Religion, politik og samfund · Fordomme

10 svar
Senest opdateret 5 måneder, 29 dage siden · Kåemer, dino, Morpho, Fink, Pia Hansen, prefu, Kattegat
6 måneder, 3 dage siden

Hvad er fordomme? Hvor meget lader man sig egentlig lede af fordomme? Hvor mange lader sig lede af fordomme? Lader DU dig lede af fordomme?

Kåemer

6 måneder, 3 dage siden
6 måneder, 3 dage siden

Hej Kåemer.

En fordom er en dom, man fælder, før man har mødt nogen og/eller sat sig ind i sagen.
Jeg tror, du har en lignende definition?
Jeg tror faktisk ikke, jeg lader mig lede af fordomme. så når jeg mener at mange lader sig lede og endog træffer vigtige beslutninger baseret på fordomme bunder det i, at jeg ofte støder på personer, der (i hvert fald tilsyneladende) har en mening eller har taget en beslutning uden at vide ret meget om personen/situationen etc.
Man kan godt have et synspunkt andre finder usympatisk uden at det er baseret på fordomme. Meget kan opfattes og tolkes forskelligt. men har man sat sig ind i sagen kan man argumentere uden at være komplet "faktaresistens"
Ja, det var så mine ord for nu.
Godt emne.

vh. Pia

6 måneder, 3 dage siden
6 måneder, 3 dage siden

Fordomme hænger ofte sammen med at det man måske fejlagtigt tror også svarer til det billede man netop gerne vil tegne for sig selv af sagen. Derfor mobiliserer man kun ugerne sit beredskab til at holde sig til givne facts.
Jeg skal ikke bilde nogen ind at jeg aldrig påvirkes af fordomme eller selv kan lide af dem. Det kan nok kun de bedste sige sig helt fri for. Men man kan være opmærksom på faren for at lade sig hille i falske sandheder.

6 måneder, 3 dage siden
6 måneder, 2 dage siden

"Hvad er fordomme? Hvor meget lader man sig egentlig lede af fordomme? Hvor mange lader sig lede af fordomme? Lader DU dig lede af fordomme?"

Fordomme er følelsesmæssige reaktioner. Byggende på uvidenhed og ofte styret propaganda fra omgivelserne i form af; skoler, medier og omgangskreds.
De fleste mennesker lader i større eller mindre grad deres holdninger påvirke af de fordomme, som de under deres opvækst har stiftet bekendtskab med i børne- og ungdomalderen.
De påvirkninger præger os alle, og det kom tidligere ret ofte tidligere til udtryk i debatterne her på Fyldepennen. I dag i noget mindre grad.
Jeg selv er ingen undtagelse, jeg må jævnlig tage mine egne nagelfaste overbevisninger op til revision. Især når mine to voksne børnebørn har været på besøg.

Med venlig hilsen
Kattegat

6 måneder, 2 dage siden
6 måneder, 2 dage siden

Ja, det er ikke så meget det at have fordomme. Det kan vist dårligt undgås. Men det er, om man altid er parat til at stille spørgsmål til dem, enten de spørgsmål kommer fra en selv eller andre.

Jeg roser mig af at være fordomsfri, men lur mig, der skal nok være en del der i tidens løb er groet fast.

Jeg er blevet beskyldt for, altid at være konkluderende i debatter. Noget er der vist om det. Jeg vil gerne have det sidste ord. Men jeg må sige, at jeg også finder det velgørende, når nogen prikker hul i mine fordomme, og et lys går op for mig.

Kåemer

6 måneder, 2 dage siden
6 måneder, 2 dage siden

Fordomsfri, Principløs, åndelig Altædende, og sorgløs, hvor går grænsen. Forargelsen lurer over alt og den er tiltagende.
Det ligger i konkurrence kulturen. Fordomme kan lempes gennem øget indsigt.
Altså jo mere viden, jo mindre Fordomme.

6 måneder, 2 dage siden
6 måneder, 2 dage siden

Hej Prefu.

Jeg er ikke sikker på at jeg læser dit indlæg rigtigt.
Men HVIS du sætter lighedstegn mellem fordomsfri og principløs m.v, så er jeg er uenig; man kan jo godt have principper og meninger, der er dannet på baggrund af viden/sandsynligheder, der nærmer sig sandhed.
din sidste sætning er jeg ret enig i.

Vh. Pia

6 måneder, 2 dage siden
6 måneder, 2 dage siden

Man kan da selv tillægge personer man møder en fordom, men den passer ikke altid når man lærer personen af kende.
Jeg syntes man lærer mest ved at tage fejl af sine fordomme, og fordommene behøver vel ikke at være negativ.
Hvad mener I?
Vh. Hanna Fink

6 måneder, 2 dage siden
6 måneder siden

Fordomme hænger vel også ofte sammen med sammenbrud. Det kan være dejligt trygt at skærme sig mod det fremmede, her tænker jeg ikke specifikt på flygtningestrømmen, det kan være, hvad som helst, der for en selv måtte være fremmed. Det som kan skabe frygt for sammenbrud i ens egen verdens- og livsopfattelse.
Skræmmescenariet må vel være, hvis man som menneske har bygget sig en mur af normer og holdninger, der på mystisk vis bliver angrebet af det fremmede. I det øjeblik kan fordomme blive det forsvarsværn, der skjuler og værner om det liv man selv har skabt sig. Men som ikke nødvendigvis var det liv man ønskede sig.
Det er jo det grelle eksempel.
Der er mange fordomme, der på mærkværdig vis beskytter samfundsstrukturen og vores indretning af denne. Hvis ikke vi havde dem ville samfundet som vi kender det, kollapse. Måske til noget nyt og mere spændende. Men tør vi undersøge? Ofte vil svaret være nej.
Vi er fanget i vores egen stammekultur, med de værdier og normer, der skaber fordomme, hvis formål det er, at beskytte stammen.
Nå vi møder brud på disse, reageres der skarpt, fordi frygten for at blive nedbrudt er større end at bygge op på ny.
Alle ønsker udvikling. Ingen ønsker forandring.
Måske er det karrikeret. Men fordomme har sit formål, og så lang tid de ikke er bygget på et fordummende grundlag, så har de en form for beskyttende element.
Men elementet må nødvendigvis altid være til diskussion, om ikke andet, så for udviklingens skyld. Måske vil den på sigt, skabe de nødvendige forandringer, der bevirker, at vi bliver mindre frygtsomme og med tiden, mere legende, venlige, frie imødekommende og levende væsner.
Når det så er sagt, så er det jo en personlig fordom jeg kigger ind i samfundet med.
Men er det en reel viden? Nej! Det er stadigvæk kun en erfaring, der udgår fra private oplevelser af andre menneskers fordomme omkring min livsførelse.
Det er mit eget værn, der giver mennesker som mig carte blanche til at leve et liv, der bryder med den ordinære tænkning af, hvad eksempelvis en familiestruktur er.
Det sjove er, når fordomme begrundes med forstokket moral, der med et trylleslag bliver ophøjet til et drømmeideal, fordi en eller anden kendistrend gennem medierne beretter om det fantastiske ved at bryde med normerne.
Dette sker ofte i dameblade.
Så svømmer vi hen i længslen efter et liv, der tilgodeser vores inderste drømme og behov. Men vi ændrer ikke en hujende fis. Vi drømmer bare og forstærkes efterfølgende i egne fordomme, fordi vi var for feje til at handle, er min tese.
Konsekvenserne ville blive for store, belærer vi os selv.
Måske, men vi ved det ikke!
Fordomme kan der siges meget om. Men de gør både noget godt og noget skidt. Det vigtigste er vel, at vi tør tale om dem og måske blive klogere på det, der er fremmed for os selv, eller måske får øje på årsagen til, hvorfor en fordom lever i os. Det kunne give mere plads til os alle, tænker jeg.

6 måneder siden
6 måneder siden

Kåemer - du siges at være "konkluderende i debatter?"

Du er faktisk en af dem der er rarest at debattere med her!

Jeg har selv oplevet i mange sammenhænge at blive misforstået, da jeg kan lide at opsummere det modsatte af mine egne meninger, for så at gendrive argumenterne for dem og endelig lade min holdning stå som den nødvendige konklusion.
Men jeg lever naturligvis ikke altid op til denne metode. Ikke mindst fordi tilhørerne forlængst er faldet i søvn inden.

Jeg synes dog i et forum som dette at man skal nævne sin egen mening og ikke kun spørge om andres. At man skal komme ud af busken selv førend man beder andre om det.

Fordomme er noget med at man baserer sin mening på noget der ikke har tilstrækkelig evidens.
Alligevel kan fordomme godt være udtrykke noget sandfærdigt om en ting. Man har bare ikke undersøgt sagen særlig grundigt først.

Vi kender dem let: "Sigøjnere stjæler," "finner går med kniv," "jyder er ikke så kloge, men de har en høj arbejdsmoral" osv.
Om det sidste kan jeg sige at jeg som molbo trods alt er ganske klog på mange områder, men jeg har vist ikke en særlig høj arbejdsmoral, tror jeg.

Nogle gange kan fordomme minde om at gå ud på isen om vinteren:
Hvor store glæder kan jeg opnå, hvis isen kan bære? Hvor store problemer opnår jeg hvis den ikke kan?
Det er spørgsmål man bør forholde sig til.
Især hvis nogen siger at man ikke må bagtale ham der hævder at isen er solid.

6 måneder siden
5 måneder, 29 dage siden

Selvfølgelig kan fordomme godt være positive som både Fink og Camilla siger, men så kalder man dem ikke fordomme men holdninger. Det er naturligvis altid godt at møde verden og andre mennesker med at stole på, at de er venligtsindede. "Smil til verden, og den smiler til dig". Det kan man jo godt kalde en positiv fordom.

Fordomme har som regel fra begyndelse haft en reel begrundelse, men så løsriver den sig fra fornuften og lever sit eget liv uden nogen styring. Mange fordomme omkring seksualitet og parforhold har fra begyndelsen sine fornuftige forudsætninger, men så fortsætter de med at leve længe efter at disse forudsætninger er ændret eller helt forsvundet, og da gør de mere skade end gavn.

Kåemer

5 måneder, 29 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Fordomme er startet 24/08-2017 09:16 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

1Ørehængere
1 time, 53 minutter siden · dino
27Åh nej! - Ikke igen!
2 timer, 3 minutter siden · dino
1656Dagens ord
10 timer, 7 minutter siden · leviP
0Betalæser søges til tre noveller
1 dag, 8 timer siden · Syrene Hvid
13Skrivegruppe Midtjylland
1 dag, 14 timer siden · LineG
12Nogen der har gang i noget
1 dag, 14 timer siden · nillepoulsen
10Et sted jeg kan gemme min tekst
1 dag, 14 timer siden · nillepoulsen
12Hvad er du taknemmelig for i dag?
2 dage, 6 timer siden · Syrene Hvid
9Det at skrive
2 dage, 10 timer siden · kirstine12
7Gode danske udviklingsromaner?
3 dage siden · Vacca foeda
21Erfaringer med forlaget Mellemgaard
4 dage siden · Gorm Winther
37Dagens Vits
4 dage siden · leviP
0illustrationer
6 dage siden · kirstine12
2Lysets Engel
9 dage siden · Engbo
1Skrivekursus KBH
9 dage siden · Bondekonen
17Bandeord
13 dage siden · Engbo
26Evolutions forskning.
14 dage siden · Inghard
3smerter når jeg læser
14 dage siden · cronio
11Sand identitet på Fyldepennen
14 dage siden · Dyppepennen
6Verdens bedste roman
16 dage siden · Morpho
5Skal vi skrive en gyser sammen?
19 dage siden · smukkehjerte
3Kontraster
19 dage siden · smukkehjerte
0drilsk beskrivelse
21 dage siden · DenFrieNukleoti...
2Forfatterskole Århus
22 dage siden · Kato
3Et kuk om kommentarer
24 dage siden · Morpho
0Kritik
27 dage siden · Brehmer
0Irrelevante kommentarer
27 dage siden · vinterberg
22#metoo
1 måned, 1 dag siden · dino
3Underlig sætning
1 måned, 6 dage siden · DenFrieNukleoti...
2Fortælle bogens historie på en visu...
1 måned, 11 dage siden · Dizzy76
5Skriveblokering
1 måned, 12 dage siden · Dizzy76
13Forfatterhøjskole - God ide eller s...
1 måned, 15 dage siden · Miana

Religion, politik og samfund

27Åh nej! - Ikke igen!
2 timer, 3 minutter siden · dino
12Hvad er du taknemmelig for i dag?
2 dage, 6 timer siden · Syrene Hvid
26Evolutions forskning.
14 dage siden · Inghard
22#metoo
1 måned, 1 dag siden · dino
109Selvforsvar
2 måneder, 13 dage siden · thevoid
1Forbrugersamfund
2 måneder, 17 dage siden · Camra
30Gentleman eller kvinde
2 måneder, 17 dage siden · Morpho
10Legalisering af cannabis
4 måneder, 12 dage siden · thevoid
29ytringsfriheden
4 måneder, 27 dage siden · thevoid
9Lokkeland-reality
5 måneder, 2 dage siden · Morpho
10Fordomme
5 måneder, 29 dage siden · Kåemer
33Skyld
7 måneder, 3 dage siden · Anni Idorn
14Hvad sker der i samfundet lige nu?
7 måneder, 5 dage siden · Engbo
7Flygtninge
7 måneder, 5 dage siden · Morpho
26det rød hvide flag
8 måneder, 3 dage siden · dino
13Koranen
8 måneder, 11 dage siden · Kåemer
53Skat
9 måneder, 12 dage siden · Kåemer
10Reformation og renæssance
10 måneder, 7 dage siden · dino
11Normal
11 måneder, 4 dage siden · Kåemer
2Literatur og Samfund
1 år siden · Engbo
58Udvisning
1 år, 1 måned siden · Kåemer
7Circumcisio.
1 år, 2 måneder siden · dino
1FNs Menneskeretserklæring
1 år, 2 måneder siden · Kåemer
5Finansloven
1 år, 3 måneder siden · Kattegat
5Et eventyr
1 år, 3 måneder siden · Kåemer
26Paven i Malmö
1 år, 3 måneder siden · Engbo
5Snarligt valg?
1 år, 3 måneder siden · Engbo
4Døgnets drab.
1 år, 3 måneder siden · Fink
26Er du kristen/religiøs?
1 år, 3 måneder siden · Blækhuset
3Målsætninger
1 år, 4 måneder siden · Kattegat
76Danske værdier?
1 år, 4 måneder siden · Engbo
1Uha fri os fra mennesker
1 år, 4 måneder siden · Kåemer