Skriget


1 måned, 26 dage siden 1 kommentar Noveller parforhold

1Suppedas kaldt liv
Håbefulde bevæger vi os fremad · i tunnelen af lys og mørke · indtil ... [...]
Digte · håb
7 dage siden
4Vrid
Sindet er som en svamp · bliver tungere og tungere · jo mere den suge... [...]
Digte · følelser
8 dage siden
1Tankemylder
Kan ikke samle tankerne. Trafikken i hovedet er overvældende og s... [...]
Blandede tekster · tankemylder, lydeirritation
24 dage siden
2Tryghedsnarkoman
I Coop 365 fokuserer jeg hårdt på indkøbssedlen for ikke at misse... [...]
Kortprosa · ensomhed, tryghed
26 dage siden
1Dragehoveder
Mænd, kvinder og børn tager en ekstra tørn · Og fra oven følger en ... [...]
Digte · vikinger
29 dage siden
4Uendelige dage
Natten er mørk når du er omkring. · Somme tider kan det være grusom... [...]
Digte · parforhold
1 måned, 1 dag siden
0Prostitueret kærlighed
Hendes tøjsamling var et dyrt kartotek af sprudlende farver i div... [...]
Kortprosa · prostitueret, bejlere
1 måned, 2 dage siden
1Stjålne blikke
Efter at have ventet i små tyve minutter på perronen i Hobro kom ... [...]
Noveller · togrejse, betagelse
1 måned, 6 dage siden
2T-shirten
Der er vindstille og luften er kompakt som en usynlig mur. Solen ... [...]
Kortprosa · sommer, 80 erne
1 måned, 9 dage siden
1Panodilsæson
Feberen og koldsved rasede, kroppen føltes mat, hovedet var ør, h... [...]
Kortprosa · influenza, parforhold
1 måned, 13 dage siden
2Kunsten at sidde på hug
Rumlen i maven kommer advarende. Han holder op med at gå, bøjer s... [...]
Noveller · maveproblemer
1 måned, 18 dage siden
1Skriget
Helge sparker gummistøvlerne af i opgangen og lufter violinstørre... [...]
Noveller · parforhold
1 måned, 26 dage siden
1Jerngrebet
Bodil var ikke dårligt gående men så gudstjeneste i tv for at und... [...]
Kortprosa · angst, livsstil
1 måned, 27 dage siden
2Kære Brevkasse
Kære Brevkasse · Det hele startede med at Jehovas Vidner bankede på... [...]
Blandede tekster · gudstro, uheldig
1 måned, 29 dage siden

Puls: 94,5

Publiceret: 20
Afgivet: 139
Modtaget: 38
David Hansen (f. 1972)
Helge sparker gummistøvlerne af i opgangen og lufter violinstørrelserne af et par fødder inde i køkkenet til kaffen der netop er blevet serveret. En ubehageligt sur lugt breder sig hurtigt og kommer i karambolage med duften af bagværk. På længere sigt ved hun ikke hvilken lugt der er slemmest, fødderne eller lugten af gris. Om end ikke så vælger Edith at holde sin mund og serverer et stykke lunt hjemmebagt kage til kaffen, mens han sidder der på slagbænken og begynder at rode rundt med sin pibe. Han kigger på kagen der skal spises med teske, og tømmer pibens sure brugte indhold ved hjælp af en tændstik ud i det store farverige keramiske askebæger i sorte og røde farver der står på bordets rødternet plastikdug. Ved siden af askebægeret befinder dagens post sig. Et postkort hvor der står Kreta på samt dagens avis rullet ind i gennemsigtig plastik til at beskytte mod vejret når den ligger og flyder udendørs. Han tager sin slidte orange bølle bob hat af og lægger den på udkanten af bordet og hans halvskaldet isse kommer til syne. Han klør sine grålige skægstubbe og rykker kaffekoppen nærmere.

Om formiddagen har hun været til damefrisør. Håret er blevet studset, sat op, farvet nøddebrunt frem for det kommunefarvede. Hun har også den nye beigefarvede kjole på med blomstermotiver, som var syet for at peppe den lidt monotone hverdag lidt op. Men han har hverken kommenterede på frisure eller kjole.

Han ruller ærmerne op på sin ternede skjorte og stopper piben med tobakken fra lommen blå slidte overalls, lægger piben på bordet og tager fat i postkortet: "Næh, der kan man bare se. Postkortet er fra Irene. Hun og Preben er på Kreta. Jeg skulle hilse."
   "Ja der er nogen der kan," siger hun.

Irene, hans søster, var bosat inde i betonjunglen af en lejlighed. Hun ringede som regel kun når hun havde noget at prale af. Der kunne godt gå et lille stykke tid mellem hver opringning men så var man heller ikke i tvivl om hvem man snakkede med, for samtalerne fyldte altid meget tidsmæssigt. Edith blev altid hurtigt mæt af Irene for de havde absolut ingen fælles interesser, så ordne flød tomme fra det ene øre ud igennem det andet øre, uden at have beriget til noget sensationelt spændende. Irene var et spontant menneske der prøvede forskellige kurser som selvforsvar for kvinder, madlavning, tegnekursus og hvad der nu måtte stå for skud, men hun gennemførte ingen af kurserne for der var altid noget nyt der skulle afprøves. Edith derimod foretrak at sysle derhjemme for hun skulle jo også opvarte Knud med kaffe og kage samt madlavning. Hun havde sine blade og symaskine at gøre godt med, og symaskinen blev brugt flittigt til blandt andet patchwork og tøj til hende selv fordi hun kunne lide at være kreativ. Porcelænsmaling var en anden hobby som hun havde taget til sig, hvilket forskellige figurer på reolerne i stuen berettede om, men symaskinen var dog det foretrukne element at begrave kreativiteten i.

Han tager en mellemstor bid af kagen med teskeen og drukner den utaknemmelig hurtigt med noget kaffe så kagen bliver hurtigere opløst i munden.

"Hmm... Smager godt," siger han og rager endnu en stykke indenbords og drukner endnu engang munden i kaffe som om han skal have hjælp til at tygge den bløde kage.
   "Hvad er der til aftensmad?" tygger han, selv om det at tygge nok er et overdrevet ord.
   "Fiskefilet og pomme frittes," siger hun.

Der kommer ingen respons tilbage fra Helge. Han bliver færdig med at spise kage, læser lidt i avis, drikker en kop kaffe til, rejser sig fra bordet og går ud til støvlerne igen mens han tænder op under piben.
   Resten af dagen går med at sysle i køkkenet mens han er ude ved grisene, serverer maden uden en takken for mad, vaske op, aften spenderer de sammen i stuen foran tv'et. Hun læser lidt i sengen med sin natlampe mens han ikke viser nogen interesse i hende og bare lægger sig til at sove.

Næste dag efter middagstid har hun taget en gammel kedelig kjole på, som hun engang har købt og er kørt ind til byen for at handle. Hun har ikke redt sit hår og det har derfor lidt sin egen vilje. Da hun kommer hjem, slæber hun på to varepose og et billede. Et billede af en bondegård inde i stuen må lade pladsen for det nye billede, og hun går i køkkenet for at lave en hurtig eftermiddagskage der kun skal bage en halv time.

Helge kommer ind som han plejer til eftermiddagskaffen på slagbænken, ildelugtende. Hun kommer med kaffen, hælder op fra termokanden, sætter den på bordet og kommer med et stykke lunt kage på tallerken overdrysset med flormelis. Der er ikke nogen teske til kagen i dag. Han lægger sin pibe og hat på bordet som han altid plejer nær dagens avis.
   Han putter noget kage ind i munden og blander det øjeblikkeligt med noget kaffe og spørger: "Hvad er der til aftensmad?"
   "Frikadeller, med stuvet hvidkål og kartofler," smiler hun kort og går hen til køkkenvasken for at skrælle kartofler og ordne hvidkål.
   "Det lyder godt," brummer han: "Har du fået ny kjole?"
   "Denne her. Nej den er gammel," smiler hun skævt: "For resten, jeg har købt et nyt billede til stuen. Det er ganske vist kun en replika, men jeg kunne ikke stå for den. Kom og se," vinker hun med pegefingeren hen til stuens entre.
   Han bliver nysgerrig og rejser sig fra slagbænken og går ind i stuen.
   "Ha, det var dog et grimt billede," bjæffer han.
   "Synes du virkelig. Jeg synes det er meget rammende. Det hedder 'Skriget' og er malet af Edward Munch."
Forfatterbemærkninger
Version 2.0 - Har slettet en anelse.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 10/10-2023 14:04 af David Hansen (David H) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 954 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.