Bøger, forlag og litterært · Forlagsbranchen er i opbrud!

20 svar
Senest opdateret 13 dage siden · 6 bruger(e) deltager
27 dage siden

De traditionelle forlag, der betaler hele gildet, er der efterhånden kun en håndfuld af - såsom Gyldendal og Rosinante.
Det er forlag, som det i forvejen er svært at komme igennem nåleøjet!

Overfor dem, er der dukket flere medudgiver forlag - selvom Mellemgaard er ivrig med opslag på Facebook, så er der andre end det forlag, som også har fået kritik - Forfatterskabet.
- Kritik af Forfatterskabet findes på Trustpilot.

Det virker lidt som om, at der ikke fordele ved det ene eller det andet?

Samtidig ser det ud som om, at genre som digte og noveller bliver skubbet i baggrunden til fordel for andre populære genre!

27 dage siden
27 dage siden

De har lige haft en fyrerunde på gyldendal, men til gengæld har den nye direktør, bestemt at de skal udgive kommercielle romaner, hvilket jeg synes er super.

Det kan da ikke passe at verden lige pludselig ikke har behov for historier mere, bare fordi papir er blevet erstattet af teknologi!?

27 dage siden
26 dage siden

Der er da mange mindre forlag, eks Tellerup, Turbine, H.Harksen Productions, Ulven og Uglen, Calibat, Enter Darkness osv.
Men indrømmet: det ER svært at få udgivet især digte. Der er stadig nogle der udgiver noveller.

Mvh
Eddie

26 dage siden
26 dage siden

Jeg ved ikke, om forlagsbranchen er så meget i opbrud i Danmark - måske i udlandet med Amazon og selvudgivelser.

Det er selvfølgelig blevet billigere at trykke bøger, og det udnytter enkelte litterære iverværksættere... Men når det kommer til stykket, er det ikke mere eller mindre stadig de gamle travere, der står bag de bøger, der sælger mest, og de bøger, der bliver anmeldt i aviserne?

Der er måske Gladiator, der har et lidt andet syn på kopirettigheder, men de sparer til gengæld en masse ressourcer på ikke at tage imod uopfordrede manuskripter og udelukkende udgive forfattere, der allerede er aktive i diverse forfattermiljøer - så hvor meget bedre er de lige, når det kommer til stykket?

26 dage siden
25 dage siden

Det er nok ikke sært at forlagene ændrer sig, når selve det at skrive en bog ændres også.
At skrive et læseværdigt manus med fjerpen, blæk og papir, som man skulle i gamle dage - tænk på hvor svært det egentlig er! Jeg kunne ikke skrive en enkelt side på den måde, som andre orkede at læse.

Jeg tror der snart kommer en dag, hvor man slet ikke behøver skrive en bog. Man taler den, og resten gør computeren.
Og dog?!
For ét er at det bliver teknisk muligt. Et andet er selve charmen ved at skrive. Litteratur er ikke så eksakt endda. Måske er den "litterære proces" i hjernen anderledes, når man dikterer og indtaler korrekturerne.

25 dage siden
25 dage siden

Bogbranchen er bestemt i opbrud, og har været det en del år efterhånden. Trykketeknologien er blevet billigere og der er sket et skred mod nethandel, eBøger, lydbøger og meget andet. De gamle og store forlag er ikke længere dem der svinger taktstokken og dikterer markedet, og boghandlerne styrer ikke længere hvad der bliver solgt, ved som de eneste at bestemme hvad de ville have på hylderne. Små specialiserede forlag, kan operere i små specielle nicher, mit eget forlag er f.eks. specialiseret i retrodigitaliseret dansk litteratur, hvor de store forlag kun kan operere med underskud. Det gør det muligt at servicere kunder, der ellers måtte tage til takke med det de store forlag gad udgive, og det butikkerne ville afsætte hyldeplads til.

25 dage siden
25 dage siden

Hvad er retrodigitaliseret literatur?

25 dage siden
24 dage siden

Det er måske gamle bøger der er blevet scannet ind på computer og lagt på net som E-bøger.
Retro betyder bagud. Så det må handle om bøger der er blevet til på den gamle måde og så siden er blevet til digitale udgaver.

24 dage siden
24 dage siden

#5 (WeirdSpace): Bogbranchen er bestemt i opbrud, og har været det en del år efterhånden. Trykketeknologien er blevet billigere og der er sket et skred mod nethandel, eBøger, lydbøger og meget andet. De gamle og store forlag er ikke længere dem der svinger taktstokken og dikterer markedet, og boghandlerne styrer ikke længere hvad der bliver solgt, ved som de eneste at bestemme hvad de ville have på hylderne. Små specialiserede forlag, kan operere i små specielle nicher, mit eget forlag er f.eks. specialiseret i retrodigitaliseret dansk litteratur, hvor de store forlag kun kan operere med underskud. Det gør det muligt at servicere kunder, der ellers måtte tage til takke med det de store forlag gad udgive, og det butikkerne ville afsætte hyldeplads til.

Jeg gad virkelig godt være enig i det der, men er det ikke bare noget, du skal sige, når du selv er nicheforlægger? Litteraturscenen kommer vel næppe til at ændre sig særlig meget af, at læsere får lettere adgang til glemte forfatterskaber i form af retrodigitalisering.

Og alle de der nye, fremadstormende forlag som Baggaardsbaroner og Escho... Jeg elsker virkelig deres stil, men jeg synes ikke rigtig, man hører noget om de bøger, de udgiver.

24 dage siden
24 dage siden

#6 (Mikkelræv): Hvad er retrodigitaliseret literatur?
Litteratur der udkom før man havde tekst og billede digitalt. Så tager man de gamle bøger og laver en OCR-scanning af teksten og scanning og oprensning af billederne.

24 dage siden
24 dage siden

#8 (peter_romer): Jeg gad virkelig godt være enig i det der, men er det ikke bare noget, du skal sige, når du selv er nicheforlægger? Litteraturscenen kommer vel næppe til at ændre sig særlig meget af, at læsere får lettere adgang til glemte forfatterskaber i form af retrodigitalisering.

Og alle de der nye, fremadstormende forlag som Baggaardsbaroner og Escho... Jeg elsker virkelig deres stil, men jeg synes ikke rigtig, man hører noget om de bøger, de udgiver.

Hæh... hmm... For nu at tage det sidste først. Gyldendal udgav over 400 titler sidste år. Hvor mange af dem har du hørt om? Eller de mere end 100 forfattere bag dem? For mit vedkommende er det kun en lille håndfuld navne og titler. En af dem jeg kender perifert har lige lavet 3. oplag af sin strikkebog. Den blev præsenteret i et eller andet dameblad, som jeg lige husker det, og så tog salget fart. Den ville jeg heller ikke have hørt om, hvis jeg ikke lige kendte forfatteren. At vi ikke selv hører om den ene eller anden forfatter eller deres forlag, er ikke det samme som at de ikke sælger bøger. Jeg blev selv overrasket over hvor stort bogmarkedet i virkeligheden er. Det er helt vildt.

I sig selv er retrodigitaliseret litteratur ikke nok til at ændre ret meget. Jeg kan i bedste fald være med til at skubbe i samme retning, men det ændrer ikke ret meget. Om det er noget jeg er nødt til at sige, vil jo altid være påstand mod påstand. Det bedste jeg kan gøre er at anbefale at besøge Bogforum. Siden det flyttede ud til Bellacenteret er det vokset med stadig flere forlag. Det er ikke de store forlag der fylder mere. Det er de små og mellemstore forlag der bliver flere og større.

24 dage siden
24 dage siden

Det er også ret cool! Der er sikkert lidt sci-fi og diverse andre nørdede ting, som ikke bliver set som god smag af de store forlag, som kan blive udgivet og inspirere forfattere inden for de her respektive genrer.

... savner bare lidt i denne debat nogle eksempler på, at forlagsbranchen faktisk er i opbrud - og ikke bare en liste af potentielle teknologier, der kunne bryde forlagsbranchen op.

24 dage siden
21 dage siden

Øhhh... mener du sådan noget i retning af det her:

http://rikkeuhrean...-tjene-penge-paa/

og denne her:

http://bf.dk/Fagma...kalTaenkeDigitalt

21 dage siden
21 dage siden

Nåja... der er også det indirekte eksempel. Her er hvad der sker, når markedet er i opbrud, og man ikke følger med udviklingen:

https://politiken...C2%AB-har-skuffet

21 dage siden
20 dage siden

Ang. Politiken linket, så er Morten Hesseldahl en kontroversiel herre og har via sit nye direktørsidde allerede skabt røre i forlagsbranchen - forfattere har allerede forladt forlaget.

Jeg er også bange for, at Morten Hesseldahl er lidt for kommerciel og glemmer bredden, som Gyldendal oprindelig er kendt for.

20 dage siden
20 dage siden

Ang. de andre link:

Liberaliseringen har givet flere muligheder for at sælge bøger - desværre er det gået endnu mere udover den smalle litteratur.
- Markedet har nu nærmest kun fokus på biografier, fantasy og krimi - bøger man nærmest drukner over.

20 dage siden
19 dage siden

#12 (WeirdSpace): Øhhh... mener du sådan noget i retning af det her:

http://rikkeuhrean...-tjene-penge-paa/

og denne her:

http://bf.dk/Fagma...eDigitalt[/citat]

Nope, jeg mener netop ikke sådan noget som det der. :)

Det er jo mest bare teknologiske spekulationer og en konstatering af forfattere og forlag tjenner færre penge.

Det jeg efterlyser, er mere sådan noget, du selv bød ind med, retrodigitalisering. Noget der i praksis skaber nogle nye muligheder for forlag og forfattere.

Sorry, hvis jeg gik lidt hårdt til dit indlæg. Jeg synes faktisk, det er det bedste bud i tråden på noget, der skaber muligheder for nogle nye slags bøger kan komme ud hos læserne.

Jeg nok håbet på nogle referancer til nogle forfatterskaber, der startede på nogle små forlag. Eller en anden ny litterær trend/genre, der er startet af forfattere på små forlag.

Efter lidt research vil jeg også medgive, der sker vist mere end jeg lige umiddelbart forventede hos de små forlag. Jeg har selv nævnt et par små forlag tidligere i tråden, men ja, der ser ud til at være mere potientialle, end jeg forventede.

F.eks. fandt jeg ud af den her bog, som både har fået presse i Skønlitteratur på P1 og er blevet anmeldt i nærmest alle morgenaviser, er udgivet på et meget lille forlag:

https://bog.nu/tit...s-haahr-rasmussen

Men jeg står dog stadig med en følelse af grunden til forlagsbrancen er i opbrud skyldes mere mangel på penge, end at nye forlag og teknologier giver mulighed for at nye typer forfatterskaber og trends kan blomstre frem.

19 dage siden
17 dage siden

At forlagsbranchen er i opbrud, skyldes også mangel på penge, derfor satser de på det nemme, på de genrer som markedet er stærkt oversvømmet af - derfor har de etableret en mur mod de smalle genrer!

Så spørgsmålet er i grunden, om forlagene er en del af den kulturelle brede?
Eller, om forlagene er for den kommercielle gevinst?

17 dage siden
13 dage siden

#14 (tope): Ang. Politiken linket, så er Morten Hesseldahl en kontroversiel herre og har via sit nye direktørsidde allerede skabt røre i forlagsbranchen - forfattere har allerede forladt forlaget.

Jeg er også bange for, at Morten Hesseldahl er lidt for kommerciel og glemmer bredden, som Gyldendal oprindelig er kendt for.


Det har bestemt skabt røre, at han fik jobbet. Jeg har ikke noget forhold til manden, hverken for eller imod. Det er altid en balancegang. Bredden som Gyldendal havde, var tilsyneladende en del af det der skabte deres problemer, så de var pinedød nødt til at tage hånd om problemet for at overleve. Om Hesseldahl så kan finde den gyldne middelvej bliver spændende at følge. Mit umiddelbare bud er, at han i starten kommer for meget over i det kommercielle spor, men nu får vi se. Det kan jo også være, at han bare foretager en generel reduktion, så blandingsforholdet mellem smal og bred litteratur forbliver nogenlunde intakt. Jeg tvivler selv på at det er det han gør, men lad os nu se hvad der sker. Det er spændende at følge.

13 dage siden
13 dage siden

#16 (peter_romer):
Jeg nok håbet på nogle referancer til nogle forfatterskaber, der startede på nogle små forlag. Eller en anden ny litterær trend/genre, der er startet af forfattere på små forlag.


De tre forfattere jeg lige kan komme på fra min egen omgangskreds er A. Silvestri, Lars Ahn og Manfred Christiansen.

Trends/genrer... hmm... ved ikke om det er startet af de små forlag, men SMS-romaner som f.eks. SMSpress udgiver. Her er jeg selv lidt på bar bund.

13 dage siden
13 dage siden

Der har i flere år været en stigende kritik af Gyldendal - det var der vist da Klaus Rifbjerg var litterær direktør.

Gyldendal vil nu være kommerciel forlag og måske ændre fokus - det er så det...

13 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Forlagsbranchen er i opbrud! er startet 21/10-2018 17:11 af Tommy Pedersen (tope) og er placeret under Bøger, forlag og litterært.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2285Dagens ord
7 timer, 49 minutter siden · Engbo
32Mand/kvinde
9 timer, 44 minutter siden · Engbo
44Kontraster
1 dag, 12 timer siden · Savanti
69Dagens Vits
1 dag, 16 timer siden · Savanti
6Helbred opdatering.
1 dag, 19 timer siden · Savanti
17Hormonforstyrrende stoffer.
2 dage, 13 timer siden · DenFrieNukleoti...
71Saudi-Arabien - Rusland
3 dage siden · Engbo
6Kulturen står i en stilstand, der k...
5 dage siden · Nicolas Birch-J...
11NaNoWriMo
6 dage siden · Eddie
2Entropi og evolution
9 dage siden · dino
46At rejse er at leve?
12 dage siden · Nicolas Birch-J...
5Bogforum
12 dage siden · jebomik
15Endestation - eller strengt nåleøje...
13 dage siden · tope
20Forlagsbranchen er i opbrud!
13 dage siden · tope
2Lektørudtalelse på en af forfattern...
15 dage siden · NAHansen
1Digte/ tekster om månen
15 dage siden · Kåemer
76Hvad er du taknemmelig for i dag?
18 dage siden · Fink
7Moderne fraser og vendinger.
20 dage siden · Rimon Waad Herm...
0Zenon, Newton og høeg
20 dage siden · dino
0Så rundede jeg 400 visninger
22 dage siden · knudkp
5hvad er fordelen ved ISBN nr?
24 dage siden · vikingo
11Dåseåbner
24 dage siden · Kåemer
5Kødspisere kontra vegetarer kontra ...
27 dage siden · dino
7Religions forum?
27 dage siden · Inghard
9Er den danske kultur modellerbar?
28 dage siden · Nicolas Birch-J...
8Forfatter
29 dage siden · tope
16Fredagsbrok
1 måned siden · knudkp
11Sofies 5-trins selvværds-kursus
1 måned siden · Kåemer
0Jeg er god til at rette tekster.
1 måned siden · Mikkelræv
2Kan digte betalæses?
1 måned, 1 dag siden · dino
1Roman
1 måned, 2 dage siden · Eddie
1Kommenter gerne min ene men lange l...
1 måned, 2 dage siden · NAHansen
4Boganmelder, hvordan?
1 måned, 2 dage siden · NAHansen
3Betalæsere søges
1 måned, 2 dage siden · NAHansen
2At sende en PDF til tryk...
1 måned, 4 dage siden · little T
5Hvorfor aldersgrænse og unge forfat...
1 måned, 8 dage siden · Kåemer
10Folkekirken – ad hvilken vej skal d...
1 måned, 18 dage siden · Engbo
0Redigering
1 måned, 18 dage siden · Mitmit
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
1 måned, 18 dage siden · Mitmit
2Smil
1 måned, 18 dage siden · Mitmit

Bøger, forlag og litterært

20Forlagsbranchen er i opbrud!
13 dage siden · tope
2Lektørudtalelse på en af forfattern...
15 dage siden · NAHansen
5hvad er fordelen ved ISBN nr?
24 dage siden · vikingo
4Boganmelder, hvordan?
1 måned, 2 dage siden · NAHansen
2At sende en PDF til tryk...
1 måned, 4 dage siden · little T
0No country for old men.
1 måned, 23 dage siden · Mitmit
5Krimier
2 måneder, 11 dage siden · dino
14Verdens bedste roman
3 måneder, 2 dage siden · dino
31Erfaringer med forlaget Mellemgaard
3 måneder, 7 dage siden · tope
7Nu er jeg moden på udgivelse
3 måneder, 20 dage siden · tope
1Hvilken genre er dette?
6 måneder, 7 dage siden · dino
9Er det ok?
6 måneder, 17 dage siden · Polo
1Det der følge brev?
8 måneder, 8 dage siden · dino
38Er min forfatterdrøm dødsdømt ved f...
8 måneder, 16 dage siden · JacobPatrickPou...
7Gode danske udviklingsromaner?
9 måneder, 1 dag siden · Vacca foeda
2Fortælle bogens historie på en visu...
10 måneder, 8 dage siden · Dizzy76
2Slagtryk
10 måneder, 26 dage siden · heksemutter
6Et Spørgsmål
11 måneder, 9 dage siden · Bondekonen
24Skuespil
1 år, 2 dage siden · Kåemer
4Illustrator og forfatter, samt inds...
1 år siden · prefu
1Lokation reception - København
1 år siden · Bondekonen
32Afslag
1 år siden · prefu
2Hvilken kontrakt skal jeg vælge
1 år, 1 måned siden · DE-O
107 grunde til ikke at blive forfatte...
1 år, 2 måneder siden · louise1993
2Pris og design af forside til ebog?
1 år, 3 måneder siden · Ordspinderen
3Bog på fyldepennen
1 år, 4 måneder siden · thevoid
5Intet svar fra forlag om modtagelse...
1 år, 4 måneder siden · Theplayer1978
4Hvedekorn
1 år, 4 måneder siden · Theplayer1978
9Imaginære sprog til fantasy bog: ni...
1 år, 7 måneder siden · DenFrieNukleoti...
6Gode forlag (uden medfinansiering)
1 år, 8 måneder siden · Anne Christine ...
2Få min roman anmeldt, og få den ud ...
1 år, 8 måneder siden · Gryphon
1Oplæsninger og lignende - dit forho...
1 år, 9 måneder siden · Bondekonen
0Astrid & Veronika (Let me sing you ...
1 år, 10 måneder siden · sofiesverden
30Bibelen
1 år, 10 måneder siden · Dyppepennen
4Priser på E-bøger
1 år, 11 måneder siden · WeirdSpace
6Saxo.com
1 år, 11 måneder siden · Bondekonen
24Novelle eller roman?
1 år, 11 måneder siden · Asterioka
0Undervisningsmateriale til fagfolk
1 år, 11 måneder siden · underviseren
9Hvorfor giver forlag ikke feedback?
2 år siden · Seifostos
1Hjælp, jeg skal undervise!
2 år siden · Fink