Hyggekrogen · Hvem er du?

11 svar
Senest opdateret 2 år siden · 7 bruger(e) deltager
2 år siden

Som overskriften - i en litterær kontekst.

Jeg tænkte, at det kunne være meget sjovt at se, hvad folk læser, når de ikke gør det herinde. Hvad der inspirerer folk. Hvis vi er heldige, kan det endog være, at der er andre, der foretrækker nogle af de samme forfattere som en anden bruger men ikke andre, så der kan hentes ny inspiration. Det vil måske også give lidt et indblik i, hvor folk "kommer fra", når de kommenterer på ens tekster. Jeg kommer til at ligge mine lister over i bio og håber, andre vil gøre det samme.

Derudover skal jeg være ærlig og indrømme, at jeg også har en egoistisk årsag (selvom jeg godt kan lide tanken i sig selv, da jeg først havde fået den). Jeg har nu 60+ visninger af de to etaper af min roman, som jeg har lagt op. Og 0 kommentarer. Så jeg har en sund nysgerrighed omkring, hvem alle de mennesker, der kigger og har nul at sige - godt som skidt - er for nogle størrelser :) Det er lige knap nok til at pille selvtilliden fra mig. Snarere er det nok sundere, at den bliver skruet ned :) Jeg har nok mennesker derude i den virkelige verden, der har givet både konstruktiv kritik og rosende ord med på vejen. Det er klart, at der altid er en underforstået følelse af, at beta-læsere i den virkelige verden skal se mig til familiefødselsdagen eller til en øl på en lørdag, så det skal tages med i betragtningen. Men jeg har også ekstremt perifere bekendtskaber inde over (som endog har fået anbefalet at læse med af beta-læsere tættere på mig). Jeg havde herinde håbet at få helt brutalt ærlig feedback; uden de der virkeligheds-komplikationer. Nu undrer jeg mig så, om historien ikke fanger; om der bare ikke er noget at kommentere på; om folk bare foretrækker korte, hurtige digte.

In any case, jeg ligger for og håber, at folk er på :)

Genre:

1) Magisk realisme
2) Transgressive fiction
3) Dyspotian fiction

Forfatterskaber:

1) Haruki Murakami
2) Jorge Luis Borges
3) Franz Kafka

Værker:

1) T. S. Eliot - Fire Kvartetter
2) Haruki Murakami - Trækopfuglens Krønike
3) George Orwell - 1984

Første litterære kærlighed/Første forfatterskab der blev slugt råt:

Michael Crichton

2 år siden
2 år siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden

Hej Jesper
Ja det er da sjovt.

Jeg har altid mange forskellige bøger i gang i perioder.

Pt. læser jeg.

Genrer:
Filosofi
Skønlitteratur
Ungdomslitteratur
Faglitteratur


Forfattere:
Svend Brinkmann
Susanne Clod Pedersen
Luke Rhinehart
Augustin
Tom Buk-Swienty

Værker:
Kampen om lykken ( som jeg undrer mig over hvad er).

Hvad er et menneske?
God til unge mennesker.

Arnulf bind 5 ( nok én af de bedste danske kvindelige nulevende forfattere vi har). Kombinerer fakta og skønlitteratur vedr. vikingetiden gennem et dannelsesperspektiv, hvor Arnulf er bærer af historien.

Terningemanden -(et mesterværk) Total sjov, eksperimenterende og skræmmende på sin egen måde.

Om Guds Stad. Om kirkefaderen, Augustins fremstilling af kristendommen.

Løvinden, om Blixens liv i Afrika.

Camilla

2 år siden
2 år siden

Spændende emne
Jeg har altid læst meget, og meget mere som yngre end nu.
Eksempler på forfattere: "Steinbeck, Herman Bang, Kafka, Sylvia Plath, Orwell, HC Andersen, og andre eventyr, og Gummitarzan, og Otto er et næsehorn( mange børnebøger) og rigtig mange bøger om antropologi og psykologi.

2 år siden
2 år siden
#4

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden
#5

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden

Hvis jeg må fremhæve én bog, der har haft en hel speciel plads i mit hjerte, så er det "Vangede Billeder" af Dan Turèll. Den uformelle tone og det eksperimenterende layout bogen er fremført i, er for mig meget interessant og imødekommende. Bogens indhold er lige til og kræver ikke en højere eksamenen, at kunne forstå: Befolkningen i bydelen Vangedes gøren og laden. Det er almindelige mennesker, Turèll portrætterer og ikke de gængse karakterer, som vi har læst beskrevet hundrede af gange før. Den indholder små ligegyldige historier der til sammen skaber en kultur. Og selvom mange af karakterende er tynget af fattigdom og lavstatus, og at Turèlls beskrivelser indeholder en del humor, formår han dog alligevel at beskrive sin by på en meget værdig måde, der ikke blot underholder, men også får en til at reflektere over, om ens eget prestigesøgende liv er så værdifuldt, som normerne gør det til.

Det denne roman har kunnet hjælpe mig med er, at jeg ikke skal tage mig selv så højtideligt. Jeg forsøger at skrive tekster, som alle kan forstå, og jeg bestræber mig på ikke at være mejslet fast i en skrivestil. Personligt kan jeg bruge den del, der handler om, at prestige ikke er gavnlig for at blive den mest autentiske karakter af sig selv.

Der er selvfølgelig mange bøger, der har haft betydning for mig, men "Vangede Billeder" er nok en af dem, som har haft størst betydning.

2 år siden
2 år siden

Jeg vil ikke kalde mig medlem af den belæste elite. Langt fra. For havde jeg været der, ville jeg nok forlængst have skippet det danske for at svælge i engelsk,tysk og fransk osv. For der må udvalget af gode bøger være meget større.
Det overkommer jeg ikke.

Da jeg imidlertid kender nogle der stort set aldrig har læst en bog, tør jeg på den baggrund kalde mig nogenlunde belæst.

Hvad har da læst?
Tjah, svært at huske det hele. Eller blot det halve.
Jeg tilstår at jeg har læst mange kriminalromaner. Hvorfor er det så noget man skal "tilstå?"
Det er nok fordi man fornemmer at krimien ikke tilhører det mest lødige litterære segment.
Men er en bog da mere lødig hvis den ikke handler om mordgåder?

Det er måske noget med om mordgåden er hvad hele bogen drejer sig om? Stiger kvaliteten, hvis der lægges større vægt på personernes væsen, gøren og laden, også når de ikke myrder?
Som det meget karakteristisk er tilfældet i Dostojevskijs "Raskolnikow" som vistnok Per Wahlöö har benævnt som "alle tiders kriminalroman?"

Men uanset hvor mange jeg har læst, er der nogle jeg mindes med størst fornøjelse. Det er Dorothy Sayers' og P. D. James' romaner.

Jeg har også læst nogle moderne af slagsen fra danmark og Sverige. Jeg vil ikke nævne navne, men jeg vil næsten kalde dem for krimigenrens pornoromaner.
De sælges i kæmpe oplag og de har det til fælles at forbryderne og deres gerninger er udtænkt med diabolsk ondskab. Det handler om mennesker der forsøger at opføre sig som djævle.

Jeg er selv igang med noget om en djævel der forsøger at opføre sig som et menneske. Men ikke en krimi.

Som yngre læste jeg en masse bøger med filosofiske bud på himmelrummet med mere. Nævner jeg Nørretranders' "Mærk verden" ved I hvad jeg mener, men der er mange af den slags.

Jeg kan i flæng nævne Murray Gellmans "Quarken og jaguaren," Louis Pauwell/Jacques Bergiers skrev en række bøger om skjulte "sandheder" i krigstidens Europa. Men disse sidste nyder nok ikke status af indiskutabel korrekthed, på samme måde som (i nok endnu lavere grad) Maximilian de Lafayettes ting.

Men der er bøger af Einstein (Det moderne verdensbillede) Og en bog om Bohr (Det udelelige.)
Bøger om Richard Wagner,

Tilbage til skønlitteraturer: Blixen, Hans Egede Schack, I. P. Jacobsen, Jane Austen (som jeg har et godt øje til.) Stefan Zweig, og mange andre.

Moderne debatbøger som: Ibn Warraqs "Derfor er jeg ikke muslim,"
Jens-Martin Eriksen og Frederik Stjernfelt: "De anstændige."
Uffe Elleman Jensen "Den egen dag er kort," Bent Jensen "Ulve får og vogtere bd.1"
Og mange andre.

Og så til sidst Dan Brown, Stephen King og Umberto Eco.
De skal også med.

Ang. Dan Brown: Hans bog "Da vinci mysteriet" er inspireret af bogen "Helligt blog, hellig gral af Michael Baigent, Henry Lincoln og Richard Leigh.
Sidstnævnte bog er interessant. for den skaber en forbindelse imellem "Da Vinci mysteriet" og "Ringenes herre." (Uden at nogen af dem nævner den anden!)

Nå, nok for nu.

PS: En lille smuk roman kan jeg anbefale: "Islandsfiskeren" af Pierre Loti. En dejlig kærlighedshistorie man aldrig glemmer.

2 år siden
2 år siden

Jeg har tænkt lidt over, om min bogreol ligner mig, og jeg tror faktisk mere, at den ligner, den jeg gerne vil være. Jeg har en ret bred smag, men fællesnævneren er, - med enkelte undtagelser - at forfatterne til bøgerne er frie intellektuelle forbilleder.

Og så har jeg også en svaghed for stærke kvindelige forfattere der bryder med normerne. Agnes Henningsen - Poul Henningsens mor - skrev eksempelvis nogle pragtfulde autofiktive romaner om sine op- og nedture igennem en aristokratisk barndom og et både flamboyant og kummerligt ungt voksenliv. Jeg kan godt lide at læse om stærke kvinder, der kæmper mod normerne. Selv ville jeg gerne være normbryder og finder stor inspiration i kvinder som Agnes Henningsen, Tove Ditlevsen, Vita Andersen med flere.

2 år siden
2 år siden
#10

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden
#11

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Hvem er du? er startet 21/07-2020 17:17 af Jimmy Acaster (Kafkaesque) og er placeret under Hyggekrogen.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

1Hvordan håndterer man skriveblokade...
2 dage, 1 time siden · David H
9Længde på noveller
10 dage siden · Henning Nørgård
17'Penge'
12 dage siden · SussieRosaCatre
4138Dagens ord
15 dage siden · leviP
4Tro og juletid
18 dage siden · Inghard
12Kommentarer
1 måned, 2 dage siden · Nicolas Jessen
3Høj opløsning billed redigering
1 måned, 3 dage siden · switch
8Hvor mange læser egentlig noveller ...
1 måned, 9 dage siden · Henning Nørgård
98Ligheder
1 måned, 17 dage siden · Ansu
2Boganmeldelser
1 måned, 19 dage siden · Brit Skovgaard
2Fyldepennen
1 måned, 20 dage siden · Ansu
21Hvad inspirerer dig
1 måned, 20 dage siden · Fair
5Hurra! Charterrejsen til Cypern er ...
1 måned, 28 dage siden · Brit Skovgaard
2Definitionen på erotiske tekster
1 måned, 29 dage siden · Nettish
0Forfatter søges til Børnebogsuniver...
2 måneder, 5 dage siden · Untitled
3Færdig med digtsamling
2 måneder, 6 dage siden · DeuceF43
5Blive til noget?
2 måneder, 13 dage siden · DeuceF43
514Kontraster
2 måneder, 13 dage siden · Savanti
1Rette hylde?
2 måneder, 14 dage siden · DeuceF43
9Hvornår har en begyndelse for meget...
2 måneder, 14 dage siden · Gandalflight
0Erotisk billede tilladt?
2 måneder, 15 dage siden · DeuceF43
12Mellemgaard - et forlag i frit fald
2 måneder, 17 dage siden · dino
140Dagens Vits
2 måneder, 26 dage siden · leviP
7Anbefalinger til forlag?
2 måneder, 29 dage siden · Krimi4Y
0Skrivegruppe!
3 måneder, 5 dage siden · Clara de N
27Chatten
3 måneder, 11 dage siden · grkemacar
15Gang i lidt større projekter: Novel...
3 måneder, 19 dage siden · Eddie
1Formatering fra word til Fyldepenne...
3 måneder, 28 dage siden · Pia Hansen
1Prøver her
4 måneder, 25 dage siden · FaetterA
1Selvudgivelse, momsfritagelse og Am...
7 måneder, 7 dage siden · Turse
1Blinder eller blænder
7 måneder, 9 dage siden · heksemutter
0Kunst og verden politik
8 måneder, 6 dage siden · MariaMolgaard
0Alt er relativt
8 måneder, 9 dage siden · Ansu
4Søger kritik af Digtsamlings opsætn...
8 måneder, 9 dage siden · Ansu
13Kunsten i fokus
8 måneder, 10 dage siden · belmindelig
42Menneskerettighederne
8 måneder, 14 dage siden · BjørnLangkilde
3Valg af forlag til digtsamling
8 måneder, 14 dage siden · belmindelig
2Din yndlings kirken salme sang
9 måneder, 11 dage siden · MariaMolgaard
11Troen og kirken
9 måneder, 12 dage siden · MariaMolgaard
4NATO
9 måneder, 15 dage siden · Engbo
9Freddy - drengen fra skoven
9 måneder, 28 dage siden · Biker Mike
12Hvordan skriver man en musical?
10 måneder, 1 dag siden · Cath Brown
2Datid og fortid
10 måneder, 3 dage siden · Filia
1Hvad skal du i aften du lyst til at...
10 måneder, 6 dage siden · Provenceflemmin...
152Hvad er du taknemmelig for i dag?
10 måneder, 14 dage siden · Savanti
3Gør ægte kærlighed blind?
10 måneder, 22 dage siden · dino
2Feedback søges til min novellepodca...
11 måneder, 27 dage siden · Stenfisker
0Musik
1 år siden · Savanti
0ups
1 år, 3 dage siden · Savanti
0Musisk oplevelse
1 år siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
1 år siden · MariaMolgaard
0En ulykke sker aldrig alene
1 år siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
1 år siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
1 år siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
1 år siden · Engbo
4Din søndag min søndag
1 år siden · AnnaPigen3

Hyggekrogen

3Færdig med digtsamling
2 måneder, 6 dage siden · DeuceF43
5Blive til noget?
2 måneder, 13 dage siden · DeuceF43
1Rette hylde?
2 måneder, 14 dage siden · DeuceF43
0Erotisk billede tilladt?
2 måneder, 15 dage siden · DeuceF43
1Hvad skal du i aften du lyst til at...
10 måneder, 6 dage siden · Provenceflemmin...
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
1 år siden · MariaMolgaard
4Din søndag min søndag
1 år siden · AnnaPigen3
0Alexander Woods musiker
1 år, 1 måned siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
1 år, 1 måned siden · dino
0Aften scenerie
1 år, 3 måneder siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
1 år, 3 måneder siden · Engbo
4superhelt vs superskurk?
1 år, 4 måneder siden · Engbo
2Efterlysning af serie
1 år, 7 måneder siden · Kåemer
7Gratis TV-kiggeri
1 år, 9 måneder siden · Prem
6Hvem kan italiensk?
1 år, 9 måneder siden · Kafkaesque
0Finding Forrester
2 år siden · Kafkaesque
11Hvem er du?
2 år siden · Prem
33Hvem er du? Personality
2 år siden · Wernn
3Det filosofiske hjørne.
2 år siden · Savanti
2Musik fænomen.
2 år siden · Savanti
12Nicht diese Töne...noch eimal.
2 år siden · dino
4Dans
2 år siden · dino
3Lidt snak om Fyldepennen
2 år siden · Prem
17Din dag
2 år siden · Inghard
20Det kimer nu til vinterfest
3 år siden · dino
8En lille opgave
3 år siden · dino
29Sentimentalitet
3 år siden · Wernn
19Mere end almindelig klangfuld
3 år siden · dino
3Caruso
3 år siden · Mons1957
12Glædelig Jul!
3 år siden · Babyangel85
1Et værs/rim gives bort.../en tjener...
4 år siden · dino
1En pause af den sødere slags.
4 år siden · Kåemer
22Mænds skønhed
4 år siden · Kåemer
3Ørehængere
4 år siden · Engbo
2Musik og maleri
4 år siden · dino
8Glædeligt jul og godt nytår!
4 år siden · Engbo
17Musik man kan lide, men ikke ved hv...
4 år siden · Kåemer
8Filmen over alle
5 år siden · dino
10Spørge Jørgen
5 år siden · Kattegat
0Belphegor, Louvre og Canterville.
5 år siden · dino
15Pop
5 år siden · Kåemer
4Nu er det på tide med lidt sjov!
5 år siden · dino
11Inspirationsleg
5 år siden · polina s
15Hvad hører I af musik, når I skrive...
5 år siden · Dusty
2White noise
5 år siden · dino
3Godt nytår.
6 år siden · Bondekonen
10Julehilsen
6 år siden · Elo A
5Skam
6 år siden · Kåemer
33Julehygge i november
6 år siden · altanen
4Kirsten Ankerstjerne 1950-2016
6 år siden · Tula
9Ord der smager af noget
6 år siden · Rue De Solei
46Spøgelser
6 år siden · Miss-Leth
54Nej, hvor skønt
6 år siden · dino
16Glædelig jul!
7 år siden · Saxbeck
2Talent
7 år siden · Jacob k
8Notesbøger
7 år siden · FlemmingHansen