Fred, frihed, fængsel


10 måneder, 26 dage siden 1 kommentar Livshistorier tvivl had længsel

1Nytter noget? - Kapitel 2
Den sad kun stille et øjeblik før den igen fandt en ny plads. Hel... [...]
Romaner · kamp, vej, mangfoldighed
5 måneder, 15 dage siden
2Nytter noget? - Kapitel 1
Til ingen verdens nytte · Nytter det overhovedet noget? · De var tidl... [...]
Romaner · håbløshed, mennesketyper, livet
5 måneder, 15 dage siden
1Det lille hus på prærien
Hvor kragerne vender · Oppe på landevejen holdt den stille en times... [...]
Noveller · bandekriminalitet, håb, død
5 måneder, 26 dage siden
0Kapitel 1
Oppe på landevejen havde den holdt en times tid. Solen havde gemt... [...]
Noveller · gyser, døden, krimi
6 måneder, 6 dage siden
5Bjørnen
Skikkelsen kastede en lang skygge hen over fliserne og op ad mure... [...]
Noveller · magtkamp, kontrol, sårbarhed
6 måneder, 15 dage siden
1Et omtumlet liv med Hanne
Caminoen · Jeg kunne ikke fransk. Var faret vild. Henne ved en bænk... [...]
Livshistorier · splittelse, hverdagslivet, mod
6 måneder, 22 dage siden
1Barndommens gade - Retur til København
Jeg var en færdig mand i Nivå, følte jeg. Konen havde forladt mig... [...]
Romaner · det ukendte, relation, livsglæde
7 måneder, 8 dage siden
1Barndommens gade - Ungdom
Ud i verden · Jeg ville ud af skolen og lave noget andet. Foreløbig... [...]
Romaner · oprør, livserfaring, løgn
7 måneder, 27 dage siden
2Barndommens gade - Ungdommens gader
Vores nye hjem den lille bungalow i Hvidovre lå tæt på "Lorteåen"... [...]
Romaner · ungdom, drama, bryd tabu
8 måneder, 2 dage siden
0Barndommens gade - Kapitel 1
Min barndoms gade hed Mulvad og ligger mellem 2860 Søborg og 2800... [...]
Romaner · fællesskab, tid, opvækst
9 måneder, 5 dage siden
2Nægterne
KAMMERATER! ... Længe nok har kapitalens frådende ulve hærget her... [...]
Livshistorier · drama, udnyttelse, samfund
9 måneder, 15 dage siden
3En tid på Lange John
Lange John var min tro følgesvend fra jeg var 12 år. Hans kælenav... [...]
Livshistorier · fortidsminder, tiden, læretid
9 måneder, 17 dage siden
3Blød mand
Hvis jeg var en blød mand · sku' jeg rigtig være sød · og gå med hjem... [...]
Rim og vers
9 måneder, 19 dage siden
2Portøren
Edward ringer og beder mig komme til samtale på hospitalet på man... [...]
Blandede tekster · spydig, satire, sort humor
9 måneder, 20 dage siden
4Ud af boksen
Prøver på at tænke ud af boksen · tanke op med nye tanker · bryder ne... [...]
Aforismer og gruk · tanker, strøtanker
9 måneder, 22 dage siden
3Lige ved og næsten
Hendes røde lange hår kildede. Hun tog mig blidt om nakken og ber... [...]
Noveller · tabt mulighed, skuffelse, forbudt kærlighed
9 måneder, 24 dage siden
3Ordspild
De kan både være sure · eller temmelig søde · og slipper gerne ud · men... [...]
Aforismer og gruk · pladder, sjov, gåde
9 måneder, 25 dage siden
2En falsk løgn er vel sandhed?
En falsk løgn er vel sandhed? · Passer på og ser mig for · når jeg mø... [...]
Digte · selvbedrag
9 måneder, 26 dage siden
2Til evig tid
Adolf havde stået længe og banket på, men vidste det bare ikke se... [...]
Fantasy · magtesløshed, skæbnen efter døden
9 måneder, 27 dage siden

Puls: 4,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 1
Uffe Markmann (f. 1954)
Flugten

D. 26/3 '99 sælger de huset i Arnager med stort overskud og flytter til Nyker i en endnu større villa. Uffe er efterhånden desperat og søger af al magt at få Lene med på en ny start, hvor tæv, trusler og terror stopper. Hun er enig, men aftalen holder kun få uger. Hun vender snart tilbage til sit gamle mønster. Sideløbende begynder Uffes drikfældighed igen at tage til. Et par gange lykkes det for Lene at få Uffe til at give den ældste pige endefuld. I dag fatter han ikke han gjorde det. Han var ude af sig selv og var en anden person, en fremmed. En sommerdag griber han fysisk ind. Efter en af Lenes timelange slag og skæld ud på den yngste, rejser han sig fra sofaen, går ind på børneværelset og forlanger at Lene stopper øjeblikkelig. Da hun ikke lystrer, maser han hende op i et hjørne og truer med så mange røvfuld, at hun er helt færdig. Da han et øjeblik ser over på pigen, opdager han, at hun med rædsel og angst er krøbet helt sammen. Han slipper derpå Lene og trækker sig væk. Nu beslutter han sig for at flytte, forlade hjemmet og blive skilt.

Efter en lang skjult planlægning flytter han til en klublejlighed d. 15/11 '99. Samtidig er han netop blevet fyret fra et job som nattevagt, og står arbejdsløs d. 1. januar. Nu på dagpenge for første gang i sit arbejdsliv. Uffe er godt på vej ud af sit selvvalgte fængsel med Lene. Han vender dog tilbage til sine gamle strategier med at jage efter alle mulige kvinder. Senere tænker han, at det også er et selvvalgt fængsel at lade sig styre af sine indre dæmoner uden filter. Han er angst for at være alene og blive ensom.


Denne angst for at blive glemt og efterladt, oplevede Uffe allerede i sin tidlige barndom. Han havde lige fået et armbåndsur og kunne klokken. Hans far havde bedt ham tage bussen til Husum Torv, hvor han så ville hente ham på vejen hjem fra arbejde kl. 16:05. Da sporvognen kommer præcis til tiden er far ikke med. Uffe bliver bange, puster og sveder. Far kommer altid lige hjem fra arbejde. Har far glemt aftalen? Er der sket far noget? Der er noget helt galt. Han er ved at gå i panik og råbe HJÆLP, da han ser den næste line 5 være på vej. Her er far med.
   En anden gang havde far taget alle hans tre børn med på en skovtur i Skodsborg, så han fik et pusterum fra vores dominerende mormor, som vi besøgte. Da de havde gået meget længe, ser Uffe op på sin far og spørger om de ikke snart skal tilbage. Far ser lidt rådvild ud og fører os hen ad nogle nye stier. Nu kan Uffe se på fars øjne, at han er faret vild. Kan han nu heller ikke stole på om far kan finde vej? Efter en lang omvej finder han dog hen til mormor.


Drøm om frihed
   Nu havde han været indespærret i 12 år. Al hans færden blev overvåget undtaget på toilettet, hvor han kunne sidde i fred med tankerne. Fængslet bød ellers på adgang til alle mulige goder, men lænkerne gnavede og støjen var ulidelig, så det ringede for ørerne. Hendes skingre stemme satte sig så det rungede i hovedet. Jo tak han fik skam sine lommepenge og generalbetjenten kunne godt smile og se sød ud, især når der kom gæster på besøg. Men hun genoptog straks den skarpe kontrol, når de var gået igen. Hans smerter borede sig dybt ind i sjælen.
   Flugten fra fængslet
   Gennem 6 mdr. havde Uffe lagt en plan der ikke måtte slå fejl. Nu skulle alt blive skidegodt. Ved hjælp af en kuffert, skjult opsparing og en lejekontrakt, etablerede han en plan med dato, klokkeslæt og flugtrute. Alt var timet den dag han hentede sin kuffert, lagde den i sin bil og gik ind og sagde at han lige ville køre efter smøger. Om Lene skulle have noget med? Det skulle hun ikke. Stilfærdigt bakkede Uffe, vendte bilen og trillede ud i friheden mens det trak op til uvejr denne dag i november. Lenes larm lå nu blot som et svagt ekko. Men han hørte det længe efter.

Der skulle gå tre år før den endelige skilsmisse var på plads. Af de fire B'er der skal til for bevilling: Bolig, bodeling, bidrag og børn, kunne de kun enes om at hun beholdt boligen og ikke skulle modtage hustrubidrag. En ny mand, som havde stået stand by, rykkede allerede ind i januar, 2000 og kunne så bidrage til udgifterne. Uffe måtte opgive delt forældremyndighed og bodelingen faldt først på plads efter han selv havde udformet et forlig, så advokatudgifterne ikke løb helt i vejret. Hun fik langt hovedparten af såvel bohave, som den fælles opsparing. Under et møde i Statsamtet tidligt i forløbet, fik hun vristet sig ud af åbenlyse løgne om den nye mand, der fungerede som far. Statens fuldmægtig fandt at Uffes dokumenterede oplysninger ikke var relevante og dermed ikke ville få betydning for afgørelse om forældremyndighed eller samvær.
   Havde Uffe haft et oversavet jagtgevær i sin Toyota Corolla fra 80'erne, var han kørt hjem til kællingen og blæst knoppen af hende.

Uffe var nok brudt ned og havde ikke noget at stå op til. Alligevel var han ikke særlig ulykkelig. Han tog imod tilbud om krisehjælp og fik forvandlet hævntørst og had til en sorg, som han kunne leve med. Heldigvis havde han ikke et oversavet jagtgevær og slap for at leve som morder. Han kunne nu begynde at forme nye drømme og se en vej ud gennem den mørke tunnel. Han opdagede, at han ikke døde og fik nye kræfter. Uffe vendte tilbage til sin gamle hobby med amatørteater, hvor han bl.a. kunne udleve sine mørke sider i "skurkeroller". Han opdagede en ny lyst til at skrive. Han leverede næsten alle tekster til en revy. Han spændte over et stort register fra rørende poetiske numre til skarpe satiriske indslag.


Dengang da Uffe stadig kæmpede for at genvinde sig selv, søgte han succes gennem gode præstationer, der gav anerkendelse. Han skøjtede rundt for at finde den kærlighed han hungrede efter. Selv om han opnåede en stor selvtillid ved at blive hamrende god i sit fag og erfarer at han stadig var attraktiv blandt kvinder, var der stadig et stort hul inde i sjælen. Hvad var det han søgte? Han havde gennem sit liv søgt efter svar i politiske ideologier, kirkens dogmer og sine egne filosofiske opfattelser af den højere mening. Han blev ved med at famle og fumle.
   Uffe elskede at færdes blandt dem der lignede ham selv. Så kunne de hurtigt blive enige om hvor meget fejl de andre tog. Nogle gange havde han dog vovet pelsen og udfordret sine meningsfæller ved at stille spørgsmål til de vedtagne normer. Det gav bare en over snuden og risiko for udstødelse fra fællesskabet. Og var der noget Uffe frygtede, var det at blive ensom. Selv om Uffe ofte havde følt sig ensom i såvel parforhold, som i forsamlinger, mente han stadig at ægteskab og andres anerkendelse var løsningen og svaret på det han søgte. Han kom dog frem til en smertelig opdagelse. Han manglede selvværd. Altid måtte han præstere for at opnå ros, værdi og måske den store kærlighed.
   Nye fængsler

Nu tyve år senere funderer Uffe over om han så nogensinde fandt den forjættede frihed og fred i sin sjæl. Er den ultimative frihed lig med lykken? Hvad med de bånd han lægger på sig selv? Er de skadelige for hans liv? Er han fanget i dit eget spind af fordomme og helt faste principper? Hvordan blive fri af andres syn på sig selv uden at gøre skade på andre? Hvornår vil han skide på hvad de andre synes, mener og tænker om sig? Hvordan bliver han admiral på sit eget skib - kaptajn i sit eget liv?

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 16/09-2021 20:22 af Uffe Markmann (ny skriverkarl) og er kategoriseret under Livshistorier.
Teksten er på 1328 ord og lix-tallet er 29.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.