5De kvindelige Amazoner
De kvindelige amazoner · Alle var vi dødsdømte · Håbet var lille, vi ... [...]
Digte
10 år siden
0Livets spil
Først var der 7 · En modbydelig hjerneblødning, sendte en retur · Så ... [...]
Digte
13 år siden
1Tankespind på en grå mandag
Kan man ha gang i flere historier på engang? · Han lå musestille, d... [...]
Blandede tekster
13 år siden
2Hundedagbog
I min familie går vi på kursus, og det har vi brug for! · For hver ... [...]
Blandede tekster
14 år siden
26Fru Storm
Hun traskede eftertænksom op ad trapperne, femte sal, selvfølgeli... [...]
Noveller · storm
15 år siden
1Frygten kommer væltende
Frygten kommer væltende · Brillerne dukker · Hunden klynker · Angsten k... [...]
Digte
15 år siden
4En frisør takker af!
Ja, så er det tid til at takke af, intet stort festfyrværkeri! Ne... [...]
Livshistorier
15 år siden
2År 2030
Fremtidsscenario er sådan en skræmmende ord, men mit bud på en pe... [...]
Blandede tekster
15 år siden
0Kenneth, min fætter
Solen prøver desperat at få lyset i kirken til at virke varmt, me... [...]
Blandede tekster
16 år siden
0Min by med vokseværk
Vokseværk gør ondt, det niver, river, strækker og hiver ens knogl... [...]
Blandede tekster
16 år siden
0Maureen
Et liv uden dig er uvirkeligt · Du var mit lys · Du er min kærlighed · ... [...]
Digte
16 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Tina McGhee (f. 1963)
Vokseværk gør ondt, det niver, river, strækker og hiver ens knogler langsomt, pinefuldt fra hinanden for til sidst at efterlade en et par cm længere, højere, større. Sådan er det for min by, min by knager på alle leder og kanter, alle vegne jeg ser, er der kraner, der løfter, hiver og strækker min by.
Byfornyelse, havnefront, havnebad der er ikke et øje tørt, slet ikke for min by, den græder, "hvorfor" spøger den, "hvorfor højhuse, der lader hånt om solen, hvorfor storcentre der lader hånt om grønne oaser, hvorfor?"

København har vokseværk, vi bor og arbejder som aldrig før i min by. Nye hoteller, beboelse og kontorbygninger. Snart er der ikke plads til den hjemløse, punkeren og strøgkunderne, det ser jo ikke så pænt ud i gadebilledet, væk med dem, duer ikke.
Storbyen vil have de unge, de tjekkede, dem der arbejder i døgndrift, der skal penge til, at få hjulene til at dreje rundt.

Dan Turell sagde i 1976 "København er ikke en storby, den er en intim-storby, en miniature-storby. Men den bliver det, stor, den er godt på vej". Han glædede sig satme noget så meget til en fremmedgjort, forpestet, forurenet, sindssyg, skizofren storby . Jeg har svært ved at se ham nyde fremtidens storby. Vesterbros nye cafe steder, se ham zigzagge ind imellem barnevogne, ammende mødre på tur med mødre-gruppen for at sætte sig under en markise og checke sin mobil telefon, imens han nyder en latte’. Ej heller kan jeg forestille mig ham en tur med metroen, ud til Fields for at shoppe i Bilka, eller benytte løbebåndet i Fields fitnesscenter. Den storby han glædede

sig til, blev vist ikke den vi ser nu eller i fremtiden. Dan Turells eftermæle kunne være sorte fodspor igennem det mørke Nørre - og Vesterbro, fra Kattens Kælder på Fælledvej til Cafe Sommersko på strøget for at slutte med en enkelt på Spunkbar, "You can get anything you want".
Vores bud på fremtidens by ville Dan Turell nok synes var tam, kedelig, nedren. Storkespringevandet er ikke længere samlingssted for unge med attitude, nej IT-caféer, er hvor de unge mødes på nettet. Det der med dating i røgfyldte lokaler, hvor vi kunne svømme hen i hinandens øjne, er nu en saga blot, i dag vil vi helst se hinanden an på netdating.
Storbyen ja, stor blev den, men sej, nej ! Højhuse, kontorlokaler, hoteller fylder alt for meget, her er ikke plads til et sted, hvor man kan hænge ud, men sidde alene foran Tv-skærmen eller måske spinne alene foran en skærm. Vi er blevet rigtig gode alene, Dan Turell ville have kedet sig til døde, han ville nok have følt sig tvunget til at skifte de sorte negle ud med pink, og så selvfølgelig melde sig på et rygestop kursus.
Storbyen flytter sig og med det følger arkitekternes drømme med. I filmen "Star Wars" på planeten Coruscant, fra 1999, er det som at stå og se ud over fælleden på Amager. Her er lyst og alle bygningerne ligger tæt op ad hinanden, al plads er udnyttet, træerne er væk og med dem er også fuglene forsvundet. Folk er i deres hjem, med de smukkeste storskærme, med alle de natur programmer de ønsker sig, og hvis de har behov for motion, så kan de jo altid smutte hen i fitnesscentret.

Arkitekterne lader ikke meget plads være til at spadsere rundt og nyde de små butikker. Al handel vil efterhånden være forvist til store gigantiske centre, hvor du kan få alt, hvad hjertet kan begære og selvfølgelig døgnåbent, så vi ikke behøver at træde hinanden over tæerne.
I storbyen vil der være ordnede forhold, ensrettede gader, trafikken under og over jorden og hvem ved måske flyvende som på planeten Coruscant.
Bare rolig Dan Turell, du vil ikke sådan løbe på postmandens datter, for postmanden eksisterer ikke, du får al din post fra nettet, din anonymitet vil være intakt i fremtidens storby.
Når jeg i fremtiden smutter ned af Islandsbrygge, falder jeg over turister i badetøfler og badevinger. I min undvigelses manøvre snubler jeg over cafe stole, petanque kugler og ved enden af kajen ligger Siloen vores tids penthouse. Bo ved vandet nyde synet af Fisketorvet, den sorte diamant og hvis jeg står helt oppe på toppen af Siloen, ser jeg operahuset, er det her New York, eller bare en storby med vokseværk, hvor er sjælen, hvor er den?
Forfatterbemærkninger
Kronik, offentliggjort sidste år i Politiken.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 14/10-2007 19:34 af Tina McGhee og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 725 ord og lix-tallet er 43.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.