Hyggekrogen · Hvem er du?

11 svar
Senest opdateret 7 måneder, 14 dage siden · 7 bruger(e) deltager
8 måneder, 27 dage siden

Som overskriften - i en litterær kontekst.

Jeg tænkte, at det kunne være meget sjovt at se, hvad folk læser, når de ikke gør det herinde. Hvad der inspirerer folk. Hvis vi er heldige, kan det endog være, at der er andre, der foretrækker nogle af de samme forfattere som en anden bruger men ikke andre, så der kan hentes ny inspiration. Det vil måske også give lidt et indblik i, hvor folk "kommer fra", når de kommenterer på ens tekster. Jeg kommer til at ligge mine lister over i bio og håber, andre vil gøre det samme.

Derudover skal jeg være ærlig og indrømme, at jeg også har en egoistisk årsag (selvom jeg godt kan lide tanken i sig selv, da jeg først havde fået den). Jeg har nu 60+ visninger af de to etaper af min roman, som jeg har lagt op. Og 0 kommentarer. Så jeg har en sund nysgerrighed omkring, hvem alle de mennesker, der kigger og har nul at sige - godt som skidt - er for nogle størrelser :) Det er lige knap nok til at pille selvtilliden fra mig. Snarere er det nok sundere, at den bliver skruet ned :) Jeg har nok mennesker derude i den virkelige verden, der har givet både konstruktiv kritik og rosende ord med på vejen. Det er klart, at der altid er en underforstået følelse af, at beta-læsere i den virkelige verden skal se mig til familiefødselsdagen eller til en øl på en lørdag, så det skal tages med i betragtningen. Men jeg har også ekstremt perifere bekendtskaber inde over (som endog har fået anbefalet at læse med af beta-læsere tættere på mig). Jeg havde herinde håbet at få helt brutalt ærlig feedback; uden de der virkeligheds-komplikationer. Nu undrer jeg mig så, om historien ikke fanger; om der bare ikke er noget at kommentere på; om folk bare foretrækker korte, hurtige digte.

In any case, jeg ligger for og håber, at folk er på :)

Genre:

1) Magisk realisme
2) Transgressive fiction
3) Dyspotian fiction

Forfatterskaber:

1) Haruki Murakami
2) Jorge Luis Borges
3) Franz Kafka

Værker:

1) T. S. Eliot - Fire Kvartetter
2) Haruki Murakami - Trækopfuglens Krønike
3) George Orwell - 1984

Første litterære kærlighed/Første forfatterskab der blev slugt råt:

Michael Crichton

8 måneder, 27 dage siden
8 måneder, 25 dage siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

8 måneder, 25 dage siden
8 måneder, 23 dage siden

Hej Jesper
Ja det er da sjovt.

Jeg har altid mange forskellige bøger i gang i perioder.

Pt. læser jeg.

Genrer:
Filosofi
Skønlitteratur
Ungdomslitteratur
Faglitteratur


Forfattere:
Svend Brinkmann
Susanne Clod Pedersen
Luke Rhinehart
Augustin
Tom Buk-Swienty

Værker:
Kampen om lykken ( som jeg undrer mig over hvad er).

Hvad er et menneske?
God til unge mennesker.

Arnulf bind 5 ( nok én af de bedste danske kvindelige nulevende forfattere vi har). Kombinerer fakta og skønlitteratur vedr. vikingetiden gennem et dannelsesperspektiv, hvor Arnulf er bærer af historien.

Terningemanden -(et mesterværk) Total sjov, eksperimenterende og skræmmende på sin egen måde.

Om Guds Stad. Om kirkefaderen, Augustins fremstilling af kristendommen.

Løvinden, om Blixens liv i Afrika.

Camilla

8 måneder, 23 dage siden
8 måneder, 23 dage siden

Spændende emne
Jeg har altid læst meget, og meget mere som yngre end nu.
Eksempler på forfattere: "Steinbeck, Herman Bang, Kafka, Sylvia Plath, Orwell, HC Andersen, og andre eventyr, og Gummitarzan, og Otto er et næsehorn( mange børnebøger) og rigtig mange bøger om antropologi og psykologi.

8 måneder, 23 dage siden
8 måneder, 23 dage siden

Debatten f.eks her tager meget af min tid - her hvor jeg på mine gamle dage - har muligheder for at læse. Paradoksalt nok har jeg læst de fleste gode bøger som bonde karl og ved militæret. Det var på Biblioteket ved Det Danske Kommando iTyskland (Itzehoe) att fik åbnet øjnene for John Steinbech først med "Vredens Druer. Men bibliotekt i Itzehoe hørte til de bedste af danse biblioteker. Der var ikke censur, som ved forsvaret der hjemme. Så Jeg kune læse både Jyllands Posten, Land og Folk,Tiden (den internationale kommunistiske bevægelse) Frit Danmark og meget mere. Selvfølgelig har jeg læst de danske af Jeppe Åkjær, Nexø, Scherfieg og mange flere. I min tankegang bliver jeg ikke færdig med Ægypteren Sinuhe. På trod af at denne "Jeg" person var læge og jeg arbejdsmand, synes jeg at finde mig selv i denne person med idealer og store svagheder. Der vor jeg alligevel adskiller mig er hans bemærkning den farvede pige, "er ikke bringer mig nogen glæde."
Sådan en pige farvet eller ej - kender jeg ikke. Piger stråler af glæde. Så vil jeg ikke glemme Selma Lagerlöf, der lige som Värmland er spændende, stadig søgende. Det var kun lidt af mine bog oplevelser.

8 måneder, 23 dage siden
8 måneder, 23 dage siden

Nis Petersen har næsten altid gjort et stort indtryk på mig. Det er godt, at jeg er blevet belært om, at sympati for forfattere ikke er afhænig om man holder med forfatteren. Jeg tror godt, Jeg kunne blive uenig med Nis Peteren i mange ting; men det hindrer ikke i, at jeg beundrer hans hode evne til at bruge det danske sprog. Se bare etr eksempel fra "Samlede Digte."
Å - barnlille
- det at ville
er at miste
for at vinde.
Det at ville
er at spinde
møjes gråd
og arbejds glæde
til en sejrs-
kåbes klæde.

Ikke ville
- å barnlille!
er den gustne
angst for kampen.
Ikke ville,
barn, er svampen,
som fra marven
skal fortære
øjets glans
og hjertets ære.

Stille, stille
- mo'rs lille!
;o'rs skat og
kære plage.
Du skal alle
dine dage
ville verden
ville livet,
ville kampen
fremfor kivet."
Denne vugge sang fra den tænkte mor, er jeg i hvert fald ikke uenig i.

8 måneder, 23 dage siden
8 måneder, 23 dage siden

---Og med Nis Petersens Samlede Digte skal jeg da ikke forglemme "Rødtop mit liv og min lykke." Så smuk et digt om natur og kærlighed. Det bliver ikke ringere af, at Peter Abrahamsen har sat noder på og nu spiller digtet ved hans arrangementer.

8 måneder, 23 dage siden
8 måneder, 9 dage siden

Hvis jeg må fremhæve én bog, der har haft en hel speciel plads i mit hjerte, så er det "Vangede Billeder" af Dan Turèll. Den uformelle tone og det eksperimenterende layout bogen er fremført i, er for mig meget interessant og imødekommende. Bogens indhold er lige til og kræver ikke en højere eksamenen, at kunne forstå: Befolkningen i bydelen Vangedes gøren og laden. Det er almindelige mennesker, Turèll portrætterer og ikke de gængse karakterer, som vi har læst beskrevet hundrede af gange før. Den indholder små ligegyldige historier der til sammen skaber en kultur. Og selvom mange af karakterende er tynget af fattigdom og lavstatus, og at Turèlls beskrivelser indeholder en del humor, formår han dog alligevel at beskrive sin by på en meget værdig måde, der ikke blot underholder, men også får en til at reflektere over, om ens eget prestigesøgende liv er så værdifuldt, som normerne gør det til.

Det denne roman har kunnet hjælpe mig med er, at jeg ikke skal tage mig selv så højtideligt. Jeg forsøger at skrive tekster, som alle kan forstå, og jeg bestræber mig på ikke at være mejslet fast i en skrivestil. Personligt kan jeg bruge den del, der handler om, at prestige ikke er gavnlig for at blive den mest autentiske karakter af sig selv.

Der er selvfølgelig mange bøger, der har haft betydning for mig, men "Vangede Billeder" er nok en af dem, som har haft størst betydning.

8 måneder, 9 dage siden
8 måneder, 8 dage siden

Jeg vil ikke kalde mig medlem af den belæste elite. Langt fra. For havde jeg været der, ville jeg nok forlængst have skippet det danske for at svælge i engelsk,tysk og fransk osv. For der må udvalget af gode bøger være meget større.
Det overkommer jeg ikke.

Da jeg imidlertid kender nogle der stort set aldrig har læst en bog, tør jeg på den baggrund kalde mig nogenlunde belæst.

Hvad har da læst?
Tjah, svært at huske det hele. Eller blot det halve.
Jeg tilstår at jeg har læst mange kriminalromaner. Hvorfor er det så noget man skal "tilstå?"
Det er nok fordi man fornemmer at krimien ikke tilhører det mest lødige litterære segment.
Men er en bog da mere lødig hvis den ikke handler om mordgåder?

Det er måske noget med om mordgåden er hvad hele bogen drejer sig om? Stiger kvaliteten, hvis der lægges større vægt på personernes væsen, gøren og laden, også når de ikke myrder?
Som det meget karakteristisk er tilfældet i Dostojevskijs "Raskolnikow" som vistnok Per Wahlöö har benævnt som "alle tiders kriminalroman?"

Men uanset hvor mange jeg har læst, er der nogle jeg mindes med størst fornøjelse. Det er Dorothy Sayers' og P. D. James' romaner.

Jeg har også læst nogle moderne af slagsen fra danmark og Sverige. Jeg vil ikke nævne navne, men jeg vil næsten kalde dem for krimigenrens pornoromaner.
De sælges i kæmpe oplag og de har det til fælles at forbryderne og deres gerninger er udtænkt med diabolsk ondskab. Det handler om mennesker der forsøger at opføre sig som djævle.

Jeg er selv igang med noget om en djævel der forsøger at opføre sig som et menneske. Men ikke en krimi.

Som yngre læste jeg en masse bøger med filosofiske bud på himmelrummet med mere. Nævner jeg Nørretranders' "Mærk verden" ved I hvad jeg mener, men der er mange af den slags.

Jeg kan i flæng nævne Murray Gellmans "Quarken og jaguaren," Louis Pauwell/Jacques Bergiers skrev en række bøger om skjulte "sandheder" i krigstidens Europa. Men disse sidste nyder nok ikke status af indiskutabel korrekthed, på samme måde som (i nok endnu lavere grad) Maximilian de Lafayettes ting.

Men der er bøger af Einstein (Det moderne verdensbillede) Og en bog om Bohr (Det udelelige.)
Bøger om Richard Wagner,

Tilbage til skønlitteraturer: Blixen, Hans Egede Schack, I. P. Jacobsen, Jane Austen (som jeg har et godt øje til.) Stefan Zweig, og mange andre.

Moderne debatbøger som: Ibn Warraqs "Derfor er jeg ikke muslim,"
Jens-Martin Eriksen og Frederik Stjernfelt: "De anstændige."
Uffe Elleman Jensen "Den egen dag er kort," Bent Jensen "Ulve får og vogtere bd.1"
Og mange andre.

Og så til sidst Dan Brown, Stephen King og Umberto Eco.
De skal også med.

Ang. Dan Brown: Hans bog "Da vinci mysteriet" er inspireret af bogen "Helligt blog, hellig gral af Michael Baigent, Henry Lincoln og Richard Leigh.
Sidstnævnte bog er interessant. for den skaber en forbindelse imellem "Da Vinci mysteriet" og "Ringenes herre." (Uden at nogen af dem nævner den anden!)

Nå, nok for nu.

PS: En lille smuk roman kan jeg anbefale: "Islandsfiskeren" af Pierre Loti. En dejlig kærlighedshistorie man aldrig glemmer.

8 måneder, 8 dage siden
8 måneder, 7 dage siden

Jeg har tænkt lidt over, om min bogreol ligner mig, og jeg tror faktisk mere, at den ligner, den jeg gerne vil være. Jeg har en ret bred smag, men fællesnævneren er, - med enkelte undtagelser - at forfatterne til bøgerne er frie intellektuelle forbilleder.

Og så har jeg også en svaghed for stærke kvindelige forfattere der bryder med normerne. Agnes Henningsen - Poul Henningsens mor - skrev eksempelvis nogle pragtfulde autofiktive romaner om sine op- og nedture igennem en aristokratisk barndom og et både flamboyant og kummerligt ungt voksenliv. Jeg kan godt lide at læse om stærke kvinder, der kæmper mod normerne. Selv ville jeg gerne være normbryder og finder stor inspiration i kvinder som Agnes Henningsen, Tove Ditlevsen, Vita Andersen med flere.

8 måneder, 7 dage siden
8 måneder, 6 dage siden
#10 Engbo

Det burde jo være på mine/ens gamle dage, man fik læst mest. en på trods af det hårde liv som bonde karl og soldat var det der, jeg stiftede bekendtskab med vigtige dele af litteraturen. Jeppe Åkjærs digte og romaner - ja - og taler var berigende - ikke bare for mig; men også som påvirkede det danske samfund. Det gjorde også den amerikanske Steinbech også - mere internationalt. Vigtige er også Nexø med Ditte Menneskebarn og Hvem ringer klokkerne for af Hemmingvej. Tættere på også Scherfiegs Frydenholm. Jo, man kan bruge nævnte samfunds berigende.

8 måneder, 6 dage siden
7 måneder, 14 dage siden
#11

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 måneder, 14 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Hvem er du? er startet 21/07-2020 17:17 af Jimmy Acaster (Kafkaesque) og er placeret under Hyggekrogen.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

471Kontraster
2 timer, 52 minutter siden · Engbo
3912Dagens ord
2 timer, 56 minutter siden · Engbo
0Presse meddelser
4 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
13 dage siden · Kafkaesque
2Skrivegruppe 45+
17 dage siden · HeleneHK
1Psykoterapi
22 dage siden · Kåemer
0Inspirationsråd til at skrive digte
1 måned, 8 dage siden · belmindelig
21Skal vi starte et skrive- fortællef...
1 måned, 10 dage siden · Anniina
20En udfordring med Den fede mand af ...
1 måned, 12 dage siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
1 måned, 12 dage siden · Prem
2Navne
1 måned, 13 dage siden · Engbo
94Dagens Had
1 måned, 14 dage siden · Prem
74Ligheder
1 måned, 15 dage siden · Prem
20Komplimenter
1 måned, 15 dage siden · Prem
145Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 måned, 15 dage siden · Prem
710 trælse brølere...
1 måned, 17 dage siden · K.B. Assenholm
11Jalousi
1 måned, 18 dage siden · Kåemer
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
1 måned, 18 dage siden · TheProject
4Gensidig betalæsning - Roman
1 måned, 18 dage siden · Kafkaesque
5Bekræft dit køb med nemid
1 måned, 22 dage siden · mlsj
9Limericker på Vendelbomål
1 måned, 24 dage siden · Prem
1DAGENS KÆRLOGHED
1 måned, 27 dage siden · Engbo
6Hvem kan italiensk?
1 måned, 27 dage siden · Kafkaesque
10Skriveblokering/flow
2 måneder, 5 dage siden · Prem
1Leder af betalæsere til up-and-comi...
2 måneder, 7 dage siden · Aurelian
2opbygning
2 måneder, 8 dage siden · Avj81
6Dagens Dammark ,døde mink
2 måneder, 9 dage siden · Engbo
7Novelle vs Kort Roman
2 måneder, 10 dage siden · mlsj
7Kalle er død
2 måneder, 10 dage siden · Pia Hansen
68Bibelen
2 måneder, 12 dage siden · Engbo
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
2 måneder, 14 dage siden · Kafkaesque
0Hej Alle sammen!
2 måneder, 15 dage siden · mlsj
2Antal digte i digtsamling
2 måneder, 15 dage siden · dino
0Betalæsere søges til kvindelitterat...
2 måneder, 17 dage siden · Djani
2Må eller må man ikke?
2 måneder, 19 dage siden · Savanti
9Voldtægter og overgreb
2 måneder, 20 dage siden · Ormstunge
52Skrivegruppe søges - København og o...
2 måneder, 21 dage siden · Clara de N
123Dagens Vits
2 måneder, 21 dage siden · Savanti
3Ja ja, ser man det.
2 måneder, 27 dage siden · dino
3Betalæsere søges til fantasy roman
2 måneder, 29 dage siden · dino
2jeg søger feedback
3 måneder, 6 dage siden · Ormstunge
1Skrive-software?
3 måneder, 7 dage siden · Anlou
10Hvilken sprogstil foretrækker i?
3 måneder, 10 dage siden · hermanøv
137Virus
3 måneder, 18 dage siden · dino
1Mangler kritik
3 måneder, 26 dage siden · Nicolas Jessen
13Hvorfor kan jeg ikke det samme som ...
3 måneder, 28 dage siden · dino
4Sparring på krimi-roman
3 måneder, 28 dage siden · Emilsch
12Kynisk frelse
4 måneder, 4 dage siden · Wernn
20Hvad hedder det modsatte
4 måneder, 5 dage siden · Wernn
3En læser(e) søges til noveller
4 måneder, 8 dage siden · Michael But
27Godt man ikke kan
4 måneder, 19 dage siden · Wernn
50Liv andre steder?
4 måneder, 23 dage siden · Wernn
33Din dag.
4 måneder, 26 dage siden · smukkehjerte
157Læserbreve
4 måneder, 27 dage siden · Savanti
7Arbejde og bil
5 måneder, 6 dage siden · Wernn
46Big Brother Is Watching You!
5 måneder, 9 dage siden · Wernn

Hyggekrogen

7Gratis TV-kiggeri
1 måned, 12 dage siden · Prem
9Limericker på Vendelbomål
1 måned, 24 dage siden · Prem
6Hvem kan italiensk?
1 måned, 27 dage siden · Kafkaesque
0Finding Forrester
5 måneder, 15 dage siden · Kafkaesque
11Hvem er du?
7 måneder, 14 dage siden · Prem
33Hvem er du? Personality
7 måneder, 28 dage siden · Wernn
3Det filosofiske hjørne.
8 måneder, 12 dage siden · Savanti
2Musik fænomen.
8 måneder, 13 dage siden · Savanti
12Nicht diese Töne...noch eimal.
8 måneder, 15 dage siden · dino
4Dans
8 måneder, 22 dage siden · dino
3Lidt snak om Fyldepennen
9 måneder, 19 dage siden · Prem
17Din dag
1 år siden · Inghard
20Det kimer nu til vinterfest
1 år, 4 måneder siden · dino
8En lille opgave
1 år, 4 måneder siden · dino
29Sentimentalitet
1 år, 5 måneder siden · Wernn
19Mere end almindelig klangfuld
1 år, 7 måneder siden · dino
3Caruso
2 år siden · Mons1957
12Glædelig Jul!
2 år siden · Babyangel85
1Et værs/rim gives bort.../en tjener...
2 år siden · dino
1En pause af den sødere slags.
2 år siden · Kåemer
22Mænds skønhed
2 år siden · Kåemer
3Ørehængere
3 år siden · Engbo
2Musik og maleri
3 år siden · dino
8Glædeligt jul og godt nytår!
3 år siden · Engbo
17Musik man kan lide, men ikke ved hv...
3 år siden · Kåemer
8Filmen over alle
3 år siden · dino
10Spørge Jørgen
3 år siden · Kattegat
0Belphegor, Louvre og Canterville.
3 år siden · dino
15Pop
3 år siden · Kåemer
4Nu er det på tide med lidt sjov!
3 år siden · dino
11Inspirationsleg
4 år siden · polina s
15Hvad hører I af musik, når I skrive...
4 år siden · Dusty
2White noise
4 år siden · dino
3Godt nytår.
4 år siden · Bondekonen
10Julehilsen
4 år siden · Elo A
5Skam
4 år siden · Kåemer
33Julehygge i november
4 år siden · altanen
4Kirsten Ankerstjerne 1950-2016
4 år siden · Tula
9Ord der smager af noget
4 år siden · Rue De Solei
46Spøgelser
4 år siden · Miss-Leth
54Nej, hvor skønt
4 år siden · dino
20Nicht diese Töne!
5 år siden · dino
16Glædelig jul!
5 år siden · Saxbeck
2Talent
5 år siden · Jacob k
8Notesbøger
5 år siden · FlemmingHansen
25Ordleg
5 år siden · Pia Hansen
10Ny dansk sang - I skjul
5 år siden · frejasdixie
16Samlergen.
5 år siden · dino
19Gætteleg– Hvilket land kommer julet...
5 år siden · Lisa_F
13Glæde
6 år siden · Engbo
38Vittigheder
6 år siden · FictionAddictio...
3Hvis nogen skulle føle sig bagud,
6 år siden · dino
2Mon dét nu også passer?!
6 år siden · Kattegat
4Vrøvl!
6 år siden · Birkmand
21Vild med dans?
6 år siden · dino
18De kalder det hammerklaveret.
6 år siden · Babyangel85