Tekstdebatter · antal kapitler på fyldepennen - hvorfor?

15 svar
Senest opdateret 10 måneder, 2 dage siden · 10 bruger(e) deltager
3 år siden

Hvor mange kapitler af din "bog" lægger du op på fyldepennen?

Jeg har studset over det, når jeg hørt at andre max lægger 2-3 kapitler op her... Hvor kun det? Hvorfor vil "man" ikke lægge alle op?

Jeg føler selv, at jeg får en meget konstruktiv kritik på mine kapitler, selvom jeg godt kan se, at antallet er faldende i takt med at historien bliver mere kompleks - og man måske føler sig nødsaget til at læse alle kapitler for at kunne give feedback...
(Selv kommenterer jeg sjældent på kapitler, da jeg føler mig nødsaget til at læse dem alle - men det er jo på sin vis iukke nødvendigt???)

Hvordan tænker I om det?
Er der noget "farligt" ved at lægge alle sine kapitler op? Kan nogen "stjæle" det?
Kan man ikke efterfølgende få "udgivet" sin historie, hvis det hele ligger tilgængeligt på Fyldepennen - eller hvad er "the issue"???

Forundret
Sandie

3 år siden
3 år siden

Daw Sandie. Andre end mig må fortælle om 'the issue' for jeg har intet udgivet, andet end tekser her på Pennen.

Men jeg kan fortælle dig hvordan jeg har det med lange tætte tekster som skal læses på skærmen: Dem går jeg udenom, fordi jeg bliver bims i hovedet af at læse for mange - især tætskrevne - tekster. Det går endda an såfremt der ofte er afsnitsskift, men ellers ikke. Og ligefrem udprinte alle de tekster jeg vil kommentere, det gør jeg meget meget sjældent; underforstået, at det er sket. Jeg er, efter en pause som følge af enhjerteoperation, begyndt at læse meget igen, det går ikke så hurtigt, men det går.

Der er forskel på hvor lange kapitler ér og det er med til at give forfatterens egenstil/særpræg, så at lave mange kapitler for at tilfredsstille sarte skærmlæsere, vil for nogen være for langt at gå for at tilpasse sig.

Jeg tror at jeg har en koncentrationsskade der kommer af en arbejdsulykke i år 2000, hvilket jeg tror medfører ovennævnte, ligesom det stort set har stoppet min evne til at kunne fastholde egne skriveideer, men det er en anden snak.

Mikala og Kåemer, og andre erfarne pennevenner, har nok en ide om hvorvidt man skal være bange for at nogle hugger ens ideer. Mit indtryk er at det sjældent sker.

Go vind fra Robert

3 år siden
3 år siden

Jeg gør det ikke af hensyn til forlagene. Alle forlag har selvfølgelig deres egen politik, når det gælder tekster, der allerede er tilgængelige på nettet, men så igen - hvorfor antage noget, som folk allerede kan læse gratis?
Jeg lægger dog gerne mere end 3 kapitler op, hvis jeg føler for det. Jeg lægger bare ikke den sidste del af historien op, så kun 2/3 er tilgængelig for læsere. Andre lægger alt op og tager det så ned, inden de sender det ind til forlag.
Før jeg sendte ind til DreamLitt skrev jeg til dem og forklarede, at jeg også havde mit manuskript liggende på nettet, men at slutningen ikke var offentliggjort. Det mente de var fair nok, så jeg kunne godt sende manus ind til dem :3 Men ja, jeg tror egentligt, at mange forlag er okay med, at noget af din historie allerede har været tilgængelig på nettet - men det er nok en god ide at holde lidt igen :3 Kun mine private beta-læsere har haft mulighed for at læse det hele

3 år siden
3 år siden

Hmm. jeg føler mig bare så grøn i dette her... Så hvis man vil "holde lidt igen"... Så skal man sådan set have fat i en eller flere betalæsere?

Æv, det er jeg ærligt talt lidt skuffet over. Samtidig kan jeg ikke selv komme på bedre alternativer... :(

3 år siden
3 år siden

Altså en ide kunne jo også være at skrive ind til dine drømmeforlag og spørge, hvad deres holdning er til det. Nogen lader selvfølgelig bare være med at fortælle forlaget, at manuskriptet har lagt ude på nettet, og jeg tvivler på, at forlagene tjekker den slags, så man kan da sikkert godt gøre det :P Nu kender jeg jo også kun specifikt til DreamLitts holdning på punktet. Hvad forlag som Gyldendal og Tellerup mener, aner jeg ikke.
Som sagt lægger nogen hele deres historie ud. Jeg har ikke decideret hørt om, at der findes folk, som er blevet afvist på grundlag af, at deres manus har været tilgængeligt på nettet. På mange punkter kan det nok også komme ned til forfatterens egen mening omkring emnet :3

3 år siden
3 år siden

Da jeg fandt Fyldepennen for 8 -10 år siden lagde jeg og de andre brugere glade og fro hele romaner herind. Som regel et kapitel eller to ad gangen. Dengang kunne man have trofaste læsere, der kommenterede historien lige til den "bitre ende".
I dag oplever jeg også, at læserne kun har kommentarer til de første kapitler af en roman, at der bliver pinligt stille om de følgende kapitler - det kan jo også bare være, at historien er så elendig, at igen nænner at skrive det i en kommentar ;o)

Dengang troede jeg, at når *Pennens redaktion slettede en tekst, så var den opslugt af den sorte ingenting. Men det blev og bliver tekster - og andet, man lægger ind på Internettet altså ikke. De "flagrer" åbenbart derude i al evighed - har jeg hørt - og kan til enhver tid hentes ned igen.
Derfor tør jeg heller ikke lægge en hel roman herind FØR, jeg mener, dens chancer hos forlag er udtømte.

Hvilket forlag ville mon i dag også have interesse i at udgive en roman, der allerede ER publiceret herinde i sin fulde længde?

Beklager at må lyde som et selvmodsigende mosefund - men førhen fik nogle heldige/dygtige forfattere udgivet deres romaner, selv om de havde været publiceret i fuld længde herinde. Jeg tror bare ikke, at det er så velset hos forlag i dagens Danmark.

Jeg er til gengæld ikke bange for, at nogen skulle stjæle - eller mere pænt sagt, blive inspireret af mine tekster. Jeg har også selv fået nogle gode ideer ved at læse andres tekster - og chancen for at vi skulle ende med at skrive den nøjagtigt samme historie, er meget lille, vil jeg mene.

mvh. Benno

3 år siden
3 år siden

Benno

Jeg tror du har helt ret. Du skriver jo også af erfaring. Jeg skriver ikke romaner, men noveller - historier eller fortællinger foretrækker jeg nu at kalde dem - og mange har anbefalet at få dem udgivet i samlinger. Men jeg bliver stoppet af netop de principper Benno nævner. Vil forlagene udgive noget der allerede ligger her på Fyldepennen? Og gennem årene har jeg prompte lagt alt hvad jeg skriver herind. Så jeg prøver ikke engang.

Jeg ser jo også, at når de herinde begynder at få noget ud på forlag, så dør deres aktivitet her ud. Det er synd, synes jeg, og et dilemma. Lad os sige, at et forlag tilbød mig at udgive mine ting - på betingelse af at jeg slettede det hele her. Ville jeg gå med til det? Næppe.

Der er jo også det, at af bøger der udgives på forlag er de fleste glemt igen efter få år. Er det noget at tragte efter? Jeg spø'r bare.

Men jeg er jo efterhånden en gammel mand, og det bekymrer mig da lidt, at når jeg er væk forsvinder alt jeg har lavet med mig. Men hvad, sådan er det jo for de flestes vedkommende. Det man udretter i livet dør med én. - Pessimistiske tanker! Ja.

Kåemer

3 år siden
3 år siden
#7

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Hmm.
Min hjerne er træt
Jeg ved ikke hvad jeg skal sige... :-(

Andet end: Kåemer... Er du en mand??? :-)
Jeg troede du var en kvinde... B-D

Træt
Sandie

3 år siden
3 år siden

Sandie

Jovist er jeg en mand. Jeg har lige set efter.

Kåemer

3 år siden
3 år siden

Hej Sandie! - Og alle andre, der læser med i tråden.

Det er en god diskussion, og den er relevant, fordi hele bogmarkedet har ændret sig så meget de seneste år. Især fordi muligheden for selvudgivelse og udgivelse på mindre forlag er blevet så meget bedre. Flere kan altså få drømmen opfyldt om at se sit værk på tryk og/eller e-bog.

Du behøver ikke være nervøs for at nogen stjæler teksten og fx forsøger at udgive den i eget navn. Alene det at den står herinde beviser jo fint, hvem der oprindelig udgav den. Alternativt har du nok en fil på computeren, der beviser hvem der kom først.

Man kan også give teksten herinde en arbejdstitel, som ikke er identisk med den titel den måske senere skal udgives under. Det er også en mulighed. Så er den ikke helt så nem at google.

Mine egne erfaringer er, at det er en enorm fordel at lægge sine tekster herinde. Det er der flere grunde til.
Den første og måske største er at du herinde bliver læst og forhåbentlig kommenteret og derfor kan finde værdifuld kritik, som du selv kan bruge i redigeringen.
Dit navn er også på den måde "ude". Du registreres på Google med dine tekster, og vil derfor rankes højere allerede før du debuterer. Det er en klokkeklar fordel at du allerede er "et navn".

Hvis en tekst herinde senere skal udgives, så vil de fleste redaktør alligevel rode og pille i teksten, slette dit og dat og måske anbefale tilføjelse af noget andet. Sådan er det oftest. Derfor vil en tekst, som kendes herinde fra, med stor sandsynlig også redigeres en del, før den udgives.

Jeg blev selv fundet herinde - og derfra udgivet. Jeg har aldrig forslået en redaktør at jeg skulle slette noget som helst, og det har aldrig været et krav fra nogen.

Så sent som i ugens løb har jeg solgt 6 klummer herinde fra. Dvs. solgt brugsretten sommeren over. (De skal benyttes som læseprøver i folkeskolen). Jeg fik en henvendelse fra et forlag som havde læst med på Fyldepennen.
Alene derfor kunne jeg ikke drømme om at fjerne teksterne. For hvem finder dem mon næste gang?

Jeg kan absolut kun anbefale at man lægger ALT herind. Alene for at få den vigtige, vigtige kritik til sit fortsatte redigeringsarbejde.

Men også fordi muligheden for at blive set, læst og måske opdaget - er langt større, når du først er herinde med dit allerbedste.

Håber at ovenstående beroliger lidt. Der er i mine øjne intet at frygte, men masser at håbe på.

Mikala

3 år siden
3 år siden

Wau. Mikala...

Nu tør jeg. Tak... :-D

MegaGlad
Sandie

3 år siden
3 år siden
#12

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Jeg har foreløbig en bog, hvor jeg kaster al min energi i. Og jeg er da også igang med at "fluekneppe" mine kapitler, så jeg synes jeg kan være bekendt at lægge dem op her på FP. Føler allerede jeg har et par små-trofaste læsere, som er søde til at give min konstruktive kommentarer, så.. Jah... Hvad kan jeg ønske mig mere?

Drømmende
Sandie

3 år siden
10 måneder, 8 dage siden
#14

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

10 måneder, 8 dage siden
10 måneder, 2 dage siden

At skrive kapitler/ romaner, her inde er efter min bedste overbevisning, spildt mælk på balle Lars. Hvis man ser efter er der uge efter uge ingen, eller yderst få kommentarer til det skrevne, og det fremmer lige nøjagtig ingen ting, på vej til forbedring. Personlig kommenterer jeg når følelsen opstår for det skrevne uanset hvad det er. Men her på fyldepennen er trenden den korte læse version, og ikke lange kapitler. Venligst.

10 måneder, 2 dage siden

Besvar debattråd

Debatten antal kapitler på fyldepennen - hvorfor? er startet 21/04-2015 14:35 af Sandie Bille Larsen (Madambond) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

29Din dag.
6 timer, 49 minutter siden · Eddie
2432Dagens ord
10 timer, 50 minutter siden · Engbo
6Homofobi
17 timer siden · Kåemer
49Kontraster
1 dag, 15 timer siden · Engbo
0Delta One Six Out (Kritik ønskes)
3 dage siden · Niels Peter
14Digte
3 dage siden · Pia Hansen
5Skriverefugium
4 dage siden · Syrene Hvid
0Fast læser/kritiker på engelsk roma...
5 dage siden · Malle2684
95Hvad er du taknemmelig for i dag?
7 dage siden · smukkehjerte
31Parti til alternativ befrielse af D...
8 dage siden · Engbo
9Porno
8 dage siden · Kåemer
0Medvirk i podcast.
11 dage siden · Rasmus C
1Hej hej
15 dage siden · Engbo
0FebruaryFICTION
15 dage siden · Syrene Hvid
3Caruso
17 dage siden · Mons1957
5Ros til Forlag mellemgaard .
20 dage siden · dino
4Godt nytår
20 dage siden · polina s
0500 gange er Nedsmeltning set
21 dage siden · knudkp
5Fjernede indlæg
23 dage siden · Kåemer
0Betalæsning
23 dage siden · Eddie
12Glædelig Jul!
23 dage siden · Babyangel85
5Råd til hvordan man starter på en 2...
27 dage siden · DenFrieNukleoti...
0Betalæsning af et brev
1 måned, 2 dage siden · Spirit_Dreamkee...
7Kromosomer
1 måned, 2 dage siden · Kattegat
79Dagens Vits
1 måned, 6 dage siden · Ordspinderen
9Skriveblokering/flow
1 måned, 7 dage siden · Polo
5Med omtanke
1 måned, 10 dage siden · tope
4Salme
1 måned, 11 dage siden · Engbo
10Forfatter
1 måned, 11 dage siden · tope
7Kulturen står i en stilstand, der k...
1 måned, 11 dage siden · tope
2Beta-byttecentral
1 måned, 12 dage siden · PRESMA
8Musik i film
1 måned, 12 dage siden · dino
6Hvordan foretrækker du at sidde og ...
1 måned, 17 dage siden · jebomik
2Grammatikkurser?
1 måned, 17 dage siden · Kattegat
83Mand/kvinde
1 måned, 18 dage siden · dino
0En cool mand. En god historie.
1 måned, 18 dage siden · Morten Vesterga...
2Kan man redigere i en publiceret te...
1 måned, 20 dage siden · Djani Sejd
2Mødregruppen
1 måned, 21 dage siden · Savanti
5Værdier
1 måned, 24 dage siden · Inghard
5Hjælp - hvad skal jeg gøre her? VIG...
1 måned, 24 dage siden · knudkp
5Hvordan øndrer justerer man tekst, ...
1 måned, 25 dage siden · Kåemer

Tekstdebatter

49Kontraster
1 dag, 15 timer siden · Engbo
1Hej hej
15 dage siden · Engbo
5Råd til hvordan man starter på en 2...
27 dage siden · DenFrieNukleoti...
9Skriveblokering/flow
1 måned, 7 dage siden · Polo
2Mødregruppen
1 måned, 21 dage siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
2 måneder, 18 dage siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
3 måneder, 21 dage siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
4 måneder, 15 dage siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
5 måneder siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
5 måneder, 1 dag siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
6 måneder, 19 dage siden · Herja
10Skriveblokering
6 måneder, 28 dage siden · Polo
12Uforståelige digte
7 måneder, 7 dage siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
10 måneder, 2 dage siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
10 måneder, 14 dage siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
10 måneder, 19 dage siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
11 måneder, 24 dage siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
1 år, 2 måneder siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
1 år, 2 måneder siden · Pino
6Inspiration
1 år, 3 måneder siden · leviP
3cliffhang...
1 år, 3 måneder siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
1 år, 3 måneder siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
1 år, 3 måneder siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
1 år, 4 måneder siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
1 år, 5 måneder siden · prefu
14Hvad er god poesi?
1 år, 6 måneder siden · Theplayer1978
4kreative pauser
1 år, 7 måneder siden · o-madsen
42Hvor længe skriver I?
1 år, 7 måneder siden · louise93
9At skrive sig selv varm, digte
1 år, 8 måneder siden · o-madsen
2Y-writer programmet ?
1 år, 8 måneder siden · Asilla
2Social commentary: Go or No?
1 år, 8 måneder siden · DenFrieNukleoti...
2kan man sige denne her sætning?
1 år, 8 måneder siden · sejehugo
0Genre forvirring
1 år, 9 måneder siden · DenFrieNukleoti...
34Rim
1 år, 9 måneder siden · Engbo
15Hvor mange POV karaktere er for man...
1 år, 9 måneder siden · DenFrieNukleoti...
3Om at tage betalæsning seriøst
1 år, 9 måneder siden · Babyangel85
2Redigering
1 år, 10 måneder siden · HanneR
10kladder og færdige værker
1 år, 10 måneder siden · dino
4Fortællerens rolle
1 år, 10 måneder siden · Kåemer
9Ville du publicere noget, som såred...
1 år, 11 måneder siden · dino
4Forhold til struktur
1 år, 11 måneder siden · Bondekonen