Ordspinderen
19Korrekturlæsning
6 måneder, 14 dage siden · prefu
1LÆSEKLUB ODENSE
6 måneder, 17 dage siden · Hairy Poetter
15Løbet tør for ideer!!!
6 måneder, 18 dage siden · prefu
7Den Lyriske Genres Væsenstræk
6 måneder, 19 dage siden · Morpho
15Pop
6 måneder, 24 dage siden · Kåemer
6To pun or not to pun?
6 måneder, 25 dage siden · DenFrieNukleoti...
13Portræt
6 måneder, 28 dage siden · Morpho
33Skyld
7 måneder, 1 dag siden · Anni Idorn
22Bedste bog
7 måneder, 2 dage siden · Anni Idorn
3Bog på fyldepennen
7 måneder, 2 dage siden · thevoid
14Hvad sker der i samfundet lige nu?
7 måneder, 3 dage siden · Engbo
7Flygtninge
7 måneder, 3 dage siden · Morpho
12Godt nok!
7 måneder, 3 dage siden · Morpho
9Komplimenter
7 måneder, 4 dage siden · KiannaKitter
3Fantasi
7 måneder, 10 dage siden · Kåemer
10Matador marathon
7 måneder, 10 dage siden · dino
5Intet svar fra forlag om modtagelse...
7 måneder, 12 dage siden · Theplayer1978
14Hvad er god poesi?
7 måneder, 14 dage siden · Theplayer1978
16De og du
7 måneder, 16 dage siden · Polo
2Bedste
7 måneder, 21 dage siden · dino
6Sprogets kodeks
7 måneder, 23 dage siden · Morpho
1SØGER EN FILMFORFATTER/MANUSKRIPTFO...
7 måneder, 25 dage siden · prefu
5Sommerlæsning - anbefalinger søges
7 måneder, 26 dage siden · Sigurd Mikkelse...
16Forlagskontrakt
7 måneder, 29 dage siden · Bondekonen
2afgivne kommentarer, pr.uge ?
7 måneder, 29 dage siden · Asilla
26det rød hvide flag
8 måneder, 1 dag siden · dino
0Korrekturlæsning
8 måneder, 4 dage siden · remmerali
4Nu er det på tide med lidt sjov!
8 måneder, 7 dage siden · dino
16Monogami-utroskab
8 måneder, 8 dage siden · maryanna
13Koranen
8 måneder, 9 dage siden · Kåemer
4kreative pauser
8 måneder, 10 dage siden · o-madsen
3slevudgivelse
8 måneder, 11 dage siden · Mons1957
16Symboler
8 måneder, 14 dage siden · Kattegat
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
8 måneder, 14 dage siden · Anita A
32Kætteri?
8 måneder, 14 dage siden · Kåemer
0Oplæsning af tekstbid
8 måneder, 16 dage siden · SarahK
8Får udgivet en digtsamling til jul
8 måneder, 19 dage siden · Fink
3DIGTE.DK - Gamle brugere på linjen?
8 måneder, 25 dage siden · Lysholdt
1Betalæsning tilbydes
8 måneder, 25 dage siden · Menjasdottir
0Hyggelæser søges
8 måneder, 25 dage siden · Menjasdottir

Familie, børn og parforhold

42Utroskab
2 måneder siden · Kåemer
33Er ligestillingen umagen værd?
2 måneder, 13 dage siden · Morpho
15Overgreb
2 måneder, 24 dage siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
3 måneder, 25 dage siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
8 måneder, 8 dage siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
8 måneder, 14 dage siden · Anita A
8Blotter
11 måneder, 14 dage siden · Kåemer
8Overgreb
1 år, 1 måned siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
1 år, 7 måneder siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
1 år, 9 måneder siden · Kåemer
15Monogami
1 år, 11 måneder siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
2 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
2 år siden · Forårsglad
14Ensomhed
2 år siden · Forårsglad
6En ubærlig tanke!
2 år siden · KatrineNørregaa...
11Curlingforældre
2 år siden · Robert Kallehav...
18skilsmisser
2 år siden · Post Scriptum
18Skyld og skam
2 år siden · Charly
12Gamle lege.
3 år siden · Babyangel85