0Abraham v. Helsings optegnelser - Om Abraha...
Abraham van Helsing, født 4. februar 1847 i Amsterdam som søn af ... [...]
Romaner
12 år siden
0Abraham v. Helsings optegnelser - 17. kapit...
Peter van Helsings sidste sag · Fra 1939 til 1945 gjorde Peter van ... [...]
Romaner
12 år siden
0Abraham v. Helsings optegnelser - 16. kapit...
Peter van Velsings sagsmappe · Min far beskæftigede sig kun med nos... [...]
Romaner
12 år siden
0Abraham v. Helsings optegnelser - 15. kapit...
Peter van Helsings noter II · Som jeg før har nævnt, har jeg ikke v... [...]
Romaner
12 år siden
1Abraham v. Helsings optegnelser - 14. kapit...
Peter van Helsings noter · Min mor viste mig min fars papirer, da m... [...]
Romaner
13 år siden
1Abraham v. Helsings optegnelser - 13. kapit...
Sagen Renfield · Som man nok har fundet ud af, har jeg bosat mig i ... [...]
Romaner
13 år siden
2Menneskets bedste ven
De stod på hjørnet, hvor gadelygten meget belejligt var gået ud o... [...]
Noveller
13 år siden
2Manden på bænken
Ingen ved mødet bemærkede den gamle mand på bænken lige ved siden... [...]
Noveller
14 år siden
1Abraham v. Helsings optegnelser - 12. kapit...
Sergent Bertrand, menneske eller monster · Denne sag, som M.H. henl... [...]
Romaner
14 år siden
1Abraham v. Helsings optegnelser - 11. kapit...
Fra Abraham Van Helsings journaler · Jeg er ikke klar over, hvem de... [...]
Romaner
14 år siden
1Abraham v. Helsings optegnelser - 10. kapit...
Tilfældet Giertruda Z. · Mit første møde med de udøde skete lige ef... [...]
Romaner
14 år siden
1Abraham v. Helsings optegnelser - 9. kapite...
Nosferatus hjælpere · Det nytter ikke at nægte det, Nosferatu har, ... [...]
Romaner
14 år siden
0Abraham v. Helsings optegnelser - 8. kapite...
Hvem bliver vampyr? · Som alle ved, bliver den person, der dør af N... [...]
Romaner
14 år siden
5Portræt af en død prinsesse
Onkel John havde været på det lokale loppemarked. Der lå en stabe... [...]
Noveller
14 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Susanne Pallesdottir (f. 1956)

Peter van Helsings noter

   Min mor viste mig min fars papirer, da min tvillingsøster Lucille og jeg var atten år gamle og skulle til at begynde vore studier. Jeg havde allerede planlagt at studere medicin som mine forældre. Lucille agtede at læse historie. Som vores mor gik hun stærkt ind for kvinders ret til selvbestemmelse, og det lykkedes hende da også at skabe sig en karriere indenfor faget.

Min søster og jeg er lige gamle med århundredet, så jeg så altså min fars papirer lige efter fredsslutningen i 1918, og jeg var dybt chokeret. Man må huske, at jeg var vokset op med film, radio, grammofon og elektrisk lys, så for mig var min fars beretninger som budskaber fra den mørke middelalder. Jeg kunne ikke få mig selv til at tro på, at noget sådant kunne eksistere. I første omgang nægtede jeg simpelthen at tro på dem.
   Min mor forsikrede mig om, at de i højeste grad var rigtige, og at min far i allerhøjeste grad havde oplevet de ting, han havde skrevet ned. Selv havde hun kun en eneste gang i sit liv oplevet en af disse udøde, eller nosferatu, som min far benævnte dem, og det havde også været nok for hende. Hun pålagde mig at studere alle fars papirer grundigt, fordi jeg uden tvivl ville få henvendelse af samme art som han, når der opstod problemer med disse væsner.
   Jeg gjorde, som hun sagde; men jeg tvivlede stadig. Når man er atten, tvivler man på alt, på sine lærere, på sine forældre og allermest på sig selv. Men mor fik ret, det gjorde hun som regel altid.

Men før jeg skriver noget om min egen virksomhed, der dog heldigvis ikke blev så omfattende som min fars, har jeg besluttet at nedfælde den historie, mor fortalte Lucille og mig.
   Mors fornavn var Angharad, hendes pigenavn Davies, og hun var datter af en walisisk præst. Hele sit liv holdt hun stædigt på, at hun var waliser, ikke englænder, og tro mig: hun kunne være overordentligt stædig, når hun ville. Trods alt lykkedes det hende at blive læge i en tidsalder, hvor det ikke var en selvfølge, at en pige fik nogen uddannelse; hvor kvinder ikke eksisterede fra halsen til knæene, og hvor det, at en kvinde skulle komme til at se på en afklædt mandsperson, for slet ikke at tale om undersøge ham, vakte den vildeste foragt blandt såkaldt pæne mennesker.
   Men hun blev altså læge, traf min far i 1897 og giftede sig med ham i 1898. I 1899, året før min søster og jeg blev født, holdt de ferie i Skotland, ved Loch Ness, hvis omgivelser dengang var endnu vildere og ensommere, end de er nu. De kom dog ikke for om muligt at se det senere så berømte monster; begge mine forældre var begejstrede lystfiskere, og der var godt fiskeri i søen.
   De lejede en hytte udenfor en lille landsby, der lå i nærheden af Castle Urquhart, en meget lille landsby med blot en halv snes hus, en kombineret landhandel og en kirke, hvis præst også holdt skole. Det må være rygtedes, at de var læger, for en morgen kom en kvinde løbende ind til min mor, stærkt oprevet, med et spædbarn på armen.
   Barnet blødte fra flere sår på arme, ben og mave; moderen havde fundet det i denne tilstand og troede i sin skræk, at den lille var blevet overfaldet af en rotte. Da mor undersøgte barnet, så hun imidlertid straks, at det ikke drejede sig om rottebid; ej heller om bid af noget dyr, hun kendte. Hun kaldte på min far.
   Han undersøgte også sårene, behandlede og forbandt dem og beroligede den lilles mor, mens han sludrede med hende om landsbyen og dens indbyggere. I samtalens forløb lykkedes det ham at få at vide, at præstens tante, der havde holdt hus for ham, fornyligt var død. Damen havde haft et upåklageligt ry for godgørenhed og flid, fik han at vide, og ingen havde haft noget at sige hende på; om end hun havde været noget tilbageholdende af væsen.
   Så snart kvinden var gået, fortalte far hvilket væsen, der havde angrebet barnet. Mor nægtede naturligvis først at tro ham, men det lykkedes ham at overbevise hende. Han forklarede også, hvad de måtte gøre, hvis de skulle forhindre, at flere børn blev angrebet.
   De gjorde det endnu samme nat, og selvom mor ikke var meget for at tale om det, fik jeg følgende at vide:

Nosferatuen var præstens tante; og hvis konen havde været from og godgørende, mens hun levede, så var hun nu det direkte modsatte. Måske havde hun allerede i levende live hadet alle andre, men formået at holde sit had skjult. Som alle andre nosferatuer var hadet nu det eneste formål med hendes "eksistens".
   Mor fortalte mig, at dette var det mest modbydelige syn, der nogensinde var kommet hende for øje. Selv ikke i obduktionsstuen havde hun set noget værre: væsnet, der blev stoppet af min far på den skumle, skotske kirkegård, lignede stadig en pæn, gammel kone, men det var kun en ydre skal. Dette væsen, sagde min mor, ville gladeligt have suget blod af og dræbt samtlige mænd, kvinder og børn i den landsby, der var uheldig nok til at have fostret noget som hende.
   Opgaven var ikke svær for min far, nærmest en rutinehandling. Mor var med til at begrave konen; derefter gik dem simpelthen hjem og i seng. De blev boende resten af deres ferie i hytten, også fordi de begge ønskede at holde øje med det angrebne spæd- barn for at se, hvordan sagen udviklede sig. Heldigvis kom barnet sig uden mén; for som mor sagde: nok kunne hun forstå, at den gamle skulle skaffes af vejen, men hun kunne ikke udholde tanken om at skulle gøre det samme ved barnet.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 08/10-2010 10:11 af Susanne Pallesdottir (Schindler) og er kategoriseret under Romaner.
Teksten er på 964 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.