20Manden med sneploven
Søvnig mor med · klapvogn · i morgenmørket · Lille snottede Sofie · der s... [...]
Digte · følelser, socialrealisme, thriller
10 år siden
10Panda
Pandabjørnen · æder bambus · fordi det har dens · forfædre · altid · gjort · ... [...]
Aforismer og gruk · natur, humor
10 år siden
19Brasiliansk klokkeblomst
Prolog · Langt borte · På den anden side af kloden, vokser en · særegen... [...]
Digte · natur, monstre, satire
10 år siden
25Vi er første generation
Vi er første generation, vi blev født i kolber · og ammet af maskin... [...]
Digte · samfund, science fiction
10 år siden
6Forår for Sophus
"styne: beskære et træs krone ved at skære det ned til en bestemt... [...]
Klummen · kæledyr, humor
10 år siden
8Sophus - Vandhund i problemer
Sophus, den glade engelske bulldog, er godt nok umanerlig glad fo... [...]
Klummen · humor, kæledyr, natur
10 år siden
9Hugin, Munin og Sophus
Sophus, den nu et-årige engelske bulldog, holder meget af sine gå... [...]
Klummen · natur, humor, kæledyr
10 år siden
12Valnøddefesten
Sani plukker de soldrukne brombær, der tynger de piggede grene. M... [...]
Fantasy · mystik, monstre, kærlighed
10 år siden
9Carls ouija-bræt - Del 2 af 2
Forfatteriet begyndte at køre igen. Men hans muse eller hvem der ... [...]
Fantasy · mystik, science fiction, forfatter
10 år siden
3Carls ouija-bræt - Del 1 af 2
Over den mandshøje pejs hænger et kudu-hoved med slanke og snoede... [...]
Fantasy · science fiction, forfatter, mystik
10 år siden
19Sophus, engelsk bulldog
Midt i den koldeste vinter blev Sophus født. En broget pølse brød... [...]
Smilebåndet · humor, kæledyr, natur
10 år siden
24Den søde ventetid
DEN FØRSTE MÅNED · 6. januar 2013 · Maria skriver digte i røde notesb... [...]
Noveller · graviditet, børn, mystik, skæbnefortælling
11 år siden
13Tilfældige hændelser
Det tordner. Simone skutter sig i lænestolen. Trækker det lilla u... [...]
Noveller · mystik, sorg, skæbnefortælling
11 år siden
40Dukkehuset
Hårde regndråber lander i dukkens stive blik. Falder på de blåmal... [...]
Noveller · spænding, mystik, skæbnefortælling
11 år siden
17De små synger
Måske var det børnenes sang, der skræmte mig allermest? Jeg ved d... [...]
Noveller · børn, mystik, gys
11 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Mikala Rosenkilde (f. 1968)
Rikke Grønnelykke fik øje på Herbert Prater og hans gorillaer på lang afstand i menneskemængden. Hurtigt trængte hun gennem kødranden af puffende, rastløse gæster og pressede på for at nå Prater, før de store fløjdøre ved bagtæppet adskilte dem. Heldigvis standsede Prater i det samme foran en høj og myndeslank kvinde, der så helt godt ud - om end hendes kønne ansigt blev vansiret af det hadefulde udtryk, mejslet i trækkene. Rikke standsede overrasket, og så på det umage par, men blev i det samme skubbet til side af to velklædte muskelbundter, der hurtigt trængte frem til Herbert Prater. - Hvem pokker var den kvinde - og hvorfor var hun den eneste i salen, der ikke smilede?


* * *

   Nanna så de to velklædte skikkelser med solbriller presse sig frem imod Herbert Prater. De var lige ved at vælte en lyshåret kvinde i en højrød frakke, der ellers var på vej frem mod stedfaderen. Den ene af vagterne rakte ham en mobiltelefon og et chartek med papirer. Herbert Prater standsede og vekslede et par ord med den anden, før han vendte sig om.

"Nanna! - Hvilken overraskelse..." Han gik smilende imod hende. "Du ser smuk ud, - som altid."
   Hans særprægede smil ramte Nanna som en lussing. Herbert Prater lagde en hånd på hendes jakkeærme. "Hvad siger du til at møde mig i klubben om en time, så kan vi bedre sludre." Han klemte om hendes underarm og hun mærkede den koncentrerede kraft, der udgik fra hans hårde fingerspidser.
   Nanna nikkede og bakkede væk, ud af hans greb. "Lad os sige det." Der havde allerede samlet sig en kødrand om ham og livvagterne spredte diskret mængden.
   Henne ved udgangen var der stor aktivitet ved boden med souvenirs. Nanna fik et glimt af kvinden i den røde frakke. Hun stod og gnubbede sin arm og så forvirret efter de tre mænd.

Herbert Prater var på vej væk, men vendte hovedet et kort sekund og smilede til Nanna, før han forsvandt ind gennem fløjdørene med sit følge i hælene.


* * *

   Nanna tog en taxa til Østerbro. Hun havde prajet bilen på gaden og den mørkeblå Mercedes kørte forbi Rigshospitalet og ned ad Blegdamsvej, før bilen drejede af ved Trianglen. Nanna lukkede øjnene for vinterklædte forjagede mennesker, der hastede forbi i sæbebobler af travlhed. En hård opbremsning ved lyskrydset Østerbrogade/Nordre Frihavnsgade, fik hende til at åbne øjnene og hun fangede et glimt af en hastigt opklæbet reklame for Herbert Praters næste store show. Hans øjne syntes at fange hendes, det korte øjeblik før lyset skiftede og taxaen fortsatte.

Klubben var holdt i mørke, dæmpede farver. Udefra lignede det enhver anden bygning i ambassadekvarteret. Store hvide herskabsvillaer var omkranset af flødefarvede mure og høje hegn, der diskret afslørede dunkle, velholdte haver.
   Da Nanna blev lukket ind af den velklædte butler, trådte hun ind i en højloftet hall med portrætmalerier på væggene. Der var køligt omkring hende. Hurtigt glattede hun håret og trak vejret dybt ind.

Mørke træpaneler omkransede egetræsdøren med kunstfærdige udskæringer. Fløjlsgardiner var trukket for høje vinduer og lod kun en smal stribe solskin ind. Et indirekte lys favnede det elegante, klassiske møblement med lave skindbetrukne sofaer. På rygebordet ved kaminen lå et udsnit af danske og internationale aviser.

Omsider kom butleren tilbage i døråbningen, og med et smalt nik bad han hende følge efter. Det var længe siden hun sidst havde sat sine ben i disse rum, men den gamle angst snoede sig, som en velkendt slange bag brystbenet, da hun trådte over tærsklen ind til biblioteket.

Et øjeblik var hun igen en ung skolepige, hjemme fra kostskolen på ferie. Rystende af angst, for hvad hun ville finde på den anden side af døren til herreværelset i det store mørklagte hus. Enten var Herbert Prater i godt humør med et glas i hånden og flasken på bordet, eller også skulle hun træde ind i skyggerne og fornemme vreden hænge tykt i luften. Altid denne ukontrollable angst for det ukendte, et liv på Herbert Praters nåde. Sommerferien var lang og skyggefuld.

Herbert Prater stod med ryggen til, da hun trådte ind i klubbens bibliotek. Nana så, at han holdt et tykt røgfarvet glas i sin hånd og vidste at det indeholdt single malt whisky.
   "Der er du jo så." Han vendte sig, slyngede langsomt den ravfarvede væske rundt i glasset og så på hende med reptiløjnene. "Jeg var ikke sikker på at du ville komme."

Nanna standsede på dørtærsklen, fjernede blikket fra Herbert Prater og så i stedet rundt i lokalet. Også herinde var tunge gardiner trukket for, lagde rummet i halvmørke. Patinerede Chesterfieldmøbler omkransede kaminen, hvor ilden lystigt buldrede. Tørre kævler afgav små skarpe knald og rummet var hedt. Nanna mærkede varmen i kinderne og længdes efter den kølige brise i hallen bag sig. Så trak hun vejret dybt ind og rankede sig under hans blik.

Herbert Prater gik rundt om hende, mens han stirrede på hende, lignede en leopard, der vurderede antilopen. Hun tvang sig til at blive ved med at kigge på ham.

"Hvad skylder man æren?"

Da han krængede læberne tilbage i sit syge smil, tænkte hun igen på, hvordan denne mand narrede så mange mennesker? Selv de, der burde holde sig for gode til at falde på halen for floromvundne ord og taler, faldt for dette uhyre.

Nanna tvang sig selv til at møde hans blik. "Min mor fik et slagtilfælde i går, nu ligger hun bevidstløs." Hun knyttede hænderne og forsøgte at få sine følelser under kontrol. Hun ville ikke give Herbert den glæde at se hende græde.
   "Har Anna fået et slagtilfælde? - Det var da trist. Vil du sidde?" Herbert Prater pegede mod gruppen af indbydende lave sofaer.
   Nanna rystede på hovedet. "Nej tak. Jeg foretrækker at stå."
   Hadet mod stedfaderen bølgede ud gennem alle porer i hendes hud og hun håbede, han mærkede det.
   Herbert Praters smil stivnede og han så koldt på hende. "Så spyt ud med hvad det drejer sig om, så jeg kan komme videre."

Nu genkendte Nanna ham igen.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 23/05-2009 09:35 af Mikala Rosenkilde (Mikala) og er kategoriseret under Romaner.
Teksten er på 996 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.