Oberstindens uskikkelige middag



3Sagen om det forsvundne horn
Hvis De ikke bryder dig om at læse historier af den slags, som je... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Kisteglæde
Kom dog ud af dit renselseskar · nu er du satan mig renset nok · Din ... [...]
Digte
11 år siden
4Jack Watergun i fuld vigør
Solen brændte i Outtown. Nogle svært bevæbnede mænd havde med ove... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Mine mange liv - 2. udgave
Ifølge tilhængerne af reinkarnation har vi levet i tidligere tids... [...]
Blandede tekster
11 år siden
3Agent 43½ - Hvad ostemaden skjulte
Agent 43½, som var døbt Jakob Ølhenter, valgte at få morgenmad på... [...]
Noveller
11 år siden
2Printeren der slog en prut
- Jeg skal ud og slå en prut, sagde HP-printeren til sin ven Cano... [...]
Eventyr og fabler
16 år siden
4Rabarberprinsessen
Den onde trold var en yderst uomgængelig person. Derfor ville ing... [...]
Blandede tekster
16 år siden
3Koen Mariska på eventyr
Der var engang en ko, som hed Mariska. Den skulle hen til en OK-b... [...]
Eventyr og fabler
16 år siden
1Rentemesteren og hans hustru
Hun kunne ikke smide dem ud. Derfor var hun altid nødt til at lyt... [...]
Kortprosa
17 år siden
1Stenalderen ifølge Hosbo
Det er en kendt sag, at Danmark kom med isen fra Norge. Da isen t... [...]
Blandede tekster
17 år siden
4Joe Kurt – historien om en pedel
Der var engang en pedel, der hed Joe Kurt. Han levede som pedelle... [...]
Noveller
18 år siden
6Abel Æblekage
Der var engang en mand der hed Abel Æblekage. Hans forældre hed d... [...]
Noveller
18 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Bjarne Hosbo (f. 1954)
Dette skrift indeholder nogle vigtige grundregler for den, der er med til barnedåb, konfirmation, bryllup, skilsmisse - og lig­nende arrangementer, hvor man kan gå gratis ud at spise.

Det er vigtigt, at man ved de nævnte lejligheder opfører sig korrekt og behersker sin konversation. Man skal således aldrig tale om emner eller ting, man selv går højt op i, da man så let kan komme til at forivre sig og derved virke anmassende, og således miste sin konduite.

Man bør heller ikke prale af sine bedrifter, hvor store de end måtte være. Fx nævnte Roald Ammundsen aldrig med et eneste ord sin bedrifter på Sydpolen. Det er også udannet tale om slibrige emner som Den sidste radbrækning, spedalskhed og afføringsproblemer. Lige så uegnet er brug af klicheer og dagligdags talemåder som "Alting er jo så dyrt nu om dage", "hvad skal det ende med" og "lediggang er roden til alt ondt".

Gup O. Gumme viser i den følgende beretning, hvor grumme ube­hageligt det kan være, hvis elementære adfærdsnormer ikke over­holdes ved selskabelige lejligheder:

I juli måned 1935 afholdt oberstinde og -ude Skamog Skændsel sit 42 års jubilæum som sanglærerinde ved Københavns Zoologiske Have I denne anledning havde hun inviteret en lang række kendte mennesker hjem til middag - heriblandt yoyo-kunstneren Ja Ja, der skulle underholde i pauserne. Han måtte dog sende afbud, da han under træningen var kommet til at sluge sit instrument. Om konversationen ved jubilæet beretter Gub 0. Gumme, at den drejede sig om Kristian Albertsens relativitetsteorier, uddøde faldstammer, klokken, og kvindens aktuelle situation blandt menneskeædere og kuffertfisk på Ny Guinea. - En skinhellig munk berettede, hvad han havde fået at spise ved de seneste bøn­nemøder - brune bønner, hvide bønner, kaffebønner med mere. Under denne langtrukne og kedelige beretning begyndte oberst­inden at snorke højlydt - hvilket var en både upassende og højst utilrådelig handling, da hun dermed antydede, at konversationen kedede hende. Denne sære snorken vakte så megen moro blandt gæsterne, at adskillige klukkede af fornøjelse, hvilket også var uhøvisk. Oberstindens vagtmester gav af samme årsag en af de tilstede­værende en uhøflig begmand. Ved denne begmand bandede gæsten utilbørlig højt.

Dette sammensurium af uhøfligheder var dog oprindelig forårsaget af den skinhellige munks kedelige beretning. Han burde i stedet have beflittet sig med at sige komplimenter, synge glade salmer, eller holde tale til kvindens pris - dog med undladelse af udtryk, der taler til sanseligheden. Endelig kunne han have frem­taget sin fløjte og dermed have underholdt sin borddame. Mere til­ rådeligt ville det dog have været, hvis han aldrig var blevet munk, da dette var den oprindelige årsag til hans kedelige væ­sen.

Om traktementet beretter Gumme: - Som indgangssuppe blev der serveret ørken­suppe med kamelboller. Suppen var blandet og omrørt af den kendte kok Jesper Stegepande fra Osted. Forretten bestod af en negerbolle til hver deltager. Hoved­retten bestod af flamberet dyreryg, brunede kartofler, brun sovs, rødbeder, asier og agurker. Hvorfor der både var asier og agurker melder historien ingenting om - for det er i virkeligheden en uskik.

Til de tilstedeværendes store skræk fremdrog oberstindens bordherre Hugo Tschefilowski de Phrikhadelle en kødhakkemaskine, hvorigennem han på én gang kørte stegen, de brunede kartofler, sovsen, rødbederne, asierne og agurkerne, opløste produktet i et glas vand og drak det. Han var således færdig med hovedretten, inden alle havde øst op. Overstadig over den megen opmærksomhed hans handling havde vakt, fremdrog han nu fra sin lomme et viskelæder, kørte det gennem kødhakkeren og drak det omrørt i et glas vand. Ved denne afskyelige handlemåde mistede adskillige appetitten, og den fornemme konsulinde Bulder brækkede sig i sin sel­skabsblære, der blot bestod af en spand under stolen, da hendes egentlige selskabsblære var til lapning.

Udgangssuppen var en skiden grumset suppe. Den fik gæsterne til at forsvinde i en vældig fart og opfyldte derved sit for­mål. Suppen blev senere forbudt ved lov i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 7 000 413 fra sidste år ved juletid.

På trods af de vanskelige etiketter sker det, at folk alligevel holder fester - den ene mere overdådig en den anden. - Den tyske fabrikant af kopattesalve Johan Orlov Schnabelwasser inviterede således hele byen med til sin 60 års fødselsdag, der blev holdt i anledning af, at han fyldte 60. Selv hunde, katte, papegøjer og mariehøns var med. Og som et kuriosum deltog to vandrestave og en cykelklemme fra Nedre Østrig. Men det må vi høre om en anden gang, hvis vi ellers gider.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 27/03-2005 13:14 af Bjarne Hosbo (hosbo) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 733 ord og lix-tallet er 46.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.