Bøger, forlag og litterært · Forlagsbranchen er i opbrud!

20 svar
Senest opdateret 5 år siden · 6 bruger(e) deltager
5 år siden

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

Der er da mange mindre forlag, eks Tellerup, Turbine, H.Harksen Productions, Ulven og Uglen, Calibat, Enter Darkness osv.
Men indrømmet: det ER svært at få udgivet især digte. Der er stadig nogle der udgiver noveller.

Mvh
Eddie

5 år siden
5 år siden

Jeg ved ikke, om forlagsbranchen er så meget i opbrud i Danmark - måske i udlandet med Amazon og selvudgivelser.

Det er selvfølgelig blevet billigere at trykke bøger, og det udnytter enkelte litterære iverværksættere... Men når det kommer til stykket, er det ikke mere eller mindre stadig de gamle travere, der står bag de bøger, der sælger mest, og de bøger, der bliver anmeldt i aviserne?

Der er måske Gladiator, der har et lidt andet syn på kopirettigheder, men de sparer til gengæld en masse ressourcer på ikke at tage imod uopfordrede manuskripter og udelukkende udgive forfattere, der allerede er aktive i diverse forfattermiljøer - så hvor meget bedre er de lige, når det kommer til stykket?

5 år siden
5 år siden

Det er nok ikke sært at forlagene ændrer sig, når selve det at skrive en bog ændres også.
At skrive et læseværdigt manus med fjerpen, blæk og papir, som man skulle i gamle dage - tænk på hvor svært det egentlig er! Jeg kunne ikke skrive en enkelt side på den måde, som andre orkede at læse.

Jeg tror der snart kommer en dag, hvor man slet ikke behøver skrive en bog. Man taler den, og resten gør computeren.
Og dog?!
For ét er at det bliver teknisk muligt. Et andet er selve charmen ved at skrive. Litteratur er ikke så eksakt endda. Måske er den "litterære proces" i hjernen anderledes, når man dikterer og indtaler korrekturerne.

5 år siden
5 år siden

Bogbranchen er bestemt i opbrud, og har været det en del år efterhånden. Trykketeknologien er blevet billigere og der er sket et skred mod nethandel, eBøger, lydbøger og meget andet. De gamle og store forlag er ikke længere dem der svinger taktstokken og dikterer markedet, og boghandlerne styrer ikke længere hvad der bliver solgt, ved som de eneste at bestemme hvad de ville have på hylderne. Små specialiserede forlag, kan operere i små specielle nicher, mit eget forlag er f.eks. specialiseret i retrodigitaliseret dansk litteratur, hvor de store forlag kun kan operere med underskud. Det gør det muligt at servicere kunder, der ellers måtte tage til takke med det de store forlag gad udgive, og det butikkerne ville afsætte hyldeplads til.

5 år siden
5 år siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

Det er måske gamle bøger der er blevet scannet ind på computer og lagt på net som E-bøger.
Retro betyder bagud. Så det må handle om bøger der er blevet til på den gamle måde og så siden er blevet til digitale udgaver.

5 år siden
5 år siden

#5 (WeirdSpace): Bogbranchen er bestemt i opbrud, og har været det en del år efterhånden. Trykketeknologien er blevet billigere og der er sket et skred mod nethandel, eBøger, lydbøger og meget andet. De gamle og store forlag er ikke længere dem der svinger taktstokken og dikterer markedet, og boghandlerne styrer ikke længere hvad der bliver solgt, ved som de eneste at bestemme hvad de ville have på hylderne. Små specialiserede forlag, kan operere i små specielle nicher, mit eget forlag er f.eks. specialiseret i retrodigitaliseret dansk litteratur, hvor de store forlag kun kan operere med underskud. Det gør det muligt at servicere kunder, der ellers måtte tage til takke med det de store forlag gad udgive, og det butikkerne ville afsætte hyldeplads til.

Jeg gad virkelig godt være enig i det der, men er det ikke bare noget, du skal sige, når du selv er nicheforlægger? Litteraturscenen kommer vel næppe til at ændre sig særlig meget af, at læsere får lettere adgang til glemte forfatterskaber i form af retrodigitalisering.

Og alle de der nye, fremadstormende forlag som Baggaardsbaroner og Escho... Jeg elsker virkelig deres stil, men jeg synes ikke rigtig, man hører noget om de bøger, de udgiver.

5 år siden
5 år siden

#6 (Mikkelræv): Hvad er retrodigitaliseret literatur?
Litteratur der udkom før man havde tekst og billede digitalt. Så tager man de gamle bøger og laver en OCR-scanning af teksten og scanning og oprensning af billederne.

5 år siden
5 år siden

#8 (peter_romer): Jeg gad virkelig godt være enig i det der, men er det ikke bare noget, du skal sige, når du selv er nicheforlægger? Litteraturscenen kommer vel næppe til at ændre sig særlig meget af, at læsere får lettere adgang til glemte forfatterskaber i form af retrodigitalisering.

Og alle de der nye, fremadstormende forlag som Baggaardsbaroner og Escho... Jeg elsker virkelig deres stil, men jeg synes ikke rigtig, man hører noget om de bøger, de udgiver.

Hæh... hmm... For nu at tage det sidste først. Gyldendal udgav over 400 titler sidste år. Hvor mange af dem har du hørt om? Eller de mere end 100 forfattere bag dem? For mit vedkommende er det kun en lille håndfuld navne og titler. En af dem jeg kender perifert har lige lavet 3. oplag af sin strikkebog. Den blev præsenteret i et eller andet dameblad, som jeg lige husker det, og så tog salget fart. Den ville jeg heller ikke have hørt om, hvis jeg ikke lige kendte forfatteren. At vi ikke selv hører om den ene eller anden forfatter eller deres forlag, er ikke det samme som at de ikke sælger bøger. Jeg blev selv overrasket over hvor stort bogmarkedet i virkeligheden er. Det er helt vildt.

I sig selv er retrodigitaliseret litteratur ikke nok til at ændre ret meget. Jeg kan i bedste fald være med til at skubbe i samme retning, men det ændrer ikke ret meget. Om det er noget jeg er nødt til at sige, vil jo altid være påstand mod påstand. Det bedste jeg kan gøre er at anbefale at besøge Bogforum. Siden det flyttede ud til Bellacenteret er det vokset med stadig flere forlag. Det er ikke de store forlag der fylder mere. Det er de små og mellemstore forlag der bliver flere og større.

5 år siden
5 år siden

Det er også ret cool! Der er sikkert lidt sci-fi og diverse andre nørdede ting, som ikke bliver set som god smag af de store forlag, som kan blive udgivet og inspirere forfattere inden for de her respektive genrer.

... savner bare lidt i denne debat nogle eksempler på, at forlagsbranchen faktisk er i opbrud - og ikke bare en liste af potentielle teknologier, der kunne bryde forlagsbranchen op.

5 år siden
5 år siden

Øhhh... mener du sådan noget i retning af det her:
http://rikkeuhrean...-tjene-penge-paa/

og denne her:
http://bf.dk/Fagma...kalTaenkeDigitalt

5 år siden
5 år siden

Nåja... der er også det indirekte eksempel. Her er hvad der sker, når markedet er i opbrud, og man ikke følger med udviklingen:
https://politiken...C2%AB-har-skuffet

5 år siden
5 år siden
#14

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden
#15

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

#12 (WeirdSpace): Øhhh... mener du sådan noget i retning af det her:
http://rikkeuhrean...-tjene-penge-paa/

og denne her:
http://bf.dk/Fagma...eDigitalt[/citat]

Nope, jeg mener netop ikke sådan noget som det der. :)

Det er jo mest bare teknologiske spekulationer og en konstatering af forfattere og forlag tjenner færre penge.

Det jeg efterlyser, er mere sådan noget, du selv bød ind med, retrodigitalisering. Noget der i praksis skaber nogle nye muligheder for forlag og forfattere.

Sorry, hvis jeg gik lidt hårdt til dit indlæg. Jeg synes faktisk, det er det bedste bud i tråden på noget, der skaber muligheder for nogle nye slags bøger kan komme ud hos læserne.

Jeg nok håbet på nogle referancer til nogle forfatterskaber, der startede på nogle små forlag. Eller en anden ny litterær trend/genre, der er startet af forfattere på små forlag.

Efter lidt research vil jeg også medgive, der sker vist mere end jeg lige umiddelbart forventede hos de små forlag. Jeg har selv nævnt et par små forlag tidligere i tråden, men ja, der ser ud til at være mere potientialle, end jeg forventede.

F.eks. fandt jeg ud af den her bog, som både har fået presse i Skønlitteratur på P1 og er blevet anmeldt i nærmest alle morgenaviser, er udgivet på et meget lille forlag:
https://bog.nu/tit...s-haahr-rasmussen

Men jeg står dog stadig med en følelse af grunden til forlagsbrancen er i opbrud skyldes mere mangel på penge, end at nye forlag og teknologier giver mulighed for at nye typer forfatterskaber og trends kan blomstre frem.

5 år siden
5 år siden
#17

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

#14 (tope): Ang. Politiken linket, så er Morten Hesseldahl en kontroversiel herre og har via sit nye direktørsidde allerede skabt røre i forlagsbranchen - forfattere har allerede forladt forlaget.

Jeg er også bange for, at Morten Hesseldahl er lidt for kommerciel og glemmer bredden, som Gyldendal oprindelig er kendt for.


Det har bestemt skabt røre, at han fik jobbet. Jeg har ikke noget forhold til manden, hverken for eller imod. Det er altid en balancegang. Bredden som Gyldendal havde, var tilsyneladende en del af det der skabte deres problemer, så de var pinedød nødt til at tage hånd om problemet for at overleve. Om Hesseldahl så kan finde den gyldne middelvej bliver spændende at følge. Mit umiddelbare bud er, at han i starten kommer for meget over i det kommercielle spor, men nu får vi se. Det kan jo også være, at han bare foretager en generel reduktion, så blandingsforholdet mellem smal og bred litteratur forbliver nogenlunde intakt. Jeg tvivler selv på at det er det han gør, men lad os nu se hvad der sker. Det er spændende at følge.

5 år siden
5 år siden

#16 (peter_romer):
Jeg nok håbet på nogle referancer til nogle forfatterskaber, der startede på nogle små forlag. Eller en anden ny litterær trend/genre, der er startet af forfattere på små forlag.


De tre forfattere jeg lige kan komme på fra min egen omgangskreds er A. Silvestri, Lars Ahn og Manfred Christiansen.

Trends/genrer... hmm... ved ikke om det er startet af de små forlag, men SMS-romaner som f.eks. SMSpress udgiver. Her er jeg selv lidt på bar bund.

5 år siden
5 år siden
#20

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden

Besvar debattråd

Debatten Forlagsbranchen er i opbrud! er startet 21/10-2018 17:11 af tope og er placeret under Bøger, forlag og litterært.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4Dine største inspirationskilder?
7 dage siden · Kafkaesque
2Digtteknikker: GAS-sætninger
11 dage siden · Tungnemt
4Dage med Ralf.
12 dage siden · MollyTrine
10Berøringsangst mht. kommentarer?
1 måned, 4 dage siden · David H
2Hvor blev digtene af?
1 måned, 12 dage siden · Tungnemt
1Jeg søger en lille gruppe testlæser...
1 måned, 16 dage siden · Kafkaesque
43Dagens DJ
1 måned, 18 dage siden · Ansu
5Digtteknikker: undgå adjektiver
1 måned, 19 dage siden · Tungnemt
25Digte
1 måned, 23 dage siden · Tungnemt
26Dagens citat
1 måned, 24 dage siden · Ansu
4Videoer med terapeutiske øvelser
1 måned, 27 dage siden · Ansu
1Politiken promoverer pædofili
1 måned, 28 dage siden · David H
6Overgreb er tortur - lovforslag
2 måneder siden · Ansu
1Kreative hjemmesider
2 måneder, 1 dag siden · Tungnemt
4163Dagens ord
2 måneder, 8 dage siden · Savanti
11Hvad sker der for, at ingen læser m...
2 måneder, 22 dage siden · Løvinde
1Hjælp til et spørgsmål i Adventure ...
3 måneder, 1 dag siden · Skriverkunstner
3Fortivlet: Ægteskab uden romantik -...
3 måneder, 3 dage siden · Maria77
8Poesi forlag søges
3 måneder, 12 dage siden · heksemutter
3Dagens Dok
3 måneder, 25 dage siden · HamDenKorte
5God digital bogside
3 måneder, 26 dage siden · HamDenKorte
3Dansk eller Engelsk?
3 måneder, 27 dage siden · cell
5Dagens Sketch (del en sketch/joke)
3 måneder, 27 dage siden · HamDenKorte
8Hjælp og råd vedr. Økonomisk værgem...
4 måneder, 1 dag siden · David H
162Hvad er du taknemmelig for i dag?
4 måneder, 1 dag siden · Ansu
2Voldtægts-kultur
4 måneder, 2 dage siden · Ansu
3Forlags forretnings-model
4 måneder, 4 dage siden · Ansu
521Kontraster
4 måneder, 4 dage siden · Brehmer
5Jeg er ny og vil gerne rigtigt i ga...
4 måneder, 6 dage siden · Skriverkunstner
3Din yndlings kirken salme sang
4 måneder, 6 dage siden · Skriverkunstner
34Hvad inspirerer dig
4 måneder, 7 dage siden · Skriverkunstner
6Word og teknik.
4 måneder, 14 dage siden · MollyTrine
3Egen hjemmeside⁸
4 måneder, 29 dage siden · David H
1Skrivekonkurrence
5 måneder, 4 dage siden · grkemacar
4Vedrørende litteraturtidsskrifter
6 måneder, 15 dage siden · heksemutter
0Den kærlighed
6 måneder, 26 dage siden · MariaMolgaard
16Jeg bliver udgivet!
6 måneder, 27 dage siden · Bahlsen
38'Penge'
7 måneder, 1 dag siden · Denungeblødende...
4Til dem der skriver romaner...
7 måneder, 17 dage siden · MollyTrine
2Skrivekonkurrence
9 måneder siden · heksemutter

Bøger, forlag og litterært

8Poesi forlag søges
3 måneder, 12 dage siden · heksemutter
3Forlags forretnings-model
4 måneder, 4 dage siden · Ansu
4Vedrørende litteraturtidsskrifter
6 måneder, 15 dage siden · heksemutter
0Hvilket forlag passer til min bog?
9 måneder, 27 dage siden · David H
0Erfaringer med forlagene Wadskjær o...
11 måneder, 7 dage siden · Asger Nørlund
0Harry Potter - for yngre børn?
1 år, 2 måneder siden · Løvinde
7Anbefalinger til forlag?
1 år, 6 måneder siden · Krimi4Y
4Søger kritik af Digtsamlings opsætn...
1 år, 11 måneder siden · Ansu
3Valg af forlag til digtsamling
1 år, 11 måneder siden · belmindelig
0Presse meddelse.?
2 år siden · JesperSB
75Bibelen
2 år siden · Engbo
11Brug af kommentarer?
2 år siden · Pia Hansen
20En udfordring med Den fede mand af ...
3 år siden · Morpheus
710 trælse brølere...
3 år siden · K.B. Assenholm
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
3 år siden · TheProject
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
3 år siden · Kafkaesque
2Antal digte i digtsamling
3 år siden · dino
11Bestillingsforfattere?
3 år siden · dino
5Corona og forlagsbranchen
3 år siden · JohannesB
16Fusk i forlagskonstrakten?
3 år siden · Skribenten47
10Hvor pænt/positivt er dette afslag?
4 år siden · NAHansen
4Tilskud til udgivelse???
4 år siden · NAHansen
3Findes der mon sådan en bog???
4 år siden · Savanti
2Er man tvunget til tavshed?
4 år siden · Eddie
6Lige margener?
4 år siden · Pia Hansen
1hvilke lande, hvilke genrer?
4 år siden · Muhkovending
7Saxo.com
4 år siden · Lauhan
1Hvordan er Saxo Publish?
4 år siden · Paolosaks
3Hvilke børnebogsforlag skal jeg kon...
5 år siden · mandeniskoven
8Ros til Forlag mellemgaard .
5 år siden · Savanti
2Salg af digtsamling
5 år siden · Savanti
20Forlagsbranchen er i opbrud!
5 år siden · tope
2Lektørudtalelse på en af forfattern...
5 år siden · NAHansen
5hvad er fordelen ved ISBN nr?
5 år siden · vikingo
3Boganmelder, hvordan?
5 år siden · NAHansen
2At sende en PDF til tryk...
5 år siden · little T
0No country for old men.
5 år siden · Mitmit
5Krimier
5 år siden · dino
14Verdens bedste roman
5 år siden · dino
31Erfaringer med forlaget Mellemgaard
5 år siden · tope