Tekstdebatter · Hvad er god poesi?

14 svar
Senest opdateret 1 år, 9 måneder siden · 9 bruger(e) deltager
1 år, 10 måneder siden

Selv kan jeg godt lide rimdigte med korte strofer á la Halfdan Rasmussens tosserier. En der for nylig har brudt med denne præference er digteren Theis Ørntoft. Her er det hans knivskarpe sprog og billeder hvor han totalt vender vrangen ud på gængse opfattelser. Der er ikke det han ikke får spiddet på relativ kort tid. Selv gode stunder får et sært apatisk lys.

Hvad skal et digt kunne får at fange dig? Hvad skal det indeholde, og har du nogen præferencer til form og længde? Og hvem er din yndlingspoet, kendt som ukendt?

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

Jeg bliver aldrig færdig med at læse Nordahl Griegs digte. Samlede Digt, som også indeholder Norge i vore hjerter.

Det er svært at sige, hvem der er bedst; men jeg synes Nis Petersen er i toppen, hvis man spørger: Hvem kan bruge det danske sprog bedst. Læs Rødtop eller Forlad os vor Skyld. Men jeg bliver usikker, når jeg så læser Chr. Winter - så måske er han den bedste? Dette for lige at begynde med de danske.

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

Hej Som helt ung var jeg ret vild med Tove Ditlevsens digte og Halfdan Rasmussen og Piet Heins finurligheder. Om det er god poesi? Jeg kunne lide at læse det.

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

Jeg håber ikke, det er misbrug, når jeg benytter emnet til en søgning/et spørgsmål. Omkring bålet mod krig og terror blev der spillet - og afsluttet som så mange andre steder med "Skul gammel venskab rent forgo." God tradition. Så tænker jeg på én sang, en vals på samme melodi; men lidt mere til "Godnat Valsen."

Er der ikke nogen, der er lige så ung - langvarig - som jeg, der kender:
"Nu danser vi for sidste gang til den gamle afskeds sang.
Når skæbnen snart har skilt os to, får hjertet vist aldrig ro.

Lad valsens blide trylleri
lulle sorgerne i blund.
Vi glemmer lykken er forbi.
Lad os bie nu en stund.
Som livets aller største skat.
Jeg gemmer mindet om.
Min dans med dig den sidste nat.
Før en afskeds timen kom.

Lyt til vor godnat vals.
Syng den når du savner mig.
Lykken i tågen og mørket vi fandt. ensomhedsbyrden forsvandt.
Snart i fredens dage kommer jeg tilbage.
Tænk på den tid min ven,
så danser vi igen, ...?

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

Når ikke flere udtrykker sig om emnet, er det så fordi, at man føler det er forkert at komme med eksempler? Forstyrrer jeg på den måde tanken med tråden? - eller tænker jeg - vover endnu en gang at komme med et eksempel som er en sang; men også god poesi:

"En sømand har sin enegang,
som fange på en ø.
Lyt til en simpel ene sang
imellem vind og sø.
Det bruser fra det store hav
i nat og stjerneskær.
Min tanke går til dig, til dig.
Du er mig evigt nær."

Syng resten selv... Johannes V.Jensen kan udtrykke sig poetisk og filosofisk.

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

Jeg vil ikke sige, at jeg er nogen god digtlæser, jeg er nok mere til alle former for prosa. Alligevel, når jeg tænker efter, er det utroligt hvor mange der har sat i årenes løb. Mange af dem er fra min tid i Norge, og en del af dem er skrevet på nynorsk og dialekter, så de kan være svære at citere. Men Arnulf Øverland skre på et for danskere forståeligt sprog, og han er også en fin digter. Her er hans digt:

DE HUNDREDE FIOLINER

En vår skal endog det fattigste hjerte eie.
En stjerne skal våke over de mørkeste veie.
En drøm skal senke sig over det usleste leie.

Der venter oss alle bak øde år
en time av nådig smerte.
O, hvad vi hører og ser og forstår
ved cellens ensomme kjerte,
når engelen Sorg over jorden går !

Og engang kommer den hellige natt,
da evighetens sordiner
forvandler den bitreste kval, du har hatt
til hundrede fioliner.

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

God poesi/lyrik formår måske at sige store ting med få ord. Få ord der skaber en samklang med læseren, hvis læseren kan og vil stemme sin egen harpe til resonans. Sker det, vil denne læser i det korte digt læse noget større end det, der umiddelbart står skrevet.
At forstå et digt er hermed at blive meddigter til værket.
Men det kan ofte være svært.

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

#8 Det ser rigtigt ud og er tankevækkende.

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden
#10 Engbo

Når jeg elsker det poetiske og bilder mig ind, at jeg forstår digte - i hvert fald "de begribelige"--som Camila udtrykker det. Så er det måske at jeg som 7 årig var jeg på sygehuset en måned godt og vel.

Da havde jeg dårligt lært at læse. Men da jeg senere følte, at jeg var bedre til at læse en mine jævnaldrene. (ellers var jeg den ringeste til alt andet) - så tror jeg det var fordi jeg læste så meget i sygesengen.

Det næste som jeg registrerede ved at se mig i tilværelsens spejl - var forståelsen af det poetiske. For omtalte øvelseslæsning var i en salmebog - og derved opstod kærligheden til poesien - der søgte mere og mere af den vej.

Det er altså tilbageblikket, der er baggrund for den selvanalyse.

Interessen blev senere uddybet, da jeg i mit arbejderhus i Sverige i ensomheden genlæste sange ene fra skoletiden + det svenske bidrag.

Jeg husker nogle - underligt nok piger - der vrængede, at digte ikke interesserede dem. Men i begge tilfælde helt kapitulerede for samme. poesien kan være et udmærket, humant våben.

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

Digte er ofte for min egen skyld.
Skriver dem når jeg tænker over livet.
De kan være melankolske, trist, alvorlige...
men når de er gjort, ser jeg lysere på tilværelsen.
De løser noget i mig.
Et digt skal skal være en sjælelig sandhed
som et maleri skal have kant...
alt andet er ligegyldigt.
Poul / Blækhuset

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

Siden Homer, eller før endnu, har poesien stået som elitepræstationen i litteratur. Og siden har poesien/lyrikken været en måde på hvilken man kunne skrive "en hel bog." Altså det store, lange værk. ikke bare de korte former som vi oftest ser idag.
Foruden Homer, Vergil og Dante, skrev man også i DK lange værker på versform. "Hjortens flugt," "Adam Homo" og så videre. Eller måske netop ikke videre? For hvad har vi siden set i Danmark af den slags?
Engang på TV var der en udsendelsesrække hvor en mand, hvis navn jeg har glemt, under titlen "Dansk for viderekomne" gennemgik Adam Homo, som er et værk på vers af et omfang af ca 500 sider.
Dette værk kunne altså berettige, ikke alene en omtale, men ligefrem en TV serie. Desværre var jeg lidt for ung til at få det store udbytte af det.

Men hvad jeg vil sige er, at poesi er en måde at skrive bøger på i fuld skala. Sådant værk er altså en roman/essay hvor kunstværket ikke alene ligger i kvaliteten af de tankebilleder der males i læserens bevidsthed, som det mere eller mindre er sædvane i almindelig prosa; det ligger også i måden på hvilken ordene er organiserede på papiret. Denne organisation er en kunstnerisk kvalitet i sig selv.
Vi bliver nok let enige om at sådan skrivemåde er ganske anstrengende, hvis man ikke har et helt indlysende talent for det. Skal poesi/lyrik falde en let som var det almindelig prosa, er det ikke nok at være en Salieri, (Hvilket i sig selv kan stille store krav,) man må være en Mozart.
Og det er jeg i hvert fald ikke.

1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden

Dino

Ja, den gennemgang af "Adam Homo" fulgte jeg også. Jeg husker godt manden og hans specielle stil, men ikke hans navn. Disse forelæsninger gjorde, at "Adam Homo" i lang tid var min yndlingsroman, og til dels stadig er det.

Kåemer

1 år, 10 måneder siden
1 år, 9 måneder siden

Det er meget nemmere at definere, hvad der er dårlig poesi. Der findes lister med faldgruber, så som linjer på formen: substantiv i genitiv + adjektiv i lang form + substantiv. Eksempel: /Himlens bristede drømme/. Et andet eksempel på dårlig poesi kunne være dobbeltadjektiver. De udjævner som regel hinanden.
Problemet er, at de fleste lyriske greb efterhånden er så slidte, at man ikke kan skrive poesi på dem.
God poesi skal enten benytte sig af et nyt greb eller give stemme til noget, der ikke før havde en. Digte skrevet af nødvendighed vil næsten altid være at foretrække. Et eksempel på, at de to første kriterier er opfyldt (nyt greb og stemme), ses blandt andet i Hagens 'White Girl". De to sidstnævnte (stemme og nødvendighed) ses blandt andet i Hassans værker.
To kritikere, jeg ikke vil nævne her, diskuterede, hvad god poesi var. Det, de som minimum kunne enes om, var at et godt digt, skulle indeholde mindst en god linje. Havde der været tre kritikere, er jeg ikke sikker, at der havde været enighed om noget.
Måske finder vi først ud af, hvad der er god poesi, når den kommer. Når det sker, vil vi sige: Selvfølgelig skal det sådan ud.

1 år, 9 måneder siden

Besvar debattråd

Debatten Hvad er god poesi? er startet 21/06-2017 10:02 af Bjørn Dahlenborg (Dahlenborg) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2Bøger om at skrive
2 timer, 36 minutter siden · litteraturmagi
2687Dagens ord
22 timer siden · Engbo
0hvilke lande, hvilke genrer?
1 dag, 9 timer siden · december87
30Kontraster
1 dag, 22 timer siden · Engbo
49På'n igen.
2 dage, 22 timer siden · Engbo
3Grammatikkurser?
3 dage siden · Dyppepennen
120Hvad er du taknemmelig for i dag?
7 dage siden · Inghard
0Lidt sjov med statestikken
9 dage siden · knudkp
0Opfindelse til fyldepennen
10 dage siden · Savanti
21Porno
12 dage siden · Kåemer
8Voldtægter og overgreb
15 dage siden · maryanna
11Forfatteri og ensomhed
16 dage siden · Engbo
3Hjælp til handling
16 dage siden · Det Anonyme Pun...
20Korrekturlæsning
16 dage siden · Filia
2Hvorfor ?
19 dage siden · Brehmer
0Anbefal et fælleskontor
20 dage siden · sylvain_24
2Google
22 dage siden · Savanti
1Dagbøger
22 dage siden · dino
82Tysklands ansvar
22 dage siden · Engbo
10Min nye bog er netop sat i salg
23 dage siden · Syrene Hvid
9Novellesamling
23 dage siden · dino
32Hvad er meningen med livet?
26 dage siden · dino
6Sprogproblemer
26 dage siden · Marver
102Kontraster
26 dage siden · Engbo
3Hvilke børnebogsforlag skal jeg kon...
27 dage siden · mandeniskoven
5Humor .
28 dage siden · Savanti
9Komma
28 dage siden · Dyppepennen
8Bøn
29 dage siden · Morpheus
82Perfekt?
1 måned, 1 dag siden · Engbo
7Hvor kan jeg finde noget om Egyptis...
1 måned, 2 dage siden · dino
23Efter døden
1 måned, 2 dage siden · dino
7Helbred opdatering.
1 måned, 3 dage siden · Savanti
7Udslettelse af selvet
1 måned, 5 dage siden · Morpheus
6Skriveøvelser
1 måned, 5 dage siden · Miss-Leth
1Retstilstand og retssikkerhed
1 måned, 8 dage siden · Kattegat

Tekstdebatter

2Bøger om at skrive
2 timer, 36 minutter siden · litteraturmagi
8Voldtægter og overgreb
15 dage siden · maryanna
11Forfatteri og ensomhed
16 dage siden · Engbo
3Hjælp til handling
16 dage siden · Det Anonyme Pun...
1Dagbøger
22 dage siden · dino
6Sprogproblemer
26 dage siden · Marver
102Kontraster
26 dage siden · Engbo
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
2 måneder siden · Hellerhigh
7Råd til hvordan man starter på en 2...
3 måneder siden · NAHansen
1Hej hej
3 måneder, 20 dage siden · Engbo
9Skriveblokering/flow
4 måneder, 13 dage siden · Polo
2Mødregruppen
4 måneder, 27 dage siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
5 måneder, 24 dage siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
6 måneder, 27 dage siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
7 måneder, 21 dage siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
8 måneder, 6 dage siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
8 måneder, 7 dage siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
9 måneder, 25 dage siden · Herja
10Skriveblokering
10 måneder, 4 dage siden · Polo
12Uforståelige digte
10 måneder, 13 dage siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
1 år, 1 måned siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
1 år, 1 måned siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
1 år, 1 måned siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
1 år, 2 måneder siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
1 år, 5 måneder siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
1 år, 6 måneder siden · Pino
6Inspiration
1 år, 6 måneder siden · leviP
3cliffhang...
1 år, 6 måneder siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
1 år, 6 måneder siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
1 år, 7 måneder siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
1 år, 7 måneder siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
1 år, 8 måneder siden · prefu
14Hvad er god poesi?
1 år, 9 måneder siden · Theplayer1978
4kreative pauser
1 år, 10 måneder siden · o-madsen
42Hvor længe skriver I?
1 år, 10 måneder siden · louise93