Julegaven fra moster


1 måned siden 2 kommentarer Kortprosa familierelationer hemmeligheder bag facaden

1Ferieleverpostej og elektronisk billås (En ...
Jeg parkerer bilen udenfor Rema. Vinduerne er helt åbne, men på d... [...]
Livshistorier · personlig beretning, rejseberetning, refleksion
4 dage siden
3Når far kommer hjem
Det er aften, og pigen sidder på sit værelse, da hun retter hoved... [...]
Livshistorier · dysfunktionel familie, psykisk vold, fysisk vold
11 dage siden
2Skabelse af et sort får
En mand trykker på ringeklokken nede ved fortovet, og det ringer ... [...]
Livshistorier · dysfunktionel familie, familiens sorte får, barndomsminder
18 dage siden
1Hvad er det, du siger?
Han vender hende ryggen og kigger ned i gulvet. Så går han ud på ... [...]
Noveller · familierelationer, google, point of no return
25 dage siden
2Julegaven fra moster
En 5-årig pige står ved klaverbænken foran klaveret i stuens nord... [...]
Kortprosa · familierelationer, hemmeligheder, bag facaden
1 måned siden
1I dag skrives historie
Øjet fyldes · Tårekanalen tager fra · Fører til næsen og snøft · Øjet b... [...]
Digte · stolthed, tdf, indlevelse
1 måned, 6 dage siden
3Morgenstund i en dement verden
- Godmorgen, Aase. Vi skal op nu. · Jeg vender mig vredt om og vend... [...]
Kortprosa · hverdagslivet, fiktion, glemsomhed
1 måned, 7 dage siden

Puls: 61,6

Publiceret: 7
Afgivet: 20
Modtaget: 12
Brit Skovgaard (f. 1966)
En 5-årig pige står ved klaverbænken foran klaveret i stuens nordøstlige ende. Det er juleaften, og de er netop færdige med at pakke julegaverne ud. Bag pigen er juletræet, en bunke iturevet gavepapir, sofabordet fyldt med julegodter og resten af familiemedlemmerne, der snakker om deres gaver. Hun kigger på gaverne på bænken. Tager dem op en efter en og mærker dem. En lille kurv er pakket ind i gennemsigtig plastik.
   I kurven er der små, roseformede sæber i forskellige pastelfarver. Hun tager kurven op til næsen og snuser ind. Hun prikker hul i plastikken, og tager den af kurven. Tager de små sæber i hånden en efter en og dufter til hver farve. Faderen går hen bag pigen og taler til hende, mens han bliver stående mellem hende og resten af familien. Pigen står helt stille et stykke tid. Hun sætter kurven forsigtigt på klaverbænken, og går fra stuen til sit værelse, hvor hun lukker døren efter sig. Faderen kigger efter hende, drejer rundt og går tilbage til sofabordet, hvor han sætter sig og tager et stykke konfekt.

-o-

Jeg stod og kiggede på alle de fine julegaver, jeg havde fået. Kurven med de små rosensæber var fra min moster, og den var så fin, at jeg først ikke nænnede at fjerne plastikken. Men jeg blev alligevel for nysgerrig på, hvilke farver der duftede hvordan. Jeg tænkte på, at jeg ikke ville bruge dem, for så ville de forsvinde. Jeg ville have dem stående på mit værelse, så jeg kunne dufte dem hele tiden. Jeg tænkte på moster med glæde og taknemmelighed, for det var ikke noget, jeg havde ønsket mig, men det var måske den bedste gave, jeg havde fået. Moster var altid så pæn og velduftende, og de dejlige sæber fra hende mindede mig om hende selv.
   Da far talte bag mig, stivnede jeg. Der var noget i hans stemme, jeg havde hørt før.

- Du ved godt, hvorfor moster har givet dig sæbe, ikk'? sagde han.

Jeg svarede ikke. Jeg vendte mig heller ikke om. Jeg ventede.

- Det er, fordi hun synes, du stinker.

Jeg kunne mærke, hvordan en knude strammede til og voksede i min mave. Jeg troede, moster var glad for mig, men nu tænkte jeg, at hun måske slet ikke kunne lide mig. Jeg syntes ikke, jeg lugtede grimt, men hvis moster syntes det, måtte jeg hellere sørge for ikke at komme for tæt på hende.

Jeg skammede mig over, at moster syntes, jeg stank, og jeg var bange for, at der var nogen i stuen, der også syntes, jeg stank. Jeg stillede kurven forsigtigt ned og listede lydløst ned på mit værelse. Jeg kravlede op i sengen, trak dynen op over hovedet og gav mig til at græde. Mine omgivelser voksede og voksede, og jeg så mig selv blive mindre og mindre, til jeg kun var en prik og forsvandt. Det var kun mig, der vidste, jeg fandtes, for jeg var så lille, at verden ikke ænsede mig.

Moster nåede ikke at få kendskab til hændelsen. Hun var borte, inden jeg lærte, at far bevidst havde løjet for mig for at isolere mig fra mennesker, der holdt af mig.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 19/07-2022 11:27 af Brit Skovgaard og er kategoriseret under Kortprosa.
Teksten er på 529 ord og lix-tallet er 28.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.