Tekstdebatter · Hvad er god poesi?

14 svar
Senest opdateret 3 år siden · 9 bruger(e) deltager
3 år siden

Selv kan jeg godt lide rimdigte med korte strofer á la Halfdan Rasmussens tosserier. En der for nylig har brudt med denne præference er digteren Theis Ørntoft. Her er det hans knivskarpe sprog og billeder hvor han totalt vender vrangen ud på gængse opfattelser. Der er ikke det han ikke får spiddet på relativ kort tid. Selv gode stunder får et sært apatisk lys.

Hvad skal et digt kunne får at fange dig? Hvad skal det indeholde, og har du nogen præferencer til form og længde? Og hvem er din yndlingspoet, kendt som ukendt?

3 år siden
3 år siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Jeg bliver aldrig færdig med at læse Nordahl Griegs digte. Samlede Digt, som også indeholder Norge i vore hjerter.

Det er svært at sige, hvem der er bedst; men jeg synes Nis Petersen er i toppen, hvis man spørger: Hvem kan bruge det danske sprog bedst. Læs Rødtop eller Forlad os vor Skyld. Men jeg bliver usikker, når jeg så læser Chr. Winter - så måske er han den bedste? Dette for lige at begynde med de danske.

3 år siden
3 år siden

Hej Som helt ung var jeg ret vild med Tove Ditlevsens digte og Halfdan Rasmussen og Piet Heins finurligheder. Om det er god poesi? Jeg kunne lide at læse det.

3 år siden
3 år siden

Jeg håber ikke, det er misbrug, når jeg benytter emnet til en søgning/et spørgsmål. Omkring bålet mod krig og terror blev der spillet - og afsluttet som så mange andre steder med "Skul gammel venskab rent forgo." God tradition. Så tænker jeg på én sang, en vals på samme melodi; men lidt mere til "Godnat Valsen."

Er der ikke nogen, der er lige så ung - langvarig - som jeg, der kender:
"Nu danser vi for sidste gang til den gamle afskeds sang.
Når skæbnen snart har skilt os to, får hjertet vist aldrig ro.

Lad valsens blide trylleri
lulle sorgerne i blund.
Vi glemmer lykken er forbi.
Lad os bie nu en stund.
Som livets aller største skat.
Jeg gemmer mindet om.
Min dans med dig den sidste nat.
Før en afskeds timen kom.

Lyt til vor godnat vals.
Syng den når du savner mig.
Lykken i tågen og mørket vi fandt. ensomhedsbyrden forsvandt.
Snart i fredens dage kommer jeg tilbage.
Tænk på den tid min ven,
så danser vi igen, ...?

3 år siden
3 år siden

Når ikke flere udtrykker sig om emnet, er det så fordi, at man føler det er forkert at komme med eksempler? Forstyrrer jeg på den måde tanken med tråden? - eller tænker jeg - vover endnu en gang at komme med et eksempel som er en sang; men også god poesi:

"En sømand har sin enegang,
som fange på en ø.
Lyt til en simpel ene sang
imellem vind og sø.
Det bruser fra det store hav
i nat og stjerneskær.
Min tanke går til dig, til dig.
Du er mig evigt nær."

Syng resten selv... Johannes V.Jensen kan udtrykke sig poetisk og filosofisk.

3 år siden
3 år siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Jeg vil ikke sige, at jeg er nogen god digtlæser, jeg er nok mere til alle former for prosa. Alligevel, når jeg tænker efter, er det utroligt hvor mange der har sat i årenes løb. Mange af dem er fra min tid i Norge, og en del af dem er skrevet på nynorsk og dialekter, så de kan være svære at citere. Men Arnulf Øverland skre på et for danskere forståeligt sprog, og han er også en fin digter. Her er hans digt:

DE HUNDREDE FIOLINER

En vår skal endog det fattigste hjerte eie.
En stjerne skal våke over de mørkeste veie.
En drøm skal senke sig over det usleste leie.

Der venter oss alle bak øde år
en time av nådig smerte.
O, hvad vi hører og ser og forstår
ved cellens ensomme kjerte,
når engelen Sorg over jorden går !

Og engang kommer den hellige natt,
da evighetens sordiner
forvandler den bitreste kval, du har hatt
til hundrede fioliner.

3 år siden
3 år siden

God poesi/lyrik formår måske at sige store ting med få ord. Få ord der skaber en samklang med læseren, hvis læseren kan og vil stemme sin egen harpe til resonans. Sker det, vil denne læser i det korte digt læse noget større end det, der umiddelbart står skrevet.
At forstå et digt er hermed at blive meddigter til værket.
Men det kan ofte være svært.

3 år siden
3 år siden

#8 Det ser rigtigt ud og er tankevækkende.

3 år siden
3 år siden
#10 Engbo

Når jeg elsker det poetiske og bilder mig ind, at jeg forstår digte - i hvert fald "de begribelige"--som Camila udtrykker det. Så er det måske at jeg som 7 årig var jeg på sygehuset en måned godt og vel.

Da havde jeg dårligt lært at læse. Men da jeg senere følte, at jeg var bedre til at læse en mine jævnaldrene. (ellers var jeg den ringeste til alt andet) - så tror jeg det var fordi jeg læste så meget i sygesengen.

Det næste som jeg registrerede ved at se mig i tilværelsens spejl - var forståelsen af det poetiske. For omtalte øvelseslæsning var i en salmebog - og derved opstod kærligheden til poesien - der søgte mere og mere af den vej.

Det er altså tilbageblikket, der er baggrund for den selvanalyse.

Interessen blev senere uddybet, da jeg i mit arbejderhus i Sverige i ensomheden genlæste sange ene fra skoletiden + det svenske bidrag.

Jeg husker nogle - underligt nok piger - der vrængede, at digte ikke interesserede dem. Men i begge tilfælde helt kapitulerede for samme. poesien kan være et udmærket, humant våben.

3 år siden
3 år siden

Digte er ofte for min egen skyld.
Skriver dem når jeg tænker over livet.
De kan være melankolske, trist, alvorlige...
men når de er gjort, ser jeg lysere på tilværelsen.
De løser noget i mig.
Et digt skal skal være en sjælelig sandhed
som et maleri skal have kant...
alt andet er ligegyldigt.
Poul / Blækhuset

3 år siden
3 år siden

Siden Homer, eller før endnu, har poesien stået som elitepræstationen i litteratur. Og siden har poesien/lyrikken været en måde på hvilken man kunne skrive "en hel bog." Altså det store, lange værk. ikke bare de korte former som vi oftest ser idag.
Foruden Homer, Vergil og Dante, skrev man også i DK lange værker på versform. "Hjortens flugt," "Adam Homo" og så videre. Eller måske netop ikke videre? For hvad har vi siden set i Danmark af den slags?
Engang på TV var der en udsendelsesrække hvor en mand, hvis navn jeg har glemt, under titlen "Dansk for viderekomne" gennemgik Adam Homo, som er et værk på vers af et omfang af ca 500 sider.
Dette værk kunne altså berettige, ikke alene en omtale, men ligefrem en TV serie. Desværre var jeg lidt for ung til at få det store udbytte af det.

Men hvad jeg vil sige er, at poesi er en måde at skrive bøger på i fuld skala. Sådant værk er altså en roman/essay hvor kunstværket ikke alene ligger i kvaliteten af de tankebilleder der males i læserens bevidsthed, som det mere eller mindre er sædvane i almindelig prosa; det ligger også i måden på hvilken ordene er organiserede på papiret. Denne organisation er en kunstnerisk kvalitet i sig selv.
Vi bliver nok let enige om at sådan skrivemåde er ganske anstrengende, hvis man ikke har et helt indlysende talent for det. Skal poesi/lyrik falde en let som var det almindelig prosa, er det ikke nok at være en Salieri, (Hvilket i sig selv kan stille store krav,) man må være en Mozart.
Og det er jeg i hvert fald ikke.

3 år siden
3 år siden

Dino

Ja, den gennemgang af "Adam Homo" fulgte jeg også. Jeg husker godt manden og hans specielle stil, men ikke hans navn. Disse forelæsninger gjorde, at "Adam Homo" i lang tid var min yndlingsroman, og til dels stadig er det.

Kåemer

3 år siden
3 år siden

Det er meget nemmere at definere, hvad der er dårlig poesi. Der findes lister med faldgruber, så som linjer på formen: substantiv i genitiv + adjektiv i lang form + substantiv. Eksempel: /Himlens bristede drømme/. Et andet eksempel på dårlig poesi kunne være dobbeltadjektiver. De udjævner som regel hinanden.
Problemet er, at de fleste lyriske greb efterhånden er så slidte, at man ikke kan skrive poesi på dem.
God poesi skal enten benytte sig af et nyt greb eller give stemme til noget, der ikke før havde en. Digte skrevet af nødvendighed vil næsten altid være at foretrække. Et eksempel på, at de to første kriterier er opfyldt (nyt greb og stemme), ses blandt andet i Hagens 'White Girl". De to sidstnævnte (stemme og nødvendighed) ses blandt andet i Hassans værker.
To kritikere, jeg ikke vil nævne her, diskuterede, hvad god poesi var. Det, de som minimum kunne enes om, var at et godt digt, skulle indeholde mindst en god linje. Havde der været tre kritikere, er jeg ikke sikker, at der havde været enighed om noget.
Måske finder vi først ud af, hvad der er god poesi, når den kommer. Når det sker, vil vi sige: Selvfølgelig skal det sådan ud.

3 år siden

Besvar debattråd

Debatten Hvad er god poesi? er startet 21/06-2017 10:02 af Bjørn Dahlenborg (Dahlenborg) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

3908Dagens ord
17 timer siden · Engbo
0Presse meddelser
2 dage, 8 timer siden · JesperSB
1Copyright af navn
12 dage siden · Kafkaesque
2Skrivegruppe 45+
15 dage siden · HeleneHK
1Psykoterapi
20 dage siden · Kåemer
469Kontraster
22 dage siden · Engbo
0Inspirationsråd til at skrive digte
1 måned, 6 dage siden · belmindelig
21Skal vi starte et skrive- fortællef...
1 måned, 8 dage siden · Anniina
20En udfordring med Den fede mand af ...
1 måned, 10 dage siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
1 måned, 11 dage siden · Prem
2Navne
1 måned, 11 dage siden · Engbo
94Dagens Had
1 måned, 12 dage siden · Prem
74Ligheder
1 måned, 13 dage siden · Prem
20Komplimenter
1 måned, 13 dage siden · Prem
145Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 måned, 14 dage siden · Prem
710 trælse brølere...
1 måned, 15 dage siden · K.B. Assenholm
11Jalousi
1 måned, 16 dage siden · Kåemer
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
1 måned, 16 dage siden · TheProject
4Gensidig betalæsning - Roman
1 måned, 17 dage siden · Kafkaesque
5Bekræft dit køb med nemid
1 måned, 20 dage siden · mlsj
9Limericker på Vendelbomål
1 måned, 22 dage siden · Prem
1DAGENS KÆRLOGHED
1 måned, 25 dage siden · Engbo
6Hvem kan italiensk?
1 måned, 25 dage siden · Kafkaesque
10Skriveblokering/flow
2 måneder, 4 dage siden · Prem
1Leder af betalæsere til up-and-comi...
2 måneder, 6 dage siden · Aurelian
2opbygning
2 måneder, 6 dage siden · Avj81
6Dagens Dammark ,døde mink
2 måneder, 7 dage siden · Engbo
7Novelle vs Kort Roman
2 måneder, 9 dage siden · mlsj
7Kalle er død
2 måneder, 9 dage siden · Pia Hansen
68Bibelen
2 måneder, 10 dage siden · Engbo
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
2 måneder, 12 dage siden · Kafkaesque
0Hej Alle sammen!
2 måneder, 13 dage siden · mlsj
2Antal digte i digtsamling
2 måneder, 13 dage siden · dino
0Betalæsere søges til kvindelitterat...
2 måneder, 15 dage siden · Djani
2Må eller må man ikke?
2 måneder, 17 dage siden · Savanti

Tekstdebatter

0Inspirationsråd til at skrive digte
1 måned, 6 dage siden · belmindelig
10Skriveblokering/flow
2 måneder, 4 dage siden · Prem
2opbygning
2 måneder, 6 dage siden · Avj81
7Novelle vs Kort Roman
2 måneder, 9 dage siden · mlsj
0Hej Alle sammen!
2 måneder, 13 dage siden · mlsj
9Voldtægter og overgreb
2 måneder, 18 dage siden · Ormstunge
3Ja ja, ser man det.
2 måneder, 25 dage siden · dino
20Hvad hedder det modsatte
4 måneder, 4 dage siden · Wernn
30Hvad er meningen med
7 måneder, 4 dage siden · Wernn
4Hvornår er en tekst mest for børn?
7 måneder, 18 dage siden · Pia Hansen
31Hvad mener i?
11 måneder, 2 dage siden · Jack the Rapper...
5Direkte tale i udlandet
11 måneder, 5 dage siden · Kafkaesque
33Forfatteri og ensomhed
1 år, 1 måned siden · Wernn
1HJÆÆLP
1 år, 1 måned siden · Morten Vesterga...
2Hvedekorns bud på hvad et godt digt...
1 år, 2 måneder siden · hermanøv
3Fatter du det?
1 år, 3 måneder siden · Wernn
7Redigering
1 år, 3 måneder siden · NAHansen
5Bøger om at skrive
1 år, 6 måneder siden · neran
1En god slutning
1 år, 8 måneder siden · dino
3Hjælp til handling
2 år siden · Det Anonyme Pun...
1Dagbøger
2 år siden · dino
6Sprogproblemer
2 år siden · Marver
102Kontraster
2 år siden · Engbo
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
2 år siden · Hellerhigh
7Råd til hvordan man starter på en 2...
2 år siden · NAHansen
1Hej hej
2 år siden · Engbo
2Mødregruppen
2 år siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
2 år siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
2 år siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
2 år siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
2 år siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
2 år siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
2 år siden · Herja
10Skriveblokering
2 år siden · Polo
12Uforståelige digte
2 år siden · Savanti