Ordet er frit · Hvad sker der når vi dør?

42 svar
Senest opdateret 7 år siden · 16 bruger(e) deltager
7 år siden

Mange religioner tror på en form for liv efter døden.
Måske alle.
Jeg ved i hvertfald af egen erfaring, at de døde kan kommunikere med os.
Der er flere eksempler i min familie.

Mobiltelefoner ser ud til at kunne åbne en kattelem til den anden dimension.
Jeg er selv blevet ringet op to år efter min papfars død. Der er eksempler på modtagne sms'er.
Jeg har lige læst en bog, efter anbefaling, der hedder "At leve for at dø" om en Indisk kvinde der døde og oplevede hvad der skete. Hun blev på uforklarlig vis kaldt tilbage til livet. Endda helbredt for den kræft, der var skyld i hendes død.
Meget spændende læsning.
Jeg ved godt at mange siger, de ikke tror på alt det "sludder"
Jeg undrer mig over, at de åbenbart tror, de tusinder af mennesker, der har oplevet noget uforklarligt,enten lyver eller har en god fantasi.
Har nogen her kommentarer til det?
Når man selv har oplevet det, kan man jo nødvendigvis ikke afvise det.

7 år siden
7 år siden

Hvis det er muligt at ringe til nogen efter sin død, er jeg lidt sur over, at hverken min far eller mor har kontaktet mig.
Og det skriver jeg ikke for at lave sjov med din oplevelse. Men hvis det er muligt at kontakte nogen efter sin død, er jeg sikker på det er noget, der meget sjældent sker; der er mange spørgsmål, det er svært at svare på omkring, hvordan dette skulle gå til.
På den anden side ved jeg da ikke, hvad der sker, når man er død. Udover at man jo kan se, at kroppen går i forfald og med tiden bliver til jord (eventuelt er man aske), som så gøder græs, blomster og andre vækster
Ved dødens indtrædelse sker der en klar forandring. Det er som om noget er væk. Og dette "noget" kan måske godt være en sjæl, et astrallegeme, en livsgnist.
Såfremt kontakt er mulig må det være dette "noget," der kan kontakte de levende.
Jeg tror ikke på Paradis og Helvede, men "leger" da med tanken om hvordan "mine døde" eksisterer et sted og hvad de f.eks siger, når der kommer en ny til :-
Men der er nok mere sandsynligt at en form for reinkarnation kan finde sted. At "livsgnisten" på en eller anden måde genbruges.
Det vi med sikkerhed ved er at de døde lever videre i vore hjerter og tanker.

Det var så mine umiddelbare tanker her en halvsen aften ;-)

Vh. Pia H.

7 år siden
7 år siden

Jeg tror på et liv efter døden. Tror at kroppen lige så stille bliver til ingenting efter mange år i jorden og at sjælen vores lever videre. At man kan "svæve" forbi sin familie, følge og kigge med. Tror på at kroppen dør, når vi dør. Men sjælen vil leve videre :-)


måske, måske ikke, hvem ved? Jeg tror på det :-)

7 år siden
7 år siden

Nogen siger, man skal ikke tro, man skal vide.
Jeg ved man skal og kan tro på, at det man står for lever videre.

Det gælder både ondt og godt.
Der er en kamp mellem ondt og godt, som forsætter, når jeg dør.
Som Pia vil jeg også gerne have beviser, hvis der bogstavligt kan være kontakt til de døde. Hvor for skulle jeg glæde mig over en samtale med en død, hvis ikke jeg kan få det telefon nr.

Det svarer til en nødstedt på havet skal glæde sig over, at andre er blevet reddet. Det er da meget smukt; men sådan vil jeg altså ikke have en bistandslovgivning.

Spørger jeg Jehovas Vidner om, de virkelig tror på, at man kan bede sig til regn, hvis man er i et tørke område. Så henviser de til en historie fra det Gamle Testamente; men hvad skal de nulevende bruge det til, når de ser at ørkenen breder sig og afgrøderne tørres væk?

Så min tro er, at den kamp vil leve videre , som jeg står for. Det er min evighed og tro på, at kampen for de gode ting - et rigere liv for alle vil forsætte på trods af tilbageslag.

Sagen står stadig som den stærkeste - det stærkeste argument! Venligst Engbo

7 år siden
7 år siden

Westendahl

"Jeg undrer mig over, at de åbenbart tror, de tusinder af mennesker, der har oplevet noget uforklarligt, enten lyver eller har en god fantasi."

Så enkelt er det ikke, selvom der jo altid vil være nogen der lader fantasien løbe løbsk. Men sagen er jo, at ingen virkelig ved, hvad der foregår der i grænselandet mellem liv og død, og ingen som er hjernedød er mig bekendt vendt tilbage. Men jeg har selv prøvet at være så langt ude, at jeg var meget nær på at vippe ud over kanten, mit hjerte holdt et øjeblik op med at slå, men lægerne fik sat det i gang igen. Men da havde jeg de mest vanvittige hallucinationer. Men jeg døde jo ikke. Det kommer jo an på hvad man regner som dødskriteriet. Hvis det er når hjertet holder op med at slå, ja, så var jeg død et øjeblik, men når det er når hjernen holder op med at fungere, så var jeg det ikke.

Kan man virkelig udlede noget konkret ud fra hvad man oplever i det kritiske øjeblik? Oplevelserne er jo reelle nok, men de var netop oplevelser, og om det virkelig var en visit i en anden demensision, hvordan kan jeg vide det?

Jeg har jo også under normal dyb søvn haft så stærke drømme, at det om morgenen var som kom jeg lige ud af en anden verden, og jeg blev forundret over at ligge i min seng. Var jeg virkelig i en anden verden? Ja, jeg ved det ikke.

Og får jeg nu armene vredet om på ryggen og SKAL sige, hvad jeg tror om dette, så vil jeg sige, at jeg ikke tvivler på at der findes en alternativ virkelighed, men at døren til den, mellem liv og død, er låst og boltet så grundigt, at man ikke kan trænge gennem den før man virkelig, virkelig er død. Hvad der er bag den dør, en anden verden, et stort intet, hvad ved jeg?

Kåemer

7 år siden
7 år siden

Jeg ved ikke hvad jeg mener om, tiden efter døden.
Min fantasi rækker ikke så langt Jytte, men det kunne være interessant at vide dagsorden på den anden side.
Min bror mener dog at efter min far døde, fulgte en solsort efter ham i en lang periode.
Jeg har rigeligt med at forholde mig til nutiden, men tænk tanken at man stadig kunne være med her på fyldepennen efter døden, og kloge sig uden at være på denne jord, ja hvem ved om der er nogen nu, ha ha.
Jeg frygter ikke døden, måske bliver det et brag af lykkefølelser, måske er lykkeskalaen beregnet ud fra det liv man har levet. Vh. Hanna Fink

7 år siden
7 år siden

Kvinden i Indien havde en nærdødsoplevelse da hendes organer begyndte at sætte ud og hun tilsyneladende lå i koma.
Hun kunne bagefter fortælle om den fantastiske oplevelse hun havde i den anden dimension. Hun havde aldrig haft det bedre og følte sig meget lykkelig. Nu var hun kun ånd - havde jo ikke sit jordiske "hylster" og var derfor ude af de frygtelige smerter, som kræften havde givet hende. Hun mødte sine kære ...og det har vi jo hørt før.
Men hun kunne ,da hun havde bestemt sig til at vende tilbage til livet (hun fik valget)genfortælle hvad lægerne og de pårørende havde sagt og gjort. Hun kunne endog se og høre samtaler mellem personer i andre rum på hospitalet.
Det er jo siden blevet bekræftet af lægerne og hendes mand og mor.
Pia, du må nok ikke regne med at kunne tale direkte med de døde. De er ikke mere fysiske, kun åndelige.
I mit tilfælde ringede min telefon og jeg kunne ikke besvare den før et par minutter efter. På loggerne kunne jeg se min papfars nummer, som det sidste opkald. Han have været død i to år. Jeg kontrollerede om nummeret var overtaget af en anden, men nej. Der var ingen abbonent.

Jeg har oplevet mennesker, som kan se de døde. Især små børn. Forklaringen er, at vi alle er født med den evne, men som årene går lukker vi ubevidst af for det.
En veninde fik evnen tilbage, da hendes mand døde pludseligt og tragisk. Så nu kan hun sine kære afdøde. Endda en død hund, kommer jævnligt på besøg. Hun synes, ligesom jeg, det er hyggeligt og godt at vide at vores liv fortsætter parallelt med dette, i en anden dimension.

7 år siden
7 år siden

Kære Jytte!

Dejligt at du tager dette spændende emne op. Jeg kontaktede dig selv i et internt brev, fordi jeg ville dele min egen besynderlige oplevelse her for nylig, og derfor naturligt kom til at tænke på din oplevelse, som du har skrevet så fint om herinde:https://www.fyldep...ng-i-peterskirken
(Den skal interesserede i dette emne altså lige læse).

Jeg er helt med dig i det du skriver, og Anita Moorjanis bog (At dø for at leve) optog også mig stærkt. Der er flere bøger om samme tema, men hendes er én af dem, der gjorde dybest indtryk på mig.

Min egen oplevelse skete 28. dec. Det var en søndag og præcis 3 måneder efter at min moster døde. Et dødsfald som både berørte mig meget, og som jeg har også har taget det praktiske ansvar for (dødsbo, arvesag ect.). Enhver der har stået i en sådan situation ved at ting tager tid og det ripper op i et menneske længe efter.

Udover at haft den mærkelige fornemmelse at min moster var omkring mig i de første svære dage og "hjalp mig" med nogle praktiske ting i forbindelse med alt dette (kan ikke sige andet, end at det føltes sådan i situationen) så var det ikke det, der fik mig op af stolen. Men noget mærkeligt, der skete 3 måneder efter.

Den søndag (28.12) havde jeg været på arbejde, og netop da jeg kommer hjem går jeg igang med at søge en oplysning for en kollega. Bare en mailadresse. Mailadressen kendte jeg fordi den havde relation til min mosters 'sag'. Da jeg ikke var helt sikker på mailadressen, slog jeg den lige op. Skriver så en sms til min kollega og taster den famøse mailadresse ind i beskeden.

Mens jeg skriver teksten, dvs mellem to tastetryk, kommer der pludselig en ordentlig bunke tekst inde midt i den ordlyd jeg selv sidder og flikker sammen.

Den nye tekst fortæller, at jeg har fået en MMS og jeg kan hente den på et link ved at bruge et bestemt password.

Jeg blev så befippet, da jeg fik den tekst, at jeg kom til at trykke på "send", så nu har jeg da beviset på den underlige sms der dukkede op. Midt i min egen tekst og stadig forbavser mig lidt.

MMS'en kommer fra et meget velkendt mobilnummer, nemlig min døde mosters. Password er cat1cat, hvilket jeg også smiler lidt af, fordi hun var så ualmindelig katteglad.

Det underlige er at jeg for længst har lukket telefonnummeret, at det præcis var 3 måneder siden hun døde og egentlig også det mærkelige password.
Og nej, da jeg fulgte linket og loggede mig ind, var der ikke noget. Men det gør ikke noget. Hyggeligt med en hilsen var det i hvert fald.

7 år siden
7 år siden

Jeg har rent faktisk "prøvet" at være død. 4 til 5 minutter under en indlæggelse for år tilbage. Kan som sådan ikke huske at det skete eller hvad der skete under forløbet. Så på det punkt kan jeg ikke være til stor hjælp. Men tilgengæld kom jeg ud af oplevelsen forandret. Fik det først at vide et par år efter hændelsen var sket. Hvorfor det ikke blev mig fortalt umiddelbart efter aner jeg ikke. Men meget forandrede sig i mit sind efter den oplevelse og endnu mere, men allerede før, da jeg blev bevidst om at jeg havde været det.
Jeg havde en helt anden "let" tilgang til livet og har absolut ingen angst for døden længere.
Men om der er liv efter døden..det kan jeg simpelthen ikke hjælpe til med at svare på :)

7 år siden
7 år siden

Til Mikala.
Tak fordi du tog debatten op. Det havde jeg håbet - og ventet.;))

Takket være vores fælles interesse og oplevelser er vi begge blevet bekræftet i, at der er mere mellem himmel og jord. Vi har skrevet om det i breve her.

Takket være dig har jeg læst "At dø for at leve"
Som også gjorde et stort indtryk på mig.
Og det bliver til flere bøger om emnet.

Til ace63.
Netop det du beskriver ,at du kom ud af oplevelsen, helt forandret og ikke mere ser døden som en trussel.
Jeg mener jo at det kan være en stor trøst at vide, at det ikke er slemt at dø.

Tak fil Jer alle for den livlige debat.
Jeg venter spændt på flere kommentarer

7 år siden
7 år siden

Jeg synes også det er
Et meget Spændende spørgsmål! Og især
Som en af læserne skriver, der er jo mange der har oplevet noget uforklarligt, mærket noget, eller blevet spået hvor der blev sagt ting, som man egentlig kun selv vidste !! Det kan da ikke være fantasi og løgne? Jeg tror helt bestemt på der er en sjæl man lever videre i, måske i et andet menneske eller bare er der. Jeg tror ikke på det hele er sort..

7 år siden
7 år siden

Mennesket er nok på visse måder fremmed i sin egen krop, i sin egen hjerne. Vores bevidsthed er kun en meget lille del af vores hjerne. Når vi drømmer åbnes døre til mange fantastiske ting. Når vi er ved at dø kan der måske ske endnu større ting. Hvis hjernen i panik over manglende ilt pludselig poster blod til hjernedele der ellers bliver holdt tilbage, vil måske glemte erindringer komme frem, eller noget vi ikke anede at vi vidste vil måske med ét stå lyslevende for vort blik.

Nogle har været død i minutter. Det kan måske afhænge af hvornår man egentlig er død. Når hjertet står stille?
Jeg har min tvivl om nogen nogensinde har overlevet hjernedød.
Mange er vågnet efter måneders koma, men koma er ikke hjernedød.

Jeg har "altid" troet på Darwins lære. Denne tro er med årene blevet forstærket. Ikke mindst siden jeg lærte om termodynamik. Termodynamik er grunden til at et sandslot på stranden ikke står der ret længe. Der er flere grunde til dette. Nogle kan man kalde kausale, andre statistiske. I bund og grund kausale alle sammen, men vi kalder det statistisk når vi ikke kan overskue detaljerne. En stor bølge der vælter slottet er kausal. Vindens langsomme slitage ditto, men hvert sandskorns langsomme tilbagevenden til mere sandsynlige positioner end at være stablet på højkant kalder vi statistisk. Men termodynamikken siger at det uundgåeligt vil ske.
Sådan også med biologiske arter. De forsøger at bevare deres gener og arvelige egenskaber så godt de kan. Men der vil ske fejl før eller siden. Derfor forandres arterne. Evolution er nedbrydning. En ændring fra det mindre sandsynlige til det mere sandsynlige. Arterne forandres fordi de ikke kan undgå det. Sådanne fænomener ledsages så af kausale katastrofer som supervulkaner og meteornedslag.
Hvordan er da det mindre sandsynlige opstået? Ved at solen betaler. Fotosyntesen spiller her en betydelig rolle.

Hvis der er et evigt liv hinsides, må man sige at termodynamikken ikke gælder der. Jeg kan ikke påstå at der ikke er noget sådant til i verden, kun at fysikkens love i så fald må være anderledes der.

Jeg tror gerne på fortællingerne om telefonopkald. Men jeg vil mene at digitalteknikken tilbyder langt større mulighed for noget sådant end ældre tiders analoge telefonteknologi gjorde.
Digitale systemer har hukommelse.
Når vi taler med en person i en mobiltelefon er det nok ikke personen vi hører. Det er en digital repræsentation af dennes stemme.
Èt er jeg imidlertid ikke i tvivl om: At modtage et opkald fra en afdød må være en meget stærk oplevelse uanset om det er en digital "erindring" fra televæsenet eller den ægte vare.

Jeg er en skeptisk natur. Og jeg er tilbøjelig til at hælde mig mere imod det mere sandsynlige end det mindre sandsynlige.

Jeg kan godt lide spøgelser. Mest den slags som vi møder i film som "Baronessen fra benzintanken." Og egentlig også de mere uhyggelige fra filmen "The others."
Men det er nok bare romantik. Hvis jeg virkelig troede på dem, ville jeg nok blive bange.

7 år siden
7 år siden

Jeg synes det er interessant at læse din udførlige beskrivelse om termodynamik m.m.
Som jeg tidligere har omtalt, er det, som om netop de digitale systemer åbner en dør til en anden dimension så en form for kommunikation bliver mulig. De har måske viberationer der gør det muligt i nogle tilfælde.
Jeg kan jo bare forholde mig til mine egne oplevelser, som ellers ikke kan forklares.
At min papfar netop ringer når min søster og jeg er i hans "elskede Peterskirke" kdan jo ikke være tilfældigt.

7 år siden
7 år siden

Tak for et spændende emne, Jytte.

Jeg havde måske troet på at Kåemer ville præcisere Jehovas Vidners tro omkring dette emne, men så gør jeg det og så kan Kåemer komme til senere hvis han vil.

JV tror på at mennesket dør helt og aldeles: af jord er du kommet, til jord skal du blive. Altså ikke noget med en flyvsk sjæl eller reinkarnation.
Samtidigt tror de dog på at Gud vil huske hovedparten (om ikke alle, det står hen i det uvisse) af de døde og give dem en opstandelse til en 'ren' jord, renset for ufuldkommenhed, sygdom og død. Mennesket kaldes altså frem fra den døde tilstand til et liv igen her på jorden. En undtagelse iflg. JV er de få tusinde der er kaldet til himmelsk liv, hvor de skal være regenter sammen med Kristus.

Det var så JV's version og den kan jeg godt tilslutte mig, for den gør Gud mere ukompliceret og barmhjertig end mange af de andre religioners forslag.

Jeg anerkender - uagtet ovennævnte - at mange har haft oplevelser omkring døden og de døde. Spændende og rørende beretninger, som jeg ikke har nogen reel forklaring på, med mindre nogen eller noget driver gæk med os levende.

7 år siden
7 år siden
#14

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden

Robert Kallehave

Jehovas Vidners lære om dette spørgsmål er jo en del af mit livs ballast, men det er jo hen ved et halvt århundrede siden jeg forlod dem, og der er jo sket en del siden. Dengang var min tro og tænkning fundamentalistisk, for det er Jehovas Vidners lære jo, men det er den ikke mere.

Kåemer

7 år siden
7 år siden

#14 (frivole): Men hvad nu, hvis I nu viste hvad der er på den anden side af den dør og det måske er bedre end det liv man har nu, vil så ikke mange forlade det liv de lever nu og drage mod den dør, før tid.

Tak, Frivole! Det synes jeg selv var et fantastisk interessant bud. Nu er jeg selv én af dem, der tror på at vi får en chance til, og har fået utallige før, og at der sikkert er en eller anden mening med det. Men det er så bare m i n personlige udlægning. Hver sin tro, og det helt bogstaveligt. Det må da være svært at være født ind i en fastforankret tro, og ikke måtte tro noget som helst andet.

- Men hvis der nu fandtes et mellemstadie, mellem liv fx, så var det måske et rigtig rart sted?
-Dumt at hoppe før tid, for så bare at havne i endnu en barnekrop, og opdage at det andet var et kort frikvarter.

Jeg vender nok tilbage med flere kommentarer. Thor Nørretranders fik mig til at forstå noget om termodynamik i sin fremragende "Mærk verden", og du, Dino. - en smule mere.

Rart at få det genopfrisket. Det er nemlig ret interessant. Smager af naturlov.

7 år siden
7 år siden

Ang. telefonopkald i Peterskirken - Det er helt klart, selv på skeptiske naturvidenskabelige betingelser, at hvis man forud skulle kalkulere sandsynligheden for at man får et opkald fra en afdød på et sted, som man allerede ved spillede en stor rolle for afdøde - så ville resultatet blive så småt at man ville sige: Det er totalt usandsynligt at noget sådant skulle ske.
Her måtte skeptikeren (som jeg) sige: Med det gamle analoge telefonnet ville det ikke alene være usandsynligt, men teknologisk umuligt, da alle telefonsamtaler og opkald sker "real time."
Med digitalteknikken er det stadig usandsynligt, men ikke længere umuligt.
Og hertil skal jo lægges at det måske faktisk var et ægte opkald fra en afdød!

Jeg tror at manges holdning er præget af deres egne håb. Vi søger tegn på det som vi ønsker os. Som ung var jeg en depressiv natur. Jeg udviklede den bestemte holdning at jeg ikke ville håbe at vågne igen når først jeg var død. Og derfor har jeg måske søgt imod de tanker der sagde at det ville man heller ikke. (Heller) aldrig i mine barndoms eller unge år har jeg mistet nogen (ved død) som jeg brændende gerne ville møde igen. Det er vel en slags privilegium.
Men andre ville nok kalde det en fattigdom at man kun har elsket så lidt og så få.

Mere om Darwin: (man behøver ikke læse med.)
Et hyppigt argument imod evolutionsteorien er faktisk netop termodynamikken. (I en ikke-forstået udgave.)
Men siger: Udviklingen imod avancerede organismer med højt specialiserede egenskaber og funktioner ville med udgangspunkt i simple og primitive livsformer (ultimativt ud fra uorganisk stof) er netop usandsynlig. Man kan ikke smide et læs sand af en lastbil og tro at det nogensinde skulle resultere i et smukt sandslot. Og hvordan skulle søknæleren ud af aldeles blinde, simplere organismer ved tilfældigheder alene kunne udvikle verdens mest avancerede øjne? Det giver ganske enkelt ikke mening!
Sådanne tanker må man respektere og de har ført til teorien om såkaldt intelligent design. En i bund og grund kreationistisk teori. (Intelligent design må forudsætte en intelligent "person," altså en skaber.)

Men evolutionisterne siger heller ikke at tingene sker sådan: Ved rene tilfældigheder.
Men de siger at termodynamikken forsimpler tingene (altså livets konstruktioner). Entropien stiger generelt i verden. Livets udvikling ligner derimod et fald i entropi. Og det er det også!

Selve artsomdannelsen er en stigning i entropi. En genetisk svækkelse, et tab af arvebiologisk information. Kromosomernes kopiering mislykkes engang imellem. Hvor der handles, der spildes. Derfor opstår individer som principielt er svækkede. Hvorfor sker det? Det kan være kemiske tilfælde, men ikke mindst radioaktiv og kosmisk stråling som er mutagen, og som altid har været her, kan være årsager. Mange kan endog hævde at hvis der ikke fandtes stråling i vort miljø, ville vi slet ikke være her.
Sådanne svækkede individer kan imidlertid havne i omgivelser hvor de har en fordel.
Hvis en giraf føder en kalv med kortere hals, vil denne kalv have mindre chancer for at leve længe nok til at sætte afkom. Men fødes en kalv med lidt længere hals vil den leve længere, alt andet lige. Den kan nå blade der sidder højere i træerne. Og dens fordele heraf er netop ikke tilfældige. Det er ikke tilfældigt at en art der lever af blade der sidder højt gradvist vil få længere halse. For alle de med kort hals vil dø tidligt. Helt generelt kan det siges at det aldrig er tilfældigt at de med (tilfældigt erhvervede) tilpasningsmæssige fordele vil leve længere og mere sandsynligt vil få afkom.

Dette (normalt usandsynlige) fald i entropi (= højere organisation af stof) opstår i miljøer med rigelig energiforsyning, og sådan er vores planet med dens gunstige afstand til solen. Vi ligger netop i en afstand hvor solen er varm nok til gunstig kemisk aktivitet, men ikke så nær at vi brændes. (Hvilket vi jo faktisk gør under visse forhold. Solskoldning, spejling af æg på en kampvogn i Iraks ørken osv.)
Men er det ikke et kæmpe held at vores jord netop ligger i denne bane om solen? Jo, Et kæmpe held! Og derfor skal vi også lede længe før vi finder mage til. Og måske sker det aldrig. Det kræver endog politiske/økonomiske systemer der er villige til at bruge ressourcer og kreativ tænkning i tilstrækkeligt omfang til at vi kan søge efter det.
En kultur der helt undervurderer mulighederne i livet efter fødslen og kun interesserer sig for livet efter døden har i hvert fald ikke en chance.

PS: Jeg ved om en veluddannet kemiker/cellebiolog som har iagttaget kemiske forhold i cellerne hvor molekyler nødvendigvis må indgå i sådanne relationer for at livet kan fungere, som man ville kalde totalt usandsynlige. Det kan simpelthen ikke være tilfældigt at disse kemiske forhold findes som et resultat af tilfældighed. Man skal huske at kemi og termodynamik har meget at sige hinanden. Ingen kan derfor kalde manden for uvidende på området!
Denne akademiker er tilhænger af intelligent design tænkningen. Han er ikke kun en iagttager af Jordelivets vidunderlige mangfoldighed! Han ser på det niveau hvor de mest basale ting sker. Der hvor forskellen på liv og ikke-liv må træde tydeligt frem.
Dette kunne føre til tanken om at livet på Jorden måske nok udvikler sig, givet de konkrete omstændigheder her. Men livet kan i sin mest simple form kræve en initiator. Noget der hjælper livet op over den første barriere - den imellem ikke-liv og liv.

Således opstår nemt tanken om at livet er kommet hertil med kometer, der har fået det levende bibragt og så ved tilfældige sammenstød andre steder i himmelrummet har disse kometer spredt organisk materiale og således spillet rollen som livets budbringere.
Det kan ligne et kompromis imellem intelligent design og de senere evolutionære processer. En teori der kan give begge parter ret.
Et problem ved teorien er dens "form." For selve argumentet, hvor Jorden "smittes" med livet bragt fra den lille komet med sin lysende hale minder grangiveligt om den elementære forplanting, hvor ægcellen "inficeres" med liv af den rejsende sædcelle.
Romantiske analogier kan være et problem for videnskabelige teorier.

7 år siden
7 år siden

For at begynde bagfra, så tak til Dino for den lange,men interessante udredning omkring Intelligent design og evolution. Tanken om livets opståen via en komet, har jeg hørt om før og det er spændende og acceptabelt.

Dog er din information alt for avanceret til, at lille mig kan gå dybere ind i det.

I denne sammenhæng, om hvad der sker når vi dør, læser jeg til min store glæde og lettelse, at du ikke vil/kan afvise tanken om et opkald fra en afdød. Jeg er trods alt ved mine " fulde fem" .og har jo oplevet det. :) Tak for det. Du er jo en særdeles intelligent mand, Dino.

Mikala siger, hun tror vi får mange chancer. Der er jeg enig. Bl.a. udfra teorien om, at intelligens/sjælen ikke forgår, men lever videre i nye liv.
Det må så være forklaringen på, at nogen kan huske noget fra deres tidligere liv. I Astrologien tales der også om tidligere liv.

Jeg mener helt klart, at man ikke skal/bør afvise at tro på noget, fordi det er for utænkeligt (umuligt). Fordi det ikke kan opfanges med vores sanser.

I min famile og nære omgangskreds, har jeg to eksempler på småbørn, der før de kunne tale, reagerede på "Noget", som vi andre ikke kan se. I eet tilfælde er barnet nu 6 år og kan fortælle, at han var bange for "drengen", der stod på trappen op til 1.ste salen i deres hus.
"Drengen" som han beskrev ligeså snart han kunne sætte ord på, var hans afdøde halvbror, som døde, før han selv blev født. Idag er han helt fortrolig med "drengen", som stadig er i huset.

Jeg tror heller ikke at normale mennesker ville have lyst til at prøve at dø, for selv at se hvad, der sker. Det må, alt andet lige være risikabelt, at købe
en billet, uden at vide om den gælder retur.
Kun meget ulykkelige (syge) mennesker dør for egen hånd, af personlige grunde.
Så er der jo Islam, hvor fanatiske selvmordsbombere tror, de bliver martyrer og skal leve et fantastisk liv i Paradis og derfor tager uskyldige mennesker med sig i døden.. Det kan jeg jo selvsagt ikke begribe.
Jeg vil ikke diskutere religion, selvom det har stor betydning for milioners tro på et liv efter døden. Jeg ved simpelthen ikke nok om det.

Det var også et svar til Frivole og Robert Kallehave. Men alene tanken om at lade sig hjernevaske og derved binde sig til en bestemt tro, f.eks. Jehovas Vidner, forekommer mig at tiltale folk, der er usikre på livet og døden og som derfor finder trøst i troen. Det kan jeg ikke have noget imod. Det er deres egen sag, blot de ikke plager mig.

7 år siden
7 år siden

Til Fink.
Historien om Solsorten, der fulgte efter i lang tid, er sød, men her tror jeg, det er et håb, man klamrer sig til i sorgen. Ellers er der i hvertfald flere teorier. Kan vi blive til dyr. Kan en menneskesjæl "flytte ind" i en fugl f.eks.?

7 år siden
7 år siden
#20

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden

Til Frivole.
Det lyder yderst interessant. Tak

7 år siden
7 år siden

Det er altid en speget affære at blande sig i debatter over det aktuelle spørgsmål.
Når jeg gør det er det fordi det altid har interesseret mig. Siden barndommen har der næppe forløbet en dag uden at spørgsmålet om døden og hvad der siden kunne ske er dukket op.

Der synes ind imellem at være den opfattelse i "samfundet" at ikke-religiøse mennesker er kolde kynikere, der kun er ude på at berøve andre deres barnetro.
Sådan er det ikke altid. Også tvivlere, agnostikere og ateister har følelser og frygt for at de har taget fejl. Og at de måske alligevel skal stilles til regnskab for deres manglende tro.

Selv Jesus skal have sagt at den der angrer skal tilgives. Men det som er sværest, nærmest umuligt, at tilgive er manglende tro på Gud.
Så hvad hjælper det at man forsøger at undgå at stjæle, voldtage, tæve og myrde, hvis man ikke er et troende menneske? Så har man alligevel ikke en chance.

Jeg har altid selv ment at en flink og fredelig vantro er bedre end en forbryder der kalder sig hellig og gør hvad hans kirke pålægger ham af ritualer.
Men tager man religionen på ordet er det snarere omvendt.
For de hellige elsker den magt der medfølger at kunne gøre andre bange for helvede og straf. Men spørger man dem om deres motiver er det kun fordi de gerne vil hjælpe og vejlede de fortabte.

Nogle forsøger at tage "patent" på krænkelsesretten. De vil have kriminaliseret alt hvad der krænker deres religiøse følelser. Ved en sådan påtaget attitude af svaghed og at være ofre for de stærkes hån, søger de selv imod den totale magt over andre.
Alle mennesker har det samme mål af krænkelsesret. Også ateister. Som den lille pige sagde at "kejseren ikke har noget på" må frie mennesker også sige at den slags religion har fanden skabt.
Indtil få århundreder siden var den kristne religion en totalitær magtmaskine. Hvorfor skete der en langsom udvikling imod noget friere? Var det teknologisk udvikling? Opdagelsesrejserne? Kapitalismen? Jeg husker en illustration fra gamle dage. Jeg tror billedet forestillede Jorden omgivet af himmelkuplen med stjernerne på. Og oppe i denne kuppel havde en mand åbnet en låge så han med undren kunne se at der var en langt større himmel udenfor kuplen.
Man kan sige det sådan: I middelalderen boede vi i Faders hus. Hertil gik vor verden og tanke. I renæssancen flyttede vi hjemmefra og så en verden udenfor. Det gav nye problemer. Denne periode prægedes ikke mindre end middelalderen af krige, vold og undertrykkelse. Men man måtte igennem det.

Middelalderen kan komme igen. Hvis mennesker er så fastlåste af angst at de ikke kan se verden udenfor, så insisterer de på denne indre verden. Som et autistisk barn der skriger i panik når man vil sætte det ud i haven.
Det der med at man tror at en gud hele tiden holder øje med vores bevægelser og husker alle vores svigt af reglerne, findes der vist et ord for. Det kaldes paranoia. Jeg har selv lidt af det i min ungdom, men kunnet holde det i periferien, så mit sinds indre hele tiden kunne erkende det som et mere eller mindre sygeligt og uønsket fænomen. En tåbelighed i stil med at man absolut ikke må træde på flisernes mellemrum og altid må tælle trinnene på trapperne. Det sidste, med trapperne, gør jeg endnu!
Modsat mange andre mennesker i verden har jeg i barndommen haft det held at mine forældre aldrig bragte religion nærmere til mig end at dette måske kunne siges: "Gu' ve' om vi får regn i morgen?" Nærmere nåede "Gud" aldrig min opdragelse før skolealderen. Er det så godt eller skidt? Jeg tror nok min far har ment at vi børn skulle slippe for at blive plaget med meget af det som han selv blev plaget med.

7 år siden
7 år siden
#23 Engbo

Dino: "Modsat mange andre mennesker i verden har jeg i barndommen haft det held at mine forældre aldrig bragte religion nærmere til mig end at dette måske kunne siges: "Gu' ve' om vi får regn i morgen?"
Nærmere nåede "Gud" aldrig min opdragelse før skolealderen. Er det så godt eller skidt? Jeg tror nok min far har ment at vi børn skulle slippe for at blive plaget med meget af det som han selv blev plaget med."

Så må jeg jo høre til de "mange andre." For både mine forældre, bedsteforældre og bønderne, som vi måtte slæbe for, var alle troende. Og, ja, jeg kan også stille spørgsmålet "godt eller skidt?" På mine gamle dage kan jeg være i tvivl om bruddet med den slags. Troen på, at de andre uden for det indre missionske fællesskab var bedre, holder jo ikke.

Men der er ikke nogen vej tilbage. Jeg tror ikke på en gud, der sidder og noterer vore synder og goder. Ikke når det skal forstås bogstaveligt; men jo, logikken i livet er som tyngdeloven. Hitler der tager et barn op under en parade og de game damer får tårer i øjnene for denne kærlige nye helt i Tyskland, der også elsker børnene. Ja og så til den store tragedie, hvor børnene ligger henslængt i ruinerne, andre børn kommer i gaskammer og Hitler skyder sig selv.

Men i modsætningerne mellem tro og ateisme er der også et fællesskab drømmen om de sted, hvor man må - alle må frit spise af havens frugter.

Men alle de troende må da vide, at når vi dør, skal vi igennem et nåleøje, hvor der ikke er plads til skøder og aktier. Det står jo da skrevet til de, der tror!

7 år siden
7 år siden

Vi skal, efter min mening, aldrig give efter for pres af nogen art, når det gælder vores tro.

Vi har ret til selv at danne os vores forestillinger.
Den indiske kvinde hævder ,efter hendes nærdødsoplevelse, at der ikke er nogen straf eller belønning ,når vi ankommer til "den anden dimension". Der er alle lige og kærligheden fylder overalt. Det er en smuk tanke.
Hvis det er sandt, så er der altså ikke nogen, som skal frygte ,at skulle stå regnskab.

Personlig tror jeg på at "Gud" er den intelligente, universelle kraft, der styrer det hele. Også evolutionen. Der er en forudset mening med alt, hvad der sker. Både i livet og i døden

7 år siden
7 år siden
#25

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden

Det ved ingen,Poul.

7 år siden
7 år siden

Tja jeg ved ikke om der er noget liv efter døden, men jeg tror på at der er mere mellem himmel og jord end vi er klar over.

7 år siden
7 år siden

Ja Kristian. Det er vi enige i.

7 år siden
7 år siden

Omkring det med solsorten, der bl.a omtales i 19-29-21:

HVIS reinkarnation er muligt og det foregår sådan, at en hel sjæl kan flytte ind i et andet legeme, så kunne det måske godt være i en fugl. Men når jeg leger med tanken om at dette måske er muligt, forestiller jeg mig altid at sjælen "flytter ind" i en nyfødt.

Jeg anser det ikke for komplet umuligt, men sandsynligheden for det er nok uendeligt lille.

Men tænk nu hvis ... ;-) Spændende mulighed.

Vh. Pia H

7 år siden
7 år siden

En menneskesjæl i en solsort?
Så ville det blive en meget intelligent solsort.
Den ville nok skrive "killroy was here" med fuglefrøene.

Nej, jeg er nok enig. Sandsynligheden er uendelig lille.
Men jeg forstår nok hvorfor tanken dukker op. For det ligger i vores traditioner at opfatte bevidstheden som et selvstændigt åndeligt fænomen. Og jeg gætter på at de der ikke tror at mennesker har en sjæl er i mindretal.

7 år siden
7 år siden

Måske har du ret i at det er et mindretal af os der ikke tror at mennesket har en sjæl, Dino.

Men sikke en gang roderi i sjæleverdenen der så må være nu: for 10.000 år siden døde et menneske og dets sjæl tog leje i en solsort og da den døde i en løve og da den døde i en abe - vice versa - indtil den tog bolig i min søster for 55 år siden. Det har jeg svært ved at overskue. Jeg er ikke sarkastisk her, blot en anelse undrende.

Indtil videre forholder jeg mig til at et menneske er en sjæl, ikke har en.

7 år siden
7 år siden

Sjæl-legeme dualismen er nok til dels af "cartesiansk" oprindelse.
Jeg-bevidstheden og tænkningen som noget der har selvstændig entitet stammer delvist derfra.
Selv mener jeg at sjæl-legeme opdelingen fører til så mange selvmodsigelser at man ikke kan opretholde den.
Men det er forståeligt at mange mener noget andet. For der står jo meget på spil. Sjælens beståen og rejse mod paradis, når legemet er dødt finder mange attraktiv. Ja, nok det mest attraktive af alt overhovedet. Intet kan være bedre end at blive modtaget i paradiset.
Alle kulturer har møbleret paradis efter deres egne opfattelser af hvad der er godt.
Det mest markante jeg har hørt er at evig sex med smukke jomfruer er belønningen til de retfærdige og rettroende. Mon konerne så arbejder i køkkenet imens? Men martyrer er måske ugifte?
Hos de kristne tales der mere om at spille på harpe, men det er måske en eufemisme for det samme?
I blade jeg har fået fra Jehovas Vidner skitseres paradisiske tilstande som familieliv i Morten Korch agtige rammer, hvor rovdyrene konverterer til vegetarismen. (Hvordan deres tænder og mave så klarer det, ved jeg ikke.) Men mere eller mindre som en sydfynsk landsby idyl. Og ærlig talt - hvem på vore bredegrader (og længde ditto) ville ikke gerne leve sådan?

7 år siden
7 år siden

Dino

"Sjæl-legeme dualismen er nok til dels af "cartesiansk" oprindelse."

Så må du nok lige forklare hvad cartesiansk betyder. Det har jeg i hvert fald ikke lige præsent.

Kåemer

7 år siden
7 år siden

I renaisancetiden tænkte René Descartes meget over tænkningen som fænomen i menneskelegemet. Han kom til at sjælen havde bolig i koglekirtlen, også kaldet Corpus Pineale, som sidder i hjernen - hvor den sidder - men han sammenlignede den med Hypofysen, der lignede den lidt. Da Koglekirtlen sidder højere, hedder den også epifysen. Og da denne epifyse er himlen nærmest, måtte den være hjemsted for sjælen. Hvad resten af hjernen så skulle bruges til har han nok intet anet om.
Han slog fast at når "jeg tænker - så eksisterer jeg."

Den selvstændige tænkning kan have spillet en stor positiv rolle i mange henseender, men at relatere tankevirksomhed til en selvstændig "sjæl" i stedet for at se det som en funktion ved hjernen, kan give problemer.
Et nemt eksempel er beruselse som følge af alkoholindtagelse. Hjernen forgiftes af spritten og sjælen ebrieres. (Bliver fuld.)
Men hvordan kan den selvstændige sjæl, som qva sin ikke-materielle væren vide at hjernen er forgiftet. Materie og ikke-materie tilhører jo to adskilte verdener.
Og hvordan kan sjælen lulles ned når man bliver bedøvet? Kemien virker kun på legemet.
Hvis man derimod ser mentale tilstande som funktioner ved hjernen, bliver det helt enkelt hvordan alkohol og bedøvelse kan virke på "jeg-et." Alkohol gør kuldret, narkose slukker lyset helt.

Jehovas Vidner synes mig tættere på denne opfattelse, som deles af mig. De tror vist heller ikke på en selvstændig sjæl der straks springer ud til selvstændigt liv, ved legemets død. (Jeg har det fra medlemmer der har sagt mig det.) De mener at død betyder død. Og så lever de i håbet om at Gud kan gengive dem livet, når han ønsker at gøre det. Altså genopstandelse. Det skulle vist også være i overensstemmelse med Bibelen selv.

Selv mener jeg at hvis man havde en levende sjæl, hvad skulle man dog så bruge et legeme til? Og hvordan kan sjælen i så fald finde ud af at holde sig på plads i legemet? Sjælen kigger jo ud gennem øjnene og hører med ørerne.

Sådan er der så meget. Det er bare min mening om det.

7 år siden
7 år siden

Okay det er så cartesianisme.

Men at sjælen var noget åndeligt der forlod legemet når man døde, troede da allerede de gamle egyptere. Jødernes tanker i den retning var ikke entydige. Sheol, eller dødsriget, var et ubestemmeligt, skummelt sted.

Kåemer

7 år siden
7 år siden
#36 Engbo

Der var jo en der sagde: "Frygt ikke for dem, der vil slå jer ihjel, for de kan ikke slå sjælen ihjel." Det ligner da lidt af en forklaring. De første kristne kæmpede kun med deres overbevisning og uden våben. de undertrykte jøder og de romerske herskere ville udrydde kristendommen ved at slå ihjel.

Men jo flere de slog ihjel, jo flere sluttede op om kristendommen. På den måde giver det mening at tale om en sjæl.

Eller som beskeden lød til en kvinde: "Du skal leve selv om du dør." Tanken kan sættes på mange andre ting end kristendommen.
Der er mange eksempler i historien, der bekræfter den fortolkning.
Måske så I, nogle af jer, DR 2s film om kvindernes kamp i Yemen? De kvinder rejste sig til kamp uden våben i troen på, at kampen for friheden sluttelig vil vinde. Sjælen lever videre.

7 år siden
7 år siden

På sæt og vis lever vi videre gennem vore børn. I alle tilfælde os, der er heldige at have børn.
Hvor meget sjæl, der er i det, skal jeg ikke kunne dømme om. Dog! Som jeg er blevet ældre, kan jeg i min kone se såvel hendes forældres og bedsteforældres karakter egenskaber slå mere og mere igennem.
Angående mig selv kan jeg ikke bedømme det, men evigt liv eksisterer, selv neandertaler mennesket er her endnu :)

Med venlig hilsen
Kattegat

7 år siden
7 år siden

Send besvarelse Vis som kladdeD

7 år siden
7 år siden

Beklager. Jeg har skrevet et langt indlæg i debatten og så nægter min IPad ar sende og gemme.
Suk suk.
Vender tilbage :((

7 år siden
7 år siden

Jeg ved ikke hvad der sker når man dør. Kliche, men alligevel: Man bliver født alene og man dør alene. Derfor synes jeg at det er en privatsag, hvad man tror på. Sorg er også noget man er alene om. Flere kan sørge sammen, men som de fleste opdager, så sørger man også på forskellig måde og i forskellige tempi.
Så jeg er faktisk træt af at andre skal fortælle mig hvad jeg bør tro på der sker når man dør. Uanset om det er religionerne eller folk der mener at have oplevet det ene eller det andet med afdøde der er vendt tilbage.
Jeg har heller ikke brug for at fortælle andre om min tro eller mine oplevelser, så da jeg blev opereret og fik for meget bedøvelse eller mit forhold til min afdøde far.
Vi har ikke det endelige svar og det synes jeg netop er det mirakuløse og guddommelige (uanset hvilken en af dem man tror på) at vi ikke har svaret på hvad der sker når dør eller hvorfor jeg netop blev mig eller hvordan noget tilfældigt nærmest virker planlagt osv.
Til min datter siger jeg bare: Nogen tror på... andre tror på... Men du skal selv skabe din egen tro og helst en der gør dig tryg ved den du er og det liv du lever.

7 år siden
7 år siden
#41 Engbo

Jeg må bare sige, at jeg ikke tror på, at jeg eller andre bare har lært at tale, skrive, tro eller mene af sig selv. Jeg er mig selv; men også en del af andre.

Jeg undrer mig, når nogen sender det budskab, at de er i mod budskaber. Når de fortæller, at de er i mod at fortælle. Det er nok ikke bare mig, der indrømmer, at jeg ikke har lært at tale, skrive eller mene helt uafhængig af andre?

7 år siden
7 år siden

Allerede Schopenhauer vidste at alene mennesket lever ikke kun i nu'et. Mennesket lever i fortid, nutid og fremtid. Og det fører til en evig lidelse, da den lægges oveni hverdagens problemer med blot at overleve. Det, at man skal overleve, er dyrenes eneste bekymring, og den hører nutiden til.
Religion handler både om fortid, nutid og fremtid. Men især fremtiden indtager en særstilling hvad det angår. Fremtiden er vigtig, og hvis vi fører os frem i nutiden på gudvelbehagelige måder, kan vi måske sikre vor fremtid?
Her har jeg sympati for den reformerte kirke, der hævder at vi aldrig kan sikre os noget om fremtiden. Vi kan bede og håbe på nåden. Frelsen er en gave, aldrig en løn.

Særdeles positiv og livsbekræftende er General Løvenhjelms tale ved bordet, da Babette serverer sin store middag.
Frit: "Vi indser at nåden er uden grænser. Hvad vi har frasagt os, skal vi få. Hvad vi har mistet skal gives os tilbage."
Såvel fattigdom skal godtgøres og urealiseret kærlighed skal blive virkelig. Det er svært ikke at føle sympati, men også svært helt at tro.

Mindre sympati har jeg for dem der mener at for at fortjene frelsen, skal vi mere eller mindre ødelægge det jordiske liv for os selv.

7 år siden

Besvar debattråd

Debatten Hvad sker der når vi dør? er startet 22/01-2015 22:24 af Jytte Westendahl (westendahl) og er placeret under Ordet er frit.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

1Hvad skal du i aften du lyst til at...
1 dag, 3 timer siden · Provenceflemmin...
41Menneskerettighederne
1 dag, 9 timer siden · Stenfisker
4105Dagens ord
3 dage siden · Engbo
14Hvad inspirerer dig
4 dage siden · Ansu
11Hvordan skriver man en musical?
4 dage siden · Miss-Leth
1Datid og fortid
5 dage siden · Confucius
12Kunsten i fokus
8 dage siden · Ansu
152Hvad er du taknemmelig for i dag?
9 dage siden · Savanti
9Troen og kirken
16 dage siden · dino
3Gør ægte kærlighed blind?
16 dage siden · dino
504Kontraster
19 dage siden · Engbo
2Feedback søges til min novellepodca...
1 måned, 21 dage siden · Stenfisker
0Musik
1 måned, 24 dage siden · Savanti
0ups
1 måned, 28 dage siden · Savanti
0Musisk oplevelse
2 måneder, 6 dage siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
2 måneder, 7 dage siden · MariaMolgaard
0En ulykke sker aldrig alene
2 måneder, 7 dage siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
2 måneder, 8 dage siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
2 måneder, 14 dage siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
2 måneder, 17 dage siden · Engbo
2Valg af forlag til digtsamling
2 måneder, 19 dage siden · Michael But
4Din søndag min søndag
2 måneder, 20 dage siden · AnnaPigen3
0Presse meddelse.?
2 måneder, 27 dage siden · JesperSB
94Ligheder
2 måneder, 29 dage siden · Savanti
0Alexander Woods musiker
3 måneder, 2 dage siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
3 måneder, 5 dage siden · dino
8Hvordan har du det
3 måneder, 18 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
3 måneder, 21 dage siden · Eddie
1Forstå Michael strunge og David Bow...
4 måneder, 4 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
4 måneder, 5 dage siden · Den Lianer Gois...
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
4 måneder, 14 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
4 måneder, 14 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
4 måneder, 16 dage siden · Kåemer
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
4 måneder, 23 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
4 måneder, 25 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
4 måneder, 26 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
4 måneder, 29 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
5 måneder siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
5 måneder, 1 dag siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
5 måneder, 9 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
5 måneder, 9 dage siden · Engbo
1Internationalt
5 måneder, 11 dage siden · MerakiPLyhne
1Søger app til og skrive. Historie
5 måneder, 11 dage siden · MerakiPLyhne
27Skal vi starte et skrive- fortællef...
5 måneder, 22 dage siden · Anniina
11Transgender
5 måneder, 23 dage siden · Inghard
22Lykke
5 måneder, 24 dage siden · Engbo
2Søger læsere!
5 måneder, 25 dage siden · Dahlenborg
6Teater stykke
6 måneder, 3 dage siden · Nicolas Jessen
4superhelt vs superskurk?
6 måneder, 10 dage siden · Engbo
2Skrive-software?
6 måneder, 16 dage siden · Mons1957
75Bibelen
7 måneder, 21 dage siden · Engbo
4Skrivegruppe 45+
8 måneder, 1 dag siden · HeleneHK
0ideer og inspiration
8 måneder, 1 dag siden · Rising star
11Brug af kommentarer?
8 måneder, 2 dage siden · Pia Hansen
3Psykoterapi
8 måneder, 8 dage siden · Anita A
2Efterlysning af serie
8 måneder, 28 dage siden · Kåemer
6Skriveklub?
9 måneder, 1 dag siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
9 måneder, 3 dage siden · Brehmer
0Presse meddelser
9 måneder, 23 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
10 måneder, 2 dage siden · Kafkaesque
0Inspirationsråd til at skrive digte
10 måneder, 27 dage siden · belmindelig
20En udfordring med Den fede mand af ...
11 måneder, 1 dag siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
11 måneder, 1 dag siden · Prem
2Navne
11 måneder, 2 dage siden · Engbo
20Komplimenter
11 måneder, 4 dage siden · Prem
710 trælse brølere...
11 måneder, 6 dage siden · K.B. Assenholm
11Jalousi
11 måneder, 7 dage siden · Kåemer
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
11 måneder, 7 dage siden · TheProject
4Gensidig betalæsning - Roman
11 måneder, 7 dage siden · Kafkaesque
5Bekræft dit køb med nemid
11 måneder, 11 dage siden · mlsj
1DAGENS KÆRLOGHED
11 måneder, 16 dage siden · Engbo
6Hvem kan italiensk?
11 måneder, 16 dage siden · Kafkaesque
10Skriveblokering/flow
11 måneder, 24 dage siden · Prem
1Leder af betalæsere til up-and-comi...
11 måneder, 26 dage siden · Aurelian
2opbygning
11 måneder, 27 dage siden · Avj81
6Dagens Dammark ,døde mink
11 måneder, 28 dage siden · Engbo
7Novelle vs Kort Roman
11 måneder, 29 dage siden · mlsj
7Kalle er død
11 måneder, 29 dage siden · Pia Hansen
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
1 år, 3 dage siden · Kafkaesque
0Hej Alle sammen!
1 år, 4 dage siden · mlsj
2Antal digte i digtsamling
1 år, 4 dage siden · dino
0Betalæsere søges til kvindelitterat...
1 år siden · Djani
2Må eller må man ikke?
1 år siden · Savanti
9Voldtægter og overgreb
1 år siden · Ormstunge
52Skrivegruppe søges - København og o...
1 år siden · Clara de N
123Dagens Vits
1 år siden · Savanti
3Ja ja, ser man det.
1 år siden · dino
3Betalæsere søges til fantasy roman
1 år siden · dino
2jeg søger feedback
1 år siden · Ormstunge
137Virus
1 år, 1 måned siden · dino
1Mangler kritik
1 år, 1 måned siden · Nicolas Jessen
13Hvorfor kan jeg ikke det samme som ...
1 år, 1 måned siden · dino
12Kynisk frelse
1 år, 1 måned siden · Wernn
20Hvad hedder det modsatte
1 år, 1 måned siden · Wernn
3En læser(e) søges til noveller
1 år, 1 måned siden · Michael But
27Godt man ikke kan
1 år, 2 måneder siden · Wernn
50Liv andre steder?
1 år, 2 måneder siden · Wernn
33Din dag.
1 år, 2 måneder siden · smukkehjerte
157Læserbreve
1 år, 2 måneder siden · Savanti
7Arbejde og bil
1 år, 2 måneder siden · Wernn
46Big Brother Is Watching You!
1 år, 2 måneder siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
1 år, 3 måneder siden · Wernn
0Finding Forrester
1 år, 3 måneder siden · Kafkaesque
9skrive start hjælp
1 år, 3 måneder siden · Prem
5Jalousi kontra .
1 år, 3 måneder siden · Wernn
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
1 år, 3 måneder siden · Savanti
4Hvad hedder det når
1 år, 3 måneder siden · Savanti
14Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyge...
1 år, 3 måneder siden · Wernn
8Meddelelse
1 år, 3 måneder siden · Engbo
105Skyder de; fordi, der er krig?
1 år, 4 måneder siden · Wernn
230Forbyde kritik?
1 år, 4 måneder siden · Engbo
8Etik af begrænsninger for tekst
1 år, 4 måneder siden · Emeli
11Metwo-two
1 år, 4 måneder siden · dino
17Down to Earth . Med zac efron.
1 år, 4 måneder siden · Wernn
18Kunst og digte
1 år, 4 måneder siden · Engbo
30Hvad er meningen med
1 år, 4 måneder siden · Wernn
11668
1 år, 4 måneder siden · Wernn
26JULEN
1 år, 5 måneder siden · Wernn
4Sortering af dagbog
1 år, 5 måneder siden · Prem
32Er kunst mulig eller umulig?
1 år, 5 måneder siden · Prem
11Hvem er du?
1 år, 5 måneder siden · Prem
64Lykken
1 år, 5 måneder siden · Prem
5Livsbane . Livsveje. Livsvalg.
1 år, 5 måneder siden · Savanti
4Hvornår er en tekst mest for børn?
1 år, 5 måneder siden · Pia Hansen
33Hvem er du? Personality
1 år, 5 måneder siden · Wernn
11Bestillingsforfattere?
1 år, 5 måneder siden · dino
4Det primitive holdbare.
1 år, 6 måneder siden · Fink
3Det filosofiske hjørne.
1 år, 6 måneder siden · Savanti

Ordet er frit

504Kontraster
19 dage siden · Engbo
2Feedback søges til min novellepodca...
1 måned, 21 dage siden · Stenfisker
4Hjælp ønskes til sangtekster
4 måneder, 5 dage siden · Den Lianer Gois...
0Presse meddelser
9 måneder, 23 dage siden · JesperSB
20Komplimenter
11 måneder, 4 dage siden · Prem
1DAGENS KÆRLOGHED
11 måneder, 16 dage siden · Engbo
6Dagens Dammark ,døde mink
11 måneder, 28 dage siden · Engbo
123Dagens Vits
1 år siden · Savanti
27Godt man ikke kan
1 år, 2 måneder siden · Wernn
50Liv andre steder?
1 år, 2 måneder siden · Wernn
157Læserbreve
1 år, 2 måneder siden · Savanti
5Jalousi kontra .
1 år, 3 måneder siden · Wernn
8Etik af begrænsninger for tekst
1 år, 4 måneder siden · Emeli
17Down to Earth . Med zac efron.
1 år, 4 måneder siden · Wernn
8Spansk
1 år, 6 måneder siden · Savanti
4Hobbitten
1 år, 6 måneder siden · Kafkaesque
8Udødelige fortællinger
1 år, 7 måneder siden · Engbo
3Droner
1 år, 7 måneder siden · JohannesB
2Royalty
1 år, 8 måneder siden · WeirdSpace
0Tillykke til dronningen
1 år, 9 måneder siden · Savanti
2Klima krigeren.
1 år, 10 måneder siden · Savanti
1470% sænkning af CO2 udslip
2 år siden · Wernn
7Noget galt i halsen? Sprog og biolo...
2 år siden · Wernn
23Entropi og evolution
2 år siden · Wernn
2Hærværk
2 år siden · dino
0Gælds styrelsen .
2 år siden · Savanti
1Brug af navne i bøger?
2 år siden · Eddie
0Diskrimination af kvindesport?
2 år siden · dino
2Skrivegrupper eller blot makkere
2 år siden · heksemutter
4Gætteleg
2 år siden · Polo
3Udgivelse af digtsamling
2 år siden · Fink
1Retstilstand og retssikkerhed
2 år siden · Kattegat
2Mindre smerter når jeg skriver
2 år siden · dino
4Gratis
2 år siden · Savanti
2I gang.
2 år siden · dino
5BESTAWARE....
2 år siden · Kattegat
4Stavefejl.
3 år siden · jebomik
0Fleksjobbers tilknytning til arbejd...
3 år siden · knudkp
5Cookies og trejdepart!
3 år siden · Titken Toft
0Annoncer på facebook!.
3 år siden · Savanti
1Hjemløse !.
3 år siden · Savanti
1Moderniseringsstyrelsen !.
3 år siden · Kattegat
6Danske Bank
3 år siden · Savanti
2Grænse politi .
3 år siden · Savanti
2Klimaet .!.
3 år siden · Savanti
0Medvirk i podcast.
3 år siden · Rasmus C
0FebruaryFICTION
3 år siden · Syrene Hvid
7Kromosomer
3 år siden · Kattegat
5Med omtanke
3 år siden · tope
10Forfatter
3 år siden · tope
7Kulturen står i en stilstand, der k...
3 år siden · tope
6Hvordan foretrækker du at sidde og ...
3 år siden · jebomik
83Mand/kvinde
3 år siden · dino
0En cool mand. En god historie.
3 år siden · Morten Vesterga...
5Værdier
3 år siden · Inghard
11NaNoWriMo
3 år siden · Eddie
15Endestation - eller strengt nåleøje...
3 år siden · tope
0Zenon, Newton og høeg
3 år siden · dino
11Dåseåbner
3 år siden · Kåemer
1Roman
3 år siden · Eddie
7Klimaet
3 år siden · dino
0Brevkassen er åben
3 år siden · Savanti
0En hyldest
3 år siden · Savanti
9Foreslag
3 år siden · Savanti
5Global opvarmning
3 år siden · Lille
7Pornografi
3 år siden · Kåemer
4Fjodor, Jussi, Lars og Jules.
3 år siden · dino
13Lysets Engel
3 år siden · Engbo
10Det at skrive
3 år siden · JacobPatrickPou...
11Sand identitet på Fyldepennen
4 år siden · Dyppepennen
5Skal vi skrive en gyser sammen?
4 år siden · smukkehjerte
0Kritik
4 år siden · Brehmer
0Bruger du cliffhangers i din tekst?
4 år siden · Dizzy76
8NaNoWriMo - National Novel Writing ...
4 år siden · Syrene Hvid
16Hvad er det der gør dig til forfatt...
4 år siden · Pino
1Emails til de stræbende
4 år siden · Kåemer
2Det der med at gøre opmærksom på si...
4 år siden · Bondekonen
1LÆSEKLUB ODENSE
4 år siden · Hairy Poetter
12Godt nok!
4 år siden · Morpho
3Fantasi
4 år siden · Kåemer
6Sprogets kodeks
4 år siden · Morpho
3slevudgivelse
4 år siden · Mons1957
16Symboler
4 år siden · Kattegat
1Hjælp til det meste
4 år siden · Bondekonen
1Bogblogevent for selvudgivere
4 år siden · Mons1957
12Lidt hjælp tak.
4 år siden · HanneR
10Hvad kan man dele i sin dagbog heri...
4 år siden · Tranborg85
5Hjælp til brainstorm.
4 år siden · Willow Gram
8Hvad betyder dine drømme for dig?
4 år siden · Miss-Leth
1Hvorfor?
4 år siden · Engbo
4At huske og glemme
5 år siden · dino
3Interview i medier, hvad har I ople...
5 år siden · Jeremy Dusk
8Ringenes Herre - igen.
5 år siden · Kåemer
6Science Fiction på dansk
5 år siden · Jeremy Dusk
1Skriveøvelser
5 år siden · Syrene Hvid
17Lydbøger
5 år siden · Engbo
2Jeg vil ikke brokke mig
5 år siden · Miss-Leth
16Replik medhjælper
5 år siden · Kåemer
8Den gode søn, en dukke og en stor s...
5 år siden · Engbo
7Undskyld, men det er MEGA træls
5 år siden · Miss-Leth
29Tror du på det overnaturlige?
5 år siden · Miss-Leth
1Plot råd
5 år siden · Vacca foeda
11Holger Drachmanns grav
5 år siden · Miss-Leth
10Dine drømme og minder!
5 år siden · Miss-Leth
7Tiden - igen igen
5 år siden · Engbo
0Klæd din mandlig person på til mask...
5 år siden · Miss-Leth
6Nyskerrigheden
5 år siden · Zofrost
3Hvis du skulle...
5 år siden · Zofrost
10Så hvis du skulle...
5 år siden · smukkehjerte
4Hvis solen kunne tale, hvad ville d...
5 år siden · smukkehjerte
3Hvilken bog?
5 år siden · Miss-Leth
7Artikelrække om udgivelse på Litter...
5 år siden · Jeremy Dusk
13Respons på koncept om ny publicerin...
5 år siden · dino
2Hvor er?
5 år siden · Miss-Leth
13Hjælp med navne
5 år siden · Miss-Leth
0HJÆLP :) grammatik
5 år siden · annkuh
6Hvad var det nu det hed??
5 år siden · Miss-Leth
4Fra digt til sang!
5 år siden · Miss-Leth
2Er folk sure?
5 år siden · Mons1957
2Forfattere & andet skrivende godtfo...
5 år siden · Anni Idorn
2Korrektur og tempo
5 år siden · Mikado
6Skydevåben
6 år siden · Fink
7Krænkelser
6 år siden · Jon Vest
0Kulturweekend 2016 - Ta' os på orde...
6 år siden · Jeremy Dusk
2Tak for nu
6 år siden · Mons1957
19Hate crimes på Fyldepennen ?
6 år siden · Jon Vest
22Voldtægt af piger/kvinder ?
6 år siden · Fink
9Navn til podcast.
6 år siden · Brakvand