Damen med æggene



3Sagen om det forsvundne horn
Hvis De ikke bryder dig om at læse historier af den slags, som je... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Kisteglæde
Kom dog ud af dit renselseskar · nu er du satan mig renset nok · Din ... [...]
Digte
11 år siden
4Jack Watergun i fuld vigør
Solen brændte i Outtown. Nogle svært bevæbnede mænd havde med ove... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Mine mange liv - 2. udgave
Ifølge tilhængerne af reinkarnation har vi levet i tidligere tids... [...]
Blandede tekster
11 år siden
3Agent 43½ - Hvad ostemaden skjulte
Agent 43½, som var døbt Jakob Ølhenter, valgte at få morgenmad på... [...]
Noveller
11 år siden
2Printeren der slog en prut
- Jeg skal ud og slå en prut, sagde HP-printeren til sin ven Cano... [...]
Eventyr og fabler
16 år siden
4Rabarberprinsessen
Den onde trold var en yderst uomgængelig person. Derfor ville ing... [...]
Blandede tekster
16 år siden
3Koen Mariska på eventyr
Der var engang en ko, som hed Mariska. Den skulle hen til en OK-b... [...]
Eventyr og fabler
16 år siden
1Rentemesteren og hans hustru
Hun kunne ikke smide dem ud. Derfor var hun altid nødt til at lyt... [...]
Kortprosa
17 år siden
1Stenalderen ifølge Hosbo
Det er en kendt sag, at Danmark kom med isen fra Norge. Da isen t... [...]
Blandede tekster
17 år siden
4Joe Kurt – historien om en pedel
Der var engang en pedel, der hed Joe Kurt. Han levede som pedelle... [...]
Noveller
18 år siden
6Abel Æblekage
Der var engang en mand der hed Abel Æblekage. Hans forældre hed d... [...]
Noveller
18 år siden
19Historien om en prut
Der var engang en prut. Den boede inde i numsen på en meget ond m... [...]
Kortprosa
18 år siden
0Fødselsdagens kulturhistorie
v/ museumsprofessor, dr. Phil og Rasp Agathon Skalmeje Skemad · Mi... [...]
Blandede tekster
19 år siden
1Oberstindens uskikkelige middag
Dette skrift indeholder nogle vigtige grundregler for den, der er... [...]
Blandede tekster
19 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Bjarne Hosbo (f. 1954)
Hun købte hver lørdag en bakke med seks æg. Hun købte aldrig bakker med fem eller syv æg, for sådanne fandtes ikke. Når hun kom hjem til sin lille lejlighed i forstaden slog hun dem ud på en tallerken. Så sad hun en tid og stirrede på dem.
"Hvad skal de æg i mit liv!" sagde hun gerne til sidst og smed æggene i skraldespanden. - Det er naturligvis lidt underligt at hun i det hele tage købte æggene ind, når hun ikke mente at skulle bruge dem. Men det var en form for tvangshandling. En overgang havde jeg selv den idé, at jeg altid skulle købe et par sokker når jeg var i Føtex - og til sidst havde jeg så mange, at jeg måtte afleverede 100 par til Kirkens Korshær. Eller også smed jeg dem anonymt ind til naboer og genboer. Men efter at jeg er begyndt at meditere er problemet overstået.

Den føromtalte dame med æggene kunne også finde på at købe sytråd i forskellige farver. Først lagde hun dem i en skål, og sad så og perciperede dem. Dernæst rullede hun dem ud for at se hvilken af sytrådene der var længst. Dette noterede hun ned i sin lommebog i datoorden, med nøjagtig millimeterangivelse, samt trådrullernes indbyrdes placering. Den 8. januar 1998 var rullen med den gule sytråd på 8.653 mm den længste, hele 18 mm foran den violette rulle. På sidstepladsen - helt nede på 7.982 mm - lå en grøn sytråd. Hun prøvede også somme tider at gætte længden af tråden inden hun rullede den ud. Hvis hun gættede rigtigt inden for 5 mm forærede hun sig selv en månedsløn hun selv havde tjent.

En dag hvor hun havde indtaget lidt for meget sherry lagde hun sine udrullede sytråde ned i skålen med de udslåede æg, og piskede det hele til en sytrådsæggekage med sin røremaskine. Derefter gik hun ud i byens park med skålen og indholdet, som blev fortæret af en fiskehejre, der nu kan fungere som en slags levende drage - og snoren bliver stadig længere.

Nu kan vi spørge: Var den stakkels kvindes nogle absurde tidsfordriv ikke en erstatning for manglende indhold i tilværelsen? Hun levede sit isolerede liv, og den eneste kontakt med omverdenen var med de to andre bogholdere i import- og eksportfirmaet FREM & TILBAGE. Den ene af bogholderne var hr. Jahrnsen, et menneske med slidt jakke, halvskaldet og med fedtet hår - samt en ubestemmelig alder mellem 40 og 80. Ja, han var nærmest en arketype uden for tiden. Han spillede vistnok skak, enten med sig selv eller med sin computer, som hed Kanon. Den anden, fru Hulander, brugte det meste af sine ledige stunder til at tale i telefon med sin datter Sigrid. Det drejede gerne om at de efter arbejdstid skulle mødes i et cafeteria i et eller andet varehus, fx Idea.
"Her har de nemlig fået billige dækkeserverietter med paddehatte på!" som hun forklarede sin datter.

Det er nu ikke fordi jeg vil sige et ondt ord om halvskaldede midaldrende mænd med fedtet hår, som kun går op i at spille skak med computeren. Endnu mindre kan jeg have noget imod kvindelige bogholdere hvis hovedinteresse er butikscentre med billige tilbud på dækkeservietter. Men deres selskab er jo ikke ligefrem berigende for en hungrende ånd. Det var vel nok også derfor at vores æggepiskerveninde var gået lidt i stå. Men hvis jeg kunne råde hende til noget, ville jeg nok foreslå at hun meldte sig til noget på aftenskole, fx tysk, fingermaling eller fremstilling af hatteæsker. Endelig kun hun melde sig til en single-rejse til Transsylvanien. Ordet single har her intet med badminton at gøre. Det er et lidt finere ord for et bo-for-sig-selv menneske. - Nå, det er nu ikke fordi jeg skal gå rundt og spille klog, for det er jeg nemlig i forvejen. Men I forstår sikkert godt hvad jeg mener.

Jeg har også ofte fået at vide, at man skal være forsigtig med at dømme andre. Måske havde sytrådsdamen sine grunde. Det stille vand og den dybe brønd, som man jo siger. Det med æggene og trådene kunne være en slags privat religiøs ceremoni, og det har folk jo lov til, når blot det foregår i eget hjem. Til sammenligning kan jeg fortælle om en gruppe, der internationalt tæller millioner af mennesker. Her tilbeder man figurer af en person, der er fastnaglet til et henrettelsesinstrument fra Romertiden.

Nogle uger senere sad hun og spillede yatzy med sig selv. Efter 10-12 spil begyndte det at kede hende. Derfor rørte hun de obligatoriske 6 hønseæg rund med sin røremaskine, og hældte derefter terningerne, 5 i alt, ud i æggemassen. Se, det var noget nyt. Derefter tog ud i zoologisk have med massen, som hun gav til hvalrossen. Denne var meget sulten, og bemærkede slet ikke terningerne. Da man nogle måneder senere tømte bassinet for at gøre det rent, lå fem terninger på bunden, alle visende seks øjne.

Var dette et varsel? Hun læste om begivenheden i avisen. Måske skulle hun holde op med alt det sytråd, terninger og æggesjov. Og var det nu så sjovt når det kom til stykket? Allerede næste dag havde hun meldt sig til en foredragsrække om danske kalkmalerier. Her kom hun i pauserne til at tale med en vis hr. Vinkelmose, til daglig landmåler i Nedre Saxkøbing. De snakkede så godt sammen, at hun inviterede ham hjem til en gang æggesnaps - og heldigvis var der mere snaps end æg.

I sommer var de på cykeltur rundt i landet for at se på kirker og kalkmalerier. De boede også på nogle dejlige vandrehjem og kroer. Og om aftenen havde de gerne en gemytlig snak med værten eller de andre gæster. Og næste dag sås de igen cyklende i landskabet, trallende på en glad melodi fra vor rige danske sangskat. Det hele var lige så meget fryd som gammen.

Forleden besøgte parret Zoologisk Have. Her hilste de ærbødigt på hvalrossen, som kvitterede med at lette på sin hat - som om den ville sige, at den havde tilgivet hende historien med terningerne.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 16/02-2003 11:17 af Bjarne Hosbo (hosbo) og er kategoriseret under Filosofihulen.
Teksten er på 1015 ord og lix-tallet er 33.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.