Religion, politik og samfund · Treenigheden

52 svar
Senest opdateret 1 år, 6 måneder siden · 9 bruger(e) deltager
7 år siden

Gad nok vide, om det er muligt, at få nogen til at interessere sig for treenigheden. Jeg mener, vi har haft flere diskussioner en Gud eller ikke-Gud, men spørgsmålet om treenigheden er dog mere specielt. Og dog er de fleste af os i Danmark døbt og konfirmeret i den kristne kirke, og treenighedslæren er central, fordi den handler om selve Guds person. Dette at der er tre personer i én Gud. Har nogen gjort sig tanker om det?

Kåemer

7 år siden
7 år siden

"Faderen, sønnen og helligånden."

Jeg skal ikke blande mig i teologiske detaljer, men jeg opfatter Faderen som Gud selv, Sønnen er Jesus og Helligånden som Guds åndelige magt, der virker hvor han vil have det, men som ikke ses som hele Gud i sit selv.
Den er en del af hans magt og virke.

Det er så mit gæt på den sag.

7 år siden
7 år siden

Jeg er enig med Dino, Kåemer.

Treenigheden er noget som nogle forkvaklede præster har udtænkt i det gamle Babylon, lang tid før kristendommen opstod.

Treenigheden giver ingen mening og er bare noget mytisk vrøvl.

... og det er så bare min mening. :-)

7 år siden
7 år siden

Robert Kallehave

"Treenigheden giver ingen mening og er bare noget mytisk vrøvl."

Det giver jeg dig absolut ikke ret i. Jeg ved godt, at treenigheden ikke er bibelsk, og er fremmed for jødedommen og den tidlige kristendom, men det gør den ikke til vrøvl. Det er menneskers forsøg på at forstå Guds væsen og natur.

Inden for Islam siger man at Gud har 99 navne, og hver af dem repræsenterer en af Guds egenskaber. Det er deres måde at beskrive Gud på. Treenigheden er så en anden.

Allerede langt tilbage i oldtiden begreb man, at Guds natur overgik enhver forstand. Han kunne ikke fattes lige så lidt som verdensrummets evighed kunne fattes. Så brugte man billeder, og treenigheden er et meget tidligt billede. Den tidligste treenighed er far, mor og barn. Man kan også sige, det mandlige og kvindelige element, og afkommet. Det er betingelsen for alt liv or udvikling, og spejler derfor Guds natur. I den sene kristendom omformes treenigheden til det vi kender: fader, søn og helligånd og bærer præg af at være blevet til i lærde præster og munkes studerekamre. Faderen selv er skjult, men han giver sig så til kende dels i sin søn, Jesus, og dels i sine handlinger.

Kåemer

7 år siden
7 år siden

Citat Kåemer:

Allerede langt tilbage i oldtiden begreb man, at Guds natur overgik enhver forstand. Han kunne ikke fattes lige så lidt som verdensrummets evighed kunne fattes. Så brugte man billeder, og treenigheden er et meget tidligt billede. Den tidligste treenighed er far, mor og barn. Man kan også sige, det mandlige og kvindelige element, og afkommet.

Jo, men hvorfor gøre det kompliceret, hvis ikke det var for præsters knudrede tankegang ? For at bevare magten over masserne gjorde man Gud til et mytisk og mystisk uforståeligt væsen.

7 år siden
7 år siden

Tak, Kallehave for at du er enig med mig! (#1 og #2)

Men det, du så siger, ligner slet ikke det som jeg sagde. Så enigheden fremgår ikke af vore indlæg. :-)

7 år siden
 
Viser kun 10 af i alt 52 indlæg
1 år, 6 måneder siden
#47 Engbo

Jeg tror at Treenigheden er en vigtig andel af det kirken - f.eks Folkekirken - bygger på. Jeg forstår at e ting er Bibelen, som baggrund - noget andet e "Sakramenterne." Altså den måde man forvalter kirken på. Andre ved nok mere om denne tolkning. Jeg er mere i tvivl om, hvad man ligger i ordet religion. Jeg føler mig ikke religiøs. Men føler mig alligevel tæt på kristendommen. Jeg husker fra min skoletid, min lærers kommentar til Peter svigt: Inden hanen galer to gange vi du fornægte mig tre gange. "Og hvis Peter ikke svigtede, så havde der nok sket noget stort - ikke at Jesus ikke skulle korsfæstes, for det var jo spået - i forjættelserne." sagde altså Læreren. Det er det religiøse, jeg i hvert fald ikke vil leve op til. Jeg synes Jesus skulle frikendes lige som jeg også synes om Rosa Luxemborg og karl Libknight. Jeg går ind for menneske ret.

1 år, 6 måneder siden
1 år, 6 måneder siden
#48 Engbo

Det er underligt som folk tænker. Jeg husker også min skolelærers svar på om er eksisterer engle? "Jo, når (han nævnte sine små børns navne) går ude i haven, har jeg en tydelig fornemmelse af, at de bliverovervåget af engle. Jo, godt til undervisning; men for en voksen må et være modstridende. For husk, det var under krigen, hvor jøderne og andre uønskede blev aflivet i gaskamrene. Der havde et nok været brug for englevagter.

1 år, 6 måneder siden
1 år, 6 måneder siden
#49

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

1 år, 6 måneder siden
1 år, 6 måneder siden
#50 Engbo

¤49 "Hvem vasker sine hænder? - Det gør gruppen af Jesustilhængere, og ingen anden" Der man da spørge, hvor har du det fra? Jeg har ikke slået det op; men mener et var personen Pilatus, der sagde og gjorde : Jeg vasker mine hænder.

1 år, 6 måneder siden
1 år, 6 måneder siden
#51 Engbo

Husk nu lige at jøderne er et folk - rigtigt som sådan var Jesus jo også jøde. Men jøder er også en religiøs bevægelse. I det gamle testamente har man forjættelser om Messias , som skal komme. Jødedommen anderkender ikke Jesus som denne messias. Til den jødiske påskehøjtid går husets herre ud for at se om den rigtige Jesus står ved døren - så først kan måltidet begynde. Jesus Kistus er en falsk profet - i følge jødedommen. Det kunne jo være nyttigt at en jødisk troende deltog i debatten her.

1 år, 6 måneder siden
1 år, 6 måneder siden
#52 Engbo

#49 Johannes Nu har jeg det såda, at når jeg danner mig en mening, skriver en kommentar, så begynder jeg først med den skrevne tekst, altså her, bibelens beretning om Jesus lidelse og død. Så kan jeg ud fra det sige/skrive min mening Det at skrive, at det var Jesus tilhængerne, der vaskede hænder er jo den omvendte form. En ønske tekst, der ikke eksisterer.

Der skulle jo også mange vaskefade til, hvis dit indlæg er virkeligheden. Man bruger jo også f.eks. politisk; "der er trængt ved håndvasken." så det må man da lave om på -rent grammatisk. I følge det ny Testamente var der ingen jøde-tilhængere, der råbte. Det var kun de der bekræftede forjættelserne "-De overgav ham til hedningerne." -altså romerne. Spørgsmålet om, hvorfor en jødisk, svensk menighed symbolsk skulle kaste sten efter Jesus i dødsriget er også et spørgsmål for mig. Som nævnt bryder jeg mig ikke om døds straf eller anden straf på grund af overbevisning.

1 år, 6 måneder siden

Besvar debattråd

Debatten Treenigheden er startet 31/08-2014 13:31 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

0Menneskerettighederne
4 timer, 53 minutter siden · Morpheus
4084Dagens ord
15 timer siden · Engbo
0Musisk oplevelse
3 dage siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
4 dage siden · MariaMolgaard
10Kunsten i fokus
4 dage siden · Nicolas Jessen
0En ulykke sker aldrig alene
4 dage siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
5 dage siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
12 dage siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
14 dage siden · Engbo
5Hvordan skriver man en musical?
16 dage siden · Miss-Leth
2Valg af forlag til digtsamling
17 dage siden · Michael But
151Hvad er du taknemmelig for i dag?
17 dage siden · Michael But
4Din søndag min søndag
17 dage siden · AnnaPigen3
0Presse meddelse.?
24 dage siden · JesperSB
94Ligheder
26 dage siden · Savanti
497Kontraster
26 dage siden · Engbo
0Alexander Woods musiker
29 dage siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
1 måned, 2 dage siden · dino
1Feedback søges til min novellepodca...
1 måned, 13 dage siden · Henrik German Q...
8Hvordan har du det
1 måned, 15 dage siden · Engbo

Religion, politik og samfund

0Menneskerettighederne
4 timer, 53 minutter siden · Morpheus
151Hvad er du taknemmelig for i dag?
17 dage siden · Michael But
22Lykke
3 måneder, 21 dage siden · Engbo
4Troen og kirken
3 måneder, 27 dage siden · Engbo
137Virus
11 måneder, 4 dage siden · dino
46Big Brother Is Watching You!
1 år siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
1 år siden · Wernn
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
1 år, 1 måned siden · Savanti
105Skyder de; fordi, der er krig?
1 år, 2 måneder siden · Wernn
230Forbyde kritik?
1 år, 2 måneder siden · Engbo
11Metwo-two
1 år, 2 måneder siden · dino
11668
1 år, 2 måneder siden · Wernn
26JULEN
1 år, 2 måneder siden · Wernn
14Aftægtens objektive problem
1 år, 3 måneder siden · dino
185Den frie verdens leder
1 år, 4 måneder siden · Wernn
0Kringsat
1 år, 5 måneder siden · Engbo
52Treenigheden
1 år, 6 måneder siden · Engbo
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
1 år, 9 måneder siden · Wernn
27SAS
1 år, 9 måneder siden · Morpheus
379Gud
1 år, 9 måneder siden · Wernn