Opslagstavlen · Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyget!

12 svar
Senest opdateret 2 måneder, 14 dage siden · 8 bruger(e) deltager
2 år siden

Er det selv at være det samme som at være on-line?
Er den måde vi agerer i den virtuelle verden, et billede af hvem vi virkelig er?
Er den respons vi modtager i den virtuelle verden reel, eller svar der delvist leger bag anonymitetens kappe?
Er det ægte ærlighed eller kærlighed, vi hører i den virtuelle verden, eller et spejl af modpartens fantasi?
Er vores perception den samme on-line, som vores perception er det, når vi er off-line?

Alt sammen spørgsmålsom vi smider op i luften, men som vi hver især, og hver for os selv er nød til selv at besvare.

Forfatterbemærkninger:
Vi lever i en verden hvor mange føler sig brugt, misbrugt, udnyttet og udmyget på nettet. Man oplever nogle gange at nogle mennesker, bag anonymitetens kappe, udgiver sig som en helt anden, end de real time virkeligt er - eller er det omvendt?.

2 år siden
2 år siden

Mår en forfatter skriver en roman, producerer han en virkelighed der kan være helt gak-gak.
Når man fyrer noget af på nettet bag et alias, har det måske også et skær af fiktion, forstået på den måde at selvom man skriver noget man mener, så bliver det fiktion, hvis det ikke er personens sande identitet der skriver det.
Den sande forfatter får mod til at skrive noget der er uvirkeligt.
På samme måde kan han få mod til at skrive noget der er sandt, hvis han kan gøre det i et fiktivt navn.
Mest respektabelt er vel det sande der skrives af den virkelige person under eget navn.

2 år siden
2 år siden

Der har du helt ret Dino, være ærlig og skrive, om det man skriver er fiktion eller sandtog samtidigt bruge sit eget navn

2 år siden
2 måneder, 15 dage siden

Hej :)

omend jeg virkelig ikke kan tage de catfishes jeg er stødt på (online-brugere med falsk, nogle gange velkonstruerede, profiler), så har jeg også altid tænkt at anonymitet også skal have sin plads, på nær når det ikke er anonymitet, men en maske. Masker kan være nødvendige, især ift forfatterskab (da det at skrive vel er en slags spaltning i sig selv, altså at ord er EN DEL af en selv, og ikke helheden), men når masken sidder stramt på brugeren, fornemmes det i skrivningen/følelsen leveret. Hvilket dog kan være intentionelt og konstruktivt. Det kan kun maskebæreren afgøre. Vi bærer vel alle masker af en eller anden art, pånær overfor dem/den vi er i rum med, der hører ens hjerteslag, selv på afstand. At det går dum'dum'dum (hjerteslag) og ikke la'di'la'di'da (neuroner). Altid.

mvh Ansu
PS: Natasja Playliste (ikke min);

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

Jeg kan kun tale for mig selv, men alt jeg skriver er virkelig mig. Det er hele idéen. Når jeg skriver og deltager i en debat, er det bl.a. for at blive klogere på mig selv. Ganske vist kalder jeg mig Kåemer, men enhver kan gå ind på min profil og se mit virkelige navn,

Nogen har vel personlige grunde til at være anonyme, men jeg tror dog, at på trods af pseudonymer så træder den virkelige person frem. Pudsigt nok kan man bruge pseudonym for i højere grad at være sig selv.

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

mit skriven er min terapi og er bundløst ærligt hvad jeg skriver og helt med mit hjerte smiler. Nogen gange har man ikke kræfter til at skrive det man vil og udsætter det til man er klar til det og så kommer det måske i en anden udformning end det først skulle. Og om det er en maske ved jeg ikke. Det er mig der kommer og ikke noget andet og hvis jeg ikke kan med at få det ud, så bruger jeg humoren til at dække lidt over hvad jeg vil sige og se hvad folk opfatter og ikke opfatter og om de opfatter det jeg vil havde ud. Hos mig står det altid åbent hvad jeg vil havde ud og ingen sure miner, hvis folk opfatter andet end det jeg ville sige, fordi ting kan forstås forskelligt. Og man kan vel godt kalde det spaltning af sig selv man laver og det kan være gak og langt ude hvad man får ud, men det afhængigt af hvad jeg har brug for at få ud og måden jeg gør det på. Man ved aldrig hvem man skriver med og man kan få en opleveren engang imellem og virkeligt bliver overrasket over hvem det er man sidder og skriver med og det kan give knubs, men også en masse lærdom og viden og som man kan bruge til at bearbejde sig selv med i den sidste ende.Gør jeg i hvert fald og nu har jeg snart lært et par stk m/k og kende her inde og det er meget forskellige mennesker og hver vores evner/talent bruger jeg til at skabe mit eget og suge til mig og dele hvis jeg kan. Det sidste er jeg meget på lavt plan, da jeg ikke har talent, som mange andre her og meget digt jeg holder mig til da, jeg ikke har talent for ret meget andet andet i de få tilfælde. Hvad jeg skriver af digte er meget forskelligt og godt og skidt og jeg skriver fra hjertet og derfor kan det være rent lort jeg får fyret af ...men er mig og mit

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

@ 1 Flemming Dalsgaard (dino)

"Når en forfatter skriver en roman, producerer han en virkelighed"
Gør han det?
Har du noget form for belæg for den betragtning?

Hvordan er det så mere sandt eller klogt eller værdifuldt eller meningsbærende eller oplysende eller hvad der nu bevæger dig til at skriver netop dette udsagn frem for at skriver noget andet?
Fx end at sige:
"Når en forfatter skriver en roman, beskriver har sine tanker helt uafhængigt af nogen virkelighed"

Alt hvad du har vist, er den samme totale tomhed, som du viser igen og igen.
Der kommer nogle ord- Støj fra din hånd.
Og der kommer ikke andet.
Selv det mest saglig emne kan du trække ned på dit floskel niveau.
Har du overhovedet ingen integritet eller respekt for andre menneskers tanker?

Wernn

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

@ 4 Kåemer Asmussen (Kåemer)

"Jeg kan kun tale for mig selv, men alt jeg skriver er virkelig mig. Det er hele idéen. Når jeg skriver og deltager i en debat"

OK. Det er også det jeg tænker.

MEN!

Så skriver du:
"Det må du afgøre med dig selv, lige som jeg må det"

Hvad er der så tilbage ud over komfortable floskler valgt til lejligheden.

Wernn

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

Hej Nils Højsager-Jessen (storyteller)

Det er et emne, der interessere mig meget.
Er det noget du ønsker en dybere dialog om?
Eller er du tilfreds det floskel-niveau det forgår på nu?
Ellers vil jeg ikke forstøre mere end jeg allerede har gjort.
De der ekstremt selvhøjtidelige nisser skal have lidt røg en gang i mellem, for at kunne se at deres selvhøjtidelighed ikke er andet end netop det.

Wernn

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 15 dage siden

Umiddelbart er det min holdning, at mange (ikke alle) bruger anonymitetens kappe til at skrive på en måde, der ikke er et spejl af deres virkelige JEG. I mine øjne lidt uærligt.
Som læser vil jeg gerne lære andre mennesker, følelser og holdninger at kende - nysgerrig som jeg nu er!
Men hvis jeg ikke kan stole på det skrevne, så stoler jeg ikke på læseoplevelsen. Med det mener jeg ikke, at man ikke kan skrive en fiktiv roman i en fiktiv verden, men at man i det man skriver og beskriver skal være ærlig omkring sine følelser og holdninger. Hvis ikke man er det og formidler det, så er det der kommer frem ikke et spejl af ens holdninger og følelser.
Det der efter min mening kendetegner en god forfatter eller digter er, at læseren får et billede af forfatterens meninger, følelser og holdninger.

2 måneder, 15 dage siden
2 måneder, 14 dage siden

Selvom jeg nærmer mig midt tyverne, vil jeg stadig kalde mig en af de yngre medlemmer af Fyldepennen og repræsentant for en generation for hvem sandheden er en svær størrelse at håndtere. Jeg holder selv forfærdelig meget af ærlighed og autenticitet, men det er samtidig noget, jeg som ungt menneske har svært ved at leve op til. Jeg lyver mig jævnligt bedre og mere indsigtsfuld, end jeg er, og det gør jeg, fordi jeg har en forestilling om, hvem jeg gerne vil være, og det er ikke mig selv, der er idealet. Misforstå mig ikke, jeg holder meget af mig selv og ser også mine kvaliteter og gode sider, men mine gode egenskaber er aldrig tilstrækkelige for mig. Derfor bygger jeg - imens jeg stræber efter idealbilledet af mig selv - en karakter, som gør min person udholdelig at vise udadtil.

Grunden til at jeg fortæller jer alt dette skydes, at jeg ikke mener, at man kan forlange af mig som menneske, at jeg er hudløs ærlig udadtil - for hvad gavn gør det? Så længe jeg er ærlig over for mig selv, skader det hverken mig eller andre, at jeg dækker mig bag diverse masker. Når jeg taler med mennesker over en fortrolig kop kaffe, på en anonym chat, eller igennem digte, essays mm. fortæller jeg også sandheden, men på en usandfærdig måde. For hvem gider at høre eller læse om min konkrete person ud over nære venner og familie? Den sandhed jeg fortæller jer og mine andre medmennesker er ikke min personlige sandhed, men brudstykker af mit følelses- og åndsliv. Det tænker jeg egentlig, at I må være udmærket tjent med.

2 måneder, 14 dage siden
2 måneder, 14 dage siden

@ 9 Nils Højsager-Jessen (storyteller)

"Umiddelbart er det min holdning"
OK. Så lader vi det blive ved.

Wernn

2 måneder, 14 dage siden
2 måneder, 14 dage siden

En del af det at skrive er vel også at lege med alle de sider af ens tankeverden, man enten ønsker at give mere eller mindre stemme.
Når jeg taler med mange af de unge mennesker som bevæger sig i virtuelle universer, fortæller de, at de kan være den de gerne vil være, men ikke nødvendigvis Er.
Dette på godt og ondt.
De oplever frihed, når de kan jonglere med deres identitet, hvilket ikke er underligt, når man er ung, med eller uden, det virtuelle univers.
Når vi debatterer her på fyldepennen, har dem som lyster at læse, fri adgang til ordene.

Betyder det så at jeg vægter mine ord anderledes?
Ja, for i mit skriftsprog får jeg muligheden for at tænke meget mere over vinklen, sproget, holdningerne, pudsighederne eller den skarphed som jeg ønsker lagt ind.
Det skrivende univers er meget levende, hvilket frisætter dele af personligheden, der ellers ikke kommer til udtryk.
Jeg oplever, at i det øjeblik jeg sætter mig foran et tastatur, kan jeg høre, hvad jeg tænker, hvilket jo så også giver mig muligheden for, enten at skrue op eller ned for larmen.
Men stemmen er mere ren, ikke kun hos mig, men også hos andre bemærker jeg.
Det kaldes vel for en troværdighed gennem sproget.

Dog er det med en bevidsthed om, at man skal kunne tåle at stå på mål for alt, hvad man lægger ud i det virtuelle univers.
Den faktor er ikke uvæsentlig i vores tid, og er noget jeg også bruger temmelig meget tid på at tale om i mit virke med børn og unge.
Der er grænser for, hvad du kan skrive i det virtuelle univers, selvom man måske selv oplever en konstruktion som gyldig, uagtet den er sarkastisk, kritisk eller "berettiget" harmfuld.
"Ærligheden" er ikke altid at foretrække. Det kommer an på, hvoraf den udspringer i sindet, og sindet er lunefuldt.
Tanker må nogle gange forblive i tanken, er min oprigtige mening.
Men i det skrevne er en stor del af kunsten, at lade andre læse din stemme uanset, hvordan den pakkes ind eller bygges op.
Det er jo det, der gør litteraturen levende og fyldt med overraskelser. Den ophøjes til kunst gennem alsidighedens mange udtryk, der måske bare udgår fra ideen og ønsket om at belyse et perspektiv, der ikke nødvendigvis har noget med virkelighedens person at gøre.

Camilla

2 måneder, 14 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyget! er startet 13/09-2018 18:08 af Nils Højsager-Jessen (storyteller) og er placeret under Opslagstavlen.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

3589Dagens ord
41 minutter siden · Prem
16Hvad hedder det modsatte
4 timer, 12 minutter siden · Wernn
230Forbyde kritik?
4 timer, 28 minutter siden · Engbo
6skrive start hjælp
1 dag, 22 timer siden · JacobScribus
21Dagens Had
2 dage, 5 timer siden · Prem
8Etik af begrænsninger for tekst
6 dage siden · Emeli
2Hvad hedder det når
10 dage siden · Engbo
446Kontraster
12 dage siden · Engbo
11Metwo-two
13 dage siden · dino
17Down to Earth . Med zac efron.
14 dage siden · Wernn
18Kunst og digte
17 dage siden · Engbo
30Hvad er meningen med
18 dage siden · Wernn
11668
19 dage siden · Wernn
26JULEN
24 dage siden · Wernn
4Sortering af dagbog
26 dage siden · Prem
32Er kunst mulig eller umulig?
26 dage siden · Prem
11Hvem er du?
27 dage siden · Prem
13Dagens anekdote
27 dage siden · Prem
64Lykken
27 dage siden · Prem
5Livsbane . Livsveje. Livsvalg.
1 måned, 1 dag siden · Savanti
4Hvornår er en tekst mest for børn?
1 måned, 2 dage siden · Pia Hansen
33Hvem er du? Personality
1 måned, 11 dage siden · Wernn
11Bestillingsforfattere?
1 måned, 15 dage siden · dino
4Det primitive holdbare.
1 måned, 24 dage siden · Fink
3Det filosofiske hjørne.
1 måned, 25 dage siden · Savanti
14Aftægtens objektive problem
1 måned, 25 dage siden · dino
2Musik fænomen.
1 måned, 26 dage siden · Savanti
12Nicht diese Töne...noch eimal.
1 måned, 28 dage siden · dino
0Betalæsere søges til fantasy roman
1 måned, 28 dage siden · melberg
0Søger råd vedr. redaktørhjælp
1 måned, 28 dage siden · melberg
8Spansk
2 måneder siden · Savanti
4Dans
2 måneder, 4 dage siden · dino
11Råd søges om tid til at skrive
2 måneder, 6 dage siden · JacobScribus
6Tips og tricks til skriveprocessen
2 måneder, 9 dage siden · JacobScribus
4Hobbitten
2 måneder, 12 dage siden · Kafkaesque
18Forstyrrende elementer i læsning
2 måneder, 13 dage siden · JohannesB

Opslagstavlen

6skrive start hjælp
1 dag, 22 timer siden · JacobScribus
6Tips og tricks til skriveprocessen
2 måneder, 9 dage siden · JacobScribus
12Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyge...
2 måneder, 14 dage siden · Morpheus
2Teknisk: Kan ikke publicere drabble...
2 måneder, 16 dage siden · Filia
12Rediger/slet kommentar
8 måneder, 27 dage siden · hermanøv
1INTERVIEW TIL EN OSO OPGAVE.
9 måneder, 23 dage siden · Eddie
3Det sner på fyldepennen kan jeg se
9 måneder, 23 dage siden · Freema
1Journaliststuderende på jagt efter ...
9 måneder, 29 dage siden · Eddie
6Hvem ejer og driver fyldepennen.dk
10 måneder, 10 dage siden · Engbo
0Skrivegruppe Midtjylland
1 år, 3 dage siden · MissJPHC
3Børnebogsforfatter Søges
1 år siden · NAHansen
2Kulturkanon
1 år, 1 måned siden · Engbo
3Sonateform
1 år, 3 måneder siden · Muhkovending
8MODERSMÅLET
1 år, 4 måneder siden · Engbo
2Skrivegruppe Randers og omegn
1 år, 5 måneder siden · Stinapige
7Hvor kan jeg finde noget om Egyptis...
1 år, 6 måneder siden · dino
14Historisk forfatter?
1 år, 7 måneder siden · Bondekonen
16Skrivegruppe Midtjylland
1 år, 7 måneder siden · MissJPHC
4Godt nytår
1 år, 9 måneder siden · polina s
0Betalæsning
1 år, 9 måneder siden · Eddie
5Bogforum
1 år, 11 måneder siden · jebomik
1Ensom?
2 år siden · dino
2Hvad er nemt/svært.
2 år siden · dino
0Skrive gruppe København
2 år siden · Mitmit
3Slettelse af kommentarer
2 år siden · digterinden
5Skriveklub?
2 år siden · Wema
50Skrivegruppe søges - København og o...
2 år siden · Mia Z
3Forfatter-kollektiv-Odessa-Ukraine:...
2 år siden · Kåemer
2Grundtvigs højskole
2 år siden · Herja
0Lydbog?
2 år siden · SikiloHenrik
19Nogen der har gang i noget
2 år siden · nillepoulsen
4Skrivegruppe på Fyn/Odense
2 år siden · MariaSH
11Scifi/fantasy skrivegruppe i Københ...
2 år siden · John Blicher Ma...
55Saudi Arabien og Rusland
2 år siden · Engbo
7Litteratur festival for Horror m.m.
2 år siden · FrkNordZ
4analfabeter og internettet
2 år siden · WeirdSpace