Helbred · D- vitamin/ vitaminer

22 svar
Senest opdateret 6 år siden · 7 bruger(e) deltager
6 år siden

Har D- vitaminet en positiv virkning for jer i den mørke vinter? Og er vitaminpiller i virkeligheden kun noget man tager for en sikkerheds skyld?

6 år siden
6 år siden

Jeg prøvede D-vitamin uden at vide, om jeg manglede, og jeg fik det supergodt. Humøret og energien steg. Så jeg skal åbenbart have en del udover rigtig fisk.

Er spændt på, hvordan min krop reagerer til foråret, når solen kommer og jeg producerer D-vitamin selv.

Men husk, at D-vitamin ikke gør det alene, der skal mælk elle ost til at binde det, for kalcium binder D-vitamin.

6 år siden
6 år siden

Tak for det. Det var da en god iagttagelse.

6 år siden
6 år siden

Dino, jeg er hardcore, for jeg reagerer på diverse allergener og bliver sløj til besvimelse, hvis jeg ikke tanker ordentligt op.

Kender I følelsen af varme, når man har indtaget f.eks. broccoli, peberfrugt eller rosenkål puttet i en linsesuppe?

Jeg kan selv mørke set, og spekulerer på, om andre også kan. Så hvis nogen laver linsesuppe med nogle af disse grøntsager...

6 år siden
6 år siden

Næh, der er jeg nok mere indolent.

6 år siden
6 år siden

...Også overfor at føle sig mere energisk?

6 år siden
6 år siden

Jeg synes også, at jeg har fået en positiv effekt af en D-vitaminpille dagligt. Har været i underskud af D-vitamin og føler nu, at jeg har et bedre humør og lidt mere overskud, end jeg normalt har i disse dødssyge, mørke, regnfulde måneder.
Tager ikke andre vitaminer, og følte ingen forskel, da jeg droppede pillen med multivitaminer.

mvh. Benno

6 år siden
6 år siden

Den gode radiolæge, som jeg betragter som en klog herre, har også en masse pænt at sige om samme:
http://radiodoktor...solskinsvitaminet

Jeg fik for en rum tiden siden taget et hav af prøver hos lægen. Alt så i princippet vældig godt ud, udover at mit D-vitaminniveau var meget, meget lavt. Det var de fleste danskeres niveau så, sagde lægen, og anbefalede mig at gå igang med vitaminer, fed fisk og gerne fiskeolie. Da vitaminet er fedtopløseligt skal man naturligvis være forsigtig med ikke at få for meget, men i følge min læge er det næppe problemet for den normale dansker.

Det skulle være vældig godt mod vinterdepression, humøret generelt, knogler, hud, hår og også godt for hovedet.

Jeg tager ekstra hver dag. To D-vitaminer og tre Longo Vital. Det dækker behovet, tror jeg. Levertran i tilskud hvis vinteren føles meget langt.

Om jeg ville falde død om uden, tror jeg næppe. Men det føles 'rart' at tage dem.

6 år siden
6 år siden

Man skal nu være forsigtig med overdosering af vitaminer, da det kan have slemme bivirkninger. Men det er da rigtigt, at det kan være en god idé med ekstra D-vitaminer i vintertiden. Men ellers er det rigeligt med almindelige multitabs.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Kåemer, jeg forstår ikke rigtigt dit argument, for man kan da altid få taget blodprøver hos lægen, som viser lidt om vitaminer, mineraler og skade på lever og nyrer. Så man kan stoppe, hvis man får for meget.

Det er da farligere ikke at gøre noget og ikke at få det undersøgt. Man kan jo risikere at gå rundt og have det dårligt hele tiden.

Jeg gør ikke noget uden at få det undersøgt. Men jeg er også fast tilknyttet endokrinologisk afdeling på Riget, og de smækker gerne en blodprøve eller to oven i det sædvanlige ;O)

6 år siden
6 år siden

Camra

Nu siger du vist imod bare for at være imod, for der er jo ingen modsætning mellem det du siger og det jeg siger. Hvor mange går til lægen og får taget blodprøve før de begynder at tage forskelligt kosttilskud?

I et tv-stykke for en tid siden blev en mand indlagt med tegn på forgiftning, og på hver side af sengen sad sønnen og hans stedmor og mistænkte hinanden for at ville forgifte manden. Men så viste det sig at det var ham selv der tog for mange vitaminer af forskellig slags.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Det er da sandt at man skal være forsigtig, og tit er det fremme, at hvis man spiser 'lødigt', så skulle man være dækket ind. Alligevel er der ofte fokus på at vi får får lidt. Tit D og C.

Vitaminer er opdelt i vandopløselige og de fedtopløselige. Rent praktisk betyder det, at de vandopløselige kommer ud igen via urinen, såfremt der er overskud, hvorimod de fedtopløselige k a n ophobes (om for meget) i blandt andet leveren. Det hører man indimellem om A og D-vitamin.
- Hvordan husker man så hvad der er hvad? Det kunne jeg heller aldrig holde styr på, til jeg lærte et smart huskeråd:
"De fedtopløselige er dem vi er 'ked a' (K,E,D & A)"

Smart!

C-vitamin især skulle være et vidundermiddel mod lidt af hvert. Blandt andet benyttes det i kræftbehandlingen. Jeg ved Herlev H. har gang i nogle forsøg mod prostatakræft.
Et tæt familiemedlem modtager p.t. store doser C-vitamin, som alternativ til kemo. Princippet skulle være at heftige (!!!) intravenøse C-vitamin-doser over kort tid (før man afleverer det igen) skulle virke som en svag kemo, kombineret med kost og et ordentligt skud mineraler og andre vitaminer. Jeg følger det med interesse. Den normale procedure er meget hård for kroppen.

6 år siden
6 år siden

Kåemer, jeg spekulerer lidt på forskellen mellem mænd og kvinder. Jeg kender da nogle kvinder, som har fået tjek via blodprøve omkring vitaminer og mineraler. De følte mangel på energi og havde måske en mistanke om, at de ikke spiste helt som de skulle, så de fik vitamintjek, før de overhovedet gjorde noget andet.

Jeg kunne selv begynde, da jeg ville med mine vitaminer, under forudsætning af at jeg fulgte anvisningerne på pilleglasset. Jeg har jo alligevel regelmæssig tjek og blodprøvetagning.

Kåemer, der er altså ikke noget at være bange for. Det er med seler og livrem. Men mange mænd tænker mere på, at energimangel går over af sig selv, hvilket de da også gør nogen gange. Måske flere kvinder virkelig mangler og går kortere på literen.

Mikala, det lyder rasende spændende med de C-vitaminer. Jeg har selv en rudimentær opdeling: D-vitamin - kalk og C-vitamin - jern. Så sagerne binder hinanden og faktisk bliver optaget i kroppen.

Jeg bruger et ernæringsindeks, der hedder rapsol.dk. På den side, kan man se næringsindholdet for forskellige fødevarer, og det gør det nemt for mig.

I den forbindelse har jeg fundet ud af en lille finurlighed: Der er ikke så meget jern i broccoli ifølge rapsol.dk og DTU's ernæringsindeks, men der er meget C-vitamin (mellem 100 og 200 mg. pr. 100 gram). Men ta da...damebladene kavler om, hvor meget jern, der er i broccoli, og hvor sundt det derfor er. Det er nok en lille misforståelse, der er opstået, fordi man tiltrækker jern som en magnet, når man får broccoliens C-vitaminer. Man kan nemlig indtage meget jernholdig mad uden synderlig virkning, hvis man ikke samtidig spiser C-vitamin.

6 år siden
6 år siden

Så vidt jeg husker er der masser af jern i Spinat (Skipper Skræk!) og vist også meget c-vitamin.
Jeg kender bedst den her side:http://www.foodcom...s.asp?FoodId=0278
Den er ret udførlig. Sjov at søge på.
Det er rigtigt, at der ikke er vildt meget jern i broccoli, fandt også et sted de anbefalede det som god jernkilde, men der er rigtig nok mere i spinat

6 år siden
6 år siden

Camra

Det har vist næppe noget at gøre med forskellen på mænd og kvinder. Også jeg fik taget blodprøve og får ekstra D-vitaminer. Så i hvert fald duer jeg ikke som eksempel.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Så er du en af de få fornuftige mænd, men statistikken siger det modsatte af dig :O)

Jeps Mikala, man kan sagtens bruge de sider, de er meget pædagogiske, hvis ens velbefindende drejer sig om at få bedre mad. Og man kan bare snakke med sin læge, hvis man er i tvivl.

Det er naturligvis noget andet, når man fejler noget, som ikke kan ændres på. Men mad aflaster langt hen ad vejen.

6 år siden
6 år siden

Camra

Hvilken statistik? Det kan godt være den findes, men jeg kender den ikke. - Hvorfor skal alting dreje sig om kønsforskelle? Jeg tænker i hvert fald ikke i de baner. - Er forholdet til vitaminer og til alt muligt andet helt afhængig af hvilket køn man tilhører. Jeg ved da godt at du er en kvinde, og at de andre debattanter her er mænd og kvinder, men det indgår da ikke i min argumentation.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Kåemer, så siger vi, at du ikke passer ind i denne statistik, bare for at understrege det. Jeg ved godt, at mænd er forskellige.

I #8 siger du, at man skal være forsigtig med de vitaminer. Og jeg er ikke uenig med dig. Men jeg er uenig i måden, det formuleres på - man skal være forsigtig. Kåemer, det er en formulering, som lukker.

Og, jeg vil hellere formulere det, som jeg har gjort. At man kan sagtens give sig i kast med det, så længe, man får det tjekket med lægen.

At jeg så kan synes proaktiv, det må jeg bøje mig for. Det er nu engang rigtigt, at jeg mener, at for mange mennesker er for sløsede med deres egen sundhed. Om det er rigtigt, sådan objektivt set, det er ikke noget, jeg faktisk ved.

Jeg ser dog mange skodvarer som sodavand, chips og slik og ikke så stort et udbud af øko-varer f.eks. Der findes masser af smøger i kioskerne og sprut. Min familie ryger som skorstene på den lokale forbrænding, og jeg er den eneste ikke-ryger. Så er der side 148 på dagens TTV på DR. Den handler om en gruppe mænd, som er med i den statistik, jeg så flyvsk nævner.

6 år siden
6 år siden

Camra

Mange tak for belæringen. Hvad skulle jeg dog gøre uden dig?

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Kåemer, man kan da sagtens leve uden en påståelig, halvgammel heks ;O)

Det er jo kun henvisning til diverse elmenter fra medierne m.m., som trigger min holdning. Men min holdning er ikke almengyldig.

6 år siden
6 år siden

Camra

Gammel, hel eller halv, er du da ikke!

Hilsen fra et helgammelt mandfolk. Du ved nok en af de der ...

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Jeg tror også jeg vil have flere vitaminer, hvis man bliver så flink og venlig af dem som jer Kåener og Camra og tak for oplysningerne Camra og Mikala. Smiler og god Weekend. Kh. Fink

6 år siden
6 år siden

Jeg bestiller nogle gode multivitaminer med mineraler fra goldenhealth.se tror jeg det er. Derudover spiser jeg biosym magnesium, som er godt for knogler og nervebaner, min intuition er blevet ret skarp efter 4-5mdrs brug. Kan også anbefales :)

6 år siden

Besvar debattråd

Debatten D- vitamin/ vitaminer er startet 28/01-2014 09:08 af Hanna Fink (Fink) og er placeret under Helbred.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

23SAS
5 timer, 1 minut siden · Jack the Rapper...
209Hvad betyder én menneskehed for dig...
8 timer, 30 minutter siden · Morpheus
3225Dagens ord
1 dag, 8 timer siden · Mette-Maj Ronja
1HJÆÆLP
1 dag, 11 timer siden · Morten Vesterga...
373Kontraster
7 dage siden · Savanti
0Google Docs oversætter til engelsk!
7 dage siden · Tryggevælde
34Musikinspiration
9 dage siden · dino
379Gud
12 dage siden · Wernn
31Forfatteri og ensomhed
13 dage siden · Wernn
104Skyder de; fordi, der er krig?
13 dage siden · Wernn
0Yousee.
15 dage siden · Savanti
0Opdateringer og Google Chrome.
16 dage siden · MollyTrine
15Min roman.
16 dage siden · dino
3Læser & Kritik, søges!
21 dage siden · Morpheus
27Hvad mener i?
21 dage siden · Wernn
2Hvedekorns bud på hvad et godt digt...
22 dage siden · hermanøv
19Penge-tro vs. religion eller?
22 dage siden · dino
0Udbetaling Danmark
26 dage siden · Savanti
1Skriveklub
26 dage siden · Wernn
1Det blå EU
29 dage siden · dino
2Hvad med en skrivekonkurrence for f...
29 dage siden · hermanøv
3Synonymer
1 måned, 1 dag siden · Engbo
16Din dag
1 måned, 2 dage siden · Regina
11Så udkommer min digtsamling
1 måned, 3 dage siden · Fink
5Verdens økonomi
1 måned, 4 dage siden · dino
1470% sænkning af CO2 udslip
1 måned, 4 dage siden · Wernn
32Ligheder
1 måned, 8 dage siden · Savanti
0En molbohistorie?
1 måned, 12 dage siden · dino
4som der
1 måned, 13 dage siden · dino
3Findes der mon sådan en bog???
1 måned, 13 dage siden · Savanti
16Kunst og digte
1 måned, 14 dage siden · Savanti
12Rediger/slet kommentar
1 måned, 20 dage siden · hermanøv
4Nytårstalen
1 måned, 21 dage siden · dino
117Statsborgerskab
1 måned, 24 dage siden · Wernn
7Noget galt i halsen? Sprog og biolo...
1 måned, 24 dage siden · Wernn

Helbred

0DI Georges syndrom. Helbreds opdate...
6 måneder, 26 dage siden · Savanti
18Hormonforstyrrende stoffer.
8 måneder, 24 dage siden · Stinapige
7Helbred opdatering.
11 måneder, 8 dage siden · Savanti
11Sofies 5-trins selvværds-kursus
1 år, 4 måneder siden · Kåemer
4lagt op til debat
1 år, 6 måneder siden · Savanti
11Skepticismens tidsalder
1 år, 8 måneder siden · Robert Kallehav...
3smerter når jeg læser
2 år siden · cronio
6Rent vand
2 år siden · dino
4Mary Shelley og tarmfloraen
3 år siden · dino
8Sovepiller
3 år siden · dino
5Blodets iltprocent ?
4 år siden · Mons1957
8Stok
4 år siden · MortenM
20GMO-dyrket foder !
4 år siden · Robert Kallehav...
29Hvorfor ryger man?
4 år siden · CCDK
6Medicin(misbrug) ...
5 år siden · Robert Kallehav...
5Om p-pillekomplikationer, fortsat:
5 år siden · Jubas
7Hvad kan der være galt?
5 år siden · Talan
22D- vitamin/ vitaminer
6 år siden · Ajardo
6Piskesmældsskade ?
6 år siden · Engbo
21Kalder alle sports- og sundhedsidio...
7 år siden · Vicky
11? til p-piller
7 år siden · Lbn55
37Større risiko for uro på øverste et...
7 år siden · Nena
13Hvor er det dog klamt efterhånden!
7 år siden · dino
4Er der nogen som ved det?
7 år siden · Tasma
5Hvorfor lactose i medicinen?
7 år siden · Graziellen
3røntgen og skanning ?
7 år siden · minat
11Posttraumatisk stres ?
7 år siden · Engbo