Tekstdebatter · Forfatteri og ensomhed

18 svar
Senest opdateret 7 dage siden · 12 bruger(e) deltager
10 måneder, 14 dage siden

Hej alle.

Så denne lille film lagt op på Facebook og vil da gerne høre hvad I synes om den. Skriver vi fordi vi har lyst eller fordi vi er ensomme? Er det begge dele eller noget helt andet?
Filmen tager knap 5 minutter.Mvh
Eddie

10 måneder, 14 dage siden
10 måneder, 13 dage siden

Jeg synes det er både-og. Selvfølgelig er der en oprindelig lyst til at skrive, en kærlighed til sproget, til at fortælle en historie, til at formulere sine tanker og erfaringer i ord, sætninger osv..

Men ensomhed. Egentlig ensomhed har jeg kun oplevet i korte perioder i mit liv. Men en anden slags ensomhed er der, nemlig når man gerne vil tale med nogen om det man brænder for. Der er få mennesker man kan tale seriøst med. Når man i en samtale bevæger sig ud over der rene small-talk, så bliver tilhøreren død i øjnene. Det er underligt, mange mennesker læser bindstærke værker, men en seriøs samtale viger de tilbage for.

Jeg ønsker ikke at kede nogen, så i stedet går jeg hjem og betror mine tanker til papiret eller computeren. Jeg har i løbet af mit liv skrevet tusindvis af sider, historier, essays, breve, artikler og alt mulig andet, men jeg har gjort meget lidt for at få noget udgivet. En ven sagde mig, at jeg havde et forfattergen men manglede et udgivergen. Det er sandt.

Kåemer

10 måneder, 13 dage siden
10 måneder, 13 dage siden

Jeg mener så ikke at jeg skriver på grund af ensomhed, overhovedet.
Jeg har altid været ret indadvendt, så jeg har altid godt kunnet lide at sidde alene og skrive.
Efter jeg kom herind, mødte jeg så ligesindede som jeg kan tale med om bøger og alt muligt andet.

Jeg kender så godt det med at tale med nogen der ikke har lyst til at snakke om bøger. Det lever jeg så med og taler om noget andet, men det er egentlig ingen herindefra. Det er mere folk jeg kender privat. :)
Men ja, Kåemer. Jeg syntes godt om at udgive mine tekster på Pennen 'i gamle dage', men siden jeg blev udgivet, har jeg holdt de tekster jeg vil have udgivet, væk herfra. Dem sender jeg til betalæsere privat, og siden til min redaktør.
Men du har vist aldrig haft den lyst. Har da læst meget af dig som KUNNE være blevet udgivet.

10 måneder, 13 dage siden
10 måneder, 12 dage siden

Der er nok noget med ensomhed med i spillet for mig. For jeg er meget alene. Når jeg skriver, kommunikerer jeg med "papiret" på måder jeg ikke har lejlighed til sammen med andre.
Jeg ved godt at der er noget nederlagsagtigt i ikke at have venner, men jeg er ligeglad med det.
På arbejdet er jeg blandt en masse mennesker som jeg holder af, men hjemme er der bare min kone og jeg. Og hende kan jeg ikke tage med i mit skriveunivers.
Alligevel er det ikke det primære formål med at jeg skriver. Jeg har nok et ønske om at efterlade noget. Jeg kan ikke bygge huse, lave opfindelser, og mine evner som maler eller skulptør er ikke gode nok.
Jeg er heller ikke verdensmester i at skrive, men jeg har følt at det nok var der jeg kunne mest, trods alt.
Det jeg skriver er præget af en ikke-kommerciel holdning. Jeg ville da gerne sælge bøger, og gerne mange, men jeg forsøger at lave det bedste kunstneriske produkt. Så må andre vrage det, hvis de vil.

10 måneder, 12 dage siden
10 måneder, 12 dage siden

Hej Danielle
For mit vedkommende er der megen ensomhed forbundet med at skrive. Papir er taknemmeligt, jeg var meget indadvendt som helt ung, det hjalp mig meget at skrive. Jeg skrev hvad jeg mente var en roman, jeg tror snarere det var en klagesang. Jeg sendte den til Gyldendal og fik den retur med kommentar og en konklusion ala at der ikke var noget håb for mig som "romanforfatter". Så holdt jeg op med at skrive, fik en uddannelse, et arbejde og nogle andre fritidsinteresser. Fortællelysten beholdt jeg dog, og gjorde flittigt brug af i mit arbejde som pædagog i børnehaver. I en sygeperiode for en del år siden, opdagede jeg Fyldepennen der åbnede en helt ny verden for mig, det var både sjovt og udviklende at deltage i fællesskabet.Og ja man kan vel godt sige det opstod ud af ensomhed. Fortælletrangen, lysten til at formidle mon ikke det snarere er en del af en personlighed?? Ja det er ikke noget jeg ved som sådan. Men det er en spændende diskussion.

10 måneder, 12 dage siden
10 måneder, 11 dage siden

Man kan være en sprogkunstner uden noget at skrive om. Eller en person med et spændende og dramatisk liv med skrivefærdigheder der mildt sagt er mangelfulde.
Særlig fordelagtigt er det hvis man kunne kombinere tingene.
En mand som Henri Carriere havde haft et (alt for) spændende liv. En dag gik han forbi en boglade, med en udstilling i vinduet. En mand havde skrevet en bog som blev en stor succes. Henri erkendte at hans eget liv bestemt kunne hamle op, og han begyndte derpå at skrive. Han havde nok aldrig skrevet før, men han viste sig at være en glimrende fortæller. Det blev til romanen Papillion.

Hvis et forlag får en tekst ind der har en fantastisk historie, at forfatteren har talent, men lige mangler lidt finish, vil man stille en god håndværker til rådighed for at få detaljerne på plads.

En ting, man må kæmpe med, er at se hvordan den tekst, som man selv synes er fin, ser ud med en andens øjne.
Det er ikke let.

En sprogkunstner kan udtænke en historie der er fortænkt og uvedkommende for andre læsere. Og så hjælper et flot sprog ikke stort.

10 måneder, 11 dage siden
10 måneder, 11 dage siden

Der er en verden der bliver tilgængelig med det skrevne ord, som ikke er muligt ved talen alene.
At formulere sig på skrift er ligeledes en måde at gå på opdagelse i sindet. Nogle gange har sindet indlagte lukkede porte men andre gange åbner de sig. Når dette sker

10 måneder, 11 dage siden
10 måneder, 11 dage siden

opleves fred og frihed af en anden dimension.
Men det kan være ensomt at skrive. Derfor er det ikke alle forundt at gennemføre processen. Selv mærker jeg en længsel efter den anden dimension. Men det er svært at holde den ud, når verden omkring bliver mindre, medens der skrives, for det kan give følelsen af ensomhed, hvor der startende var, frihed og fred.
Det er den omvendte verden for mig. Skriveriet kan være en frelse såvel som et sort hul. Men altid vil jeg skrive!

10 måneder, 11 dage siden
10 måneder, 8 dage siden

Hej Daniella. Ej, hvor god en refleksion du bringer.
Mit incitament er smerte. En psykisk dimension en del forfattere kender alt for godt til under skriveprocesserne.
At skrive er at befrie trykket fra sindet, udlede smerten i ord og tage hævn over urørelige skurke. Amadeus.

10 måneder, 8 dage siden
10 måneder, 8 dage siden

@ Daniella Helvant (Eddie)

Jeg skriver bestemt ikke på grund af ensomhed. Jeg har altid godt kan lide at skrive. Nogle gange lysten i at skrive bliver for meget, hvis jeg ikke får ord ned på et andet sted, kan jeg bliver lidt rastløst. Jeg skriver også fordi, på den måde, har jeg det bedste ved at udtrykke mine følelser via ord, Jeg skriver også fordi, jeg har behov for at udtrykke mig. Her nu at jeg skriver også for at blive bedre i at skrive og udtrykke mig på en mere korrekte dansk.

Jeg kender alt for godt, det med at vil tale med nogen om bøger eller om livsfilosofi mm, at der ikke var interesse for emnet. Jeg har endda overvejet at oprette en facebook side, hvor folk som har de samme interesser som jeg, kan tale fri i et lukker rum. Men igen fordi jeg holder meget af de traditionel samvær end bagskærm, derfor motivationen bliver ikke stor nok, til at jeg kunne give et forsøg. Så det er faktisk dejligt at jeg nu begynder at åbne mig op og har lige læste dit oplag, hvor jeg kan få lov til at udtrykke mig. Tak! Jeg har nok altid været udadvendt, men har med tiden lært at hygge i mit eget selskab. Jeg vil nok bliver ved med at skrive. Om det er at dele med andre eller holde for mig selv.

10 måneder, 8 dage siden
9 måneder, 16 dage siden

Selve det at skrive opfatter jeg som en meget ensom proces. Man opbygger et univers og støder ind i diverse problemer, som kan være umulige at få sine nærværende til at forstå. Og jeg tror også klart, at skrivningen kan være selvterapeutisk - en måde at udtrykke sine smerter på og sætte ord på følelser, man ikke udelukkende kan rumme i sig selv. Men personligt skriver jeg ikke ud fra ensomhed - jeg skriver på grund af kærligheden til historier og dens karakterer, på grund af den indsigt og empati der kan opstå, når man indlever sig i en fortælling.

Jeg tror, at flere og flere vil være forfattere, fordi det er blevet lettere og lettere at dele sine historier (i form af selvudgivning, skrivesites på nettet). Meget af det er klart selvfremstillende - et slags forsøg på at gøre sig forstået af omverdenen, hvilket jo relaterer sig til ensomhed - men jeg tror også, at det handler om, at "den gode historie" jo nærmest har overtaget verden, både i form af bøger såvel som film og tv - vi sidder fx og bider negle i flere måneder, før den nye sæson af Game of Thrones rammer skærmen. Dernæst har globaliseringen også åbnet vores øjne for et utal af alternative skæbner og livsstile, der kunne tænkes at sætte kreativiteten og inspirationen igang og øge mangfoldigheden i de historier, der fortælles. Vi bombarderes med sanseindtryk, menneskeskæbner og konflikter fra nær og fjern - det kan vel kun være brændstof til fantasien.

9 måneder, 16 dage siden
9 måneder, 16 dage siden
#11 Engbo

Selma Lagerlöf begrundede jo sin begynder skrivning med ensomhed. Men udtrykte også senere, at hun var ude af ensomheden.

9 måneder, 16 dage siden
5 måneder, 22 dage siden

For mit vedkommende er jeg ALT alt for social til at skrive i al evighed uden andre omkring mig. Så får jeg simpelthen en helt traditionel "blokade" (selvom jeg godt ved, at de ikke findes, men, you know). Så tager jeg pen og notesbog med på café eller i parken eller where ever, og så flyder det igen. Det er for mig den største udfordring ved at være (pseudo)forfatter - det ikke at have direkte kolleger og den truende ensomhed ved at arbejde alene. (Men det er jo så det, man har betalæsere til at afhjælpe)

5 måneder, 22 dage siden
9 dage siden

Filmen rammer klokke rent min situation som jeg oplever den.

Tak for linket.

Wernn

9 dage siden
9 dage siden

Jeg stopper med at skrive samme øjeblik, at jeg tør stole på, at jeg har fundet en måde at sige: "Don't kill me".
Sådan at denne vil opgive volden. Og vil tale og lytte ansigt til ansigt uden at se muligheden for at slå mig ihjel, som en mulighed for slippe for at tænke.

'Most people would rather die than think and many of them do!'
Bertrand Russell

Jeg vil, som Emmanuel Levinas pege på at det mere handler om:
'Most people would rather kill than think and many of them do!'

Og at en hver henvendelse mellem mennesker begynder og slutter med at udtrykke: "don't hurt me."

Ensomhed som værende alene, er en ensomhed.

Ensomheden som værnede mellem mennesker, der venter på en lejlighed på at slå en ihjel, er en anden og måske mere fundamental ensomhed.

Wern

9 dage siden
8 dage siden

Wern #14:
Haha.
Så vidt jeg har læst herinde de seneste par måneder, har du endnu ikke fundet en måde at sige 'Don't kill me!' Måske nærmere det modsatte. :)

Jeg har så aldrig tænkt over det med lejligheden til at slå mig ihjel.
Den tror jeg lige jeg skal tænke over.

Mvh
Eddie

8 dage siden
8 dage siden

At skrive... et supplement til alt det andet jeg udøver kunstnerisk. Jeg er tegner, maler og grafiker. Lige nu med en udstilling i Galleri Nybro.
Jeg er født ensom. Min familie var kærlighedsløs og jeg altid meget alene. Venner har altid været få, men millioner af bekendte, har altid haft udadvente jobfunktioner og ledende gøremål. Har altid været god til at formidle og samle tråde for Gud og hver mand. Når jeg så er alene... bare så lykkelig for mine talenter, dem jeg har bevaret livet igennem. Jeg er skiftende on / off. Mit introverte væsen tager ofte over. Jeg bliver tænksom og søgende... så skriver jeg. Især nu hvor alderen trykker, ved jeg, at det kommer til at fylde meget i min sensommer, hvor det bliver svært at være på og følge med. Ligesom de fleste mennesker gennem mit liv har ændret sig fra nærværende til fraværende... det er ikke så nemt at fange et menneske til en nærværende, spændende og dyb dialog... så skriver jeg.
Poul (Blækhuset)

8 dage siden
7 dage siden

@ #16 Blækhuset

"det er ikke så nemt at fange et menneske til en nærværende, spændende og dyb dialog"

Præcis!

Wern

7 dage siden
7 dage siden

@ #15 Eddie

"Måske nærmere det modsatte"
okey?
Det kunne være sjovt om du peger på underbyggende eksempler.

"Jeg har så aldrig tænkt over det med lejligheden til at slå mig ihjel"
Jeg ser ud i verden og ser at mennesker slå mennesker ihjel.
Så længe jeg ikke kan finde begrundelser for, at det ikke skulle gælde for mig. Må jeg tænke at det også gælder for mig.
Især når man lytter til de begrundelser, som dem, der vælger vold, bruger.
Så handler det ikke om, hvordan ofret er blevet mål for vold.
Men: At "En skal jo være målet". Volden er valgt forud.

"Den tror jeg lige jeg skal tænke over"
Men pas på. Det er en tanke, der er svær at komme tilbage fra og den indebære meget frygt og ensomhed.

Venligst Wern

7 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Forfatteri og ensomhed er startet 12/03-2019 22:20 af Daniella Helvant (Eddie) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

3Verdens økonomi
2 timer, 53 minutter siden · Wernn
0Penge-tro vs. religion eller?
2 timer, 56 minutter siden · Wernn
49Skyder de; fordi, der er krig?
3 timer, 1 minut siden · Wernn
1270% sænkning af CO2 udslip
3 timer, 58 minutter siden · dino
56Hvad betyder én menneskehed for dig...
7 timer, 51 minutter siden · Engbo
322Gud
9 timer, 31 minutter siden · Fink
3191Dagens ord
18 timer siden · leviP
8Min roman.
1 dag, 1 time siden · Trille.Emilie
360Kontraster
1 dag, 14 timer siden · Savanti
32Ligheder
3 dage siden · Savanti
14Din dag
6 dage siden · fridaholst
18Forfatteri og ensomhed
7 dage siden · Wernn
0En molbohistorie?
7 dage siden · dino
4som der
8 dage siden · dino
3Findes der mon sådan en bog???
8 dage siden · Savanti
16Kunst og digte
9 dage siden · Savanti
12Rediger/slet kommentar
15 dage siden · hermanøv
4Nytårstalen
16 dage siden · dino
117Statsborgerskab
19 dage siden · Wernn
7Noget galt i halsen? Sprog og biolo...
19 dage siden · Wernn
12Julens indlæg
22 dage siden · dino
7Hvor pænt/positivt er dette afslag?
28 dage siden · peter_romer
3Fatter du det?
29 dage siden · Wernn
7Redigering
1 måned, 1 dag siden · NAHansen
65Demokrati
1 måned, 4 dage siden · Wernn
20Udslettelse af selvet
1 måned, 5 dage siden · Morpheus
10Så udkommer min digtsamling
1 måned, 9 dage siden · Machula T.
39Løsrivelse - af provinser og hele l...
1 måned, 10 dage siden · Wernn
1INTERVIEW TIL EN OSO OPGAVE.
1 måned, 10 dage siden · Eddie
23Entropi og evolution
1 måned, 10 dage siden · Wernn
122Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 måned, 11 dage siden · Freema
3Det sner på fyldepennen kan jeg se
1 måned, 11 dage siden · Freema
44Forskningsprojekt om konflikt og ko...
1 måned, 11 dage siden · Wernn
2Hærværk
1 måned, 14 dage siden · dino
1Journaliststuderende på jagt efter ...
1 måned, 17 dage siden · Eddie
109Homofobi
1 måned, 17 dage siden · leviP
20Det kimer nu til vinterfest
1 måned, 21 dage siden · dino
0Gælds styrelsen .
1 måned, 27 dage siden · Savanti
6Hvem ejer og driver fyldepennen.dk
1 måned, 27 dage siden · Engbo
11El-biler
1 måned, 28 dage siden · dino
8En lille opgave
1 måned, 28 dage siden · dino

Tekstdebatter

18Forfatteri og ensomhed
7 dage siden · Wernn
3Fatter du det?
29 dage siden · Wernn
7Redigering
1 måned, 1 dag siden · NAHansen
5Bøger om at skrive
3 måneder, 9 dage siden · neran
1En god slutning
5 måneder, 8 dage siden · dino
8Voldtægter og overgreb
9 måneder, 15 dage siden · maryanna
3Hjælp til handling
9 måneder, 16 dage siden · Det Anonyme Pun...
1Dagbøger
9 måneder, 22 dage siden · dino
6Sprogproblemer
9 måneder, 26 dage siden · Marver
102Kontraster
9 måneder, 27 dage siden · Engbo
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
11 måneder siden · Hellerhigh
7Råd til hvordan man starter på en 2...
1 år siden · NAHansen
1Hej hej
1 år siden · Engbo
9Skriveblokering/flow
1 år, 1 måned siden · Polo
2Mødregruppen
1 år, 1 måned siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
1 år, 2 måneder siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
1 år, 3 måneder siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
1 år, 4 måneder siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
1 år, 5 måneder siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
1 år, 5 måneder siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
1 år, 6 måneder siden · Herja
10Skriveblokering
1 år, 7 måneder siden · Polo
12Uforståelige digte
1 år, 7 måneder siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
1 år, 10 måneder siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
1 år, 10 måneder siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
1 år, 10 måneder siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
2 år siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
2 år siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
2 år siden · Pino
6Inspiration
2 år siden · leviP
3cliffhang...
2 år siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
2 år siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
2 år siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
2 år siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
2 år siden · prefu
14Hvad er god poesi?
2 år siden · Theplayer1978
4kreative pauser
2 år siden · o-madsen
42Hvor længe skriver I?
2 år siden · louise93
9At skrive sig selv varm, digte
2 år siden · o-madsen
2Y-writer programmet ?
2 år siden · Asilla
2Social commentary: Go or No?
2 år siden · DenFrieNukleoti...