Opslagstavlen · Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyget!

14 svar
Senest opdateret 11 måneder, 5 dage siden · 9 bruger(e) deltager
3 år siden

Er det selv at være det samme som at være on-line?
Er den måde vi agerer i den virtuelle verden, et billede af hvem vi virkelig er?
Er den respons vi modtager i den virtuelle verden reel, eller svar der delvist leger bag anonymitetens kappe?
Er det ægte ærlighed eller kærlighed, vi hører i den virtuelle verden, eller et spejl af modpartens fantasi?
Er vores perception den samme on-line, som vores perception er det, når vi er off-line?

Alt sammen spørgsmålsom vi smider op i luften, men som vi hver især, og hver for os selv er nød til selv at besvare.

Forfatterbemærkninger:
Vi lever i en verden hvor mange føler sig brugt, misbrugt, udnyttet og udmyget på nettet. Man oplever nogle gange at nogle mennesker, bag anonymitetens kappe, udgiver sig som en helt anden, end de real time virkeligt er - eller er det omvendt?.

3 år siden
3 år siden

Mår en forfatter skriver en roman, producerer han en virkelighed der kan være helt gak-gak.
Når man fyrer noget af på nettet bag et alias, har det måske også et skær af fiktion, forstået på den måde at selvom man skriver noget man mener, så bliver det fiktion, hvis det ikke er personens sande identitet der skriver det.
Den sande forfatter får mod til at skrive noget der er uvirkeligt.
På samme måde kan han få mod til at skrive noget der er sandt, hvis han kan gøre det i et fiktivt navn.
Mest respektabelt er vel det sande der skrives af den virkelige person under eget navn.

3 år siden
3 år siden

Der har du helt ret Dino, være ærlig og skrive, om det man skriver er fiktion eller sandtog samtidigt bruge sit eget navn

3 år siden
1 år, 2 måneder siden
#3

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

Jeg kan kun tale for mig selv, men alt jeg skriver er virkelig mig. Det er hele idéen. Når jeg skriver og deltager i en debat, er det bl.a. for at blive klogere på mig selv. Ganske vist kalder jeg mig Kåemer, men enhver kan gå ind på min profil og se mit virkelige navn,

Nogen har vel personlige grunde til at være anonyme, men jeg tror dog, at på trods af pseudonymer så træder den virkelige person frem. Pudsigt nok kan man bruge pseudonym for i højere grad at være sig selv.

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

mit skriven er min terapi og er bundløst ærligt hvad jeg skriver og helt med mit hjerte smiler. Nogen gange har man ikke kræfter til at skrive det man vil og udsætter det til man er klar til det og så kommer det måske i en anden udformning end det først skulle. Og om det er en maske ved jeg ikke. Det er mig der kommer og ikke noget andet og hvis jeg ikke kan med at få det ud, så bruger jeg humoren til at dække lidt over hvad jeg vil sige og se hvad folk opfatter og ikke opfatter og om de opfatter det jeg vil havde ud. Hos mig står det altid åbent hvad jeg vil havde ud og ingen sure miner, hvis folk opfatter andet end det jeg ville sige, fordi ting kan forstås forskelligt. Og man kan vel godt kalde det spaltning af sig selv man laver og det kan være gak og langt ude hvad man får ud, men det afhængigt af hvad jeg har brug for at få ud og måden jeg gør det på. Man ved aldrig hvem man skriver med og man kan få en opleveren engang imellem og virkeligt bliver overrasket over hvem det er man sidder og skriver med og det kan give knubs, men også en masse lærdom og viden og som man kan bruge til at bearbejde sig selv med i den sidste ende.Gør jeg i hvert fald og nu har jeg snart lært et par stk m/k og kende her inde og det er meget forskellige mennesker og hver vores evner/talent bruger jeg til at skabe mit eget og suge til mig og dele hvis jeg kan. Det sidste er jeg meget på lavt plan, da jeg ikke har talent, som mange andre her og meget digt jeg holder mig til da, jeg ikke har talent for ret meget andet andet i de få tilfælde. Hvad jeg skriver af digte er meget forskelligt og godt og skidt og jeg skriver fra hjertet og derfor kan det være rent lort jeg får fyret af ...men er mig og mit

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

@ 1 Flemming Dalsgaard (dino)

"Når en forfatter skriver en roman, producerer han en virkelighed"
Gør han det?
Har du noget form for belæg for den betragtning?

Hvordan er det så mere sandt eller klogt eller værdifuldt eller meningsbærende eller oplysende eller hvad der nu bevæger dig til at skriver netop dette udsagn frem for at skriver noget andet?
Fx end at sige:
"Når en forfatter skriver en roman, beskriver har sine tanker helt uafhængigt af nogen virkelighed"

Alt hvad du har vist, er den samme totale tomhed, som du viser igen og igen.
Der kommer nogle ord- Støj fra din hånd.
Og der kommer ikke andet.
Selv det mest saglig emne kan du trække ned på dit floskel niveau.
Har du overhovedet ingen integritet eller respekt for andre menneskers tanker?

Wernn

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

@ 4 Kåemer Asmussen (Kåemer)

"Jeg kan kun tale for mig selv, men alt jeg skriver er virkelig mig. Det er hele idéen. Når jeg skriver og deltager i en debat"

OK. Det er også det jeg tænker.

MEN!

Så skriver du:
"Det må du afgøre med dig selv, lige som jeg må det"

Hvad er der så tilbage ud over komfortable floskler valgt til lejligheden.

Wernn

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

Hej Nils Højsager-Jessen (storyteller)

Det er et emne, der interessere mig meget.
Er det noget du ønsker en dybere dialog om?
Eller er du tilfreds det floskel-niveau det forgår på nu?
Ellers vil jeg ikke forstøre mere end jeg allerede har gjort.
De der ekstremt selvhøjtidelige nisser skal have lidt røg en gang i mellem, for at kunne se at deres selvhøjtidelighed ikke er andet end netop det.

Wernn

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

Umiddelbart er det min holdning, at mange (ikke alle) bruger anonymitetens kappe til at skrive på en måde, der ikke er et spejl af deres virkelige JEG. I mine øjne lidt uærligt.
Som læser vil jeg gerne lære andre mennesker, følelser og holdninger at kende - nysgerrig som jeg nu er!
Men hvis jeg ikke kan stole på det skrevne, så stoler jeg ikke på læseoplevelsen. Med det mener jeg ikke, at man ikke kan skrive en fiktiv roman i en fiktiv verden, men at man i det man skriver og beskriver skal være ærlig omkring sine følelser og holdninger. Hvis ikke man er det og formidler det, så er det der kommer frem ikke et spejl af ens holdninger og følelser.
Det der efter min mening kendetegner en god forfatter eller digter er, at læseren får et billede af forfatterens meninger, følelser og holdninger.

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

Selvom jeg nærmer mig midt tyverne, vil jeg stadig kalde mig en af de yngre medlemmer af Fyldepennen og repræsentant for en generation for hvem sandheden er en svær størrelse at håndtere. Jeg holder selv forfærdelig meget af ærlighed og autenticitet, men det er samtidig noget, jeg som ungt menneske har svært ved at leve op til. Jeg lyver mig jævnligt bedre og mere indsigtsfuld, end jeg er, og det gør jeg, fordi jeg har en forestilling om, hvem jeg gerne vil være, og det er ikke mig selv, der er idealet. Misforstå mig ikke, jeg holder meget af mig selv og ser også mine kvaliteter og gode sider, men mine gode egenskaber er aldrig tilstrækkelige for mig. Derfor bygger jeg - imens jeg stræber efter idealbilledet af mig selv - en karakter, som gør min person udholdelig at vise udadtil.

Grunden til at jeg fortæller jer alt dette skydes, at jeg ikke mener, at man kan forlange af mig som menneske, at jeg er hudløs ærlig udadtil - for hvad gavn gør det? Så længe jeg er ærlig over for mig selv, skader det hverken mig eller andre, at jeg dækker mig bag diverse masker. Når jeg taler med mennesker over en fortrolig kop kaffe, på en anonym chat, eller igennem digte, essays mm. fortæller jeg også sandheden, men på en usandfærdig måde. For hvem gider at høre eller læse om min konkrete person ud over nære venner og familie? Den sandhed jeg fortæller jer og mine andre medmennesker er ikke min personlige sandhed, men brudstykker af mit følelses- og åndsliv. Det tænker jeg egentlig, at I må være udmærket tjent med.

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

@ 9 Nils Højsager-Jessen (storyteller)

"Umiddelbart er det min holdning"
OK. Så lader vi det blive ved.

Wernn

1 år, 2 måneder siden
1 år, 2 måneder siden

En del af det at skrive er vel også at lege med alle de sider af ens tankeverden, man enten ønsker at give mere eller mindre stemme.
Når jeg taler med mange af de unge mennesker som bevæger sig i virtuelle universer, fortæller de, at de kan være den de gerne vil være, men ikke nødvendigvis Er.
Dette på godt og ondt.
De oplever frihed, når de kan jonglere med deres identitet, hvilket ikke er underligt, når man er ung, med eller uden, det virtuelle univers.
Når vi debatterer her på fyldepennen, har dem som lyster at læse, fri adgang til ordene.

Betyder det så at jeg vægter mine ord anderledes?
Ja, for i mit skriftsprog får jeg muligheden for at tænke meget mere over vinklen, sproget, holdningerne, pudsighederne eller den skarphed som jeg ønsker lagt ind.
Det skrivende univers er meget levende, hvilket frisætter dele af personligheden, der ellers ikke kommer til udtryk.
Jeg oplever, at i det øjeblik jeg sætter mig foran et tastatur, kan jeg høre, hvad jeg tænker, hvilket jo så også giver mig muligheden for, enten at skrue op eller ned for larmen.
Men stemmen er mere ren, ikke kun hos mig, men også hos andre bemærker jeg.
Det kaldes vel for en troværdighed gennem sproget.

Dog er det med en bevidsthed om, at man skal kunne tåle at stå på mål for alt, hvad man lægger ud i det virtuelle univers.
Den faktor er ikke uvæsentlig i vores tid, og er noget jeg også bruger temmelig meget tid på at tale om i mit virke med børn og unge.
Der er grænser for, hvad du kan skrive i det virtuelle univers, selvom man måske selv oplever en konstruktion som gyldig, uagtet den er sarkastisk, kritisk eller "berettiget" harmfuld.
"Ærligheden" er ikke altid at foretrække. Det kommer an på, hvoraf den udspringer i sindet, og sindet er lunefuldt.
Tanker må nogle gange forblive i tanken, er min oprigtige mening.
Men i det skrevne er en stor del af kunsten, at lade andre læse din stemme uanset, hvordan den pakkes ind eller bygges op.
Det er jo det, der gør litteraturen levende og fyldt med overraskelser. Den ophøjes til kunst gennem alsidighedens mange udtryk, der måske bare udgår fra ideen og ønsket om at belyse et perspektiv, der ikke nødvendigvis har noget med virkelighedens person at gøre.

Camilla

1 år, 2 måneder siden
11 måneder, 6 dage siden

Det er tankevækkende. Hvis man ikke er den samme på nettet, som offline, hvem er så den rigtige? Hvis man ændrer sig efter sin omgangskreds, hvem er man så? Hvis man griner meget i et forhold, men taler dybt i et andet? Ens tekster afspejler vel, hvem man er. Hvad nu hvis teksterne ikke er fiktion og handler om andre, som man vil såre ved at skrive, som man gør. Er navnet så vigtigt? Hvad hvis de tekster bare MÅ ud?? Hvad hvis det er personligt, følsomt? Hvem er vi at dømme levende og døde (ja - okay. Det blev lidt meget :-)). Jeg ved ikke, hvad jeg selv mener om det. Må man bruge sit kælenavn?
Hilsen Silje?

11 måneder, 6 dage siden
11 måneder, 5 dage siden

@ 13 Silje Aleb

"Hvis man ændrer sig efter sin omgangskreds, hvem er man så"?
Man er den, der evner at aflæse sociale kontekster og møde andre mennesker, hvor de er.
Man er den, der råber sammen med vennerne til en koncert og small talker med tante Yrsa.
Man er den, der finder de trøstende ord frem når der er brug for det og de opmuntrende ord, når der er brug for det.
Man er den, der synger kirken og skriger i rutsjebanen.
Man er den, der ser dig i spejlet og vælger dit tøj til lejligheden. Man er den, der bange alene i skoven og den, der siger højt fra over for chefen.
Man er den, der ved bålet, kan lægge hovedet på hans skulder, lytte til guitaren, der spiller nogen lunde rent og bare lade det hele være som det er. Og den, der skal have helt styr på billetter, tøj og hotelbookning til ferien.
Man er et kompleks menneske i et samspil med andre komplekse mennesker i komplekse sociale kontekster.

"Ens tekster afspejler vel, hvem man er"
Jeg vil sige "nej".
Vi vælger roller, som vi skriver ud fra.
Hvilke roller vi vælger, siger noget (lidt) om, hvem vi er. Men mener om, hvad vi tænker i det øjeblik.

"Hvem er vi at dømme levende og døde"
Det er det gør når vi vælger vort tøj.
Vi vælger vores tøj ud fra: "Hvem kommer jeg til at møde ved denne lejlighed".
Dette 'Hvem' er en dom omkring den andre eller de andre.
Selv til begravelsen vælger vi den adfærd, som er med til at bekræfte de andre i deres forståelse af: "Sådan var hun og sådan ville hun have ønsket det".

Alternativt?
Så er man Sociopat.

Wernn

11 måneder, 5 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyget! er startet 13/09-2018 18:08 af Nils Højsager-Jessen (storyteller) og er placeret under Opslagstavlen.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4033Dagens ord
5 timer, 7 minutter siden · Savanti
0Din søndag min søndag
6 timer, 20 minutter siden · MariaMolgaard
84Ligheder
1 dag, 4 timer siden · Savanti
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
3 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
3 dage siden · Henrik German Q...
3Hvordan har du det
5 dage siden · Engbo
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
5 dage siden · Kåemer
0Spiller i også online spil?
6 dage siden · 1976majbrit
0Hvis du kunne vælge
9 dage siden · Savanti
0Forstå Michael strunge og David Bow...
10 dage siden · MariaMolgaard
493Kontraster
11 dage siden · Savanti
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
12 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
15 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
15 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
18 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
20 dage siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
20 dage siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
28 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
28 dage siden · Engbo
0Hvad skal du i aften du lyst til at...
29 dage siden · MariaMolgaard
1Internationalt
1 måned siden · MerakiPLyhne
1Søger app til og skrive. Historie
1 måned siden · MerakiPLyhne
27Skal vi starte et skrive- fortællef...
1 måned, 11 dage siden · Anniina
11Transgender
1 måned, 12 dage siden · Inghard
22Lykke
1 måned, 13 dage siden · Engbo
2Søger læsere!
1 måned, 14 dage siden · Dahlenborg
4Troen og kirken
1 måned, 19 dage siden · Engbo
6Teater stykke
1 måned, 22 dage siden · Nicolas Jessen
149Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 måned, 28 dage siden · Inghard
4superhelt vs superskurk?
1 måned, 29 dage siden · Engbo
11Hvad inspirerer dig
2 måneder, 4 dage siden · MariaMolgaard
2Skrive-software?
2 måneder, 5 dage siden · Mons1957
75Bibelen
3 måneder, 10 dage siden · Engbo
4Skrivegruppe 45+
3 måneder, 20 dage siden · HeleneHK
0ideer og inspiration
3 måneder, 20 dage siden · Rising star
11Brug af kommentarer?
3 måneder, 21 dage siden · Pia Hansen
3Psykoterapi
3 måneder, 27 dage siden · Anita A
2Efterlysning af serie
4 måneder, 17 dage siden · Kåemer
6Skriveklub?
4 måneder, 20 dage siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
4 måneder, 22 dage siden · Brehmer
0Presse meddelser
5 måneder, 12 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
5 måneder, 21 dage siden · Kafkaesque
0Inspirationsråd til at skrive digte
6 måneder, 16 dage siden · belmindelig
20En udfordring med Den fede mand af ...
6 måneder, 20 dage siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
6 måneder, 21 dage siden · Prem

Opslagstavlen

7Korrespondent
18 dage siden · Dmitri Burdykin
4Skrivegruppe 45+
3 måneder, 20 dage siden · HeleneHK
3Psykoterapi
3 måneder, 27 dage siden · Anita A
6Skriveklub?
4 måneder, 20 dage siden · Andreas9000
1Copyright af navn
5 måneder, 21 dage siden · Kafkaesque
52Skrivegruppe søges - København og o...
8 måneder siden · Clara de N
9skrive start hjælp
10 måneder, 25 dage siden · Prem
14Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyge...
11 måneder, 5 dage siden · Wernn
8Meddelelse
11 måneder, 6 dage siden · Engbo
6Tips og tricks til skriveprocessen
1 år, 2 måneder siden · JacobScribus
2Teknisk: Kan ikke publicere drabble...
1 år, 2 måneder siden · Filia
12Rediger/slet kommentar
1 år, 8 måneder siden · hermanøv
1INTERVIEW TIL EN OSO OPGAVE.
1 år, 9 måneder siden · Eddie
3Det sner på fyldepennen kan jeg se
1 år, 9 måneder siden · Freema
1Journaliststuderende på jagt efter ...
1 år, 9 måneder siden · Eddie
6Hvem ejer og driver fyldepennen.dk
1 år, 10 måneder siden · Engbo
0Skrivegruppe Midtjylland
1 år, 11 måneder siden · MissJPHC
3Børnebogsforfatter Søges
2 år siden · NAHansen
2Kulturkanon
2 år siden · Engbo
3Sonateform
2 år siden · Muhkovending
8MODERSMÅLET
2 år siden · Engbo
2Skrivegruppe Randers og omegn
2 år siden · Stinapige
7Hvor kan jeg finde noget om Egyptis...
2 år siden · dino
14Historisk forfatter?
2 år siden · Bondekonen
16Skrivegruppe Midtjylland
2 år siden · MissJPHC
4Godt nytår
2 år siden · polina s
0Betalæsning
2 år siden · Eddie
5Bogforum
2 år siden · jebomik
1Ensom?
3 år siden · dino
2Hvad er nemt/svært.
3 år siden · dino
0Skrive gruppe København
3 år siden · Mitmit
3Slettelse af kommentarer
3 år siden · digterinden
3Forfatter-kollektiv-Odessa-Ukraine:...
3 år siden · Kåemer
2Grundtvigs højskole
3 år siden · Herja
0Lydbog?
3 år siden · SikiloHenrik
19Nogen der har gang i noget
3 år siden · nillepoulsen
4Skrivegruppe på Fyn/Odense
3 år siden · MariaSH
11Scifi/fantasy skrivegruppe i Københ...
3 år siden · John Blicher Ma...
55Saudi Arabien og Rusland
3 år siden · Engbo
7Litteratur festival for Horror m.m.
3 år siden · FrkNordZ
4analfabeter og internettet
3 år siden · WeirdSpace
3Skrivegruppe København/Frederiksber...
3 år siden · Joaqin
1Korrektur læser, hvem, hvor og pris...
3 år siden · Eddie
10Et sted jeg kan gemme min tekst
3 år siden · nillepoulsen
2Forfatterskole Århus
3 år siden · Kato