Bøger, forlag og litterært · Verdens bedste roman

6 svar
Senest opdateret 14 dage siden · Morpho, Morten Vestergaard, dino, Kåemer, prefu
1 måned, 4 dage siden

At kåre én roman til verdens bedste er jo en umulighed, men så kan man vil nominere tre til titlen: Her er mine forslag:

1. Antoine de Saint-Exupéry "Den lille prins"

2. Franz Kafka "Processen".

3. Karen Blixen "Den afrikanske farm".

Kåemer
.

1 måned, 4 dage siden
1 måned, 4 dage siden

Først tommen op for dit indlæg. Dernæst en lille iagttagelse herinde vedrørende romaner som stort set er uden for respons, selv om der ligger et kæmpe arbejde bag enhver roman for at få en helstøbt udgivelse, nej det er korte frokost digte osv. der er hurtige at løbe igennem, som er oppe i tiden. Det er på dem, der kommer respons. Det ved skribenten og det ved læseren.

1 måned, 4 dage siden
1 måned, 4 dage siden

Ja, det kan være svært at vælge. Kåemers forslag er tre bøger, om hvilke man kan sige, at de er relativt korte og dertil ret homogene.
Andre romaner er "større," i hvert fald kvantitativt. Den bog der nok har gjort størst indtryk var Brødrene Karamasov. Men den har i sin midte et langt afsnit om Sosimas liv, og denne del er nær ved at kunne undværes, eller i det mindste forkortes. Man kan indvende at sådant svinkeærinde måske spolerer romanens sammenhæng, altså "homogenitet."
Alligevel ville Dostojevskijelskere ikke stryge et komma i den sidste ende.
Det jeg finder tiltrækkende ved denne roman er det dejlige sprog, der har en suspense midt i sin letlæsthed. Og så det at der trænges så dybt ind i personernes liv og selv. Samtaler tales næsten helt til ende, noget der ellers er meget sjældent i romaner.

Man kan sammenligne med andre kunstværker: Et maleri kan være et stort vægmaleri af Diego Riveira fyldt med detaljer, eller det kan være et lille intimt billede med en enkel komposition, hvor alt synes smukt og perfekt. Vi kender nok alle "Pige med perleørering," hvor pigens øjne lyser af stolthed ved at bære den smukke og fine ørering. Sådan ser hun i hvert fald ud. Vi ser direkte på øreringens perle og fornemmer den magiske forening af det kvindelige og det smukke.
Eller musik: En lille romance kan synes mere perfekt end et større musikdramatisk værk for stort kor og orkester.

Den lille roman jeg senest har læst er "Kongens Fald." Den lånte jeg af en veninde og har så læst den for første gang. Selv kunne jeg aldrig have skrevet blot en halv side af den. Jeg kan ikke kalde den bedste roman, da jeg nok ikke i så høj grad gribes af den. Men flot skrevet, det er den bestemt. Jeg har også været glad for "Phantasterne" af Hans Egede Schack. (Er du der, Kåemer? :-) ) Den er virkelig flot skrevet og har også en god sammenhæng, uden svinkeærinder.

1 måned, 4 dage siden
1 måned, 4 dage siden

Jaja, Dino, jeg er her. Jeg har også læst "Phantasterne", men det er meget længe siden. Jeg elsker i øvrigt hele guldalderlitteraturen. Deri stikker vel også min fascination af Karen Blixen, som jo er en slags fortsættelse af guldalderen.

"Kongens fald" kunne for min skyld gerne have del i nomineringen til verdens bedste bog.

Kåemer

1 måned, 4 dage siden
1 måned, 1 dag siden

Blixen var meget dygtig. Hun kaldte sig snarere "storyteller" end "auther."
Selv kan jeg lide begrebet "fortælling," Hvor en forfatter forklarer hvad der sker, men det er nok mere moderne at man lader personer tale og derigennem skabe fortællingen. Den alvidende forfatter siges at være død.
Jeg har længe været vred over at man på TV ikke i DK har vist filmen "Ehrengard," baseret på en bog af Blixen. Den har været vist på svensk TV for ca 28 år siden. Hvorfor ikke i Danmark? Er man misundelig over at det er en italiensk film? Er den ikke god nok?. Jeg kan påstå, at filmen bestemt er god nok, og måske netop fordi den er italiensk!
Når man så tænker på hvilket bras man ellers viser på dansk TV!
Skandaløst og helt ubegribeligt!
Heldigvis har jeg den selv på DVD, men desværre kun med italienske og franske undertekster, og selvom jeg stort set kender replikkerne, så er det svært at få min kone til at se med.
Blixenselskabet har engang haft den på nettet med danske tekster, men jeg ved ikke om den er der endnu. Hvis den er der, kan jeg anbefale den til alle der holder af "kunstneriske film."

En anden bog der nok er lidt overset, er "Sangen om Bernadette" af Franz Werfel. Den er fremragende.

1 måned, 1 dag siden
26 dage siden

Hej med jer,

Det er en sjov tankeøvelse I har sat i gang i. Mine bud kommer næppe til at vinde verdensmesterskabet, når de kommer op imod de sværvægterne, men det er bøger som på hver sin måde har betydet noget for mig og min måde at skrive på:

TRÆKOPFUGLENS KRØNIKE af Haruki Murakami. Det er mange år siden jeg har læst den, men efterfølgende havde jeg sådan en fornemmelse af at bogen havde fortalt mig om hvordan hele universet hænger sammen eller måske ikke gør og at jeg, selv om jeg ikke havde forstået det, alligevel var blevet meget klogere. Og så er det en bog der hjælper en til at føle at man ikke hele tiden behøver være "proaktiv" som samfundet ellers foreskriver, men at det er okay at der er tidspunkter hvor man blot accepterer og afventer at "noget" vil ske enten inde i sig selv eller udenfor og at der så er andre hvor man selv handler.

THE STAND ("Opgøret" på dansk) af Stephen King. Det er et eksempel på en teknik jeg holder meget af og som G. R. R. Marting også bruger i sine Game of Thrones bøger - den er fortalt i bunden tredjeperson, men for hvert kapitel er det en ny persons øjne vi ser igennem, og det bruges så til at væve en stor historie frem hvor vi følger mange personer, som har hver deres udgangspunkt, men hvis skæbner væves sammen i løbet af historien. Og så er det en god bog at læse en halv side af hvis man selv er gået lidt i stå, fordi han ikke er så perfektionistisk, men bare skriver derudaf (han skrev den da han var alkoholiker og på stoffer i firserne). Man kommer virkelig til at holde af personerne (som sidder i sofaen med tømmermænd og drikker en Pabst beer og forbander naboens knægt irriterende knægt der absolut skulle vælge denne dag til at slå græsset som de altid gør i Stephen King bøger :-)). Den har også sine svage punkter og der er en del sider man ikke ville savne, men alt i alt har jeg et blødt punkt for den.

WATCHMEN af Alan Moore. Nogle vil måske mene at denne falder uden for kategori, da det er en grafisk roman (altså en tegneserie i boglængde), ikke en roman som sådan. Ikke desto mindre kan man finde den på mange liste over bedste romaner gennem tiderne, blandt andet på Time Magazines liste over de 100 bedste romaner nogensinde. Emnet er superhelte, men vinklen er en helt anden end man ellers kender i den slags historier. Det er sådan en slags dyster dissekering hele konceptet om superhelte som en del af vores mytologi - og derudover er det bare en god historie med en række personer, som er spændende, nuancerede og farverige på hver deres måde. Den er bygget op non-lineært med en masse flashbacks og i slutningen af hvert kapitel er der noget som er fortalt i en anden form af tegneseriens - uddrag af en af personernes kontroversielle selvbiografi, en af "superheltenes" psykiatriske journal, en professors analyse af betydningen af superhelte for magtbalancen i den kolde krig, etc.

Er der andre der har bud? :-)

Hilsen Morten

26 dage siden
14 dage siden

1. Anna Karenina, Tolstoy
2. Vilhelms værelse, Ditlevsen
3. Ringenes Herre inkl. Hobbitten. Tolkien l

Alle handler de om liv, der sættes på spil, hvor alting har sin pris både i det enkle, såvel som i et større perspektiv. Det er der vel intet nyt i.
Anna Karenina bliver jeg dog aldrig træt af. Så derfor, førsteplads til Tolstoy, da han formår at forene et mangfoldigt persongalleri, psykologiske detaljerigdomme, historisk viden og eksistentielle temaer på vidunderlig og magisk vis.

Camilla

14 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Verdens bedste roman er startet 18/01-2018 15:52 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Bøger, forlag og litterært.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

0Ørehængere
2 timer, 5 minutter siden · Kåemer
13Skrivegruppe Midtjylland
2 timer, 30 minutter siden · LineG
12Nogen der har gang i noget
2 timer, 48 minutter siden · nillepoulsen
10Et sted jeg kan gemme min tekst
3 timer, 14 minutter siden · nillepoulsen
23Åh nej! - Ikke igen!
12 timer siden · Engbo
1652Dagens ord
13 timer siden · Engbo
12Hvad er du taknemmelig for i dag?
18 timer siden · Syrene Hvid
9Det at skrive
23 timer siden · kirstine12
7Gode danske udviklingsromaner?
2 dage, 4 timer siden · Vacca foeda
21Erfaringer med forlaget Mellemgaard
2 dage, 21 timer siden · Gorm Winther
37Dagens Vits
2 dage, 21 timer siden · leviP
0illustrationer
4 dage siden · kirstine12
2Lysets Engel
7 dage siden · Engbo
1Skrivekursus KBH
8 dage siden · Bondekonen
17Bandeord
12 dage siden · Engbo
26Evolutions forskning.
12 dage siden · Inghard
3smerter når jeg læser
12 dage siden · cronio
11Sand identitet på Fyldepennen
12 dage siden · Dyppepennen
6Verdens bedste roman
14 dage siden · Morpho
5Skal vi skrive en gyser sammen?
18 dage siden · smukkehjerte
3Kontraster
18 dage siden · smukkehjerte
0drilsk beskrivelse
19 dage siden · DenFrieNukleoti...
2Forfatterskole Århus
20 dage siden · Kato
3Et kuk om kommentarer
22 dage siden · Morpho

Bøger, forlag og litterært

7Gode danske udviklingsromaner?
2 dage, 4 timer siden · Vacca foeda
21Erfaringer med forlaget Mellemgaard
2 dage, 21 timer siden · Gorm Winther
6Verdens bedste roman
14 dage siden · Morpho
2Fortælle bogens historie på en visu...
1 måned, 10 dage siden · Dizzy76
2Slagtryk
1 måned, 27 dage siden · heksemutter
6Et Spørgsmål
2 måneder, 10 dage siden · Bondekonen
24Skuespil
3 måneder, 3 dage siden · Kåemer
4Illustrator og forfatter, samt inds...
3 måneder, 10 dage siden · prefu
1Lokation reception - København
3 måneder, 20 dage siden · Bondekonen
32Afslag
3 måneder, 24 dage siden · prefu
2Hvilken kontrakt skal jeg vælge
4 måneder, 26 dage siden · DE-O
2Pris og design af forside til ebog?
6 måneder, 11 dage siden · Ordspinderen
3Bog på fyldepennen
7 måneder, 3 dage siden · thevoid
5Intet svar fra forlag om modtagelse...
7 måneder, 12 dage siden · Theplayer1978
9Imaginære sprog til fantasy bog: ni...
10 måneder, 14 dage siden · DenFrieNukleoti...
6Gode forlag (uden medfinansiering)
11 måneder, 15 dage siden · Anne Christine ...
2Få min roman anmeldt, og få den ud ...
11 måneder, 22 dage siden · Gryphon
1Oplæsninger og lignende - dit forho...
1 år siden · Bondekonen
37Er min forfatterdrøm dødsdømt ved f...
1 år siden · Stinapige
0Astrid & Veronika (Let me sing you ...
1 år, 1 måned siden · sofiesverden
30Bibelen
1 år, 1 måned siden · Dyppepennen
4Priser på E-bøger
1 år, 2 måneder siden · WeirdSpace
6Saxo.com
1 år, 2 måneder siden · Bondekonen
0Undervisningsmateriale til fagfolk
1 år, 2 måneder siden · underviseren