10Forfærdeligt og patetisk kærlighedsdigt
Lyden af kun mit eget åndedræt når jeg sover · Lyden af mobilen som... [...]
Digte
10 år siden
1Roadtrip - del 4
Phillip løsnede sit greb om rattet som han havde knuget den sidst... [...]
Noveller
10 år siden
2Roadtrip - del 3
Mark åbnede øjnene. Han havde en kæmpe hovedpine. "Hvor er jeg?" ... [...]
Noveller
10 år siden
1Roadtrip - del 2
Et par timer var gået, da Phillip vækkede Mark. De var begge lidt... [...]
Noveller
10 år siden
2Roadtrip - del 1
Vejen fortsatte så langt deres øjne kunne se. Ørkenlandskabet for... [...]
Noveller
10 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Martin Ringgaard (f. 1982)
Mark åbnede øjnene. Han havde en kæmpe hovedpine. "Hvor er jeg?" sagde han højt, for sjov, med komisk stemme. Han slog ud med armen ved hans side og hans hånd ramte det slukkede bål. Han satte sig op. Han tog sig til hovedet. Hovedpinen var virkelig slem og det var varmt. Han kom op og stå. Derefter kastede han op. Han kiggede ind i det tomme opslåede telt. Han så på det udbrændte bål fra natten før og derefter over på bilen. Han gik over imod den.

Phillip og Christine vågnede, da bilens dør blev åbnet. Ingen sagde noget. Phillip lå stadig på ryggen. Han kiggede bagover og så Marks omvendte hoved. Christine lå oven på ham. Mark gik et stykke væk fra bilen og kastede op igen.

Ingen af dem sagde noget på vejen ind til byen. De var tvunget til at gå og det var varmt. Christine gik på den ene side af vejen. Mark og Phillip på den anden side. Phillip gik forrest. Han kunne høre Mark trække vejret anstrengt. De bar begge på deres sportstasker som de havde taget med fra bilen. For en gangs skyld kom der er en bil kørende forbi. Christine nåede at stikke tommelfingeren frem, men bilen kørte alligevel forbi dem uden at stoppe. Mark rev armen på et af de grå træer, der stod ud til vejen. "Av for helvede" råbte han irriteret. Phillip vendte sig om. "Er du okay?" spurgte han Mark. Marks arm blødte en lille smule. Han gik forbi Phillip uden at svare ham og gik nu forrest resten af vejen indtil byen.

"Se" sagde Christine og pegede fremad. De havde gået et par timer og kunne nu skimte den lille by et godt stykke længere fremme. "Jeg trænger til en fucking reperationsbajer!" sagde Mark. "Jep, jeg er tørstig" sagde Phillip. Mark kiggede tilbage på ham og smilede en smule. Efter et stykke tid kom de frem til byen. Der var mange huse og noget der lignede en bar, der var et hotel og en tankstation. Phillip og Mark gik målrettet efter det som lignede en bar. "Jeg gir første omgang, din tyr" sagde Mark og slog Phillip let på skulderen, da de gik ind ad døren til baren. Phillip kiggede væk. Christine gik bag ved dem og røg på sin sidste cigaret. Klokken var omkring middagstid og der var ikke mange mennesker i lokalet. Baren var mørk, selvom der kom en smule lys ind af de få vinduer der var. Phillip og Christine fandt et bord i hjørnet, imens Mark gik op og bestilte. Ingen af de to sagde noget eller kiggede hinanden i øjnene. Phillip kiggede ud ad vinduet. Christine koncentrerede sig om at ryge og kigge på askebægret. Efter et par minutter rømmede Phillip sig. Han kiggede på Christine. "Har du flere smøg..." "Jeg går på toilettet" afbrød Christine ham og rejste sig fra bordet. Hun forsvandt ud på dametoilettet. Phillip kiggede ud af vinduet igen. Mark satte sig ved bordet med tre øl. "Hvor er dullen?" spurgte han. "Toilet" sagde Phillip. Mark begyndte at plapre. Han snakkede om alverdens ting, men undgik at snakke om aftenen før eller hans ellers normale yndlingsemne: alle de tøser han havde scoret. Phillip kiggede for det meste stadig ud ad vinduet eller ned i bordet og sjældent på Mark. Da der var gået en tyve minutters tid og de begge var færdige med deres øl, afbrød Phillip Mark. "Hvor bliver hun af?". "Er det så vigtigt?" spurgte Mark hårdt tilbage, samtidig med at han smilede. Phillip kiggede irriteret på ham. Mark gik op og bestilte to øl mere og to glas Jack Daniels. Resten af dagen drak de. Mark speedsnakkede, Phillip sagde meget lidt, en jukebox spillede musik i baggrunden og Christine kom aldrig tilbage.

Da det senere begyndte at blive mørkt og de saltstænger og peanuts som de havde bestilt sammen med rigelige mængder øl og Jack Daniels, ikke kunne holde dem mætte længere, gik de på burgerbar. De var begge døddrukne og Marks hurtige snakken var så snøvlet, at han knap kunne bestille mad til dem. Phillip var blevet helt tavs.

De kom ud fra burgerbaren. Mark havde sat en pomfrit om bag sit ene øre. Phillip tørrede noget ketchup væk fra mundvigen. "Skal vigåiut der!" sagde Mark og pegede og begyndte at gå slingrende ned ad byens hovedgade som gik gennem byen. Phillip nikkede og blinkede med øjnene som om han var ved at falde i søvn. Gaden var oplyst af gadelygter. Næsten alle huse og gyder de gik forbi lignede hinanden og gåturen var ligeså ensformig, som da de havde kørt på vejen i bilen. De gik ved siden af hinanden og sørgede for at hinanden ikke faldt. Phillip kiggede på Mark og åbnede munden. "Hva'?" sagde Mark. Phillip lukkede munden igen og rystede let på hovedet. De kom nu forbi en gyde imellem husene, som var anderledes end de andre. De kunne se ild brænde for enden af gyden og nogle folk stod omkring. De gik ned ad den. "Hjemløse" prøvede Mark snøvlende at hviske til Phillip, men i virkeligheden sagde han det ret højt. "Mmm" kunne Phillip få frem. En syv-otte mænd i store frakker, med fingervanter på og huer stod omkring et par brændende skraldespande. Phillip og Mark stillede sig hen ved siden af to af dem. Ingen sagde noget til dem, men en af mændene rakte dem et par smøger og en flaske sprut. De tændte smøgerne på ilden og tog en tår af flasken. Indholdet var stærkt og de var begge tæt på at kaste op. Mark rakte flasken tilbage til manden. "Ta...Tak!" fik han frem. Han ville gerne sige noget mere, men det kom kun ud som en snøvlen. Phillips øjne var næsten lukkede og han så ud som om han kunne falde om hvert øjeblik. I stedet for at sige noget, begyndte Mark at hyle som en ulv. Hylet var så højt at Phillips øjne åbnede sig og hans hoved gav et ryk tilbage. Alle mændene omkring dem gav et sæt. Der var helt stille. Så begyndte de alle at grine. Mark grinte med og Phillip rystede på hovedet og smilede lidt. Et par af mændene hylede også. En anden af dem begyndte at synge noget, der mindede om en sømandsvise. Alle mændene begyndte at synge med. Mark kendte ikke ordene eller melodien, men sang med alligevel. Phillip koncentrerede sig om sin smøg og om at holde øjnene åbne.

Om morgenen næste dag vågnede Phillip og Mark. De havde sovet op af hinanden. De sad på jorden op af en mur. Foran dem lå en flaske med en smule sprut i bunden og en pakke med et par smøger i. "Jeg fryser min røv, samtidig med at jeg sveder" sagde Mark. Solen var højt på himlen, men der hvor de sad, var der koldt. "Vi skal ha' skaffet et dæk" sagde Phillip, "og mere at drikke" sagde Mark. De fik rejst sig op. Phillip tog den lille flaske med sprut i baglommen, "lidt senere" sagde han. Mark protesterede ikke. De tog en cigaret i mundvigen hver og begyndte at gå. De havde at intet at tænde dem med. Mark kastede op. Der var masser af liv på hovedgaden, da de kom ud af gyden. "Jeg kan ikke overskue det" sagde Mark og tog sig til hovedet. Phillip tog ham om skulderen og skubbede ham fremad, "denne vej" sagde han. De kom frem til en tankstation. En ung, køn blond pige stod bagved disken da de kom ind. Mark smilede, "jeg overtager herfra" sagde han. Phillip kiggede lidt bange på ham. Mark gik frem til disken og begyndte at tale flirtende med pigen. Phillip gik rundt i butikken og fandt to par solbriller og en ramme øl. Da han kom op til disken stod pigen med et anstrengt smil og lyttede på Mark. Phillip lagde tingene på disken. "Videre?" spurgte han Mark. Mark nikkede, men kiggede stadig intenst på pigen. Hun sukkede lettet imens hun begyndte at slå tingene ind i kassen. Phillip rakte det ene par af solbrillerne mod Mark, der rev dem ud af hånden på ham og stormede ud af butikken. Mark sad på en kantsten da Phillip kom ud af tankstationen og gik hen til ham. "Hun sagde, at der ligger et værksted lige her henne, hvor vi kan få et nyt dæk". Mark kiggede op på ham med solbriller på, "det da helt vildt, hvor snaksaglig du er blevet for tiden hva?" svarede Mark surt. Phillip sagde ikke noget. Han rakte Mark en øl og tog selv solbriller på. De købte et dæk ved bilværkstedet og begyndte at gå den lange vej mod bilen. Phillip med en ramme øl under den ene arm og et bildæk under den anden og sin egen taske på ryggen. Mark bar på sin egen taske, en karton smøger og en flaske tequila som Phillip også havde købt til dem på tankstationen. "Hvad skulle jeg gøre uden dig til at bære alt vores lort Frankenstein?" sagde Mark smilende. Øl og tequila havde hjulpet på hans humør. Phillip knurrede dybt, imens hans løftede det ene øjenbryn og smilede lidt. Da de næsten var ude af byen igen, kom de forbi et lille Motel. "Der er såååå langt tilbage til bilen" klagede Mark barnligt og vippede med hovedet hen mod Motellet. Phillip satte tingene fra sig på jorden og åbnede en øl. Han sukkede "Okay, men i morgen skal vi videre" sagde han. "Ja, jeg ved det" sagde Mark.

"Løb!" råbte han. Han nåede ti meter før han i sin fuldskab væltede ind i en hæk. Han kom hurtigt op igen og tonsede videre. Stenen havde ramt bilens bagrude helt perfekt, det havde givet et kæmpe brag da hele ruden blev til glasskår. De nåede alle sammen et godt stykke væk, rundt om en del hjørner. Der stod de alle tre og pustede ud. "Du er altså for sindssyg nogle gange, alt for sindssyg" sagde en af dem. Han grinede over hele hovedet. Han havde fået en flænge på den ene kind på grund af faldet. "Hørte I det brag det gav, det var så vildt!" råbte han og hylede som en ulv. "Hold nu kæft din spasser" sagde de to andre. "Det er fuldmåne" sagde han, "lad os finde de øl i hækken". Han gik af sted foran de andre, som nu grinede lettede og skubbede og slog til hinanden for sjov. De gik et stykke og fandt posen de havde gemt i en hæk. De åbnede øl og drak. "Hvad skal I to tumper lave efter ferien?" spurgte han dem. Den ene af drengene havde tændt en smøg. "Nok bare noget med at finde et arbejde" sagde den ene, den anden nikkede. Den anden pustede røg ud af munden, "skal du læse videre?" spurgte han ham. "Ja, det er sgu så nemt" svarede han. "Ja selvfølgelig skal du det din pæne mors dreng" svarede den anden og grinede. Den ene blev helt stille og holdt med at drikke. Mark stirrede på den anden som var holdt op med at grine. "Undsky...", sagde han, Mark slog ham hårdt i maven og skubbede ham, så han faldt bagover. Mark kastede sig over ham. Den ene prøvede at få ham væk, "stop nu for helvede". Mark slog den ene hårdt i skridtet så han faldt sammen. Den anden lå på ryggen på jorden. Mark satte sig med knæene oven på hans arme så han ikke kunne flytte sig og tog smøgen ud af hans hånd. Mark kiggede på ham med et koldt, tomt blik og førte cigaretten tættere på hans ansigt. "La'vær " klynkede hans ven på jorden. Smøgen kom nærmere ansigtet. Den stoppede lige før den ramte. Tårer begyndte at løbe ned af Marks ansigt. Han smed smøgen, rejste sig op og løb, alt hvad han kunne.


Der var to senge, to lamper og et grimt billede på væggen. Andet var der nærmest ikke at se på værelset de havde lejet. Phillip lagde sig på den ene seng. "Og så er der toilet på gangen, classy!" sagde Mark. Phillip svarede ikke. Mark satte sig på kanten af den anden seng og åbnede en øl. Han tændte for en lille clockradio, som stod på et af de små borde ved siden af sengen. Den skrattede indtil han fandt frem til noget rockmusik. "Vi bliver bare her i aften så?" spurgte han. Phillip var faldet i søvn. Mark satte sig op i sengen med tequila flasken, kiggede lige frem for sig og drak.

Det bankede på døren. Hårdere og hårdere. Nogen råbte. Phillip vågnede og rakte sin hånd ned i sin taske og tog fat. Nogle stemmer lød fulde. Der var en som tog i dørhåndtaget, men døren var låst. Mark snorkede. Stemmerne uden for døren forsvandt. Han hørte trin bevæge sig videre. Han faldt i søvn igen med hånden stadig nede i tasken.

En høj larmende lyd vækkede dem begge nogle timer senere. De åbnede øjnene på samme tid og satte sig op. Udover den høje alarm, kunne de udenfor deres værelsesdør høre en masse tumult. Mark så helt forvirret og bange ud i ansigtet. Den tomme tequila flaske lå på gulvet ved siden af hans seng. "Tasker og bildæk!" råbte Phillip og greb sin egen taske og bildækket. Mark sprang op og greb sin egen taske. De åbnede døren. Alarmen lød stadig højt. Mennesker løb forbi ude på gangen foran deres værelse. De løb hen ad gangen og ned ad trappen.

Snart stod de ude foran motellet sammen med personalet og omkring tyve andre gæster. Motellet brændte. Store flammer kunne ses omkring tre vinduer en etage højere oppe end den de havde boet på. Den sorte nattehimmel, stjernerne, månen og flammerne var et imponerende syn. Mark bukkede sig ned og kastede op ved sine fødder. Phillip kiggede udtryksløst på scenariet.

De brugte resten af natten og det meste af formiddagen på at drikke på den nærmeste bar. En time efter de havde bestilt den første øl, havde de hørt sirenerne fra en brandbil der kom kørende. På det tidspunkt var motellet næsten helt brændt ned. De så det sørgelige syn, da de gik forbi, på vej ud af byen tilbage til bilen. Ingen af dem sagde noget.

Mark hjalp lidt, da han fandt donkraften i bagagerummet til Phillip, som skiftede dækket. Snart kom de susende forbi det nedbrændte motel og var igennem byen og ud på den anden side. De sukkede begge lettede.

"Går du?". Han steg ud af sengen. Han gik hen mod døren og vendte sig om mod ham som lå i sengen. Han kunne se tårerne i øjnene på ham. "Hvorfor går du?". Han kunne høre en velkendt stemme inde i hovedet. "Ud!!" råbte den. Han åbnede døren og gik ud af den og lukkede. Han stillede sig med nakken op af væggen ved siden af døren. Hans ansigt fortrak ikke en mine. Han spændte alle musklerne i sin krop og hamrede hånden ind i væggen på modsatte side. Phillip stod i en lang gang med en masse døre. Det var tidligt om morgenen på kollegiet, så ingen reagerede. Han havde det samme tøj på som aftenen før. Dette var femte gang han stod her på dette tidspunkt. Han vidste hvordan ham inde bag døren havde det. Han hamrede hånden ind i væggen igen. Den blødte lidt. Han vendte sig om og rørte ved døren med fingerspidserne. Så gik han.

"Du savner dem, ikke?" sagde hun. "Jeg vil bare gerne kneppe" svarede han. Hun smilede lidt og rullede med øjnene. Hun tog hans hænder i sine. Hans egne hårde, begærlige, triste øjne kiggede ind i de øjne han havde kendt i tre år. Et snart helt falmet blåt øje kunne ses ved hans højre øje, samt næsten helede sår på hans knoer, læber og hage. Larmen fra en uni-fest kunne høres på den anden side af døren. Han kiggede på hendes krop. En krop som han gentagne gange umotiveret havde lagt an på. De havde altid endt med at snakke. Modsat alle de andre kroppe han havde lagt an på. Han slappede af nu. "Du må gøre noget ved det her Mark" sagde hun. "hjælpe dig selv, jeg kan ikke blive ved med at snakke". Hans øjne blev mildere. Han smilede og lænede sig frem og kyssede hende på panden. Han rejste sig. "Går du allerede hjem nu?" sagde hun smilende. "Ja" svarede han mere smilende end i lang tid. "Vi ses efter ferien smukke" sagde han og gik.

The Clash lød ud af bilens højtalere igen, men ingen af dem sagde noget. De havde gjort et hurtigt stop på vej ud af byen for at tanke benzin og sprutflasker. De sad hver med en flaske. Mark kiggede ud af vinduet. De grå træer var blevet til større træer og nu var de helt sorte. Han begyndte tonløst på en historie. "Har jeg fortalt dig om dengang jeg knep..." han stoppede. Han tog en slurk af flasken og kiggede ud af vinduet igen. Phillip kiggede hurtigt over på ham uden at bevæge hovedet og koncentrerede sig så om at køre og drikke. Sprutflasken stod ved hans skridt og lænede sig op af hans mave imens han kørte. Det var koldere i vejret heromkring og alligevel havde han det som om han svedte. "Fortæl historien" sagde han. "Nej" svarede Mark. Phillip drejede hovedet og kiggede på ham. "Nej" sagde Mark. "FORTÆL HISTORIEN!" råbte Phillip og hamrede samtidig sin hånd ned i instrumentbrættet. "STOP BILEN NU!" råbte Mark tilbage. Phillip satte hastigheden op og drejede og bremsede så bilen vendte vildt rundt og stoppede et stykke fra vejen. Mark åbnede aggressivt bildøren og stormede ud. Han smadrede sin sprutflaske ned i jorden. Phillip var steget lige så hurtigt ud. Mark samlede en bunke glasskår op fra jorden og kastede dem imod Phillip, der nåede at dukke sig. Phillip gik hurtigt omkring bilen og kom lige imod Mark. Mark løb lige imod ham med alt sin vægt og overraskede Phillip, så han væltede om på jorden med Mark ovenpå sig. Mark fik slået ham en enkelt gang i ansigtet før Phillip tog fat i ham og kastede ham af. Phillip kom op at stå. Han bevægede benet for at sparke ham, men fortrød på halvvejen og sparkede i stedet sand i ansigtet på Mark, der spruttede af vrede. Phillip gik væk fra Mark, væk fra bilen i hurtige skridt imens han skreg højt i fortvivlelse.

Phillip var gået en tyve meter væk og havde sat sig ned. Mark havde rejst sig og gjort sit bedste for at få sandet væk fra ansigtet. Derefter havde han sat sig ind i bilen og kigget surt ud ad forruden, imens han drak af en ny flaske sprut. Et par timer efter var Phillip kommet tilbage. Tavst havde de sat teltet op og drukket sig fulde nok til at falde i søvn.

"Godmorgen" sagde Mark den næste morgen, da han stak hovedet ud af teltet. "Mmm" brummede Phillip, der stod lidt væk og kiggede skiftevis på sandet, de sorte træer og vejen de skulle køre på. Solen stod højt på himlen, men samtidig blæste der en kold vind, så Phillip nogle gange krydsede armene og varmede sig selv lidt med hænderne. De samlede teltet, smed deres tasker om på bagsædet og kom af sted i bilen, til trods for heftige hovedpiner. Det begyndte at blive varmt igen. Phillip rakte ud, tændte for musikken og gav Mark en flaske sprut fra bagsædet. Mark smilede.

"Hvor langt til næste stop chef?" sagde Mark højt for at overdøve musikken. "Der kommer en by her om ikke så lang tid" svarede Phillip. "Fedt nok, jeg håber de har nogle søde senoritas" sagde Mark og tog en slurk. Phillip smilede et næsten tydeligt smil uden at vise tænder. "Jeg har jo scoret mange damer, som du jo ved" begyndte Mark. Phillip rullede smilende øjnene. "Men du har da også haft gang i noget...hende der mystery pigen som du altid smuttede hen til efter festerne" fortsatte Mark. Phillip tog en slurk og kiggede ud ad forruden. "Gamle charmetrold!" råbte Mark og slog Phillip på skulderen. "Ja" sagde Phillip stille, så Mark næsten ikke kunne høre det for musikken. Phillip skruede højere op og Mark begyndte at synge med og hamre løs på alt i bilen der kunne bruges som rytmesektion. "Running , Monday, Tuesday, Wednesday...." sang Mark med på musikken. En sirene blandede sig med musikken. Phillip kiggede i bakspejlet. En politibil fulgte efter dem og lysene blinkede. "Fuck" sagde Phillip og pegede bagud. Mark drejede hovedet for at kigge. "Fuuuuck!" råbte han. De smed sprutflaskerne om på gulvet af bilens bagsæde. Phillip kørte bilen ind til siden. Politibilen parkerede bag dem. En høj og overvægtig politimand steg ud af den. Han gik hen og stillede sig ved Phillips vindue, der allerede var rullet ned. Mark sad helt stille og stirrede stift fremad. Phillip kiggede på politimanden uden at sige noget. Han havde kasket og solbriller på. "Kørekort" sagde han. Phillip gav ham sit kørekort. "Har I drukket? Jeg synes her stinker af alkohol" sagde han. Phillip rystede roligt på hovedet. Han gav Phillip sit kørekort tilbage. "Kører I ikke lige lovlig stærkt?" spurgte han. Phillip trak på skuldrene. "SVAR MIG!" råbte han og hamrede sit hånd hårdt ned i bilens tag. "Nej" sagde Phillip. Politimanden tog solbrillerne af og lænede sig ned. "Drikker du?" spurgte han Mark. "Nogle gange..." svarede Mark nervøst. Et lille smil formede sig på Phillips læber. "Hvor er I på vej hen?" spurgte han Phillip. "På vej til nogle søde senoritas" svarede Phillip. Politimandens øjne blev mindre og endnu mere truende. "Nå det skal I....stig ud af bilen!". Phillip steg ud af bilen og stod nu ansigt til ansigt med politimanden, der var lige så høj som ham. Phillips ansigt udtrykte intet. Politimanden kiggede Phillip et par sekunder ind øjnene. "Vend dig rundt" sagde han "og placer armene på taget". Phillip gjorde som han sagde. Mark havde nu vovet at dreje hovedet, for at følge med i hvad der foregik. Politimanden klappede Phillip på benene og i siderne for at undersøge ham. Hans store hænder endte på Phillips mave og han trykkede sit skridt ind imod Phillip, imens han lænede sig ind til Phillips ene øre. Han førte den ene af sine hænder ned i Phillips skridt. "Jeg ved godt, hvad du er for en...." hviskede han. Phillip spærrede øjnene og hamrede baghovedet i ansigtet på ham, så han faldt ned på jorden. Politimanden lå på ryggen og tog sig til næsen. Phillip åbnede lynhurtigt bilens bagdør og rodede i sin taske. Da politimanden kiggede op stod Phillip og kiggede ned på ham med en pistol i hånden. Phillips øjne var ved at løbe i vand. "Ud!" råbte Phillip. Politimanden rørte sig ikke. Mark var steget ud af bilen. "Philllip" sagde han stille. Phillip drejede hovedet og kiggede på ham. Mark kiggede alvorligt på ham. Phillip havde aldrig set det blik i Marks øjne før. Phillip kiggede en sidste gang på politimanden på jorden og satte sig hurtigt ind i bilen. Mark gjorde det samme. Phillip startede bilen. Politimanden nåede ikke at flytte sin ene fod som lå inde under bilen. Hans skrig var det sidste de hørte før Phillip skruede helt op for musikken og trykkede speederen i bund.
Forfatterbemærkninger
3. del er andensidste del af novellen. 4 og sidste del bliver publiceret i næste uge.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 30/08-2013 13:19 af Martin Ringgaard og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 3884 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.