Religion, politik og samfund · Èt menneske - eller to?

4 svar
Senest opdateret 3 år siden · 4 bruger(e) deltager
3 år siden

Et klassisk og følsomt emne har igen været oppe, nemlig spørgsmålet om ret til abort.
Synspunkterne varierer imellem disse to yderpunkter: Den "selvfølgelige" ret til at bestemme over sin egen krop, og forbudet imod at myrde børn.

Jeg gætter på at argumenterne hænger sammen med hvilket syn man har på den gravide kvinde.
En socialistisk/materialistisk filosofi kunne sige at en gravid kvinde er en kvinde i en tilstand der afviger fra det normale (hvor hun ikke er gravid.)
Hun er kun èt menneske, for barnet bliver først et individ efter fødslen, hvor det får sin samfundsmæssige rolle.
Det er klart, at hvis man ikke ser det ufødte foster som et selvstændigt menneske, er tærsklen til at dræbe det nok også mindre.

En borgerlig/positivistisk tænkning ville måske sige at en gravid kvinde er to mennesker, hende selv og barnet. Barnet er et menneske allerede kort efter undfangelsen, og derfor er en abort lig med et drab. Og i moralsk forstand et mord.

Jeg forstår godt, hvis irerne er trætte af kirkens indflydelse. Hvorfor skal seksuelt aktive kvinders liv styres af gamle mænd der lever i cølibat? Hvad rager kvinderne dem?

Selv tror jeg man som altid skal finde et kompromis. Og jeg vil mene at abort kan være i orden, hvis den sker MEGET tidligt i graviditeten.
Mange spørger: "Hvorfor må kvinden ikke selv træffe et valg?" Hertil kan man svare: "Jamen, du traf allerede et valg, da du gik i seng med en mand uden at bruge prævention. Så din valgfrihed har du allerede benyttet dig af. Men siden må du tage konsekvenserne af dine handlinger!"
Og igen hertil kan man svare: "Jamen, er det ikke OK at være romantisk? (= småberuset og liderlig.) Skal alt mellem piger og drenge, der er brændt varme på hinanden, være rationelt og gennemsyret af fornuft? Må man ikke have lov at give efter for sine følelser? Det er jo det der gør livet værd at leve!"

Ja, det er rigtigt! Men man må kunne forlange at kvinden dagen derpå vågner op og lige tænker sig om. Fortrydelsespillen er opfundet!

Men jeg synes at man bør danne sig sin mening ud fra spørgsmålet om graviditet og barn. Ikke ud fra gamle religiøse doktriner. Religiøse institutioner har ikke patent på moral.

3 år siden
3 år siden

Dino, min oldemor fik 8 børn, bare lige for at sætte tingene i perspektiv. Jeg oplever, at manden frabeder sig beskyttelse, som kondom f.eks. Så man skal lige huske, at kvinden ikke står alene med den afgørelse.

3 år siden
3 år siden

Spændende emne Dino.

Jeg vil først og fremmest indvende, at det ikke er helt rigtigt, at barnet først opfattes som et individ, når det er født. I abortsammenhænge er fosteret beskyttet fra 12. graviditetsuge. Om det så er for sent, kan diskuteres, for jo det er da helt tydeligt et lille menneske, der "slås ihjel". Abortgrænsen er dog tidligere end i flere andre lande.
Men når du skriver "MEGET tidligt", Dino, mener du så bare fortrydelsespillen, altså indenfor de første par døgn? Eller hvor ville du sætte grænsen?
Hvad med tilfælde, hvor præventionen har svigtet, og man ikke opdager det før tiden er løbet fra fortrydelsespillen? (Jeg har formået at blive gravid med spiral, en eninde mens hun var på p-piller). Hvad hvis manden bakker helt ud, når de finder ud af det og kvinden ikke kan magte det alene? Som Camilla skriver er det let nok at løfte pegefinger ad kvinden og stille hende til ansvar, men man er altid to om at lave et barn.

Personligt kunne jeg aldrig få en abort, for jeg ved, at jeg ville føle, at jeg havde ladet mit barn dræbe. At jeg så fik mit første barn som 17-årig, taler jo så også sit eget tydelige sprog: JEG har aldrig i livet fortrudt mit valg dengang, men hvordan ville verden se ud, hvis det hørte langt mere til reglen, at unge kvinder fik deres første barn som 17-årig (eller før)? Hvor mange enlige unge mødre ville blive fanget nederst på den sociale rangstige, fordi fædrene var løbet skrigende væk for ikke at få ødelagt DERES liv, og fordi de unge kvinder ikke havde et netværk, der kunne gribe dem? (Jeg havde gudskelov en kæreste der tog ansvar og et stort opbakkende netværk, men det har alle ikke).
Vi kunne lidt groft set hurtigt få et samfund, hvor manden kunne gøre, som han ville, mens kvinden blev bundet på hænder og fødder (børnebidrag i diverse afskygninger vejer ikke meget op ift. en ekstra voksen med aktivt ansvar for at få hverdagen til at løbe rundt til alles tilfredshed - slet ikke i barneperspektiv, hvor det at have sine forældres kærlige opmærksomhed er alfa og omega.
Endelig kommer problemet med børnene, der vokser op som uønskede/en belastning for deres forældre. Selvfølgelig vil langt de fleste knuselske deres børn også selvom de kommer på et tidspunkt, hvor tingene overhovedet ikke hænger sammen. Men kærlighed er bare ikke altid nok til at skabe gode harmoniske samfundsborgere. Materiel sikkerhed og personligt overskud har en enorm betydning.
Og i hvor stor stil ville vi så træde til som samfund, hvis vi med vores borgerligt moralske tankegang havde fået et boom af børn med forældre, der ikke var i stand til at give dem den bedst mulige opvækst? Eller ville vi bare skubbe problemerne foran os til børnene blev store nok til at skabe rigtige problemer, der kunne mærkes i vores andres ordentlige hverdag? (misbrug, kriminalitet, vold, etc.)
Ville vi mene vi havde gjort nok, når vi havde dunket i forvejen pressede forældre/kvinder oveni hovedet, fordi altså var deres egen skyld, så nu må de mande sig op?

Jeg kan sagtens forstå det moralske aspekt. Hvornår er et foster et menneske? Og har vi egentlig ret til at vælge til og fra som vi gør?
Problemet er jo bare, at der er ingen, der reelt kan vide det. Og selv hvis fosteret faktisk i alle henseender er et individ, gør dens mor det så et tjeneste ved at vælge det fra i stedet for at introducere det til et liv, der med al sandsynlighed bliver en barsk/opslidende kamp? Fosteret selv har ikke nogen mulighed for at træffe valget.
Det er et svært moralsk spørgsmål, det er jeg helt enig i, men jeg kan ikke andet end mene at det altid må være op til den enkelte. Som samfund har vi ikke svaret på det moralske. Og vi har ikke muligheden for (sikkert heller ikke viljen til) at løfte alle, der falder igennem, så ingen bliver uskyldige ofre for dette moralske syn på fosteret. (Hvis man ikke mener, man kan kalde kvinden for et offer, det mener jeg man kan, kan vi da i hvert fald være enige om, at man kan kalde barnet for et offer).

Så er der muligheden bortadoption, men her vil jeg kort sige, at jeg er helt sikker på at det er langt sværere at vælge en nyfødt fra end at vælge et foster fra. Skal samfundet så ind og gennemtvinge bortadoptioner, ud fra hvorvidt man anser moderen som egnet? Eller skal moderen have lov at vælge selv? For så er vi alligevel ude i noget lignende ovenstående scenarie.

Hvis jeg skal lyde lidt mere kynisk, end jeg er, så vil jeg sige at overbefolkning er et større problem end abort. Er det fair at fostre betaler den pris? Selvfølgelig ikke... Men et nyt moralsk dilemma kunne være "Hvad gør vi ved overbefolkningen?" i denne sammenhæng kunne aborten blive det moralsk rigtige valg.

(Jeg har et stykke tid holdt mig bort fra debatter, fordi jeg altid ender med at bruge for meget tid når først jeg blander mig (det har jeg gjort igen i dag), så måske bliver dette eneste bidrag til denne debat - også selvom jeg får svar på tiltale).

3 år siden
3 år siden

Vi skal være glade for muligheden for abort, og kvinden skal selv kunne vælge. Der er ikke behov for børn, som ikke er ønsket, så enkelt syntes jeg, det er. Når det kommer til mig selv, kunne jeg aldrig til vælge abort, men det er fordi jeg er sikker på min psyke ikke kunne klare det. Vi skal ikke tilbage til at kvinder kommer i ulykkelige omstændigheder.

3 år siden
3 år siden

Ja, overbefolkning er et større problem. Men absolut ikke i Danmark.
Her er underbefolkning en langt større trussel. Derfor mener jeg også at lesbiske skal have samfundets økonomiske støtte til at blive gravide, hvis de selv ønsker det. En fertil kvinde er den største af alle ressourcer!

Mændene har alle dage løbet fra deres ansvar. Så det er kun rimeligt at kvinden får et valg. Og der siger jeg bare at ofte vælger kvinden selv at have sex uden prævention. Og de vælger at tro på stodderens løfter om at det skal være "os to" i al evighed.

Jeg ved ikke hvornår en abort er rimelig. Eksperter må udtale sig om hvornår et foster ligner et barn så meget, at der er uetisk at slå det ihjel.
Men jo før desto bedre, så meget kan jeg fatte.
Og en abort er bestemt heller ikke en nem løsning. Det kan være en stor belastning.

Min anbefaling er: Tænk jer om i tide. Og tag ansvar hvis det "går galt."
Abort skal ikke være forbudt, men bør minimeres hvis muligt.
Og det er egentlig ulogisk! I gamle dage var det strengt forbudt med en abort. Alligevel var det et helvede at blive mor for tidligt!
Idag er abort mulig, trods det at det idag ikke er nær så slemt at blive mor. Man får barselsorlov, børnepenge osv. Det kan være slemt, javist, men det er ikke grund til at gå i søen, som man gjorde før i tiden.

3 år siden

Besvar debattråd

Debatten Èt menneske - eller to? er startet 27/05-2018 12:15 af Flemming Dalsgaard (dino) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4003Dagens ord
3 timer, 37 minutter siden · Savanti
21Lykke
1 dag, 14 timer siden · Inghard
149Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 dag, 14 timer siden · Inghard
4superhelt vs superskurk?
2 dage, 22 timer siden · Engbo
25Skal vi starte et skrive- fortællef...
7 dage siden · MariaMolgaard
11Hvad inspirerer dig
7 dage siden · MariaMolgaard
2Skrive-software?
9 dage siden · Mons1957
0Internationalt
21 dage siden · Savanti
492Kontraster
21 dage siden · Engbo
0Søger læsere!
1 måned, 6 dage siden · turkdaddy
9Transgender
1 måned, 12 dage siden · Eddie
75Bibelen
1 måned, 13 dage siden · Engbo
4Skrivegruppe 45+
1 måned, 23 dage siden · HeleneHK
0ideer og inspiration
1 måned, 23 dage siden · Rising star
11Brug af kommentarer?
1 måned, 24 dage siden · Pia Hansen
3Psykoterapi
2 måneder siden · Anita A
2Efterlysning af serie
2 måneder, 20 dage siden · Kåemer
6Skriveklub?
2 måneder, 24 dage siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
2 måneder, 25 dage siden · Brehmer
0Presse meddelser
3 måneder, 15 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
3 måneder, 25 dage siden · Kafkaesque
0Inspirationsråd til at skrive digte
4 måneder, 19 dage siden · belmindelig
20En udfordring med Den fede mand af ...
4 måneder, 23 dage siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
4 måneder, 24 dage siden · Prem
2Navne
4 måneder, 24 dage siden · Engbo
74Ligheder
4 måneder, 26 dage siden · Prem
20Komplimenter
4 måneder, 26 dage siden · Prem

Religion, politik og samfund

21Lykke
1 dag, 14 timer siden · Inghard
149Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 dag, 14 timer siden · Inghard
137Virus
6 måneder, 29 dage siden · dino
46Big Brother Is Watching You!
8 måneder, 20 dage siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
8 måneder, 23 dage siden · Wernn
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
8 måneder, 29 dage siden · Savanti
105Skyder de; fordi, der er krig?
9 måneder, 27 dage siden · Wernn
230Forbyde kritik?
9 måneder, 28 dage siden · Engbo
11Metwo-two
10 måneder, 12 dage siden · dino
11668
10 måneder, 17 dage siden · Wernn
26JULEN
10 måneder, 23 dage siden · Wernn
14Aftægtens objektive problem
11 måneder, 23 dage siden · dino
185Den frie verdens leder
1 år siden · Wernn
0Kringsat
1 år, 1 måned siden · Engbo
52Treenigheden
1 år, 2 måneder siden · Engbo
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
1 år, 5 måneder siden · Wernn
27SAS
1 år, 5 måneder siden · Morpheus
379Gud
1 år, 5 måneder siden · Wernn
19Penge-tro vs. religion eller?
1 år, 5 måneder siden · dino
5Verdens økonomi
1 år, 6 måneder siden · dino
4Nytårstalen
1 år, 6 måneder siden · dino
117Statsborgerskab
1 år, 7 måneder siden · Wernn
12Julens indlæg
1 år, 7 måneder siden · dino
65Demokrati
1 år, 7 måneder siden · Wernn
39Løsrivelse - af provinser og hele l...
1 år, 7 måneder siden · Wernn
44Forskningsprojekt om konflikt og ko...
1 år, 7 måneder siden · Wernn
109Homofobi
1 år, 7 måneder siden · leviP