Kunstnersnak · Sympati contra fordom ?

14 svar
Senest opdateret 5 år siden · 6 bruger(e) deltager
5 år siden

I debatstrengen 'Claus Rifbjerg' kom jeg med nogle forsimplede udtalelser om CR, som jeg stadigvæk vedstår. Det medførte forkellige kommentarer, deriblandt et groft personligt angreb på mig. Nok om det.

Vi er enige om at personlige angreb på Fyldepennere ikke hører hjemme i Fyldepennen, hverken på det litterære- eller debatområdet. Saglig kritik er derimod velkomment.

Men skal ovennævnte kodeks gøre os tandløse ? Vi kan selvfølgeligt servere vores sympati eller fordom mere eller mindre elegant, hvilket mange 'pennere' gør med stort held, andre (deriblandt undertegnede) opfører sig indimellem som en elefant i en glasbutik.

Jeg kan godt lide at man melder klart ud og ikke drukner oplæggene eller kommentarerne i vat og bomuld. Til gengæld vil det jo være fint om man evner at flytte sin holdning - lidt eller meget - hvis der kommer modargumenter man kan forholde sig til.

CR er ikke min kop the, men det er der så meget andet der heller ikke er. Jeg kan ikke lide den egoisme der har bredt sig overalt i Danmark, fordi det er en uværdig opfølger til den sociale solidaritet det Danske samfund i årtier har været bygget på. Jeg kan heller ikke døje Nationalsocialisterne, med deres sammentømrede asociale og voldelige indstilling.

Skal vore Sympati og Fordom ties ihjel ?

Med venlig hilsen Robert

5 år siden
5 år siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

Du drager nogle konklusioner Sabbath, som er taget ud af deres sammenhæng.

Intetsteds beder jeg om saglige oplæg, da disse i almindelighed alligevel er subjektive. Men jeg beder om saglig kritik af fyldepenneres skriverier - især deres litterære oplæg: gå efter bolden og ikke benene.

Det er helt fint for mig at du og Kim vil tale Rifbjergs sag. Men jeg vil fastholde at CR ikke automatisk har krav på respekt fordi han åbenbart har været en af de flittigste forfattere i DK. Igen, kvantitet overgår i min optik ikke kvalitet. Og hvis de fremmeste lovprisninger af CR går på at han var kulturradikal, normbrydende og respektløs, så fortæller det mere om hans tilhængere, end om de af os der ikke kan/kunne lide ham - måske netop af samme grunde.

Man kan nemt være mere subtil end mig i kritikken af CR, og kritik kan somsagt være både god og dårlig, detaljeret og udetaljeret.

5 år siden
5 år siden

I Weekendavisen i denne uge kaldes Rifbjerg for "Højfornærmeren." Hvad ligger der bag denne titel? At Rifbjerg kunne lide at fornærme andre. Han kritiserede bramfrit alle der faldt i unåde for hans smag og mening.
Selv har han nok også måtte tåle kritik.
Det kaldes vel en kedelig egenskab at man hele tiden vil fornærme andre. Men altid selv at føle sig fornærmet er heller ikke noget der automatisk bringer en højt på scoretavlen.

Jeg synes også at Kallehave havde den skarpe pen fremme imod Rifbjerg. Og netop nu hvor Rifbjerg er afgået ved døden, skal man måske holde lidt igen.
Men Rifbjerg var måske selv den mest fornærmende af sin tids højprofilerede skribenter. Fløjlshandskerne var slet ikke hans stil.
Jeg har selv prøvet at stå i vinden her! Mærket hvordan flere rottede sammen for at blæse mig omkuld. Det var tæt på at lykkes. Men ikke af de mest umiddelbare grunde. Jeg melder mig ikke ud på grund af en smule modvind. Eller fordi en af mine favoritterforfattere gøres til genstand for grov kritik fra andre. Jeg bliver ikke så let fornærmet. Men jeg kan måske, som Rifbjerg, komme til at fornærme andre.
Jeg fornemmer at både Kallehave og Blentro røber en vis fornærmelse. En vis utilfredshed med at nogen gør som de gør.
Men jeg er ganske enig i at striden bør stå imellem ordene, som vi bruger imod hinanden. Ikke imellem os som personer FORDI vi bruger ordene imod hinanden. Kort sagt: Bolden frem for manden!

5 år siden
5 år siden

Sådan går det når munden løber Robert.
Du er i din gode ret til at have din mening om Claus Rifbjerg, men du må forvente at i debatforum får du hug, for dit synspunkt da han knap var kold da du startede debatten.
Din holdning om forfatteren deler du med mange, man skulle nok have været tættere på ham for at kende flere nuancer om ham.
Vi danskere kan bedst lide mennesker der ikke stikker op, for rig, for klog, for provokerende, for dygtig, for slank og for smuk. Der kommer ordet fra debatten "fordom" ind. Vi har fordomme om mennesker der ikke klapper i takt med flertallet.
Vh. Hanna Fink

5 år siden
5 år siden
#5

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

#4 Fink, jeg er parat til at diskutere temaet på ethvert niveau og kan jeg ikke lide de personlige angreb kan jeg da bare forlade forummet, inden Kenny af sig selv lukker det.

#5 Sabbath, jeg havde skam set dit forbehold overfor KR og må så blot konstatere at du ikke accepterer dialogformen.

Og så er vi tilbage ved denne streng: Hvornår og hvordan må vi kritisere nulevende og afdøde forfattere her på pennen ?

I Redaktionens retningslinier står at vi ikke må gå efter budbringeren, men der står intet om hvordan vi kan drøfte temaemnet - bortset fra at vi skal holde os indenfor lovens grænser.

Jeg kan ofte opføre mig som en proletar og siger tingene ligeud. Jeg falder ikke automatisk på halen for rygklapperes holdninger. Malerkunst kunne være et andet emne, hvor jeg bramfrit vil sige at jeg syntes at Jorns klatterier er stærkt overvurderet og malerier der ikke hænger i normale menneskers hjem, og ikke kun pga. den latterlige pris.

Stiller man sig selv eller sine værker til rådighed for diskusion, så må man forvente at også ikke-rygklappere kan have en holdning, nogen gange holdt i samme provokerende tone som kunstnerne selv anslår.

5 år siden
5 år siden

Man bør måske både her i forbindelse med Klaus Rifbjergs død og de nekrologer, der er blevet ham til del såvel generelt som her på Fyldpennen, kikke lidt på baggrunden for hvem han var, og hvad han stod for. Her ikke mindst, hvorfor han vakte så meget postyr og udfordrede så mange vidt forskellige personers sympati eller vrede.
For ligegyldig var han bestemt aldrig.
Klaus Rifbjerg var kulturradikal. En stor digter i sin egen tid og især en samfundsrevser af stor betydning for den tidsperiode han selv optrådte i. Han kom bl.a. til at stå for det litteraturbegreb, man senere kaldte for konfrontationsmodernismen og konfliktsøgende var han bestemt.
Klaus Rifbjerg kom ud af et københavnsk eller amagerkansk middelklasse miljø ligesom de fleste af de andre personligheder, der har præget hovedstadens kulturradikalisme; lige fra Otto Gelsted over Julius Bomholt, Hartvig Frisch, Poul Henningsen og mange andre af de såkaldt venstresnoede, der nok flirtede kraftig med arbejderbevægelsen, var og blev han som de andre elitær og bitter modstander af arbejderbevægelsen, når den ikke kunne formes og drejes bort fra sit oprindelige materialistiske ståsted og over i en mere elitær og almen humanidealistisk retning.
De var alle og ikke mindst Klaus Rifbjerg elitære idealister med rødder tilbage til det borgerlige idegrundlag fra før den franske revolution og meget langt fra marxismens mere direkte krav om brød til folket.
Klaus Rifbjerg stod for en stærk elitær idealfunderet tilgang til livet, og han stod der uden at svaje eller slingre den mindste smule livet igennem. Til gengæld var det budskab han efterlader til eftertiden nok af mere nostalgisk personlig karakter end ligefrem brugbar som platform for folket, men det ligger jo fint i tråd med den konserverende tilgang kulturradikalismen altid har haft til de påtrængende dagligdags problemer, som vi knap så økonomisk og åndeligt velfunderede må kæmpe med.

Med venlig hilsen
Kattegat

5 år siden
5 år siden

Flot indlæg, kattegat!

5 år siden
5 år siden

#7 flot analytisk indlæg Kattegat. (jeg syntes nu det skulle have være bragt under strengen 'Klaus Rifbjerg').

Mvh/Robert

5 år siden
5 år siden

Selvfølgelig har man ret til at ytre sin holdning - selv hvis den er negativ. MEN der må altså være en grænse. Ja, sandheden skal man høre fra fulde folk og børn, men det er jo også fordi, at disse er folk, der ikke har en fuld forståelse for, hvordan social interaktion foregår.
Her på Fyldepennen kan vi ikke se hinanden, og det får jeg lidt et indtryk af, at nogen måske glemmer af og til. Vi har kun skriften, og så er det let at blive provokeret, hvis man ikke kan se på skriverens ansigt og tyde, at det var en joke eller ikke ment så hårdt, som det blev sagt.
Nu bruger vi jo Riftbjerg som eksempel, så det fortsætter jeg bare med. At sige 'Ingen fred være med ham' syntes jeg var langt over grænsen. Det var bestemt ikke et sagligt indlæg. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg aldrig har læst noget af manden og ved meget lidt om ham, men derfor synes jeg stadigvæk, at man skal udvise respekt for andre mennesker, og det så jeg ikke noget af i det indlæg, må jeg indrømme.
Kritisere en forfatter kan man altid. Ikke alle forfattere er for alle mennesker. Men der er - efter min mening - stor forskel på, hvordan man bør give udtryk for den kritik. At være respektløs, hånende og provokerende er ikke en form for kritik, som jeg finder det mindste tiltalende. Især når der er tale om en mand, der netop er død, og hvis familie uden tvivl er i dyb sorg over tabet af ham.

Ja, vi skal kunne kritisere, men ikke uden at glemme vores basale respekt for vores medmennesker. Hold en ordentlig tone. Sig tingene på en ordentlig og respektfuld måde - så bliver folk måske ikke så arrige? Bare et gæt.

5 år siden
5 år siden

Fint indlæg Anne Christine, tak !

Du har nok ret i at den urbane tone gør sig bedst, selvom den kan mangle bid. Men jeg er ikke altid intelligent nok til at holde mine meninger tilbage.

Bedste hilsener fra Robert

5 år siden
5 år siden

Det er mange af os ikke altid :P Alle kommer til at sige ting af og til, som man så lidt efter ser tilbage på og ærgrer sig over ... ulempen herinde er selvfølgelig, at det står på skrift og ikke lige sådan går væk ^^' Men jeg tror også på, at man kan rette op på det igen. Det kommer måske tilbage til det med sympatien? At man forsøger at rede trådene ud frem for at ryge i struben på hinanden, hvilket uden tvivl er noget af det sværeste :S Begge sider vil forsvare sine meninger, og så går det hele bare ned i flammer ^^'

5 år siden
5 år siden

Ang #11

Så ved jeg hvorfor jeg aldrig kan holde mund selv! :-)

5 år siden
5 år siden

#13, ja Dino, selverkendelse er nok ikke den værste egenskab at have.

:-)

Bedste hilsener fra Robert

5 år siden

Besvar debattråd

Debatten Sympati contra fordom ? er startet 11/04-2015 16:57 af Robert Kallehave og er placeret under Kunstnersnak.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

6Godt man ikke kan
26 sekunder siden · dino
130Læserbreve
4 minutter siden · dino
3660Dagens ord
40 minutter siden · Engbo
0Finding Forrester
1 time, 52 minutter siden · Kafkaesque
1Skal vi starte et skrive- fortællef...
1 dag siden · Savanti
55Ligheder
1 dag, 8 timer siden · Savanti
9skrive start hjælp
2 dage, 2 timer siden · Prem
133Virus
2 dage, 5 timer siden · Inghard
5Jalousi kontra .
3 dage siden · Wernn
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
3 dage siden · Savanti
29Dagens Had
3 dage siden · Engbo
38Big Brother Is Watching You!
5 dage siden · Wernn
452Kontraster
5 dage siden · Engbo
0jeg søger feedback
7 dage siden · AAND
0Anti virus og ærligt menneske .
7 dage siden · Savanti
4Hvad hedder det når
7 dage siden · Savanti
14Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyge...
12 dage siden · Wernn
8Meddelelse
13 dage siden · Engbo
19Hvad hedder det modsatte
14 dage siden · Wernn
105Skyder de; fordi, der er krig?
1 måned, 1 dag siden · Wernn
230Forbyde kritik?
1 måned, 2 dage siden · Engbo
8Etik af begrænsninger for tekst
1 måned, 9 dage siden · Emeli
11Metwo-two
1 måned, 15 dage siden · dino
17Down to Earth . Med zac efron.
1 måned, 16 dage siden · Wernn
18Kunst og digte
1 måned, 20 dage siden · Engbo
30Hvad er meningen med
1 måned, 20 dage siden · Wernn
11668
1 måned, 21 dage siden · Wernn
26JULEN
1 måned, 27 dage siden · Wernn
4Sortering af dagbog
1 måned, 28 dage siden · Prem
32Er kunst mulig eller umulig?
1 måned, 29 dage siden · Prem
11Hvem er du?
1 måned, 29 dage siden · Prem
13Dagens anekdote
1 måned, 29 dage siden · Prem
64Lykken
2 måneder siden · Prem
5Livsbane . Livsveje. Livsvalg.
2 måneder, 4 dage siden · Savanti
4Hvornår er en tekst mest for børn?
2 måneder, 5 dage siden · Pia Hansen
33Hvem er du? Personality
2 måneder, 13 dage siden · Wernn
11Bestillingsforfattere?
2 måneder, 18 dage siden · dino
4Det primitive holdbare.
2 måneder, 26 dage siden · Fink
3Det filosofiske hjørne.
2 måneder, 27 dage siden · Savanti
14Aftægtens objektive problem
2 måneder, 27 dage siden · dino

Kunstnersnak

18Kunst og digte
1 måned, 20 dage siden · Engbo
32Er kunst mulig eller umulig?
1 måned, 29 dage siden · Prem
0Soul & neosoul - musikinspiration
3 måneder, 24 dage siden · Prem
34Musikinspiration
8 måneder, 19 dage siden · dino
1Margit Sandemo
1 år, 1 måned siden · dino
12Benny Andersen er død
2 år siden · dino
9Stærke start- og slutsætninger.
2 år siden · dino
13Portræt
3 år siden · Morpho
22Bedste bog
3 år siden · Anni Idorn
10Matador marathon
3 år siden · dino
32Kætteri?
3 år siden · Kåemer
27Er forfattere kloge?
3 år siden · DenFrieNukleoti...
024syv
4 år siden · Fink
25Fungerer oversættelser af store lit...
5 år siden · JamesLei
5Liv eller værk?
5 år siden · dino
19Derfor du ikke skal forsøge at bliv...
5 år siden · FlemmingHansen
6sekretær kassetteafspiller ?
5 år siden · Robert Kallehav...
1Skriveeksperiment...
5 år siden · Lisa_F
35Klaus Rifbjerg
5 år siden · Lisa_F
14Sympati contra fordom ?
5 år siden · Robert Kallehav...
26koncertskrigeri
5 år siden · Robert Kallehav...
4Karen Blixen ?
5 år siden · Kåemer
19Malerkunst
5 år siden · dino
1Stemninger med musik
5 år siden · smukkehjerte
71864 ?
6 år siden · dino
14musikersjæl ?
6 år siden · dino
1Musik
6 år siden · Mons1957
15Hans Kirk ?
6 år siden · Rasmus90
2The walking dead
6 år siden · dino
6Livets forvandlende faser
6 år siden · Francisco Dyhr
24Kongefamilien
7 år siden · Fink
2Ray LaMontagne
7 år siden · Willer
9Kim Leine !
7 år siden · Nena