Religion, politik og samfund · Manden i ministeriet

3 svar
Senest opdateret 4 år siden · 3 bruger(e) deltager
4 år siden

Here we go again!

Jeg må på banen med et af favoritemnerne. Jeg sidder og skimmer avisen og ser kritikken af at vor nyudnævnte forskningsminister er cand teol, og måske endog troende, Esben Lunde Larsen.
Er det ikke som at lade ræven vogte gæs? At lade fanden tale fra prædikestolen? Som at lade en fra Enhedslisten blive trafikminister, eller en radikal blive kirkeminister?
Jo, der er da noget om snakken! Selv har jeg i disse "spalter" talt for at religion og videnskab er forskellige ting. Som den religiøse foragter den der kræver bevis for at tro, har videnskabsmanden foragtet den der ikke insisterer på at vide, men har nok i at tro.
Nu er Larsen ikke videnskabsmand, men minister. Som teolog har han læst meget. Og meget andet end Bibelen!
Min svigerfar var cand teol, cand mag, halvt jurist og delvist meriteret i handelsskolepensum. Hertil musikalsk og poetisk begavet. En klog mand, som jeg aldrig har mødt.
Hvad jeg vil sige er at man godt kan være vidt spændende på mange områder, selvom man har et vist område som sin hjertesag. En ateist kan også være kyndig i og dybt fascineret af gotiske katedraler. For de står der virkelig, uanset hans eget religiøse udsyn eller mangel på samme. Man kan også elske Alhambre uden at være muslim.

Jeg vil mene at rigtig mange forskere har en grundlæggende gudstro. Nogle har påstået at Bohr og Einstein var troende, andre hævder hårdnakket at det ikke passer.
Visse forskningsområder gør spørgsmålet mindre vigtigt og lettere håndterbart. Arkæologi i det nordvestlige Amerika er nok ikke en belastning for en forskers kristentro. Hvorimod biologi nok hyppigere fører til spørgsmål om arters foranderlighed eller konstans.
Endelig er der jo den "Salomoniske dom:" At evolutionen er uomgængelig og virkelig, men at det var Gud der satte den igang!

Hvad kan man så fristes til at konkludere? Rigtigt!

At der udenfor den af videnskaben kendte verden altid vil være plads til noget som videnskaben ikke kan påstå at beherske. Der vil altid være plads til en gud uden for vort synsfelt. Og derfor kan videnskab og religion ofte finde veje til et liv i samvirke og harmoni.
Visse gemytter rammes dog hurtigt at samvittighedskvaler og frygt ved blot tanken om tilsyneladende frafald fra den allestedsnærværende og urokkelige gudstro.
Sådanne lidelser plager dog nok ikke vor nyudnævnte minister. Jeg tror ikke at han ser det som et mål at fjerne bevillingerne fra forskningsgrene der ikke sakser deres resultater fra Bibelen selv.

4 år siden
4 år siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

4 år siden
4 år siden

"Livet har ikke nogen facitliste." -skriver Charly.

Nå, jeg tror nu nogle tyskere har tænkt på den begejstring, der var for Hitler og de strålende parader i den gennembrydende nazisme, da de oplevede 5 dages vedvarende bomber i Dresden.

Måske har også nogle ankagede krigsforbrydere tænkt lidt på, at de burde have tænkt lidt på den situation, da de pinte og myrdede. Det er bare et eksempel.

For i det daglige liv oplever vi nu også at den store pigejæger bryder hulkende sammen, når den udvalgte handler som han.

I Brændt Ler af Erling Kristensen(tror jeg nok,) ser vi jo også den lille svindler blive stor og roses af pressen indtil det hele rabler for ham - og især hans beundrer, da svindelen opdages.

En situation, som bestemt ofte opleves i det frie erhvervs liv. Tro kan være over tro; men kan også være en tro på sagen. Jeg synes stadig at det Nye Testamentes fortælling om Barabas, den store røver, bliver benådet og begejstrede jøder presser besættelsesmagten til at henrette den uskyldige.
De er en historie, der er mere udfordrende end tanken om, der nu findes en gud eller ej. Det er en historie , der let kan oversættes og fortolkes om vort samfundsliv. - tolkes med venlig hilsen fra Engbo

4 år siden
4 år siden

Personligt mener jeg at man ikke forlods kan hævde at Espen L. L. som muligt troende er værre som administrator af forskningsministeriet end Manu S. var som administrator af kirkelige anliggender.

Sagen er at man nok kan anlægge samme betragtnnger omkring andre ministerier. For eksempel har vi idag en ikke-socialistisk socialminister, og mange ville nok råbe hurra ved at få en økoentusiast som fødevareminister. (Altså en der ikke har rod i landbrugets organisation. En der ikke har tronet i Axelborg.) Eller en forsvarminister der ikke kommer fra en karriere som officer.

4 år siden

Besvar debattråd

Debatten Manden i ministeriet er startet 18/07-2015 09:20 af Flemming Dalsgaard (dino) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2919Dagens ord
40 minutter siden · leviP
0Vil I venligst lade være med.
7 timer, 7 minutter siden · Savanti
192Kontraster
16 timer siden · Engbo
30Kristendom
1 dag, 14 timer siden · Engbo
99Dagens Vits
3 dage siden · Savanti
2Hjælp - flyt af tekst til anden kat...
4 dage siden · knudkp
1En god slutning
4 dage siden · dino
18Homofobi
5 dage siden · dino
2Skrivegrupper eller blot makkere
7 dage siden · heksemutter
2Kulturkanon
7 dage siden · Engbo
23folkeafstemning
13 dage siden · Engbo
18Dinosaurus.
15 dage siden · JohannesB
3Sletning af profiler
15 dage siden · NAHansen
4Bøger om at skrive
16 dage siden · IntetNavn
0DI Georges syndrom. Helbreds opdate...
18 dage siden · Savanti
6Samtykke
18 dage siden · dino

Religion, politik og samfund

30Kristendom
1 dag, 14 timer siden · Engbo
18Homofobi
5 dage siden · dino
23folkeafstemning
13 dage siden · Engbo
63Hvad er meningen med livet?
21 dage siden · dino
74På'n igen.
1 måned, 29 dage siden · Engbo
44Politiske ideologier anno 2019
2 måneder, 5 dage siden · Engbo
121Hvad er du taknemmelig for i dag?
3 måneder, 16 dage siden · Engbo
82Tysklands ansvar
4 måneder, 19 dage siden · Engbo
8Bøn
4 måneder, 26 dage siden · Morpheus
32Politik .
6 måneder, 8 dage siden · Engbo
2Folkepension - hvornår?
6 måneder, 9 dage siden · dino
47At rejse er at leve?
6 måneder, 9 dage siden · Inghard
27Evolutions forskning.
6 måneder, 11 dage siden · Inghard
8Circumcisio.
6 måneder, 12 dage siden · dino
6Den nye EU aftale
6 måneder, 17 dage siden · dino
62Parti til alternativ befrielse af D...
6 måneder, 21 dage siden · Engbo