Det danske sprog · Sammenblanding af forskellige tider

4 svar
Senest opdateret 6 år siden · 2 bruger(e) deltager
6 år siden

Hej Fyldepennen,

Jeg ved godt, at dette emne har været diskuteret tidligere, men jeg kan alligevel godt bruge lidt hjælp til at finde ud af, hvad der er god skik at skrive i faglige rapporter og opgaver mm., så jeg håber, der er nogle derude, der har et par gode råd i ærmet.

Jeg har ofte lagt mærke til, at de grammatiske tider skifter en del i akademiske rapporter mm. Det finder jeg egentlig også meget naturligt, eftersom som sådan en tekst ofte foregår på flere niveauer. Der kan fx være en form for fortæller, der fortæller, hvad det næste afsnit skal indeholde, samt en konklusion, der fortæller, hvad afsnittet og de tidligere afsnit har fundet ud af. Derudover kun sådan en tekst indeholde historiske afsnit af en mere redegørende karakter, hvilket også giver meget god mening, hvis det står skrevet i datid. Det, jeg dog finder problematisk er, når en forfatter er død, men det vedkommende har sagt, stadig gør sig gældende (fx et syn på verden). Hvordan skal det håndteres?

Et eksempel kunne være:
1. Dahl var fortaler for, at mennesket ikke var en konstruktion, men at det havde en substans.

Eller hedder det

2. Dahl var fortaler for, at mennesket ikke er en konstruktion, men at det har en substans.

Umiddelbart synes jeg, at sætning nr. 1 lyder mest rigtig, men samtidig så er påstanden jo også en, der transcenderer tid.

Et andet eksempel er følgende sætning:

"(..) Denne ide om en fundamental frygt internaliseret i subjektet finder Connolly ifølge Wenman hos Thomas Augustin. Ifølge Augustin kan den fundamentale frygt aldrig overkommes. Augustins løsning er derfor at bekende sig til Kristendommen."

Her er jeg også en anelse i tvivl, for Wenman Og Connolly stadig er i live, mens at Thomas Augustin har været død i knap 1700 år. Og igen er problematikken den samme, altså det med at Thomas Augustins udsagn transcenderer tid. Augustions løsning er ikke død med ham. Den er stadig gældende.

Jeg synes, det godt kan være en smule forvirrende at finde ud af, så jeg hører meget gerne fra nogle, der kan hjælpe mig ud af forvirringen.

6 år siden
6 år siden

Jeg skriver altid i nutid, med mindre jeg beskriver noget empiri, som jeg har foretaget i datid. Hvilket primært er, hvis jeg skal beskrive, hvad en respondent udtalte sig om.

Hvis du arbejder på et værk der historisk redegør for en teoretiker, ville jeg skrive datid, da det i så fald går ind og beskriver noget fra fortiden. Men i brugen af ældre teorier i en nutidig kontekst, som det primært er man arbejder med, vil jeg holde det i nutid.

Ellers handler det jo også om at formulere det, så det passer ind i nutid. "Når vi ser på den interaktion der sker under en diskussion mellem to ansatte, så foregår der, ud fra Goffmans teori om ansigtsarbejde, en forhandling af de involverede ansigt." - som eksempel.

Vedr. dine to sætninger, så kommer det an på konteksten. Hvis teorien er en, som overvejende ikke benyttes i dag, så vil jeg sætte den i datid. Fx:

"Dahl var fortaler for, at mennesket ikke var en konstruktion, men at det havde en substans. Hvilket står i skarp kontrast til i dag, hvor mennesket.. (bla bla)."

Den anden sætning ville jeg omformulere til "Ifølge Dahl, så har mennesket en substans, og er dermed ikke en konstruktion."

6 år siden
6 år siden

"(..) Denne ide om en fundamental frygt internaliseret i subjektet finder Connolly ifølge Wenman hos Thomas Augustin. Ifølge Augustin kan den fundamentale frygt aldrig overkommes. Augustins løsning er derfor at bekende sig til Kristendommen."

Hvis det stod i datid:

"(..) Denne ide om en fundamental frygt internaliseret i subjektet fandt Connolly ifølge Wenman hos Thomas Augustin. Ifølge Augustin var den fundamentale frygt aldrig overkommet. Augustins løsning var derfor at bekende sig til Kristendommen."

Så vil man som læser nok tænke, at kritikken ikke er relevant mere. Man ville kunne bruge det i datid, hvis man efterfølgende tilføjer "Men disse kritikpunkter er endvidere noget, som man ser bort fra den dag i dag," eller lignende.

Det ville ikke være ødelæggende at skrive det i datid. Men hvis rapporten holdes i nutid, så kan det godt blive belastende at læse i længden. Og det vil ofte give mening at holde i nutid, da forfatteren skriver sin teoretiske diskussion i nutid - så der ikke er konstante spring.

6 år siden
6 år siden

Mange tak for svarene.

Jeg kan godt se, at nogle af de "problemer", jeg havner i, godt kan løses ved at formulere sig på anden vis, fx ved at skrive "ifølge Dahl" i stedet for "Dahl mener", da den sidste måske henviser for meget til Dahl og hans person i stedet for Dahl og hans teori, så det medgiver jeg gerne. Jeg forsøger nemlig også altid at holde rapporter osv. i nutid, da jeg nemlig også finder det belastende at læse i datid. Men en gang imellem, så bliver jeg alligevel i tvivl om, hvorvidt det lyder noget kludret.

Hvis der er nogen, der kan henvise til en lille guide om godt skriftsprog i rapporter osv., så er jeg meget interesseret.

Og endnu engang tak for svarene:)

6 år siden
6 år siden

Hvad jeg lige kunne finde:http://writingcent...outs/verb-tenses/

6 år siden

Besvar debattråd

Debatten Sammenblanding af forskellige tider er startet 28/11-2015 17:27 af Nuage og er placeret under Det danske sprog.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4090Dagens ord
2 dage, 4 timer siden · Engbo
8Troen og kirken
2 dage, 4 timer siden · Engbo
4Menneskerettighederne
2 dage, 16 timer siden · Nicolas Jessen
0Musisk oplevelse
7 dage siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
8 dage siden · MariaMolgaard
10Kunsten i fokus
8 dage siden · Nicolas Jessen
0En ulykke sker aldrig alene
9 dage siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
9 dage siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
16 dage siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
18 dage siden · Engbo
5Hvordan skriver man en musical?
21 dage siden · Miss-Leth
2Valg af forlag til digtsamling
21 dage siden · Michael But
151Hvad er du taknemmelig for i dag?
21 dage siden · Michael But
4Din søndag min søndag
21 dage siden · AnnaPigen3
0Presse meddelse.?
28 dage siden · JesperSB
94Ligheder
1 måned siden · Savanti
497Kontraster
1 måned siden · Engbo
0Alexander Woods musiker
1 måned, 3 dage siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
1 måned, 6 dage siden · dino
1Feedback søges til min novellepodca...
1 måned, 17 dage siden · Henrik German Q...

Det danske sprog

4090Dagens ord
2 dage, 4 timer siden · Engbo
94Ligheder
1 måned siden · Savanti
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
3 måneder, 2 dage siden · Blækhuset
18Forstyrrende elementer i læsning
1 år, 4 måneder siden · JohannesB
3Synonymer
1 år, 10 måneder siden · Engbo
4som der
1 år, 10 måneder siden · dino
1Hvad betyder
2 år siden · dino
9Humor .
2 år siden · Engbo
9Komma
2 år siden · Dyppepennen
7Moderne fraser og vendinger.
3 år siden · Rimon Waad Herm...
2Smil
3 år siden · Mitmit
1Velvalgte ord
3 år siden · Engbo
3Brug af ordet 'dog'
3 år siden · Theplayer1978
2Valg af stedord
3 år siden · DenFrieNukleoti...
1Stavefejl -.-' (suk)
3 år siden · dino
17Bandeord
3 år siden · Engbo
0drilsk beskrivelse
3 år siden · DenFrieNukleoti...
3Underlig sætning
3 år siden · DenFrieNukleoti...
8Min moders stemme
3 år siden · Engbo
21Ligger-lægger
4 år siden · solvejgh