Opslagstavlen · skrive start hjælp

9 svar
Senest opdateret 3 måneder, 28 dage siden · 6 bruger(e) deltager
5 måneder, 11 dage siden

lige kort
jeg har altid gerne ville skrive en fantasy/krimi historie, jeg har ideer om steder og hvad der skal ske, men kan ikke komme igang.

det er her jeg vil høre om der er nogle, der kan hjælpe med ideer om hvordan jeg kan starte, med at skrive, det kan være hjemmesider, eller egen erfaring.
må du heller end gerne skrive.

5 måneder, 11 dage siden
5 måneder, 11 dage siden

Hej Casper,

jeg vil foreslå at starte episodisk, altså at nedskrive den scene du helst vil kreere. Simpelthen forestille dig den, og få den beskrevet. Jeg selv havde engang den forestilling at skrivningen skulle foregå kronologisk, men netop indledningen af en bog er svær, og det er nemt at glemme hvor mange dele der udgør en historie, og hvordan du selv bestemmer hvilken at starte ud med.

Desuden har det for mig været en hjælp i sin tid at skrive på papir og efterfølgende brænde papiret, bogstaveligt talt. Det gør at du på flere planer ved, at du er skaber såvel som ødelægger af dit værk, at det du skriver kan lægges i skrivebordskuffen til evt. evig tid, at din kreativitet er DIN, for dig selv og ingen andre. Jeg har været nødt til at lære at slå den indre kritiker fra under selve skrivningen for at kunne skabe så uhindret en forbindelse mellem tastaturet og fortællerstemmen, og det er der kun én måde at gøre, nemlig at springe ud på det dybe vand.

Du kan jo evt. også starte ud med øvelser - jeg tror de fleste forfattere som minimum har skrevet et enkelt dagbogsindlæg - det kan være svært at skrive til et usynligt publikum, hvor dagbogen kan være et midlertidigt. Skriv til skrivebordsskuffen. Gør det for processen, ikke for produktet, vil være mit råd.

mvh Ansu
PS: George Orwell ('Kammerat Napoleon', '1984') har et glimrende essay, "Why I Write", jeg har læst et par gange. Desuden har Wu-Tang-medlemmet Killah Priest på tracket "How I Write" en guide der kan læses her;https://genius.com...ow-i-write-lyrics og lyttes her;https://open.spoti...Z2LEZg5JULIJPmV9t

5 måneder, 11 dage siden
5 måneder, 10 dage siden

tak for dit svar ;-) du har givet mig en del at tænke over og nogle ting der skal afprøves

5 måneder, 10 dage siden
5 måneder, 10 dage siden

Jeg er ganske enig med prem.

Skriv først det af bogen du brænder mest for. En særlig spændende episode eller sådan noget. Så er du i gang. Og så får du en følelse af sprogtonen også.

5 måneder, 10 dage siden
5 måneder, 8 dage siden

Jeg vil tilføje at jeg selv er dybt, dybt inspireret og fascineret af filosoffen/poeten/mennesket Jiddu Krishnamurti, ift. KREATIVITET - han talte meget (!) om hvad kreativitet er, hvad kunstnerens rolle er, og hvorledes man er kreativ, fra 1929-1986, typisk sokratisk spørgende.

Hjemmesidenhttps://jkrishnamurti.org/ er ejet og styret af en non-profit-NGO/forening startet af JK selv, og er et ok sted at starte, hvis det har interesse, omend BØGERNE uden sammenligning tillader mest fordybelse i hvad der dog nemt kan blive en labyrint, som de fleste, jeg selv inklusive, hurtigt søger ud af igen. Men... Ind imellem er bøgerne et helle, et sted af den dybeste visdom jeg nogensinde er stødt på, og som altid enten afføder en lyst til kreativitet og udforskning, eller til en pause fra forvirringen, med Krishnamurti's eget ord in mente: "I finder ikke sandheden pga mig, men på TRODS af mig".

mvh Ansu
PS: Omend en video som denne er farlig, idet den koger noget af det mest komplekse i verden ned til billeder og 3 minutters snak (som her er taget ud af kontekst, fra som næsten altid en dialog), så fuck it, who gives a f***;
"Bevægelsen i harmoni mellem det bevidste og det ubevidste er kreativitet. Og dét, for mig, er meningen med livet" - eller omformuleret; hip/bevidst, hop/bevægelse = katarsis/evolution/HipHop
https://www.you tube.com/watch?v=3QSyAtniDas&list=PLxIfxBdMuflDcfoLVKNh95sxpgKSGurwM&index=1

5 måneder, 8 dage siden
5 måneder, 8 dage siden

Er enig med svarene du har fået, og tænkte at tilføje, at du kunne se lidt på plot og struktur.

At lære om ombygning af et typisk plot, kan give dig indblik i, hvordan de begivenheder og steder du har passer ind i lige din historie. Det kan også give dig praj om hvad du mangler, hvor historien starter og hvordan du bedst kan komme hen til de ideer du allerede har.

At lære om struktur i en scene kan gøre det lettere for dig at ... tja, skrive en scene. Det kan hjælpe med at forstå forhold mellem tempo, beskrivelser, dialog og POV.

Bare det at kende til disse ting, kan gøre det lettere at komme i gang:
"Ok, tror jeg starter med at beskrive, hvor vi er først. Skal lige huske, hvem der fortæller, så jeg ikke nævner ting, de ikke kan vide noget om. Og personen er jo lidt sur, så det farver lidt teksten. Hm, nu har jeg en halv side af det, måske skulle de snakke med nogen om det de ser?"

Lyder måske lidt tamt, men det kan give noget konkret at begynde med. Og så kan det jo altid omskrives senere.

Prøv måske at se nogle YouTube videoer om plot og scene struktur. Om hvordan andre forfattere bruger (og ikke bruger) teknikker. Se om noget af det, de siger virker interessant og prøv det af.

Du kan også med fordel se på karakterisering af personer, konflikt opbygning og opbygning af den verden, din historie foregår i.

Det gør dig som sådan ikke til en bedre forfatter, men det kan give dig større indblik i håndværkets mange muligheder. Hvilket så gør, at du er mere sikker, når du sidder ved tasterne. Og når du så har skrevet noget og gerne vil forbedre det, er det lettere at se, hvad mulighederne er.

Kan ikke lige komme på hjemmesider, men anbefaler gerne Stephen Kings 'Om at skrive'. Især hvis det om plot og struktur virker lidt for teknisk.

Held og lykke med ordene!

5 måneder, 8 dage siden
5 måneder siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 måneder siden
4 måneder, 24 dage siden

tak for alle de forskellige forslag, og ideer i har givet, og at i har givet mig meget at tænke på, tak :-) ;-)

4 måneder, 24 dage siden
3 måneder, 28 dage siden

Hej Casper

Jeg faldt over den følgende video af Brandon Sanderson og kom til at tænke på dit debatoplæg. Han opremser 10 ting, han ville ønske, at han vidste som ung aspirerende forfatter. De er ret basale og generelle, men den er et blik værd ikke desto mindre.

Mest relevant er den første ting, han nævner:

"Advice can be good for some people but bad for others."Han uddyber gennem råd fra hhv. Orson Scott Card og Stephen King, som er stik modsatte af hinanden. Deraf den næste video jeg vil foreslå:Jeg tænker, at du har behov for at finde ud, hvordan du fungerer bedst inden for de forskellige retninger. Af hensyn til hvordan du bedst starter ud, som dit oprindelige spørgsmål gik på, men også i forhold til hvilke råd, du bedst kan bruge (både herinde og rundt på nettet mere generelt).

Jeg vil tillade mig at benytte min egen roman (hvor en del er lagt op herinde) for at anskueliggøre gennem et eksempel.

Jeg startede ud med en tanke - i bred forstand - om to separate flashbacks, der skulle have adskillige formål, som søjlerne den primære historie var bygget på. De viste sig, da sidste punktum var sat, at spille en helt anden rolle end oprindeligt tiltænkt.

Derudover startede jeg med "Her ligger jeg på en græsplæne midt i; ja jeg ved ikke engang, hvor jeg præcist er." Den sætning blev skrevet uden at have skænket den følgende sætning en tanke. Som blev til: "Et sted i Texas." Uden jeg vidste hvorfor på tidspunktet. Det føltes blot rigtigt, at det var lokationen. I min anden eller tredje redigering tilføjede jeg et par sætninger før "Her ligger jeg..." fordi det var en for flad og følelsesløs indledning. I fjerde redigering kom der en sætning mere efter Texas, da det føltes for urealistisk, at jeg-fortæller ingen ide havde om, hvor han mindst cirka var i den gigantiske stat: "Et sted i Texas. Vest for Dallas."

Jeg havde hverken her på side 1, eller for den sags skyld på side 10, 30 eller 75, nogen specifik tanke om, hvorvidt hele bogen skulle foregå i Texas. På et tidspunkt føltes det blot naturligt, at jeg-fortæller havde udforsket det, der var gøre i Texas. Mens jeg skrev det (at han skulle videre på rejsen), føltes det - for mig sammen med jeg-fortæller - som om at der var én ting mere at undersøge. Det vidste sig at blive centralt for den videre fortælling. Hvilket skabte yderligere tvivl om, hvorvidt fortællingen burde fortsætte i Texas eller andetsteds.

Det korte af det lange er, at jeg - ift. den ovenstående video - er "intuitive pantser" ud i de ekstreme, og ethvert råd, jeg kan give, vil være ud fra det startpunkt. Hvis vi tager Ansus råd om at starte episodisk med en bestemt scene, ville det være et horribelt råd, hvis det skulle være blevet givet til mig. Hvilket er et tillægsord, jeg kan tillade mig at bruge om Ansu, fordi han godt ved, at jeg intet andet end respekt har for hans skrivestil. Det ville bare aldrig fungere til min stil og indgangsvinkel. Det er så din opgave at finde ud, afprøve eller måske allerede vide, om Ansus råd giver mening for dig.

Som udgangspunkt vil mit råd være at starte med en sætning og lade fortællingen og dens retning flyde naturligt derfra. Jeg er - ift. starten på den første video - solidt i Stephen King-lejren. At en historie føles mest naturlig og overraskende, hvis den også er overraskende for skribenten. Jeg tager læseren med på en rejse, hvor jeg-fortæller ikke aner, hvad der gemmer sig om næste hjørne (eller forsøger i al fald at gøre det), og det vil jeg helst videreformidle til læseren. Min personlige (klokkeklare) overbevisning er, at jeg aldrig ville kunne formidle det med samme overbevisning, hvis jeg vidste fra side 1, at jeg-fortæller kommer til at opleve A, B og C; møde person D, E og F; at skulle til sted X, Y og Z og meget, meget andet. Jeg tror - TROR - at alle kan skrive og formidle effektivt sådan. Men jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvorvidt nogle vil formå at skrive bedre med større planlægning.

Uanset hvad tænker jeg, at du mere end noget andet har behov for at finde ud af, om du skal arbejde mere i den ene eller anden retning. Når nu du skriver, at du har svært ved at starte og gør i stå midtvejs hhv. her og i den profiltekst. Med andre ord, enten tage dine ideer om handling og steder og gøre dem til en 100% specifikt udpenslet plan for plot og character (samt deres arcs), inden du begynder at skrive. Eller i den helt anden retning, rense dit hoved for ideer og starte på noget nyt med en 100% intuitivt tilgang. Så kan det jo være, at du lander et andet sted end en af de to 100%'er, men lige nu virker du for meget i ingenmandsland mellem de to til, at du får skabt noget. Og det kan jeg jo se på de kortere tekster, du har lagt op, at du godt kan ;)

3 måneder, 28 dage siden
3 måneder, 28 dage siden

Jeg har ikke set videoerne endnu, men de virker som noget jeg selv har søgt efter længe - tak for at dele Jimmy! Og som altid gode og vigtige betragtninger og pointer fra din side, med masser af stof til eftertanke!! Tak igen herfra for bidrag i en spændende debat (godt initiativ Casper), med gode teknik/håndværksråd (tak JuliaS), det vigtigste råd overhovedet (lidenskab - tak Dino) og masser af potentiale for videre debat; jeg er sikker på at skriveprocessen er meget forskellig fra person til person, og nok meget privat og for nogle måske endda forretningshemmeligholdt, hvorfor det er så fedt at læse om andres vej i det :-)

Held og lykke og ikke mindst god fornøjelse til alle ordsmedene herinde

3 måneder, 28 dage siden

Besvar debattråd

Debatten skrive start hjælp er startet 16/09-2020 18:11 af Casper Bollinger (den tomme) og er placeret under Opslagstavlen.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

15Dagens anekdote
30 minutter siden · Prem
10Skal vi starte et skrive- fortællef...
52 minutter siden · Prem
3885Dagens ord
9 timer, 21 minutter siden · leviP
86Dagens Had
10 timer, 10 minutter siden · Prem
461Kontraster
1 dag, 9 timer siden · Savanti
8Jalousi
1 dag, 9 timer siden · Kåemer
2Gensidig betalæsning - Roman
2 dage, 21 timer siden · Prem
5Bekræft dit køb med nemid
3 dage siden · mlsj
0Saxo Publish eller Book on Demand (...
3 dage siden · TheProject
9Limericker på Vendelbomål
5 dage siden · Prem
67Ligheder
5 dage siden · Denungeblødende...
1DAGENS KÆRLOGHED
7 dage siden · Engbo
4Gratis TV-kiggeri
8 dage siden · Kafkaesque
6Hvem kan italiensk?
8 dage siden · Kafkaesque
310 trælse brølere...
16 dage siden · K.B. Assenholm
10Skriveblokering/flow
16 dage siden · Prem
1Leder af betalæsere til up-and-comi...
18 dage siden · Aurelian
2opbygning
19 dage siden · Avj81
6Dagens Dammark ,døde mink
20 dage siden · Engbo
7Novelle vs Kort Roman
21 dage siden · mlsj
7Kalle er død
21 dage siden · Pia Hansen
143Hvad er du taknemmelig for i dag?
22 dage siden · Prem
35Demokrati , populisme og offentlig ...
22 dage siden · Engbo
68Bibelen
22 dage siden · Engbo
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
25 dage siden · Kafkaesque
0Hej Alle sammen!
25 dage siden · mlsj
2Antal digte i digtsamling
26 dage siden · dino
0Betalæsere søges til kvindelitterat...
28 dage siden · Djani
2Må eller må man ikke?
29 dage siden · Savanti
9Voldtægter og overgreb
1 måned, 1 dag siden · Ormstunge
52Skrivegruppe søges - København og o...
1 måned, 2 dage siden · Clara de N
123Dagens Vits
1 måned, 2 dage siden · Savanti
3Ja ja, ser man det.
1 måned, 8 dage siden · dino
3Betalæsere søges til fantasy roman
1 måned, 10 dage siden · dino
2jeg søger feedback
1 måned, 17 dage siden · Ormstunge

Opslagstavlen

52Skrivegruppe søges - København og o...
1 måned, 2 dage siden · Clara de N
9skrive start hjælp
3 måneder, 28 dage siden · Prem
14Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyge...
4 måneder, 8 dage siden · Wernn
8Meddelelse
4 måneder, 9 dage siden · Engbo
6Tips og tricks til skriveprocessen
7 måneder, 7 dage siden · JacobScribus
2Teknisk: Kan ikke publicere drabble...
7 måneder, 14 dage siden · Filia
12Rediger/slet kommentar
1 år, 1 måned siden · hermanøv
1INTERVIEW TIL EN OSO OPGAVE.
1 år, 2 måneder siden · Eddie
3Det sner på fyldepennen kan jeg se
1 år, 2 måneder siden · Freema
1Journaliststuderende på jagt efter ...
1 år, 2 måneder siden · Eddie
6Hvem ejer og driver fyldepennen.dk
1 år, 3 måneder siden · Engbo
0Skrivegruppe Midtjylland
1 år, 5 måneder siden · MissJPHC
3Børnebogsforfatter Søges
1 år, 5 måneder siden · NAHansen
2Kulturkanon
1 år, 6 måneder siden · Engbo
3Sonateform
1 år, 8 måneder siden · Muhkovending
8MODERSMÅLET
1 år, 9 måneder siden · Engbo
2Skrivegruppe Randers og omegn
1 år, 9 måneder siden · Stinapige
7Hvor kan jeg finde noget om Egyptis...
1 år, 11 måneder siden · dino
14Historisk forfatter?
2 år siden · Bondekonen
16Skrivegruppe Midtjylland
2 år siden · MissJPHC
4Godt nytår
2 år siden · polina s
0Betalæsning
2 år siden · Eddie
5Bogforum
2 år siden · jebomik
1Ensom?
2 år siden · dino
2Hvad er nemt/svært.
2 år siden · dino
0Skrive gruppe København
2 år siden · Mitmit
3Slettelse af kommentarer
2 år siden · digterinden
5Skriveklub?
2 år siden · Wema
3Forfatter-kollektiv-Odessa-Ukraine:...
2 år siden · Kåemer
2Grundtvigs højskole
2 år siden · Herja
0Lydbog?
2 år siden · SikiloHenrik
19Nogen der har gang i noget
2 år siden · nillepoulsen
4Skrivegruppe på Fyn/Odense
2 år siden · MariaSH
11Scifi/fantasy skrivegruppe i Københ...
2 år siden · John Blicher Ma...
55Saudi Arabien og Rusland
2 år siden · Engbo