Hyggekrogen · Det kimer nu til vinterfest

20 svar
Senest opdateret 2 år siden · 7 bruger(e) deltager
2 år siden

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden

Åh nej, er det nu vinter igen. Den kommer da også tidligere hvert år. Og alt det der med vintergaver og vintermad. - Ih hvor jeg længes efter dengang man kunne fejre en ganske almindelig jul. Og julesneen faldt så smukt og stille. - Og vintersneen, den er der ikke meget ved.

2 år siden
2 år siden

Vi andre kan more os.
Endnu.
Men en (u)skønne dag vil det ske

2 år siden
2 år siden

Ja... sådan en dag skal arbejdes væk. Snupper en dobbelt vagt... men det ville være dejligt om det var koldt og klart i vejret... sne er for meget at forlange, men det ville pynte gevaldigt. Glædelig Jul.
Poul.

2 år siden
2 år siden

Tak for at sætte den vinkel på.
Men fejre vi ikke netop, at vinteren er vendt og at det går mod lysere tider?

Glædelig vinter.

2 år siden
2 år siden

"Men fejrer vi ikke netop, at vinteren er vendt og at det går mod lysere tider?"

Jo, det gør vi vel, men vi fejrer jo også at et barn er født i Betlehem. - Eller som jeg hørte en lille dreng sige: "Vi fejrer at det er julemandens fødselsdag".

2 år siden
2 år siden

Der er stadig pointen med det astronomiske, hvor datoen 22 dec? Jeg husker ikke præcist, markerer at mørket har kulmineret.

Men det er ikke det samme som jul.
Og den forkrampede trang hos nogle til at undertrykke julen som kristent begreb er på slående vis synkroniseret med islams indtog.

Når man i visse forretninger forsøger sig med "tilpasninger" af de sæsonbestemte omsætningsforøgende kulturelle påmindelser, (som anbringelse af nisser og papirhjerter blandt sortimentet af slik og småkager) og i andre forretninger netop fravælger det, skyldes det ikke ønsket om at ændre på kulturen i befolkningen, men en bestræbelse på at lægge sig i et leje, hvor nogles tilvalg måske er større end andres fravalg, hvorved indtægten måske kam maksimeres.

Det er dette fokus på indtjening frem for commitment til kulturelle traditioner der kan irritere nogle. Til dem hører jeg.

2 år siden
2 år siden

Det gør efter min mening ikke spor at det nu bliver fremhævet at julen - endda helt ud i navnet - er en solhvervsfest. Det har jo været der hele tiden. - Jesus blev jo, ifølge evangelierne ikke født midt om vinteren men tidligt på efteråret. Den nøjagtige dato kendes ikke. Men da kristendommen kom til Danmark - eller altså til Europa - så lagde missionærerne de kristne højtider der hvor der i forvejen var hedenske fester. Det lettede overgangen. Og enhver kan jo se, at julen stadig har bevaret meget af sit hedenske præg. Hvad har juletræ og nisser med Jesu fødsel at gøre. - Men alt det behøver vi vel ikke tage så tungt. Gud kan vel ikke have noget imod at vi morer os, når vi bare ikke helt glemmer alvoren.

2 år siden
2 år siden

Jeg har heller ikke noget imod solhvervsfester. Som sådanne.
Men jeg har noget imod, når man vil kvæle julen ud fra ønsket om ikke at såre nye beboere der har andre traditioner.

2 år siden
2 år siden

@Flemming Dalsgaard (dino)

Ad: "julen som kristent begreb er på slående vis synkroniseret med islams indtog"
Du er med på at alle tre er udtryk fiktion ikke?

Ad: "Det er dette fokus på indtjening frem for commitment til kulturelle traditioner der kan irritere nogle. Til dem hører jeg"
Og der er vi helt enige.
Er det noget du ville forandre, hvis du kunne?

Wernn

2 år siden
2 år siden
#10

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

2 år siden
2 år siden

Ja, JohannesB, jeg er helt med på din humoristiske vinkel i første indlæg.
Og jeg forstår godt at du vil have lov at lave sjov, når du vil.
Men du vil ikke have "kidnapped" din humor så den spændes for en vogn som har DF i kuskesædet.
Det forstår jeg også godt.

Men min pegen på at der eksisterer den synkronisering mener jeg er rigtig. På samme måde som det heller ikke kan være tilfældigt når der i en større offentlig institution der hvert år pynter op med J-træer i december, og det så i seneste år er sket uden stjerner på toppene, som ellers altid har været der.
Det ER fordi man ikke vil støde visse andre.
Det kan man så mene om hvad man vil.
Men jeg har bare ikke megen fidus til virksomheder der kalkulerer med indtægten alene.

Når det er sagt, så er der heller ikke noget galt med at man sælger vinterboller. Det er da lige meget.
Og jeg er nok enig i at det er alt for lidt at fare i flint over.
Det er jo også OK at lave snemænd, uden at nogen skal blive sure over at de ikke hedder julemænd.

Hvis danskerne vil holde fast i deres gamle Jul med stort J, så må de selv gøre noget ved det. En stor del af traditionernes forfladigelse er danskerne selv skyld i.
Men hvis danskerne holder op med at gå i kirke juleaften, bør det være fordi de selv mener at tiden kan bruges bedre. Ikke fordi det støder andre religioner.

Når du laver sådan et oplæg, JohannesB, så må jeg nok tolke det på den måde at du selv er klar over "problemet."
Men man skal heller ikke gøre problemet større end det er.

Jens - hvad jeg ville forandre hvis jeg kunne? Det ved jeg ikke. Jeg formår ikke meget. Men jeg kunne ønske dette: At folk ville indse at den frihed, som de har, er enestående i verdenshistorien. Den er så speciel og skrøbelig, at den nemt kunne forsvinde og kun efter årtusinder, måske, vende tilbage.
Det tager kun én generation at kvæle et demokrati.

Danskerne kan lidt forsigtigt deles i to grupper: Kulturoptimisterne og pessimisterne. Jeg behøver nok ikke uddybe hvem man typisk kalder det ene og det andet.
Optimisterne satser gerne og håner kujonerne.
Pessimisterne vil gerne gardere og satser ikke gerne.

Vedrørende "tunnelsyn."
Det ser man oftest som noget de andre har. Ikke en selv.

2 år siden
2 år siden

Er jeg kulturoptimist? Ja, det er jeg vist, men også lidt pessimist.

Jeg kan godt blive irriteret over at fremmede skikke vandrer ind i landet, men på den anden side, det har de jo altid gjort. Julen selv, som kristen højtid, er jo selv en indvandrer, selvom det er meget længe siden det er sket. Og det centrale i julen og kristendommen foregik i et land meget langt borte. - Hvis danske skikke forsvinder eller ændrer sig, skyldes det ikke muslimerne men danskerne selv. Og vil fremtidens danskere være muslimer, så lad dem dog det. Danmark er ikke det samme i dag som for hundrede år siden og det vil garanteret ikke være det samme om hundrede år. Lad falde hvad ikke kan stå.

Og JohannesB: Du skal ikke være ked af, at dit indlæg udvikler sig anderledes end du havde tænkt. Husk på at "den der kun ta'r spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt.

2 år siden
2 år siden

Kåemer, hvis du mener "lad falde hvad ikke kan stå" så synes jeg hollænderne skal spare pengene til diger, og amerikanerne skulle have sparet penge og menneskeliv i stedet for at bruge dem på tyskerne.
Hvis Danmark og Europa skal blive nazistisk, så lad dem dog blive det. Den ene kultur kan jo være lige så god som den anden. Lad falde hvad ikke kan stå!
Men nogle syntes at nazismen skulle stoppes. Fem år, så var den nedkæmpet, og den sidste tyske nazist ude af Danmark.

Hvordan havde det været i DK siden, hvis alle havde haft den optimistiske holdning?

2 år siden
2 år siden

Dino

Jajaja - man kan altså godt trække en metafor ud, så den bliver meningsløs. Men du ved jo godt hvad jeg mener. - Jeg må gentage, at hvis fremtidens danskere ønsker at blive muslimer, så lad dem dog. Vi har religionsfrihed i Danmark.

Jeg ser nu ingen fare i den retning. Selvfølgelig er der radikale muslimer der ønsker at indføre religiøst diktatur, men jeg ser ingen umiddelbar fare. De fleste muslimer her i landet er almindelige ordentlige mennesker. - Det er snarere modsat. I de muslimske lande er man bange for at vestlig levevis skal tage over - og den frygt er vel ikke ubegrundet. Er det ikke derfor de radikale bevægelser opstår?

2 år siden
2 år siden

Lad os nu hellere lære noget af den arabiske, mellemøstlige og centraløstlige kultur. Personligt kender jeg ikke noget folk, som (generelt set) er høfligere og mere menneskelige end dette. For eksempel ved jeg, at mange af dem altid når de møder en bekendt på gaden stopper op og som det første spørger ind til, hvordan det går, og derefter hvordan det går med familien; alt andet er forkert og usocialt ifølge deres kultur.
Jeg hører fra mange ikke-etniske danskere, at de ikke forstår, hvorfor vi ikke taler sammen i det offentlige rum: "har i overhovedet kultur?" bliver jeg også tit spurgt om, fordi vi ikke, i samme grad som i deres respektive hjemlande, dyrker én kultur.

Så har vi traditionen jul og hurra for den. Jeg har i år lært en muslimsk veninde at flette julehjerter og overværet hendes første møde med æbleskiven, som hun troede skulle spises med bestik. Det var en sjov dag for os begge to. I øvrigt kan jeg fortælle, at Mortensaften er en håbløs aften at være pizzeriaejer på. Kunderne udebliver.

Juleaften- vinterfest, skulle vi ikke tage at slappe lidt af og huske på, at de fleste mennesker i Danmark hverken er særlig kristne eller bibelstærke, men alligevel fejer både jul og påske.

2 år siden
2 år siden
#16 Engbo

#13 Lad falde, hvad ikke kan stå."
Ja, det er jo et paradoks, at den strofe - sang - kan bruges ud fra forskelige forhold. Udtrykket stammer jo fra "Socialist march." "Snart dages det brødre det lysner i øst." Ønsket her er at det undertrykkende samfund skulle falde, så man kunne komme ud af fattigdommen./"Det knager i samfundets fuger og bånd./ Lad falde, hvad ikke kan stå./ Så ræk mig oh broder din barkede hånd,/ før af løgn og af sult vi forgår./En bygning vi rejser til skærm i vor nød til arbejdet liv eller død."
"Men godt at amrikanerne gik ind i krigen. Krigen , der kostede 380.000 amerikanerres liv. Sammen med Storbritanien, Frankrig og Sovjetunionien. Sidste kostede over 20.000.000. menneskeliv. Men USA gik rigt ud af krigen mens Sovjetu. og Østeuropa lå i ruiner.

2 år siden
2 år siden
#17 Engbo

Det er jo også et paradoks med emnet "Vinterfest," Vel, det er en fest ved vinter tide.
Men både julen og solhvervet er jo netop om lyset, der vender tilbage. I den fortolkning, at julebudskabet er budskabet om fred på jord, går jeg ind for kristendommen.

Men man man skal så også se en udvikling som, der blev advaret i mod. Jesus: "Den tid vil komme da de der slår ihjel, mener at gøre mig en dyrkelse."
Behovet for advarslen har vi set beviser på mange gange. Siden tyskernes masse udryddelse har andre - f.eks USA overhørt den advarsel ofte.

2 år siden
2 år siden

Nej, Kåemer, det er en katastrofe hvis folk vælger at søge tilbage til middelalderen. For det er det der vil ske. Der skal kun én generation til at indføre middelalderen igen.
Engang var mellemøsten det videnskabelige centrum. Men så kom middelalderen dertil, og der er de endnu.
Middelalder kan indføres på flere måder: Ved en bevidsthedssvækkelse, eller ved en territorial konflikt. (det sidste: Spaniens erobring af Andalusion)
Og renæssance kan ske på flere måder: En frigørelse i sindet og en opvågning, samt ved territoriale processer.
I Europa kom en masse kloge folk fra Konstantinopel og nok andre steder i Mellemøsten hertil. Og de har nok bidraget til udviklingen der begyndte i Italien og bredte sig til resten af Europa.

Hvad er middelalder?
Det er en skruptudse der bor i en glasklokke, og ikke ved andet end at manden i den hvide kittel hele tiden ser på den og bedømmer dens adfærd.
Hvad er renæssance?
Det er når tudsen smadrer glasklokken og ser at verden er større. Manden i den hvide kittel kan den ikke få øje på. Han er der slet ikke.
For nogle vil det være et chok. For andre er det signal til at se fremad og tage fat på alt det man hidtil har forsømt.

2 år siden
2 år siden

Naturligvis ønsker jeg ikke middelalderen indført, men sagen er, at jeg kan få øje på nogen fare for det. Og skal vi bevare danskheden gør vi det i hvert fald ikke ved at skabe fjendebilleder der hvor der ikke er nogen fjender. Og til danskheden hører vel åbenhed og gæstfrihed. Og en ting ved jeg stensikkert, at fremtiden bliver anderledes end hvad du og jeg kan forestille os. Der er andre ting der truer langt mere end muslimer. Og de værste trusler kommer fra os selv.

2 år siden
2 år siden

Ja, Kåemer, det er sikkert rigtigt alt hvad du skriver i seneste indlæg.
Men jeg formoder at der findes matematiske metoder til at fremregne de etniske bestandele i næste 100 år ud fra nuværende fødselsrater og døds ditto.
Og hvis tingene fortsætter som hidtil ser jeg visse skævheder komme.
Men det vil forstærkes hvis mange danskere oveni forsøger at nedgøre dansk kultur og tradition.
Malmø er i undtagelsestilstand. Og det kan godt ske at fortsætte fremover. Det må vi se. Bare et lille tegn på hvad der venter forude.

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Det kimer nu til vinterfest er startet 27/11-2019 16:54 af JohannesB og er placeret under Hyggekrogen.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

15Gang i lidt større projekter: Novel...
1 dag, 4 timer siden · Eddie
513Kontraster
1 dag, 10 timer siden · Savanti
13'Penge'
1 dag, 15 timer siden · Brehmer
1Formatering fra word til Fyldepenne...
10 dage siden · Pia Hansen
11Mellemgaard - et forlag i frit fald
11 dage siden · Henrik Petersen
131Dagens Vits
11 dage siden · dino
7Hvornår har en begyndelse for meget...
13 dage siden · Louise Frandsen
4128Dagens ord
13 dage siden · Junior C Anders...
15Hvad inspirerer dig
27 dage siden · Brit Skovgaard
5Anbefalinger til forlag?
1 måned, 5 dage siden · grkemacar
21Chatten
1 måned, 5 dage siden · Ellabella
1Prøver her
1 måned, 7 dage siden · FaetterA
97Ligheder
1 måned, 9 dage siden · Savanti
1Selvudgivelse, momsfritagelse og Am...
3 måneder, 18 dage siden · Turse
1Blinder eller blænder
3 måneder, 21 dage siden · heksemutter
0Kunst og verden politik
4 måneder, 18 dage siden · MariaMolgaard
0Alt er relativt
4 måneder, 20 dage siden · Ansu
4Søger kritik af Digtsamlings opsætn...
4 måneder, 20 dage siden · Ansu
13Kunsten i fokus
4 måneder, 22 dage siden · belmindelig
42Menneskerettighederne
4 måneder, 25 dage siden · BjørnLangkilde
3Valg af forlag til digtsamling
4 måneder, 26 dage siden · belmindelig
2Din yndlings kirken salme sang
5 måneder, 23 dage siden · MariaMolgaard
11Troen og kirken
5 måneder, 24 dage siden · MariaMolgaard
4NATO
5 måneder, 26 dage siden · Engbo
9Freddy - drengen fra skoven
6 måneder, 9 dage siden · Biker Mike
12Hvordan skriver man en musical?
6 måneder, 13 dage siden · Cath Brown
2Datid og fortid
6 måneder, 15 dage siden · Filia
1Hvad skal du i aften du lyst til at...
6 måneder, 18 dage siden · Provenceflemmin...
152Hvad er du taknemmelig for i dag?
6 måneder, 26 dage siden · Savanti
3Gør ægte kærlighed blind?
7 måneder, 3 dage siden · dino
2Feedback søges til min novellepodca...
8 måneder, 8 dage siden · Stenfisker
0Musik
8 måneder, 11 dage siden · Savanti
0ups
8 måneder, 15 dage siden · Savanti
0Musisk oplevelse
8 måneder, 23 dage siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
8 måneder, 24 dage siden · MariaMolgaard
0En ulykke sker aldrig alene
8 måneder, 24 dage siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
8 måneder, 25 dage siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
9 måneder, 2 dage siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
9 måneder, 4 dage siden · Engbo
4Din søndag min søndag
9 måneder, 7 dage siden · AnnaPigen3
0Presse meddelse.?
9 måneder, 14 dage siden · JesperSB
0Alexander Woods musiker
9 måneder, 19 dage siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
9 måneder, 22 dage siden · dino
8Hvordan har du det
10 måneder, 5 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
10 måneder, 9 dage siden · Eddie

Hyggekrogen

1Hvad skal du i aften du lyst til at...
6 måneder, 18 dage siden · Provenceflemmin...
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
8 måneder, 25 dage siden · MariaMolgaard
4Din søndag min søndag
9 måneder, 7 dage siden · AnnaPigen3
0Alexander Woods musiker
9 måneder, 19 dage siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
9 måneder, 22 dage siden · dino
0Aften scenerie
11 måneder, 13 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
11 måneder, 26 dage siden · Engbo
4superhelt vs superskurk?
1 år siden · Engbo
2Efterlysning af serie
1 år, 3 måneder siden · Kåemer
7Gratis TV-kiggeri
1 år, 5 måneder siden · Prem
6Hvem kan italiensk?
1 år, 6 måneder siden · Kafkaesque
0Finding Forrester
1 år, 9 måneder siden · Kafkaesque
11Hvem er du?
1 år, 11 måneder siden · Prem
33Hvem er du? Personality
2 år siden · Wernn
3Det filosofiske hjørne.
2 år siden · Savanti
2Musik fænomen.
2 år siden · Savanti
12Nicht diese Töne...noch eimal.
2 år siden · dino
4Dans
2 år siden · dino
3Lidt snak om Fyldepennen
2 år siden · Prem
17Din dag
2 år siden · Inghard
20Det kimer nu til vinterfest
2 år siden · dino
8En lille opgave
2 år siden · dino
29Sentimentalitet
2 år siden · Wernn
19Mere end almindelig klangfuld
2 år siden · dino
3Caruso
3 år siden · Mons1957
12Glædelig Jul!
3 år siden · Babyangel85
1Et værs/rim gives bort.../en tjener...
3 år siden · dino
1En pause af den sødere slags.
4 år siden · Kåemer
22Mænds skønhed
4 år siden · Kåemer
3Ørehængere
4 år siden · Engbo
2Musik og maleri
4 år siden · dino
8Glædeligt jul og godt nytår!
4 år siden · Engbo
17Musik man kan lide, men ikke ved hv...
4 år siden · Kåemer
8Filmen over alle
4 år siden · dino
10Spørge Jørgen
4 år siden · Kattegat
0Belphegor, Louvre og Canterville.
5 år siden · dino
15Pop
5 år siden · Kåemer
4Nu er det på tide med lidt sjov!
5 år siden · dino
11Inspirationsleg
5 år siden · polina s
15Hvad hører I af musik, når I skrive...
5 år siden · Dusty
2White noise
5 år siden · dino
3Godt nytår.
5 år siden · Bondekonen
10Julehilsen
5 år siden · Elo A
5Skam
5 år siden · Kåemer
33Julehygge i november
5 år siden · altanen