Tekstdebatter · Hvad er god poesi?

14 svar
Senest opdateret 2 år siden · 9 bruger(e) deltager
2 år siden

Selv kan jeg godt lide rimdigte med korte strofer á la Halfdan Rasmussens tosserier. En der for nylig har brudt med denne præference er digteren Theis Ørntoft. Her er det hans knivskarpe sprog og billeder hvor han totalt vender vrangen ud på gængse opfattelser. Der er ikke det han ikke får spiddet på relativ kort tid. Selv gode stunder får et sært apatisk lys.

Hvad skal et digt kunne får at fange dig? Hvad skal det indeholde, og har du nogen præferencer til form og længde? Og hvem er din yndlingspoet, kendt som ukendt?

2 år siden
2 år siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden

Jeg bliver aldrig færdig med at læse Nordahl Griegs digte. Samlede Digt, som også indeholder Norge i vore hjerter.

Det er svært at sige, hvem der er bedst; men jeg synes Nis Petersen er i toppen, hvis man spørger: Hvem kan bruge det danske sprog bedst. Læs Rødtop eller Forlad os vor Skyld. Men jeg bliver usikker, når jeg så læser Chr. Winter - så måske er han den bedste? Dette for lige at begynde med de danske.

2 år siden
2 år siden

Hej Som helt ung var jeg ret vild med Tove Ditlevsens digte og Halfdan Rasmussen og Piet Heins finurligheder. Om det er god poesi? Jeg kunne lide at læse det.

2 år siden
2 år siden

Jeg håber ikke, det er misbrug, når jeg benytter emnet til en søgning/et spørgsmål. Omkring bålet mod krig og terror blev der spillet - og afsluttet som så mange andre steder med "Skul gammel venskab rent forgo." God tradition. Så tænker jeg på én sang, en vals på samme melodi; men lidt mere til "Godnat Valsen."

Er der ikke nogen, der er lige så ung - langvarig - som jeg, der kender:
"Nu danser vi for sidste gang til den gamle afskeds sang.
Når skæbnen snart har skilt os to, får hjertet vist aldrig ro.

Lad valsens blide trylleri
lulle sorgerne i blund.
Vi glemmer lykken er forbi.
Lad os bie nu en stund.
Som livets aller største skat.
Jeg gemmer mindet om.
Min dans med dig den sidste nat.
Før en afskeds timen kom.

Lyt til vor godnat vals.
Syng den når du savner mig.
Lykken i tågen og mørket vi fandt. ensomhedsbyrden forsvandt.
Snart i fredens dage kommer jeg tilbage.
Tænk på den tid min ven,
så danser vi igen, ...?

2 år siden
2 år siden

Når ikke flere udtrykker sig om emnet, er det så fordi, at man føler det er forkert at komme med eksempler? Forstyrrer jeg på den måde tanken med tråden? - eller tænker jeg - vover endnu en gang at komme med et eksempel som er en sang; men også god poesi:

"En sømand har sin enegang,
som fange på en ø.
Lyt til en simpel ene sang
imellem vind og sø.
Det bruser fra det store hav
i nat og stjerneskær.
Min tanke går til dig, til dig.
Du er mig evigt nær."

Syng resten selv... Johannes V.Jensen kan udtrykke sig poetisk og filosofisk.

2 år siden
2 år siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden

Jeg vil ikke sige, at jeg er nogen god digtlæser, jeg er nok mere til alle former for prosa. Alligevel, når jeg tænker efter, er det utroligt hvor mange der har sat i årenes løb. Mange af dem er fra min tid i Norge, og en del af dem er skrevet på nynorsk og dialekter, så de kan være svære at citere. Men Arnulf Øverland skre på et for danskere forståeligt sprog, og han er også en fin digter. Her er hans digt:

DE HUNDREDE FIOLINER

En vår skal endog det fattigste hjerte eie.
En stjerne skal våke over de mørkeste veie.
En drøm skal senke sig over det usleste leie.

Der venter oss alle bak øde år
en time av nådig smerte.
O, hvad vi hører og ser og forstår
ved cellens ensomme kjerte,
når engelen Sorg over jorden går !

Og engang kommer den hellige natt,
da evighetens sordiner
forvandler den bitreste kval, du har hatt
til hundrede fioliner.

2 år siden
2 år siden

God poesi/lyrik formår måske at sige store ting med få ord. Få ord der skaber en samklang med læseren, hvis læseren kan og vil stemme sin egen harpe til resonans. Sker det, vil denne læser i det korte digt læse noget større end det, der umiddelbart står skrevet.
At forstå et digt er hermed at blive meddigter til værket.
Men det kan ofte være svært.

2 år siden
2 år siden

#8 Det ser rigtigt ud og er tankevækkende.

2 år siden
2 år siden
#10 Engbo

Når jeg elsker det poetiske og bilder mig ind, at jeg forstår digte - i hvert fald "de begribelige"--som Camila udtrykker det. Så er det måske at jeg som 7 årig var jeg på sygehuset en måned godt og vel.

Da havde jeg dårligt lært at læse. Men da jeg senere følte, at jeg var bedre til at læse en mine jævnaldrene. (ellers var jeg den ringeste til alt andet) - så tror jeg det var fordi jeg læste så meget i sygesengen.

Det næste som jeg registrerede ved at se mig i tilværelsens spejl - var forståelsen af det poetiske. For omtalte øvelseslæsning var i en salmebog - og derved opstod kærligheden til poesien - der søgte mere og mere af den vej.

Det er altså tilbageblikket, der er baggrund for den selvanalyse.

Interessen blev senere uddybet, da jeg i mit arbejderhus i Sverige i ensomheden genlæste sange ene fra skoletiden + det svenske bidrag.

Jeg husker nogle - underligt nok piger - der vrængede, at digte ikke interesserede dem. Men i begge tilfælde helt kapitulerede for samme. poesien kan være et udmærket, humant våben.

2 år siden
2 år siden

Digte er ofte for min egen skyld.
Skriver dem når jeg tænker over livet.
De kan være melankolske, trist, alvorlige...
men når de er gjort, ser jeg lysere på tilværelsen.
De løser noget i mig.
Et digt skal skal være en sjælelig sandhed
som et maleri skal have kant...
alt andet er ligegyldigt.
Poul / Blækhuset

2 år siden
2 år siden

Siden Homer, eller før endnu, har poesien stået som elitepræstationen i litteratur. Og siden har poesien/lyrikken været en måde på hvilken man kunne skrive "en hel bog." Altså det store, lange værk. ikke bare de korte former som vi oftest ser idag.
Foruden Homer, Vergil og Dante, skrev man også i DK lange værker på versform. "Hjortens flugt," "Adam Homo" og så videre. Eller måske netop ikke videre? For hvad har vi siden set i Danmark af den slags?
Engang på TV var der en udsendelsesrække hvor en mand, hvis navn jeg har glemt, under titlen "Dansk for viderekomne" gennemgik Adam Homo, som er et værk på vers af et omfang af ca 500 sider.
Dette værk kunne altså berettige, ikke alene en omtale, men ligefrem en TV serie. Desværre var jeg lidt for ung til at få det store udbytte af det.

Men hvad jeg vil sige er, at poesi er en måde at skrive bøger på i fuld skala. Sådant værk er altså en roman/essay hvor kunstværket ikke alene ligger i kvaliteten af de tankebilleder der males i læserens bevidsthed, som det mere eller mindre er sædvane i almindelig prosa; det ligger også i måden på hvilken ordene er organiserede på papiret. Denne organisation er en kunstnerisk kvalitet i sig selv.
Vi bliver nok let enige om at sådan skrivemåde er ganske anstrengende, hvis man ikke har et helt indlysende talent for det. Skal poesi/lyrik falde en let som var det almindelig prosa, er det ikke nok at være en Salieri, (Hvilket i sig selv kan stille store krav,) man må være en Mozart.
Og det er jeg i hvert fald ikke.

2 år siden
2 år siden

Dino

Ja, den gennemgang af "Adam Homo" fulgte jeg også. Jeg husker godt manden og hans specielle stil, men ikke hans navn. Disse forelæsninger gjorde, at "Adam Homo" i lang tid var min yndlingsroman, og til dels stadig er det.

Kåemer

2 år siden
2 år siden

Det er meget nemmere at definere, hvad der er dårlig poesi. Der findes lister med faldgruber, så som linjer på formen: substantiv i genitiv + adjektiv i lang form + substantiv. Eksempel: /Himlens bristede drømme/. Et andet eksempel på dårlig poesi kunne være dobbeltadjektiver. De udjævner som regel hinanden.
Problemet er, at de fleste lyriske greb efterhånden er så slidte, at man ikke kan skrive poesi på dem.
God poesi skal enten benytte sig af et nyt greb eller give stemme til noget, der ikke før havde en. Digte skrevet af nødvendighed vil næsten altid være at foretrække. Et eksempel på, at de to første kriterier er opfyldt (nyt greb og stemme), ses blandt andet i Hagens 'White Girl". De to sidstnævnte (stemme og nødvendighed) ses blandt andet i Hassans værker.
To kritikere, jeg ikke vil nævne her, diskuterede, hvad god poesi var. Det, de som minimum kunne enes om, var at et godt digt, skulle indeholde mindst en god linje. Havde der været tre kritikere, er jeg ikke sikker, at der havde været enighed om noget.
Måske finder vi først ud af, hvad der er god poesi, når den kommer. Når det sker, vil vi sige: Selvfølgelig skal det sådan ud.

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Hvad er god poesi? er startet 21/06-2017 10:02 af Bjørn Dahlenborg (Dahlenborg) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

166Kontraster
13 timer siden · Savanti
2853Dagens ord
14 timer siden · Engbo
13Kristendom
18 timer siden · dino
96Dagens Vits
8 dage siden · Savanti
10Danmark
9 dage siden · dino
60Hvad er meningen med livet?
12 dage siden · Lowrater
16Chettoer
14 dage siden · Engbo
5Norges bjerge
15 dage siden · Engbo
0To Liv
23 dage siden · Dyekjaer
74På'n igen.
27 dage siden · Engbo
0Er E-sport sport?
27 dage siden · dino
0Otiumstol - anbefalinger
28 dage siden · Machula T.
3Sonateform
1 måned, 2 dage siden · Muhkovending
1hvilke lande, hvilke genrer?
1 måned, 2 dage siden · Muhkovending
44Politiske ideologier anno 2019
1 måned, 3 dage siden · Engbo
9Humor .
1 måned, 8 dage siden · Engbo
5Udgivet novelle Inder
1 måned, 11 dage siden · Birkmand
1Super-søger søges
1 måned, 11 dage siden · Kattegat
18Hormonforstyrrende stoffer.
1 måned, 13 dage siden · Stinapige
4Gætteleg
1 måned, 16 dage siden · Polo
7Saxo.com
1 måned, 24 dage siden · Lauhan
1Hvordan er Saxo Publish?
1 måned, 26 dage siden · Paolosaks
12Nem mad til 1
1 måned, 27 dage siden · Kattegat
3Udgivelse af digtsamling
2 måneder, 4 dage siden · Fink
8MODERSMÅLET
2 måneder, 4 dage siden · Engbo
3Entropi og evolution
2 måneder, 9 dage siden · dino
2Skrivegruppe Randers og omegn
2 måneder, 11 dage siden · Stinapige
121Hvad er du taknemmelig for i dag?
2 måneder, 14 dage siden · Engbo
2Bøger om at skrive
2 måneder, 24 dage siden · litteraturmagi
3Grammatikkurser?
2 måneder, 27 dage siden · Dyppepennen
0Lidt sjov med statestikken
3 måneder, 3 dage siden · knudkp
0Opfindelse til fyldepennen
3 måneder, 5 dage siden · Savanti
21Porno
3 måneder, 6 dage siden · Kåemer
8Voldtægter og overgreb
3 måneder, 9 dage siden · maryanna
11Forfatteri og ensomhed
3 måneder, 11 dage siden · Engbo

Tekstdebatter

2Bøger om at skrive
2 måneder, 24 dage siden · litteraturmagi
8Voldtægter og overgreb
3 måneder, 9 dage siden · maryanna
11Forfatteri og ensomhed
3 måneder, 11 dage siden · Engbo
3Hjælp til handling
3 måneder, 11 dage siden · Det Anonyme Pun...
1Dagbøger
3 måneder, 17 dage siden · dino
6Sprogproblemer
3 måneder, 21 dage siden · Marver
102Kontraster
3 måneder, 21 dage siden · Engbo
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
4 måneder, 24 dage siden · Hellerhigh
7Råd til hvordan man starter på en 2...
5 måneder, 24 dage siden · NAHansen
1Hej hej
6 måneder, 15 dage siden · Engbo
9Skriveblokering/flow
7 måneder, 8 dage siden · Polo
2Mødregruppen
7 måneder, 22 dage siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
8 måneder, 19 dage siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
9 måneder, 21 dage siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
10 måneder, 15 dage siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
11 måneder siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
11 måneder, 1 dag siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
1 år siden · Herja
10Skriveblokering
1 år siden · Polo
12Uforståelige digte
1 år, 1 måned siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
1 år, 4 måneder siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
1 år, 4 måneder siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
1 år, 4 måneder siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
1 år, 5 måneder siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
1 år, 8 måneder siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
1 år, 8 måneder siden · Pino
6Inspiration
1 år, 9 måneder siden · leviP
3cliffhang...
1 år, 9 måneder siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
1 år, 9 måneder siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
1 år, 9 måneder siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
1 år, 10 måneder siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
1 år, 11 måneder siden · prefu
14Hvad er god poesi?
2 år siden · Theplayer1978
4kreative pauser
2 år siden · o-madsen
42Hvor længe skriver I?
2 år siden · louise93