Skabelse af et sort får


18 dage siden 2 kommentarer Livshistorier dysfunktionel familie familiens sorte får barndomsminder

1Ferieleverpostej og elektronisk billås (En ...
Jeg parkerer bilen udenfor Rema. Vinduerne er helt åbne, men på d... [...]
Livshistorier · personlig beretning, rejseberetning, refleksion
4 dage siden
3Når far kommer hjem
Det er aften, og pigen sidder på sit værelse, da hun retter hoved... [...]
Livshistorier · dysfunktionel familie, psykisk vold, fysisk vold
11 dage siden
2Skabelse af et sort får
En mand trykker på ringeklokken nede ved fortovet, og det ringer ... [...]
Livshistorier · dysfunktionel familie, familiens sorte får, barndomsminder
18 dage siden
1Hvad er det, du siger?
Han vender hende ryggen og kigger ned i gulvet. Så går han ud på ... [...]
Noveller · familierelationer, google, point of no return
25 dage siden
2Julegaven fra moster
En 5-årig pige står ved klaverbænken foran klaveret i stuens nord... [...]
Kortprosa · familierelationer, hemmeligheder, bag facaden
1 måned siden
1I dag skrives historie
Øjet fyldes · Tårekanalen tager fra · Fører til næsen og snøft · Øjet b... [...]
Digte · stolthed, tdf, indlevelse
1 måned, 6 dage siden
3Morgenstund i en dement verden
- Godmorgen, Aase. Vi skal op nu. · Jeg vender mig vredt om og vend... [...]
Kortprosa · hverdagslivet, fiktion, glemsomhed
1 måned, 7 dage siden

Puls: 61,6

Publiceret: 7
Afgivet: 20
Modtaget: 12
Brit Skovgaard (f. 1966)
En mand trykker på ringeklokken nede ved fortovet, og det ringer i lejligheden en etage oppe. En ældre kvinde og en pige på 6 år går ned og åbner døren. De taler lidt sammen, inden de går op i lejligheden. Manden bærer på en kasse, og den ældre kvinde viser vej til køkkenet, hvor manden sætter kassen. Han taler med pigen, og hun griner. Pigen følger ham ud til døren i gangen, hvor trappen ned til fortovet er. Manden går ned og henter flere kasser i en bil, mens pigen står oven for trappen og venter på ham. Hver gang han kommer op, hopper pigen rundt og griner. Da alle kasserne er oppe, betaler den ældre kvinde manden nogle penge. Pigen vinker til ham, da han går ned af trappen for sidste gang.

I køkkenet pakker den ældre kvinde kasserne ud. Der er varm mad i de fleste, og hun fylder den varme mad over i gryder og i ovnen. Den kolde mad hældes på skåle og sættes i køleskabet. Kasserne fra maden sætter hun ind i skunken og låser lågen dertil.

I stuen er der dækket op på et stort spisebord. Der er dug på bordet, og tallerkenerne er pyntede med servietter. Bestikket er af sølv, og glassene af krystal. Der er stearinlys og blomster på midten af bordet. Der er dækket op til 11 personer.

En ældre mand sidder i sofaen og ryger på en cigar. Pigen sidder i et vindue i stuen og kigger ned. Pludselig springer hun op og råber og peger ud af vinduet. Den ældre mand rejser sig og tager pigen i hånden. De går ud til døren til trappen ned til fortovet og åbner den. Den ældre kvinde slutter sig til dem. En kvinde med en baby på armen, en mand og en 8-årig pige kommer op af trappen, og den 6-årige pige krammer dem alle. Det ældre par giver hånd til de voksne og krammer børnene.

I løbet af de næste minutter kommer yderligere 2 par, og efter alle har hilst på hinanden, sætter de sig til bords. Den ældre kvinde fylder den varme mad i køkkenet over i fade og skåle og bærer dem til spisebordet, og maden bliver sendt rundt. Alle snakker i munden på hinanden. Da alle har fået mad på deres tallerkener, sætter de sig tilbage på stolene, folder hænderne og synger "Alle gode gaver de kommer oven ned. Så tak da Gud, ja pris dog Gud for al hans kærlighed." De går i gang med at spise.

Den 6-årige pige fortæller ivrigt og grinende den 8-årige pige noget, og de griner sammen. Alle de voksne er stoppet med at spise og kigger på den 6-årige. Hun snakker videre med den 8-årige. Den ældre kvinde rejser sig, går ud i køkkenet og skjuler sit ansigt i hænderne.

En mand rejser sig så hurtigt, at hans stol vælter bag ham. Han går hen til den 6-årige, trækker hendes stol ud og trækker med en hånd om hendes arm hende ud på gulvet. Han råber ind i pigens ansigt og hun begynder at græde. Hun siger noget, og manden fortsætter med at råbe. Pigen bliver skubbet over mod sofaen og hun lander mellem sofaen og sofabordet. Manden følger efter hende, og han står nu bøjet over hende, mens han knytter næverne og råber. Pigen kravler grædende op i sofaen, sætter sig i hjørnet og trækker benene op under hagen.

Manden går ud i køkkenet og lægger en hånd om den ældre kvindes ryg. Et par kvinder kommer også ud i køkkenet og samler sig om den ældre kvinde. De taler alle lavmælt, og efter lidt tid går de tilbage til stuen. De spiser videre, og snart snakker alle igen i munden på hinanden. Den 6-årige pige sidder fortsat i sofaen. Hun kigger over på de andre ved spisebordet. Ingen kigger tilbage på hende.

- o -

Jeg var på ferie hos min farmor og farfar, og i dag var dagen, hvor jeg skulle hentes af min familie. Resten af familien ville også kommer og spise middag.

Manden, der ringede på, var en cater af en art, som leverede maden til middagen. Han var virkelig sjov, og hver gang han kom op, fik han mig til at grine. Jeg var i supergodt humør efter hans besøg, og jeg kunne ikke vente på, at min familie skulle komme. Derfor sad jeg i vinduet og kiggede efter dem.

Da vi spiste, fortalte jeg min storesøster om den sjove mand. Jeg fortalte, at han, der var kommet med maden, havde sagt sådan-og-sådan, og vi grinede. Resten af familien grinede ikke, hvilket jeg opdagede, da min far rev mig ned af stolen. Han skældte mig hæder og ære fra for at lyve. Han sagde, at der ikke havde været nogen mand, og at jeg var fuld af løgn. Jeg sagde, at jeg ikke løj. Der havde været en sjov mand der. Det gjorde ham endnu mere rasende, og hans spyt fløj mig om ansigtet, mens han råbte.

Farmor var gået ud i køkkenet, og jeg forstod ikke, hvorfor ikke hun fortalte min far, at jeg talte sandt. Farfar sagde heller ingenting. Der var ingen andre end min råbende far, der sagde noget. De kiggede alle sammen på mig med meget vrede ansigter. Far skubbede mig over til sofaen, og råbte at jeg ikke fortjente at få noget af farmors gode mad, som hun havde brugt hele dagen på at lave. Da jeg faldt ned mellem sofaen og sofabordet, råbte han, at jeg skulle sætte mig ordentligt i sofaen, og nu kunne jeg sidde der, vil vi skulle hjem.

Jeg var meget ked af det og meget forvirret, for jeg forstod slet ikke, hvorfor min far var så rasende. Jeg havde jo ikke løjet, som han påstod. Jeg havde intet gjort galt, men det var tydeligt, at alle var rasende på mig, for ingen talte til mig resten af dagen. De ignorerede mig. Lod som om jeg ikke eksisterede. Farmor kunne have forklaret dem alle sammen, at jeg ikke havde gjort noget galt, men det gjorde hun ikke. Hun så også bare vredt på mig.

I de følgende år forsømte min far aldrig en mulighed for at fortælle mig og alle andre, at jeg var utroværdig og fuld af løgn. Vi mødte fx på en gåtur en mand, og min far gav ham hånden og præsenterede mig med et "Ja, det er min datter, men hende kan man ikke stole på. Hun er familiens sorte får, og det kan man ikke være stolt af." Og så stod jeg igen der og var ignoreret, mens de voksne snakkede. Når vi fik gæster hjemme, sagde han typisk til gæsterne, at de skulle ignorere mig, for jeg var fuld af løgn, og derfor var intet, jeg sagde, værd at høre på.

Der gik mange år, før jeg forstod, hvad der var sket hos farmor og farfar. Farmor havde fortalt, at hun havde stået og lavet mad hele dagen, og det fik hun utvivlsomt ros for. Da jeg fortalte om den sjove mand, afslørede jeg uforvarende farmors løgn. Ingen til stede kunne have været i tvivl om, at farmors reaktion viste, at jeg havde talt sandt. Ingen stoppede min fars overgreb. De så det ske, og de lod det ske. Jeg var fra den dag af familiens sorte får på min fars side af min familie, og det forbliver jeg i deres øjne.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 01/08-2022 05:13 af Brit Skovgaard og er kategoriseret under Livshistorier.
Teksten er på 1234 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.