Tekstdebatter · Hvad er god poesi?

14 svar
Senest opdateret 4 år siden · 9 bruger(e) deltager
4 år siden

Selv kan jeg godt lide rimdigte med korte strofer á la Halfdan Rasmussens tosserier. En der for nylig har brudt med denne præference er digteren Theis Ørntoft. Her er det hans knivskarpe sprog og billeder hvor han totalt vender vrangen ud på gængse opfattelser. Der er ikke det han ikke får spiddet på relativ kort tid. Selv gode stunder får et sært apatisk lys.

Hvad skal et digt kunne får at fange dig? Hvad skal det indeholde, og har du nogen præferencer til form og længde? Og hvem er din yndlingspoet, kendt som ukendt?

4 år siden
4 år siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

4 år siden
4 år siden

Jeg bliver aldrig færdig med at læse Nordahl Griegs digte. Samlede Digt, som også indeholder Norge i vore hjerter.

Det er svært at sige, hvem der er bedst; men jeg synes Nis Petersen er i toppen, hvis man spørger: Hvem kan bruge det danske sprog bedst. Læs Rødtop eller Forlad os vor Skyld. Men jeg bliver usikker, når jeg så læser Chr. Winter - så måske er han den bedste? Dette for lige at begynde med de danske.

4 år siden
4 år siden

Hej Som helt ung var jeg ret vild med Tove Ditlevsens digte og Halfdan Rasmussen og Piet Heins finurligheder. Om det er god poesi? Jeg kunne lide at læse det.

4 år siden
4 år siden

Jeg håber ikke, det er misbrug, når jeg benytter emnet til en søgning/et spørgsmål. Omkring bålet mod krig og terror blev der spillet - og afsluttet som så mange andre steder med "Skul gammel venskab rent forgo." God tradition. Så tænker jeg på én sang, en vals på samme melodi; men lidt mere til "Godnat Valsen."

Er der ikke nogen, der er lige så ung - langvarig - som jeg, der kender:
"Nu danser vi for sidste gang til den gamle afskeds sang.
Når skæbnen snart har skilt os to, får hjertet vist aldrig ro.

Lad valsens blide trylleri
lulle sorgerne i blund.
Vi glemmer lykken er forbi.
Lad os bie nu en stund.
Som livets aller største skat.
Jeg gemmer mindet om.
Min dans med dig den sidste nat.
Før en afskeds timen kom.

Lyt til vor godnat vals.
Syng den når du savner mig.
Lykken i tågen og mørket vi fandt. ensomhedsbyrden forsvandt.
Snart i fredens dage kommer jeg tilbage.
Tænk på den tid min ven,
så danser vi igen, ...?

4 år siden
4 år siden

Når ikke flere udtrykker sig om emnet, er det så fordi, at man føler det er forkert at komme med eksempler? Forstyrrer jeg på den måde tanken med tråden? - eller tænker jeg - vover endnu en gang at komme med et eksempel som er en sang; men også god poesi:

"En sømand har sin enegang,
som fange på en ø.
Lyt til en simpel ene sang
imellem vind og sø.
Det bruser fra det store hav
i nat og stjerneskær.
Min tanke går til dig, til dig.
Du er mig evigt nær."

Syng resten selv... Johannes V.Jensen kan udtrykke sig poetisk og filosofisk.

4 år siden
4 år siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

4 år siden
4 år siden

Jeg vil ikke sige, at jeg er nogen god digtlæser, jeg er nok mere til alle former for prosa. Alligevel, når jeg tænker efter, er det utroligt hvor mange der har sat i årenes løb. Mange af dem er fra min tid i Norge, og en del af dem er skrevet på nynorsk og dialekter, så de kan være svære at citere. Men Arnulf Øverland skre på et for danskere forståeligt sprog, og han er også en fin digter. Her er hans digt:

DE HUNDREDE FIOLINER

En vår skal endog det fattigste hjerte eie.
En stjerne skal våke over de mørkeste veie.
En drøm skal senke sig over det usleste leie.

Der venter oss alle bak øde år
en time av nådig smerte.
O, hvad vi hører og ser og forstår
ved cellens ensomme kjerte,
når engelen Sorg over jorden går !

Og engang kommer den hellige natt,
da evighetens sordiner
forvandler den bitreste kval, du har hatt
til hundrede fioliner.

4 år siden
4 år siden

God poesi/lyrik formår måske at sige store ting med få ord. Få ord der skaber en samklang med læseren, hvis læseren kan og vil stemme sin egen harpe til resonans. Sker det, vil denne læser i det korte digt læse noget større end det, der umiddelbart står skrevet.
At forstå et digt er hermed at blive meddigter til værket.
Men det kan ofte være svært.

4 år siden
4 år siden

#8 Det ser rigtigt ud og er tankevækkende.

4 år siden
4 år siden
#10 Engbo

Når jeg elsker det poetiske og bilder mig ind, at jeg forstår digte - i hvert fald "de begribelige"--som Camila udtrykker det. Så er det måske at jeg som 7 årig var jeg på sygehuset en måned godt og vel.

Da havde jeg dårligt lært at læse. Men da jeg senere følte, at jeg var bedre til at læse en mine jævnaldrene. (ellers var jeg den ringeste til alt andet) - så tror jeg det var fordi jeg læste så meget i sygesengen.

Det næste som jeg registrerede ved at se mig i tilværelsens spejl - var forståelsen af det poetiske. For omtalte øvelseslæsning var i en salmebog - og derved opstod kærligheden til poesien - der søgte mere og mere af den vej.

Det er altså tilbageblikket, der er baggrund for den selvanalyse.

Interessen blev senere uddybet, da jeg i mit arbejderhus i Sverige i ensomheden genlæste sange ene fra skoletiden + det svenske bidrag.

Jeg husker nogle - underligt nok piger - der vrængede, at digte ikke interesserede dem. Men i begge tilfælde helt kapitulerede for samme. poesien kan være et udmærket, humant våben.

4 år siden
4 år siden

Digte er ofte for min egen skyld.
Skriver dem når jeg tænker over livet.
De kan være melankolske, trist, alvorlige...
men når de er gjort, ser jeg lysere på tilværelsen.
De løser noget i mig.
Et digt skal skal være en sjælelig sandhed
som et maleri skal have kant...
alt andet er ligegyldigt.
Poul / Blækhuset

4 år siden
4 år siden

Siden Homer, eller før endnu, har poesien stået som elitepræstationen i litteratur. Og siden har poesien/lyrikken været en måde på hvilken man kunne skrive "en hel bog." Altså det store, lange værk. ikke bare de korte former som vi oftest ser idag.
Foruden Homer, Vergil og Dante, skrev man også i DK lange værker på versform. "Hjortens flugt," "Adam Homo" og så videre. Eller måske netop ikke videre? For hvad har vi siden set i Danmark af den slags?
Engang på TV var der en udsendelsesrække hvor en mand, hvis navn jeg har glemt, under titlen "Dansk for viderekomne" gennemgik Adam Homo, som er et værk på vers af et omfang af ca 500 sider.
Dette værk kunne altså berettige, ikke alene en omtale, men ligefrem en TV serie. Desværre var jeg lidt for ung til at få det store udbytte af det.

Men hvad jeg vil sige er, at poesi er en måde at skrive bøger på i fuld skala. Sådant værk er altså en roman/essay hvor kunstværket ikke alene ligger i kvaliteten af de tankebilleder der males i læserens bevidsthed, som det mere eller mindre er sædvane i almindelig prosa; det ligger også i måden på hvilken ordene er organiserede på papiret. Denne organisation er en kunstnerisk kvalitet i sig selv.
Vi bliver nok let enige om at sådan skrivemåde er ganske anstrengende, hvis man ikke har et helt indlysende talent for det. Skal poesi/lyrik falde en let som var det almindelig prosa, er det ikke nok at være en Salieri, (Hvilket i sig selv kan stille store krav,) man må være en Mozart.
Og det er jeg i hvert fald ikke.

4 år siden
4 år siden

Dino

Ja, den gennemgang af "Adam Homo" fulgte jeg også. Jeg husker godt manden og hans specielle stil, men ikke hans navn. Disse forelæsninger gjorde, at "Adam Homo" i lang tid var min yndlingsroman, og til dels stadig er det.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Det er meget nemmere at definere, hvad der er dårlig poesi. Der findes lister med faldgruber, så som linjer på formen: substantiv i genitiv + adjektiv i lang form + substantiv. Eksempel: /Himlens bristede drømme/. Et andet eksempel på dårlig poesi kunne være dobbeltadjektiver. De udjævner som regel hinanden.
Problemet er, at de fleste lyriske greb efterhånden er så slidte, at man ikke kan skrive poesi på dem.
God poesi skal enten benytte sig af et nyt greb eller give stemme til noget, der ikke før havde en. Digte skrevet af nødvendighed vil næsten altid være at foretrække. Et eksempel på, at de to første kriterier er opfyldt (nyt greb og stemme), ses blandt andet i Hagens 'White Girl". De to sidstnævnte (stemme og nødvendighed) ses blandt andet i Hassans værker.
To kritikere, jeg ikke vil nævne her, diskuterede, hvad god poesi var. Det, de som minimum kunne enes om, var at et godt digt, skulle indeholde mindst en god linje. Havde der været tre kritikere, er jeg ikke sikker, at der havde været enighed om noget.
Måske finder vi først ud af, hvad der er god poesi, når den kommer. Når det sker, vil vi sige: Selvfølgelig skal det sådan ud.

4 år siden

Besvar debattråd

Debatten Hvad er god poesi? er startet 21/06-2017 10:02 af Bjørn Dahlenborg (Dahlenborg) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4122Dagens ord
21 dage siden · Savanti
510Kontraster
21 dage siden · Savanti
1Selvudgivelse, momsfritagelse og Am...
28 dage siden · Turse
6'Penge'
1 måned, 1 dag siden · Ordspinderen
1Blinder eller blænder
1 måned, 1 dag siden · heksemutter
7Mellemgaard - et forlag i frit fald
1 måned, 14 dage siden · Henrik Petersen
0Kunst og verden politik
1 måned, 28 dage siden · MariaMolgaard
0Alt er relativt
2 måneder siden · Ansu
4Søger kritik af Digtsamlings opsætn...
2 måneder siden · Ansu
13Kunsten i fokus
2 måneder, 2 dage siden · belmindelig
42Menneskerettighederne
2 måneder, 5 dage siden · BjørnLangkilde
3Valg af forlag til digtsamling
2 måneder, 6 dage siden · belmindelig
2Din yndlings kirken salme sang
3 måneder, 3 dage siden · MariaMolgaard
11Troen og kirken
3 måneder, 4 dage siden · MariaMolgaard
4NATO
3 måneder, 6 dage siden · Engbo
95Ligheder
3 måneder, 17 dage siden · Savanti
9Freddy - drengen fra skoven
3 måneder, 19 dage siden · Biker Mike
12Hvordan skriver man en musical?
3 måneder, 23 dage siden · Cath Brown
2Datid og fortid
3 måneder, 25 dage siden · Filia
1Hvad skal du i aften du lyst til at...
3 måneder, 28 dage siden · Provenceflemmin...
14Hvad inspirerer dig
4 måneder, 1 dag siden · Ansu
152Hvad er du taknemmelig for i dag?
4 måneder, 6 dage siden · Savanti
3Gør ægte kærlighed blind?
4 måneder, 13 dage siden · dino
2Feedback søges til min novellepodca...
5 måneder, 18 dage siden · Stenfisker
0Musik
5 måneder, 21 dage siden · Savanti
0ups
5 måneder, 25 dage siden · Savanti
0Musisk oplevelse
6 måneder, 3 dage siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
6 måneder, 4 dage siden · MariaMolgaard
0En ulykke sker aldrig alene
6 måneder, 4 dage siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
6 måneder, 5 dage siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
6 måneder, 12 dage siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
6 måneder, 14 dage siden · Engbo
4Din søndag min søndag
6 måneder, 17 dage siden · AnnaPigen3
0Presse meddelse.?
6 måneder, 24 dage siden · JesperSB
0Alexander Woods musiker
6 måneder, 29 dage siden · MariaMolgaard

Tekstdebatter

12Hvordan skriver man en musical?
3 måneder, 23 dage siden · Cath Brown
14Hvad inspirerer dig
4 måneder, 1 dag siden · Ansu
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
8 måneder, 11 dage siden · Savanti
6Teater stykke
10 måneder siden · Nicolas Jessen
0ideer og inspiration
11 måneder, 28 dage siden · Rising star
0Kritik / personlig / offentligt
1 år, 1 måned siden · Brehmer
0Inspirationsråd til at skrive digte
1 år, 2 måneder siden · belmindelig
10Skriveblokering/flow
1 år, 3 måneder siden · Prem
2opbygning
1 år, 3 måneder siden · Avj81
7Novelle vs Kort Roman
1 år, 3 måneder siden · mlsj
0Hej Alle sammen!
1 år, 4 måneder siden · mlsj
9Voldtægter og overgreb
1 år, 4 måneder siden · Ormstunge
3Ja ja, ser man det.
1 år, 4 måneder siden · dino
20Hvad hedder det modsatte
1 år, 5 måneder siden · Wernn
30Hvad er meningen med
1 år, 8 måneder siden · Wernn
4Hvornår er en tekst mest for børn?
1 år, 9 måneder siden · Pia Hansen
31Hvad mener i?
2 år siden · Jack the Rapper...
5Direkte tale i udlandet
2 år siden · Kafkaesque
33Forfatteri og ensomhed
2 år siden · Wernn
1HJÆÆLP
2 år siden · Morten Vesterga...
2Hvedekorns bud på hvad et godt digt...
2 år siden · hermanøv
3Fatter du det?
2 år siden · Wernn
7Redigering
2 år siden · NAHansen
5Bøger om at skrive
2 år siden · neran
1En god slutning
2 år siden · dino
3Hjælp til handling
3 år siden · Det Anonyme Pun...
1Dagbøger
3 år siden · dino
6Sprogproblemer
3 år siden · Marver
102Kontraster
3 år siden · Engbo
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
3 år siden · Hellerhigh
7Råd til hvordan man starter på en 2...
3 år siden · NAHansen
1Hej hej
3 år siden · Engbo
2Mødregruppen
3 år siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
3 år siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
3 år siden · Mitmit