Religion, politik og samfund · Social Tillid

7 svar
Senest opdateret 5 år siden · 3 bruger(e) deltager
5 år siden

Social Tillid, defineret som tillid blandt mennesker man ikke kender, er Danmarks Guld påstår flere forskere både herhjemme og i udlandet. Skandinavere har generelt den højeste Social Tillid i verden, men Danskerne ligger på førstepladsen - endnu.

Social Tillid er mange ting: Bl.a. at man ikke låser dørene mens man går i haven; at man har selvbetjente Gårdbutikker; at en mor tør lade sit barn sove udenfor mens hun selv er på café; det er det grundlag man for 150 år siden begyndte at opbygge andelsforeninger på; arbejdsmarkedsmodellen med Flexicurity; selvstyrende grupper på arbejdspladsen; læreres og pædagogers udøven af lighed i undervisningen og pasning; fravær af korruption; retfærdige domstole; ... listen kan gøres meget længere, overvej selv hvilke områder.

Dem der undersøger sådanne sager, nævner som eksempel at et land som Polen samtidigt med Danmark udviklede den Sociale Tillid til et meget højt niveau. Efter Russernes indtog især efter 1948, så faldt Polakkenes Sociale tillid på få år til nærmest nul. Gæt selv hvorfor.

Social Tillid smitter. Indvandrere fra lande med lav eller ingen tillid, påvirkes af den tillid Danskerne viser, måske ikke ubetinget, men forskere kan måle at deres børn og børnebørn nærmer sig den danske målestok for tillid.

Men Social Tillid er under angreb. Stor indvandring fra ikke-tillidslande, korruption, manglende konsekvens og kontrol udvikler sig stærkt i Danmark, og tilliden kan mistes på få år hvis incitamenterne for tillid fjernes. For at nævne nogle få sager, der får tilliden til at skride voldsomt, kan nævnes: Nordisk Fjer, IC4-købet, MRSA-debatten, Stein Bagger med tilløbere, Bankdirektørskandalerne, ATEA-korruptionen, Vejle Havn, osv.

Social Tillid giver økonomisk vækst og tilfredshed, hvorimod det modsatte giver tilbagegang og utilfredshed overalt.

Selvfølgeligt er der mistillid i Danmark, men da tilliden blev målt højest praktiseredes den af 78% af Danskerne.

Tankevækkende syntes jeg. Oplæg og ide til debatten her, er taget fra den lille bog "Tillid" af Gert Tinggaard Svendsen.

Mvh/Robert

5 år siden
5 år siden

"Efter Russernes indtog især efter 1948, så faldt Polakkenes Sociale tillid på få år til nærmest nul. Gæt selv hvorfor."

Jeg synes dit indlæg, Robert kan give anledning til en god debat. Men når du lige skulle have det citerede med, er det vist den side, der skal til for at få billetten blandt mobberne. Tænk dog hvad det har kostet i menneskeliv for både russere, polakker og jøder.

Men, indrømmet. Mange polakker troede nok, det var Jomfru Maria og den katolske kirke, der befriede dem.

Du sætter tillidsbruddet til 1948. Jamen det er ikke rigtigt. I litteraturen kan du finde helt tilbage til Napoliens krige, hvordan polakker bliver nedgjort.

I bogen "SEPTEMBER" giver Sandmose også et billede af, hvordan snakken var i USA selv da Tyskerne bombarderede Wasjava.

Men OK er der problemer i Polen, så lad da russerne få skylden.

5 år siden
5 år siden

Engbo, i bogen jeg henviser til, står der meget mere om Russernes overgreb på den Polske befolkning, især efter 1948. Overgrebet på Polakkerne begyndte tidligere, eskalerede med nazisterne og kulminerede somsagt med russerne. Iøvrigt citeres Lenin for at sige "tillid er godt, kontrol bedre".

Hvis mobberne vil til, så kommer de det uanset hvad vi skriver her.

Bedste hilsener fra Robert

5 år siden
5 år siden

"Dem der undersøger sådanne sager, nævner som eksempel at et land som Polen samtidigt med Danmark udviklede den Sociale Tillid til et meget højt niveau. Efter Russernes indtog især efter 1948, så faldt Polakkenes Sociale tillid på få år til nærmest nul. Gæt selv hvorfor."

Vil man polemikken, får man den som regel også.
"Gæt selv hvorfor" Er en sådan polemisk eftersætning. Tvivler på, at der er belæg for den i Tingaard Svendsens analyse.

Polen er på ingen måde sammenlignelig med Danmark, når talen drejer sig om tillid byggende på bla. tryghed.

Polen er et katolsk land og har mere end svært ved at acceptere folk med andre religiøse tilhørsforhold.
Det har eksempelvis jøder oplevet i rig målestok. Såvel før Hitler, under Hitler og Stalin, som efter de to herrer har forladt scenen.

Spørgsmålet er? Om Danmark har andet at takke den store tillid, som det påstås, vi har til hinanden, ikke så meget skyldes borgernes sindelag, men mere befolkningens størrelse og indspiste selvglæde.

Med venlig hilsen
Kattegat

5 år siden
5 år siden

Vi var meget sorgfulde i Danmark, den gang polske bønder blev tvangskollektiviserede. vi så de lykkelige bønder, der endnu var frie med deres hestekøretøjer og meget gammeldags bedrift.

Hvor forfærdelig var det, der truede denne livsform. Sagen var nu, at kun 5% af polske bønder var kollektive. Men hvor er de bønder nu? Hvor er de efter kapitalismen har fået fuld råderet?

Jeg er bange for, at det ingen interesse har mere. Som vi ved mistede tusinder deres livsgrundlag og måtte som den fortabte søn søge blandt fremmede og dele meden med svin. I lang tid fik vi også at vide at polske kommunister forfulgte jøderne.

Vi fik også at vide, at en af grundende til modsætningerne i Polen var, at Sovjet placerede jøder på højeste poster, og der kom der for problemer med katolikkerne. Det gør ikke noget at vidnerne ikke er overensstemmelse.
Alt kan bruges.

5 år siden
5 år siden

#3 Kattegat, sætningen 'gæt selv hvorfor' er min, da jeg ikke ville gå ind på at genfortælle forskernes måde at konkludere på. Det nævnes iøvrigt også at den Sociale Tillid er lavere i Katolske lande, end i Protestantiske. Man kan så med rette spørge, hvorfra forskerne mente at Polakker og Danskere havde samme tillidsniveau tidligere. Det svar svæver (også) for mig, i vinden.

Iøvrigt er nogle forskere derhenne, at de taler for at den Danske tillid allerede blev grundlagt i Vikingetiden, vistnok fordi man dengang levede i små samfund med stærke høvdinger, der kunne beskytte sit folk så godt at tillid blev udviklet. Spekulation eller faktum ? Nogle forskere har det nok som kunstnere, at de selv vælger farverne og motivet.

Men ellers vil jeg sige, at det ikke var meningen at Polakkerne eller Russerne skulle løbe med hele interessen i denne debat. Skandinaverne har større Social Tillid ifølge forskerne i ind- og udland, end andre folkeslag og det misundes vi for.

Men det er en skrøbelig tilstand, der skal arbejdes for.

Mvh/Robert

5 år siden
5 år siden

"Skandinaverne har større Social Tillid ifølge forskerne i ind- og udland, end andre folkeslag og det misundes vi for." - skriver Robert

Jamen det burde da også være det vigtigste. Men hvorfor finder vi os så i, at fremmede magter splitter os?
Det nordiske fællesskab kan jo ikke bare være en naturlig berigelse af fællesskabet til egen udvikling; men også et eksempel og støtte til verden uden for.
Norge er det bedste eksempel. Når der skal tages stilling til EU er svaret et klart NEI.
Men desværre stemmer de også på EU/Nato tilhængere til Rigsdagen. Tillid?

Selvtilliden er i hvert fald ikke tilstede, når Mammon vifter med dinarerne.

Ind i mellem har der været andre gode kræfter; men så var det også nødvendigt at skyde en statsminister, der turde tænke selv - såvel som andre, der på FN plan måtte betale prisen for retten til at tænke.
Venligst Engbo

5 år siden
5 år siden

Min personlige holdning til den Danske Sociale Tillid er, at den er ifærd med at blive skudt grundigt i sænk af umodne snævertsynede karrierepolitikere. Alle offentlige institutioner detailreguleres, beskæres og kontrolleres, arbejdsmarkedets selvbestemmelse blev udsat for en atombombe da politikerne regulerede læreraftalerne, a-kassernes forsikringssystem er blevet afløst af ensidige forringelser i kvalitet og kvantitet. Fortsæt selv.

Tilliden er generationer om at blive opbygget, men behøver faktisk kun få måneder for at blive udbombet.

VH/Robert

5 år siden

Besvar debattråd

Debatten Social Tillid er startet 20/10-2015 15:52 af Robert Kallehave og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

130Hvad er du taknemmelig for i dag?
51 minutter siden · Engbo
3712Dagens ord
52 minutter siden · Engbo
51Skrivegruppe søges - København og o...
2 dage, 7 timer siden · SS Wensley
27Godt man ikke kan
2 dage, 21 timer siden · Wernn
50Liv andre steder?
6 dage siden · Wernn
63Ligheder
9 dage siden · smukkehjerte
33Din dag.
9 dage siden · smukkehjerte
32Dagens Had
9 dage siden · smukkehjerte
157Læserbreve
10 dage siden · Savanti
1Betalæsere søges til fantasy roman
17 dage siden · Stefan H
4Dagens Dammark ,døde mink
17 dage siden · Savanti
7Arbejde og bil
19 dage siden · Wernn
46Big Brother Is Watching You!
22 dage siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
24 dage siden · Wernn
0Finding Forrester
28 dage siden · Kafkaesque
1Skal vi starte et skrive- fortællef...
29 dage siden · Savanti
9skrive start hjælp
1 måned siden · Prem
133Virus
1 måned siden · Inghard
5Jalousi kontra .
1 måned, 1 dag siden · Wernn
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
1 måned, 1 dag siden · Savanti
452Kontraster
1 måned, 3 dage siden · Engbo
0jeg søger feedback
1 måned, 5 dage siden · AAND
4Hvad hedder det når
1 måned, 5 dage siden · Savanti
14Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyge...
1 måned, 10 dage siden · Wernn
8Meddelelse
1 måned, 11 dage siden · Engbo
19Hvad hedder det modsatte
1 måned, 12 dage siden · Wernn
105Skyder de; fordi, der er krig?
1 måned, 29 dage siden · Wernn
230Forbyde kritik?
2 måneder siden · Engbo
8Etik af begrænsninger for tekst
2 måneder, 7 dage siden · Emeli

Religion, politik og samfund

130Hvad er du taknemmelig for i dag?
51 minutter siden · Engbo
46Big Brother Is Watching You!
22 dage siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
24 dage siden · Wernn
133Virus
1 måned siden · Inghard
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
1 måned, 1 dag siden · Savanti
105Skyder de; fordi, der er krig?
1 måned, 29 dage siden · Wernn
230Forbyde kritik?
2 måneder siden · Engbo
11Metwo-two
2 måneder, 13 dage siden · dino
11668
2 måneder, 19 dage siden · Wernn
26JULEN
2 måneder, 25 dage siden · Wernn
14Aftægtens objektive problem
3 måneder, 25 dage siden · dino
185Den frie verdens leder
4 måneder, 19 dage siden · Wernn
0Kringsat
5 måneder, 5 dage siden · Engbo
52Treenigheden
6 måneder, 10 dage siden · Engbo
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
9 måneder, 6 dage siden · Wernn
27SAS
9 måneder, 6 dage siden · Morpheus
379Gud
9 måneder, 20 dage siden · Wernn
19Penge-tro vs. religion eller?
10 måneder siden · dino
5Verdens økonomi
10 måneder, 12 dage siden · dino
4Nytårstalen
10 måneder, 29 dage siden · dino
117Statsborgerskab
11 måneder, 2 dage siden · Wernn
12Julens indlæg
11 måneder, 5 dage siden · dino
65Demokrati
11 måneder, 16 dage siden · Wernn
39Løsrivelse - af provinser og hele l...
11 måneder, 23 dage siden · Wernn
44Forskningsprojekt om konflikt og ko...
11 måneder, 24 dage siden · Wernn
109Homofobi
1 år siden · leviP
5Pengetroen
1 år siden · Wernn
19Lykke
1 år siden · Engbo
53Politiske ideologier anno 2019
1 år, 1 måned siden · Wernn