5Den sorte klovn
Hvis sort var en farve, · var jeg en klovn · Mit sind et festfyrværke... [...]
Digte
13 år siden
5Hvorfor
Du sad bare der og gloede på billeder · Mit liv lå i ruiner · Medicin... [...]
Digte
18 år siden
6I am so lost
Du sagde du var min · Præsten sagde I lyst og nød · Jeg sagde JA · Du s... [...]
Digte
18 år siden
8Kl. 4 om morgenen
Det er kl. 4 om morgenen · at jeg endelig sanser dig · Det er midt im... [...]
Digte
19 år siden
1Så er det lige
Så er det lige · Du ligger der · Fylder stuen · Med lyd og liv · Fødderne... [...]
Digte
19 år siden
2Mirakel
Ligger på maven · Ånder tungt ned i puden · Jeg inhalerer · Øjeblikkene... [...]
Digte
19 år siden
2Our love as it went
I know you just wanted to show me heaven · But you know · Sometimes h... [...]
Digte
19 år siden
2Følelsen af at elske
Nogle gange kommer den bare · Følelsen af at elske · Fylder mig op · Gl... [...]
Digte
20 år siden
4Virtuelle venner
Virtuelle venner · Så er det man tænker · Ville man knuse dem lige så... [...]
Digte
20 år siden
2Når man snakker om vejret...
Endnu en gang kom det · Vejret · Svigter os aldrig · Giver os lidt at s... [...]
Digte
20 år siden
2Kom, lad os følges ad
Jeg ønsker at vide · Hvorhen din vej mig fører · For ellers ved jeg j... [...]
Digte
20 år siden
2Rengøringsplanen
Hun ved da godt hvad hun vil · Hun ved bare ikke at hun ved det · Så ... [...]
Digte
20 år siden
1Mit slimede monster
Nyd nuet · Tænk positivt · Der er så meget at være glad for · Nå · Lige n... [...]
Digte
20 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Kirstine Asbøl (f. 1966)
Det værste ved det hele, Mor, det er at jeg må erkende at jeg svigtede dig. På det grusomste lod jeg dig i stikken, fordi jeg havde så travlt med mig selv. Jeg burde have gjort noget dengang, jeg burde have fået dig til læge. Måske ku' du ha fået noget nervemedicin der ku' hindre at din demens accelererede så voldsomt. Måske var der andet der ku' ha' været gjort, måske...
   Hvis bare jeg ikke var blevet så vred på dig nogle gange, det er så svært at bære - nu. Nogen gange blev det bare for meget. Når jeg forsøgte at trøste dig, når ingenting hjalp. Og når du blev ved og ved med at spørge om den samme og den samme ting. Eller gentage den samme og den samme sætning, om og om igen. Nogen gange blev det bare for meget, nogen gange følte jeg det som om noget sagde KLIK! i mit hoved. Og jeg måtte enten bryde grædende sammen eller flippe totalt ud i et eller andet voldsomt raserianfald. Som regel blev det det sidste, for jeg ville ikke græde, når du så på det. Det ku' jeg ikke få mig selv til, så ville jeg blive nødt til at fortælle dig hvorfor jeg sådan sad og græd over dig. Jeg vidste jo, at det ikke førte nogen steder hen, du ville enten blive endnu mere deprimeret over at 'du var ved at ende som Mormor, du havde ikke noget at leve for, vi kunne ligeså godt skyde dig'. Eller også ville du nægte alt, forsøge at bilde mig ind at du ingenting fejlede.
   Men det er så svært, Mor, at bære tanken om alle de gange hvor jeg er blevet så gal på dig. Specielt den gang på plejehjemmet, da du sad og spiste og ikke kunne ramme munden med gaflen. Jeg ku' ikke holde det syn ud, at endnu en af dine evner var ved at forsvinde for øjnene af mig, og jeg blev gal og hvæsede, at du skulle tage dig sammen. Du blev ked af det, og jeg hørte din spinkle stemme, da jeg stormede ud til bilen: Vil du ikke blive her lidt, Lone?
   Jeg græder lige nu, Mor. Græder over dig og mig, græder over at noget der engang var så smukt fik lov til at blive så grimt. Græder over din skæbne, græder over at jeg ikke ku forhindre dig i at forsvinde. Græder over at jeg ikke formåede at give et bedre liv. Græder over alt det jeg ikke længere kan sige til dig. Og at jeg aldrig ku sige undskyld, for du havde glemt det hele bagefter. Jeg kunne blot håbe på at det virkelig var slettet af din hukommelse, som alle andre input.
   Er dette mon mine sidste tårer, Mor? Eller gemmer der sig mange endnu?

Har man lov til at blive gal? Har man lov til at skælde den demente ud? Mange har siden forsøgt at berolige mig med at 'det er uundgåeligt at reagere sådan, nogle gange'. 'Det er klart du reagerede kraftigt, og forståeligt fordi du jo følte dig så magtesløs og frustreret'. Men jeg kan ikke helt løsrive mig fra følelsen af at have svigtet dig. Alle har siden givet udtryk for at det var forståeligt. Forståeligt, ja - men var det også rimeligt? Var det rimeligt, at jeg lod min frustration gå ud over dig?
   Mange har også sagt til mig, at jeg jo havde den 'fordel' at du jo glemte alt efter ganske kort tid. Og at du altså også ville glemme mine grimme gloser. Men, hvordan kan jeg vide at det er sandt? Og hvordan skulle det gøre det lettere for mig at bære? Nej, det har aldrig føltes lettere for mig at bære, at jeg regnede med du havde glemt det hele. Tværtimod har det nærmest gjort det værre, idet jeg ikke kunne undskylde. Jeg kunne ikke bede om tilgivelse, for du havde jo glemt det. I dit hoved var der intet at bede om tilgivelse for. Så frem for at føle mig lettet over glemslens nådighed, følte jeg mig nærmest... uforløst. Endnu mere frustreret.

Åh, Mor. Der er så meget jeg ønsker at huske, og en del jeg ønsker at kunne glemme. Nogen gange føler jeg mig så forvirret. Når nogen f.eks. spørger mig om hvordan det hele startede. Med dig. Når de vil høre om 'forløbet'. Så står jeg der og føler mig som en kæmpe klaptorsk fordi jeg ikke har andet end øllebrød oppe i hovedet. Minderne vil ikke komme, 'forløbet' bliver forklaret med at jeg hakkende fremstammer et par ord om at 'det jo startede i 1992, og så blev det bare værre og værre, det var forfærdeligt, og i dag bor Mor jo så på plejehjem, og hun er kun 68 år'. Og selvfølgelig synes de det er skrækkelig synd for dig og smadder ærgerligt at skulle slutte livet på denne måde, og at det sandelig da også måtte være skrækkeligt for mig at miste mine forældre allerede som 26-årig. JA! For helvede, det var skrækkeligt, og det er enormt sødt af jer at fortælle mig det, at deltage i min selvmedlidenhed. Men jeg kan ikke bruge det til noget. Ikke en hujende papfis! Jo, måske til at gå hjem og sætte George Michael på cd-afspilleren, åbne en flaske rødvin og drukne mig selv i den og alle mine tårer og selvmedlidenhed.
   Bagefter ønsker jeg at jeg havde holdt min mund. Deres ord fik bare sorgen frem. Men måske var det derfor jeg åbnede munden, måske kunne sorgen ikke rigtig finde vej op til overfladen uden andres deltagende ord. Måske ville mit indre ikke finde sig i at blive druknet i al denne indestængte sorg.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 07/08-2002 13:59 af Kirstine Asbøl (lope) og er kategoriseret under Livshistorier.
Teksten er på 953 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.