Religion, politik og samfund · Manden i ministeriet

3 svar
Senest opdateret 5 år siden · 3 bruger(e) deltager
5 år siden

Here we go again!

Jeg må på banen med et af favoritemnerne. Jeg sidder og skimmer avisen og ser kritikken af at vor nyudnævnte forskningsminister er cand teol, og måske endog troende, Esben Lunde Larsen.
Er det ikke som at lade ræven vogte gæs? At lade fanden tale fra prædikestolen? Som at lade en fra Enhedslisten blive trafikminister, eller en radikal blive kirkeminister?
Jo, der er da noget om snakken! Selv har jeg i disse "spalter" talt for at religion og videnskab er forskellige ting. Som den religiøse foragter den der kræver bevis for at tro, har videnskabsmanden foragtet den der ikke insisterer på at vide, men har nok i at tro.
Nu er Larsen ikke videnskabsmand, men minister. Som teolog har han læst meget. Og meget andet end Bibelen!
Min svigerfar var cand teol, cand mag, halvt jurist og delvist meriteret i handelsskolepensum. Hertil musikalsk og poetisk begavet. En klog mand, som jeg aldrig har mødt.
Hvad jeg vil sige er at man godt kan være vidt spændende på mange områder, selvom man har et vist område som sin hjertesag. En ateist kan også være kyndig i og dybt fascineret af gotiske katedraler. For de står der virkelig, uanset hans eget religiøse udsyn eller mangel på samme. Man kan også elske Alhambre uden at være muslim.

Jeg vil mene at rigtig mange forskere har en grundlæggende gudstro. Nogle har påstået at Bohr og Einstein var troende, andre hævder hårdnakket at det ikke passer.
Visse forskningsområder gør spørgsmålet mindre vigtigt og lettere håndterbart. Arkæologi i det nordvestlige Amerika er nok ikke en belastning for en forskers kristentro. Hvorimod biologi nok hyppigere fører til spørgsmål om arters foranderlighed eller konstans.
Endelig er der jo den "Salomoniske dom:" At evolutionen er uomgængelig og virkelig, men at det var Gud der satte den igang!

Hvad kan man så fristes til at konkludere? Rigtigt!

At der udenfor den af videnskaben kendte verden altid vil være plads til noget som videnskaben ikke kan påstå at beherske. Der vil altid være plads til en gud uden for vort synsfelt. Og derfor kan videnskab og religion ofte finde veje til et liv i samvirke og harmoni.
Visse gemytter rammes dog hurtigt at samvittighedskvaler og frygt ved blot tanken om tilsyneladende frafald fra den allestedsnærværende og urokkelige gudstro.
Sådanne lidelser plager dog nok ikke vor nyudnævnte minister. Jeg tror ikke at han ser det som et mål at fjerne bevillingerne fra forskningsgrene der ikke sakser deres resultater fra Bibelen selv.

5 år siden
5 år siden
#1

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

"Livet har ikke nogen facitliste." -skriver Charly.

Nå, jeg tror nu nogle tyskere har tænkt på den begejstring, der var for Hitler og de strålende parader i den gennembrydende nazisme, da de oplevede 5 dages vedvarende bomber i Dresden.

Måske har også nogle ankagede krigsforbrydere tænkt lidt på, at de burde have tænkt lidt på den situation, da de pinte og myrdede. Det er bare et eksempel.

For i det daglige liv oplever vi nu også at den store pigejæger bryder hulkende sammen, når den udvalgte handler som han.

I Brændt Ler af Erling Kristensen(tror jeg nok,) ser vi jo også den lille svindler blive stor og roses af pressen indtil det hele rabler for ham - og især hans beundrer, da svindelen opdages.

En situation, som bestemt ofte opleves i det frie erhvervs liv. Tro kan være over tro; men kan også være en tro på sagen. Jeg synes stadig at det Nye Testamentes fortælling om Barabas, den store røver, bliver benådet og begejstrede jøder presser besættelsesmagten til at henrette den uskyldige.
De er en historie, der er mere udfordrende end tanken om, der nu findes en gud eller ej. Det er en historie , der let kan oversættes og fortolkes om vort samfundsliv. - tolkes med venlig hilsen fra Engbo

5 år siden
5 år siden

Personligt mener jeg at man ikke forlods kan hævde at Espen L. L. som muligt troende er værre som administrator af forskningsministeriet end Manu S. var som administrator af kirkelige anliggender.

Sagen er at man nok kan anlægge samme betragtnnger omkring andre ministerier. For eksempel har vi idag en ikke-socialistisk socialminister, og mange ville nok råbe hurra ved at få en økoentusiast som fødevareminister. (Altså en der ikke har rod i landbrugets organisation. En der ikke har tronet i Axelborg.) Eller en forsvarminister der ikke kommer fra en karriere som officer.

5 år siden

Besvar debattråd

Debatten Manden i ministeriet er startet 18/07-2015 09:20 af Flemming Dalsgaard (dino) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

28Godt man ikke kan
43 minutter siden · Wernn
3706Dagens ord
14 timer siden · Engbo
50Liv andre steder?
3 dage siden · Wernn
128Hvad er du taknemmelig for i dag?
4 dage siden · Savanti
63Ligheder
6 dage siden · smukkehjerte
33Din dag.
6 dage siden · smukkehjerte
32Dagens Had
6 dage siden · smukkehjerte
157Læserbreve
7 dage siden · Savanti
1Betalæsere søges til fantasy roman
14 dage siden · Stefan H
4Dagens Dammark ,døde mink
14 dage siden · Savanti
7Arbejde og bil
16 dage siden · Wernn
46Big Brother Is Watching You!
19 dage siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
22 dage siden · Wernn
0Finding Forrester
25 dage siden · Kafkaesque
1Skal vi starte et skrive- fortællef...
26 dage siden · Savanti
9skrive start hjælp
27 dage siden · Prem

Religion, politik og samfund

128Hvad er du taknemmelig for i dag?
4 dage siden · Savanti
46Big Brother Is Watching You!
19 dage siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
22 dage siden · Wernn
133Virus
27 dage siden · Inghard
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
28 dage siden · Savanti
105Skyder de; fordi, der er krig?
1 måned, 26 dage siden · Wernn
230Forbyde kritik?
1 måned, 27 dage siden · Engbo
11Metwo-two
2 måneder, 10 dage siden · dino
11668
2 måneder, 16 dage siden · Wernn
26JULEN
2 måneder, 22 dage siden · Wernn
14Aftægtens objektive problem
3 måneder, 22 dage siden · dino
185Den frie verdens leder
4 måneder, 17 dage siden · Wernn
0Kringsat
5 måneder, 2 dage siden · Engbo
52Treenigheden
6 måneder, 7 dage siden · Engbo
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
9 måneder, 3 dage siden · Wernn
27SAS
9 måneder, 4 dage siden · Morpheus