5Den sorte klovn
Hvis sort var en farve, · var jeg en klovn · Mit sind et festfyrværke... [...]
Digte
13 år siden
5Hvorfor
Du sad bare der og gloede på billeder · Mit liv lå i ruiner · Medicin... [...]
Digte
18 år siden
6I am so lost
Du sagde du var min · Præsten sagde I lyst og nød · Jeg sagde JA · Du s... [...]
Digte
18 år siden
8Kl. 4 om morgenen
Det er kl. 4 om morgenen · at jeg endelig sanser dig · Det er midt im... [...]
Digte
19 år siden
1Så er det lige
Så er det lige · Du ligger der · Fylder stuen · Med lyd og liv · Fødderne... [...]
Digte
19 år siden
2Mirakel
Ligger på maven · Ånder tungt ned i puden · Jeg inhalerer · Øjeblikkene... [...]
Digte
19 år siden
2Our love as it went
I know you just wanted to show me heaven · But you know · Sometimes h... [...]
Digte
19 år siden
2Følelsen af at elske
Nogle gange kommer den bare · Følelsen af at elske · Fylder mig op · Gl... [...]
Digte
20 år siden
4Virtuelle venner
Virtuelle venner · Så er det man tænker · Ville man knuse dem lige så... [...]
Digte
20 år siden
2Når man snakker om vejret...
Endnu en gang kom det · Vejret · Svigter os aldrig · Giver os lidt at s... [...]
Digte
20 år siden
2Kom, lad os følges ad
Jeg ønsker at vide · Hvorhen din vej mig fører · For ellers ved jeg j... [...]
Digte
20 år siden
2Rengøringsplanen
Hun ved da godt hvad hun vil · Hun ved bare ikke at hun ved det · Så ... [...]
Digte
20 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Kirstine Asbøl (f. 1966)
I 1993 døde jeg. Alt i mig faldt i en Tornerose lignende søvn. Der var ingen glæde, ingen rigtig sorg. Hver dag lignede hinanden, om natten lå jeg vågen - enten pga. drengens gråd eller pga. alt for mange komplekse tanker, der fløj for meget rundt i mit hoved, og var for umulige at tænke færdige.
   Jeg vidste, jeg savnede dig. Men hvordan ku' jeg savne dig, når du stadig var der? Når du stadig lignede dig selv? Jeg fattede ingenting, men måtte alligevel erkende alt for meget.
   Drengen græd alt for meget, og jeg hadede ham alt for ofte. Jeg vidste den var gal, jeg vidste, at sådan havde det ikke været med pigerne. Jeg følte ingen trang til at knuse, kramme og beskytte min lille dreng, jeg var bange for ham. Kunne jo ikke få nogen hjælp, turde jo ikke overlade ham til dig en gang imellem. Som jeg havde gjort med pigerne.
   Drengen blev overladt til Bent det meste af tiden, og Bent prøvede at klare det. Vi snakkede aldrig om det, kun når jeg græd og sagde, at drengen måtte i familiepleje.
   Hvordan ku' jeg komme så langt ud? Samme spørgsmål stiller jeg dig: Hvordan ku du komme så langt ud? Ville du være blevet dement alligevel, selv om Far ikke var død? Ville jeg være blevet depressiv, selv om jeg ikke havde mistet dig?
   Vi døbte drengen Alex. Jeg var ligeglad, Bent syntes det var et flot navn. Nu synes jeg det er det flotteste og bedste af alle navne. Dengang var det nok for mig at kalde ham: Drengen. Så undgik jeg at føle for meget.

Jeg ku' ikke spørge dig til råds mere. Og drengen græd og græd, hvad skulle jeg gøre? Konstant smed jeg ham fra mig, som havde jeg brændt mig voldsomt. Kære Mor, du opfattede at der var noget galt. Det véd jeg du gjorde, for der var dage hvor du var næsten normal. Og du ville så gerne passe ham, aflaste mig lidt. Men jeg turde ikke. Turde ikke risikere at du glemte ham, at du ikke gav ham mad. Du blev gal og såret, forstod ikke hvorfor du ikke måtte passe ham mere.
   "Er jeg ikke en god nok Mormor," bad du ulykkeligt og bittert.
   Hvad skulle jeg svare? Elskede Mor, du var den bedste Mormor af alle, den bedste, klogeste, kærligste og smukkeste Mormor. Men hvordan ku jeg sige det og SAMTIDIG forhindre dig i at have ansvaret for dine børnebørn?
   Så jeg vandrede rundt i mørke og ønskede min søn langt væk. Jeg havde aldrig prøvet at klare noget selv, du havde jo altid været der. Du havde altid hjulpet mig så meget.
   Jeg fik mærkelige tanker: "Drengen er ikke min søn. Der skete en forbytning på barselsgangen. Drengen hader mig. Drengen er sat i verden for at bevise hvor dårligt et menneske jeg er."
   Gud ske tak og lov for Bent! I dag tør jeg ikke tænke på hvordan ville have gået, hvis ikke han havde været der. Hvis ikke han havde taget sig af Alex. Hvis ikke han havde givet mig tid, tid til at finde ud af hvad der var op og hvad der var ned på hele min nye verden, tid til at finde ud af hvor henne i mit indviklede puslespil at Alex kunne passe ind. Hvor jeg selv passede ind. Bent lod mig blive i min kolde, frygtelige verden, han lod mig på sin vis i stikken men kunne ikke have hjulpet mig. Men han gjorde sit bedste for at hjælpe vores søn. Og det er jeg ham evigt taknemmelig for. Han nægtede konsekvent at Alex skulle i familiepleje, og ville have gået gennem ild og vand for at undgå det. Jeg vidste at det var forkert, Mor. At min dreng skulle i familiepleje. Han var så lille, så skrøbelig men samtidig så forkert. Jeg vidste jeg ikke var en god mor for ham, og min snak om familiepleje udsprang delvist af at jeg ønskede et bedre liv for ham. Men det udsprang mest af at han fik alt for mange ubehagelige følelser op i mig, jeg blev hele tiden mindet om at du ikke var der mere til at hjælpe, til at aflaste, hans gråd gjorde mig rædselsslagen, for jeg vidste at jeg ikke ville eller kunne ringe til dig og bede dig komme og hjælpe. Derfor, Mor, ville jeg have ham i familiepleje. Ham, min sjælekval, var det største bevis på min verdens ruin.

Alex, min Alex. Der gik 2 år, inden jeg begyndte at føle andet end skræk og rædsel, når jeg havde ham. I dag har jeg så travlt med at indhente alt det forsømte, og jeg kan ikke få nok af at knuse og kramme ham. Og indsnuse duften af ham, mens jeg forestiller mig hvordan han duftede som nyfødt. Så meget er tabt, så meget er mistet. Og jeg kan ikke gøre andet end give ham al min kærlighed og lade ham forstå, at jeg aldrig mere vil svigte ham. Og håbe på at hans 2 første leveår ikke har sat alt for dybe ar.

Jeg tabte mig voldsomt i 1993. Orkede ingenting. Heller ikke at spise. 15 kilo strøg der af mig, udover de 20 som jeg havde taget på under graviditeten. Bent elskede mad, og elskede at LAVE mad. Han gjorde virkelig sit bedste for at diske op med alverdens lækkerier, men jeg ville ikke spise. Måske følte jeg mig virkelig så død indeni, at jeg ligeså godt også kunne dø udenpå.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 04/08-2002 17:16 af Kirstine Asbøl (lope) og er kategoriseret under Livshistorier.
Teksten er på 920 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.