Religion, politik og samfund · Har vi brug for kultur.

20 svar
Senest opdateret 4 år siden · 6 bruger(e) deltager
4 år siden

Når nu der er sparerunde i vores samfund, hvad kan undværes?
Er det kunst, teatre og musik som for kulturstøtte eller andet?
Giv et bud på hvad vi kan spare på.
Vh. Hanna Fink

4 år siden
4 år siden

Okay Fink, de seneste årtier har politikere ikke kunne snakke om andet end sparerunder. Det er bare for dumt og ensidigt, og en typisk snævertsynet Bogholderadfærd. Der er ikke noget progressiv livsglæde forbundet med dét og enhver efterplaprende båtnakke kan råbe "Besparelser" ud i borgerrummet.

Hvis det skal batte noget, skal der spares multi-milliarder.
* Man kan jo begynde med at spare på skattelettelserne, som blot er leflen for de høje indtægter der ikke ønsker at deltage i hele landets udvikling.
* Man kan spare på militæret, så forsvarsevnen svarer til landets størrelse og betydning, under paraplyen NATO, og hvor alt materiellet kan bombes til støv på sekunder.

... og så ved de fleste af os jo nok hvad der ikke skal spares på, hvis vi skal bevare vort humane ansigt.

Bare et par tanker, sendt med en hilsen fra Robert

4 år siden
4 år siden

Hej Fink

Jeg fornemmer, at du med dit oplæg signalerer, at du ikke selv mener, at det er kulturen der skal spares på. Jeg er ganske enig. Ganske vist, er der mange ting i samfundet der kræver penge, men kulturen er selve vores identitet, vort liv. Og trods massive problemer, er vi stadig et af verdens rigeste og mest stabile lande. Det kan vi blive ved med at være ved at satse på vores kultur. Vi har ikke mange naturlige ressourcer, hvis vi ikke skal vende tilbage til at være et fattigt landbrugsland. Det Danmark er kendt for i verden er vores kultur i alle dens facetter, ikke for noget som helst andet.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Jeg tilslutter mig nu Robert Kallehaves forslag - og rigtigt livsglæden og initiativet mangler. Mangler for udvikling og skaberkraft.

Hvis Vor Herre havde samme politik, ville vi nok ikke have de halve af planeterne og Mælkevejen ville nok blive halveret.

4 år siden
4 år siden

Jeg mener heller ikke der skal spares på kultursiden. Men hvis man ligger på kanten af sengen og skal have hjælp, og kikker ud i haven på plejehjemmet og ser en skulptur, ville jeg nok have sparet på på den for at få en varm hånd der plejede mig ordentlig.
Man tager udgangspunkt fra sig selv, fra der hvor man står i livet, hvor behovene skifter fra tid til andet.
Overordnet set er kulturen vigtigt for os, den den fortæller noget om vores tid, og vores samfund.
Men Danmarks økonomi er også noget af en butik at administrerer, dem der råber højest bliver hørt, så selvfølgelig er debatter vigtige, hvis det bliver i en ordentlig tone, så skinner troværdigheden igennem, og debatter kan man selv lære noget af.
Tak for kommentarerne.

4 år siden
4 år siden

Fink

"Men hvis man ligger på kanten af sengen og skal have hjælp, og kikker ud i haven på plejehjemmet og ser en skulptur, ville jeg nok have sparet på den for at få en varm hånd der plejede mig ordentlig"

Ja, det er jo det argument der bruges til alt muligt, som om vi bare havde et bestemt beløb til rådighed til deling, men så firkantet er det jo ikke. Tages argumentet alvorligt, burde vi helt afskaffe al kulturstøtte, og poste det hele i social og sundhed. Ville vi så blive sundere og lykkeligere?

Jeg ved godt, at det ikke er sådan du mener det, Fink. Du bruger det bare som eksempel på en tænkemåde.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Nej Kåemer men i praksi's så længe man har børn i vuggestue, børnehave og skole så har man focus der, og varetager interessen der.
Nu er det ikke der vi har focus nu, der har vi været.
Det er jo også derfor, man stemmer forskelligt til folketingsvalg alt efter hvor man står i livet.
Jeg kan da se/høre at dem der er tæt på mig, de stemte også anderledes da de var unge.
Jeg mener dog også at sundhed er privat, mange mener det er stat og kommunes opgave, at rette op på vellevned. Uh nu får jeg nok hug men kom bare.

4 år siden
4 år siden

"Jeg mener dog også at sundhed er privat, mange mener det er stat og kommunes opgave, at rette op på vellevned. Uh nu får jeg nok hug men kom bare."
Hanne Fink

Hvor for dog. Man har vel lov at sige og skrive sin mening. Værdien i at afprøve bør da ikke en ulempe...?. Jeg kommer med den bemærkning, fordi jeg føler at mange har det omvendt.

Men man bør ikke tie af angst for at blive modsagt. Hvis man beruset af fartglæde suser der-ud-ad, er det vel kun godt, hvis en tavle fortæller at vejen er farlig forude. Venligst Engbo

4 år siden
4 år siden

"Det kan vi blive ved med at være ved at satse på vores kultur. Vi har ikke mange naturlige ressourcer, hvis vi ikke skal vende tilbage til at være et fattigt landbrugsland. Det Danmark er kendt for i verden er vores kultur i alle dens facetter, ikke for noget som helst andet."

Jeg undrer mig hver gang, jeg ser den slags udsagn. Alle strør rundt med det, og det er et drømmebillede uden realistisk baggrund.
Et indenlandsk og indbildt skønmaleri malet af danske og hovedsageligt københavnske turistorganisationer.

De kedsommelige kendsgerninger er, at Danmark og dermed dansk kultur er total ukendt i de bare lidt fjernere lande, og i de mere nære områder af vore grænser har vi mestendels kun ry for at lave mange grise og være ubehagelige, navlebeskuende og grove.

Jeg undrer mig også over, hvilke specielle kulturelementer, der er så helt fantastiske og unikke for Danmark, men det kan jeg sikkert blive belært om.

Med venlig hilsen
Kattegat

4 år siden
4 år siden

Foranlediget af Kattegat

Når der tales om kunst og kultur, roder man det ofte sammen...nå, ja, jeg gør i hvert fald. Men når det drejer sig om at kende dansk i udlandet, så må det vist være en blanding. - og H C Andersen er da kendt i hele verden.

Den Lille Havfrue virker vel også som kultur ambassadør. I den tabte socialistiske verden var Nexø en ret kendt forfatter.

Nu er han jo nok lidt fortrængt af Åbenbarigens store Skøges yngel.

Den lidt mere sjove. I DDR tiden spurgte nogle tyske børn, hvor vi var fra. Jeg spurgte til gengæld, om de kendte Danmark: Ja, var svaret Olsen Banden - en anden bemærkede kvinde håndbold. Det var i den tid, hvor danske kvinders håndbold gik sejrsgang. Jo, jeg holder med de borgerlige, når de taler om danske værdier; men det er nok ikke altid samme tolkning. Jeg er stolt af at være landsmand med Skipper Klement og Jeppe Åkjær. Mange fler kunne nævnes. Men her et udgangspunkt. Her står jeg. Jeg kan ikke andet!

4 år siden
4 år siden

Kattegat

Selvfølgelig er Danmark ikke kendt i verden. Vi er bare et lille ubetydeligt land. Sådan er det. Men det der trods alt er kendt, er netop kulturen. Forfattere, H.C.Andersen, Kierkegaard, Nexø, Karen Blixen. Billedkunst, Asger Jorn, og nogle af Skagensmalerne. Musik, Carl Nielsen er måske ikke ligefrem verdensberømt, men han har da et godt navn ude i verden. Og udøvende sangere og musikere og skuespillere. Film og tv-serier. Sommetider overdrives deres berømmelse, det ved jeg godt, men der er stadig en hel del der har gjort og gør sig bemærket.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Jeg tænker Engbo, at vi mennesker må selv træde i karakter og selv gøre en forskel og ikke vente på at ens problem (vægt, rygning, tatoveringer ) bliver kommunens/ statens opgave, når problemet bliver så stort at de ikke kan få arbejde.
Selv om emnet fik en drejning, handler det om fordeling af penge i vores samfund.
#kattegat turistbureauerne lever af at sælge drømme, virkeligheden er ofte en anden.
Vh. Hanna Fink

4 år siden
4 år siden
#12 Engbo

Staten er et apparat, der kan bruges - og bliver brugt til forskelige mål. Problemet er at bruge det rigtigt.

Jeg tror nu, det var en god ting, at der kom en skolelov, der forpligtige alle til at lære at læse, skrive mm.

Jeg kunne da godt tænke mig, at vi undlod den del af budgettet, der hedder kongehuset. Ligeledes bidrag til en terrorbalance med dyre og farlige våben.

Jeg tror nu heller ikke, at du, Fink vil undlade bidrag til hospitaler og læger. Det du måske...? ønsker er det forebyggende fra staten af.

Undskyld, hvis jeg opfatter forkert.
Jeg tror på det forebyggende har givet mange resultater - og kan give endnu flere resultater. Både i det offentlige liv og personlige mellem mennesker er der en angst for at blande sig. Selvfølgelig er der også ting man ikke skal blande sig i.

Men når jeg ser tilbage, så ville jeg da ønske, at jeg havde blandede mig i noget, der absolut kostede, fordi ingen blandede sig.

I nogen tilfælde kunne det havde reddet menneskeliv. Det er hændelser, som ikke bare jeg kendte; men jeg ved, at andre også kendte; men uden at drage mine slutninger. Ikke blande sig, blev et princip, koste hvad det vil.

En stat, der kan lære soldater at skyde, burde vel også kunne lære folk at forebygge - og det bør vær en del af et samfunds budget opgaver. Det er det jo også - og vi b ør blande os i, hvordan det bliver udført.

4 år siden
4 år siden

Vi mennesker skal lære at tage ansvar for os selv, i sted for at overlade ansvaret til de offentlige myndigheder.
Eks. Mad på skoler, børnehaver, livsstil.

Jeg tror også vi blander os for lidt Engbo, jeg tror hvis jeg havde fik problemer med min livstil, ville tænke over hvis mennesker i min omkreds bemærkede det for mig, ville jeg måske gøre noget ved det.
Det er måske det første skridt, at blive minder om at ens adfærd/levevis står til forandring.
Så ville pengene ikke gå til livsstilssygdomme men til mennesker med uforudsigelige sygdomme, så sygehusvæsenet bliver brugt til de rigtig syge. Vh. Hanna Fink

4 år siden
4 år siden

Undskyld Fink, du spurgte om 'Vi har brug for kultur?' og jeg svarede på noget andet. Dårlig debatkultur fra min side.

Støttet kultur mener jeg at vi har brug for, spørgsmålet er hvor meget skal støttes ? Jeg tror at vi danskere har brug for at vide hvad vi er rundet af, derfor er der et behov for musik, teater, museer og kunst. Jeg mener at Statens budget for kultur 2014, var på omkring 8 mia. kroner. Kommunernes udgift kender jeg ikke. Ingen bør påstå at disse støttekroner er statiske. Man kan foreslå at der ydes støtte til den brede kultur, som berører mange borgere og at støtten til den smalle kultur bortfalder, den må så overleve hva. fonde, mæcener og frivilliges indsats.

Mange vil have en holdning til hvad bred kultur er. Er det at vedligeholde en gammel fregat som 'Jylland'? at støtte Yderbymagle sangkor? at støtte en kunstner der blænder guldfisk? at støtte en forfatter der udgiver digte, en x hvert 10'ende år i oplag på 500? At rejse et monument for EU? At støtte Højskoler ? at lokale museer gemmer gamle landbrugsredskaber i hobetal?- - vice versa.

Meget kultur burde kun overleve, vha private midler, så skatteborgernes penge kunne blive brugt til det strengt nødvendige. Og et repræsentativt udvalg af borgere (ikke bare specialister!) burde sammensættes til at vurdere hvad dét er. Dén konto kunne der nok spares mange mia. kroner på.

Og diskutionen om hvad bred nødvendig kultur er, vil ingen ende tage ...

Mvh/Robert

4 år siden
4 år siden

Robert

"Mange vil have en holdning til hvad bred kultur er. Er det at vedligeholde en gammel fregat som 'Jylland'? at støtte Yderbymagle sangkor? at støtte en kunstner der blænder guldfisk? at støtte en forfatter der udgiver digte, en x hvert 10'ende år i oplag på 500? At rejse et monument for EU? At støtte Højskoler ? at lokale museer gemmer gamle landbrugsredskaber i hobetal?- - vice versa."

Min holdning: Ja.

Kåemer

4 år siden
4 år siden
#16 Engbo

#15 Jeg spørger om det samme???

Det var da også et spring i Roberts standpunkt. Men man har da lov at skifte mening.

4 år siden
4 år siden
#17 Engbo

Jeg må atter indrømme, at Carl Scharnberg er den der tolker også mine tanker bedre end jeg selv, så ham henter jeg lige

"Kultur er vor fælles styrke.
Vi ved at ingen kan alt.
Kultur er hele vor samlede sum
af sammenhold, hver gang det gjalt.
Kultur er hele vor viden
Vor måde at leve på.
Kultur er hele den samlede sum
af det vi slås for at nå.

4 år siden
4 år siden

Et fint citat Engbo, så er det på plads. Vi kan ikke undvære kultur. Vh. Hanna Fink

4 år siden
4 år siden

Det er ofte svært med kultur. Svenske øvrighedspersoner kan høres sige, at indvandring er godt, for svenskerne har ikke selv nogen kultur. Jeg vil nu mene at der netop ligger megen kultur i et folk der har overskud til at tage godt imod fremmede. Så udsagnet modsiger sig selv. (Hertil kommer så alle de øvrige tegn på at svenskerne har særdeles megen kultur i sig.)

Kultur er der ofte når man ikke taler om den. Den opstår af menneskelivet når det i samfundsliv og livsudfoldelse hæver sig over den bare eksistens.

Det kan irritere, når kulturengagerede personer markerer sig politisk og ytrer tanker man ikke selv deler. Jeg fornemmer en klar overvægt af meninger på den røde vægtskål fra såkaldte kulturpersoner, når vi betragter vor egen tid.

Alligevel vil et kig tilbage i historien røbe at overleveret kultur ofte tilhører magtelitens sfære. Kulturelle manifestationer, er det materielle kreationer eller mentalhygiejniske foreteelser (så som kirkelige ceremonier og des lige), er ofte bekræftende snarere end oppositionelle. Det er måske i virkeligheden først i vor egen tid at kulturen ser sin berettigelse i netop kritikken, eller også er det måske vort demokratiske styre, der kan leve med eksistensen af en sådan, og tillige lader offentlige bevillinger bestå trods deres subversive anvendelse. (Noget man nok i fortiden ville have anset som totalt usandsynligt og utilladeligt.)

Jeg tror at vi her i debatten er ganske enige om at kultur ikke altid kan være noget som vi selv er 100% enige med. Således vil vi acceptere at ikke hver eneste offentlige krone kan gå til skabelse at vore egne yndlingsværker.
Når for eksempel Københavns Kommune yder støtte til "distortionfester," så sker det absolut ikke med min uforbeholdne opbakning! Men jeg kan leve med det.
Men jeg sætter kun ugerne en mand som Uffe Elbæk på toppen af kulturens kransekage! Min egen smag er ganske borgerlig, det indrømmer jeg.
Det betyder ikke at jeg er totalt ensidig. Jeg husker at jeg som ung med en kammerat var gået til en koncert i huset i magstræde, arrangeret af "Bøssernes Befrielsesfront," hvor Bent Jacobsen optrådte sammen med nogle musikalske venner. (Are Würgler, Benny Holst og Anders Koppel.) Det var en hyggelig foreteelse selvom arrangementet absolut ikke emmede af højborgerlig korrekthed.
Det er forøvrigt - sagt i parantes - morsomt at tænke på hvor Hr. Koppels Hammondorgel gennem årene har måttet tåle at blive fragtet hid og did, op og ned de mærkeligste steder. De lavede godt kram dengang!

Kultur findes alle vegne. Det kan være en fest i kolonihaven, eller en forestilling hvor billigste billetter koster 600 kr. Og begge slags er vigtige for os, synes jeg.

4 år siden
4 år siden
#20 Engbo

Uanset, så synes jeg dinos indlæg er et godt udtryk. Der kan fremhæves meget inden for den borgerlige kultur - som er et led i udviklingen.

Jeg vi minde om en sang "Vi er børn af arbejderklassen, kommer fra de tusind hjem."
- hvor der står:
" Når vi unge røde vandrer
ude i den fri natur,
føler vi at ungdom. bliver
bærer af den ny kultur.
Vi er det sejrende proletariat.
Vi bygger den nye , den lykkelige stat.
Rød er den fane der favner vore hjem
For fred og for frihed kammerater går vi frem."

. og jeg husker fra formands initiativet i "70 erne, når vi kom til "Find din plads i DKU -" eller find din plads i DSU, så sang de to fløje af fuld hals deres oversættelse. (- Danmarks Kommunistiske Ungdom, Danmarks Socialldemokratiske Ungdom) en god, kultur strid, der desværre ikke er mere. Modsætninger kan også være en god del af en udvikling - hvis man vil det gode - altså.

4 år siden

Besvar debattråd

Debatten Har vi brug for kultur. er startet 11/01-2016 01:07 af Hanna Fink (Fink) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

130Hvad er du taknemmelig for i dag?
48 minutter siden · Engbo
3712Dagens ord
49 minutter siden · Engbo
51Skrivegruppe søges - København og o...
2 dage, 7 timer siden · SS Wensley
27Godt man ikke kan
2 dage, 21 timer siden · Wernn
50Liv andre steder?
6 dage siden · Wernn
63Ligheder
9 dage siden · smukkehjerte
33Din dag.
9 dage siden · smukkehjerte
32Dagens Had
9 dage siden · smukkehjerte
157Læserbreve
10 dage siden · Savanti
1Betalæsere søges til fantasy roman
17 dage siden · Stefan H
4Dagens Dammark ,døde mink
17 dage siden · Savanti
7Arbejde og bil
19 dage siden · Wernn
46Big Brother Is Watching You!
22 dage siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
24 dage siden · Wernn
0Finding Forrester
28 dage siden · Kafkaesque
1Skal vi starte et skrive- fortællef...
29 dage siden · Savanti
9skrive start hjælp
1 måned siden · Prem
133Virus
1 måned siden · Inghard
5Jalousi kontra .
1 måned, 1 dag siden · Wernn
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
1 måned, 1 dag siden · Savanti
452Kontraster
1 måned, 3 dage siden · Engbo
0jeg søger feedback
1 måned, 5 dage siden · AAND
4Hvad hedder det når
1 måned, 5 dage siden · Savanti
14Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyge...
1 måned, 10 dage siden · Wernn
8Meddelelse
1 måned, 11 dage siden · Engbo
19Hvad hedder det modsatte
1 måned, 12 dage siden · Wernn
105Skyder de; fordi, der er krig?
1 måned, 29 dage siden · Wernn
230Forbyde kritik?
2 måneder siden · Engbo
8Etik af begrænsninger for tekst
2 måneder, 7 dage siden · Emeli
11Metwo-two
2 måneder, 13 dage siden · dino
17Down to Earth . Med zac efron.
2 måneder, 14 dage siden · Wernn
18Kunst og digte
2 måneder, 18 dage siden · Engbo
30Hvad er meningen med
2 måneder, 18 dage siden · Wernn
11668
2 måneder, 19 dage siden · Wernn
26JULEN
2 måneder, 25 dage siden · Wernn
4Sortering af dagbog
2 måneder, 26 dage siden · Prem
32Er kunst mulig eller umulig?
2 måneder, 27 dage siden · Prem
11Hvem er du?
2 måneder, 27 dage siden · Prem
13Dagens anekdote
2 måneder, 27 dage siden · Prem
64Lykken
2 måneder, 28 dage siden · Prem
5Livsbane . Livsveje. Livsvalg.
3 måneder, 2 dage siden · Savanti
4Hvornår er en tekst mest for børn?
3 måneder, 3 dage siden · Pia Hansen
33Hvem er du? Personality
3 måneder, 11 dage siden · Wernn
11Bestillingsforfattere?
3 måneder, 16 dage siden · dino
4Det primitive holdbare.
3 måneder, 24 dage siden · Fink
3Det filosofiske hjørne.
3 måneder, 25 dage siden · Savanti
14Aftægtens objektive problem
3 måneder, 25 dage siden · dino
2Musik fænomen.
3 måneder, 26 dage siden · julia97hansen
12Nicht diese Töne...noch eimal.
3 måneder, 29 dage siden · dino
0Søger råd vedr. redaktørhjælp
3 måneder, 29 dage siden · melberg
8Spansk
4 måneder siden · Savanti
4Dans
4 måneder, 5 dage siden · dino

Religion, politik og samfund

130Hvad er du taknemmelig for i dag?
48 minutter siden · Engbo
46Big Brother Is Watching You!
22 dage siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
24 dage siden · Wernn
133Virus
1 måned siden · Inghard
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
1 måned, 1 dag siden · Savanti
105Skyder de; fordi, der er krig?
1 måned, 29 dage siden · Wernn
230Forbyde kritik?
2 måneder siden · Engbo
11Metwo-two
2 måneder, 13 dage siden · dino
11668
2 måneder, 19 dage siden · Wernn
26JULEN
2 måneder, 25 dage siden · Wernn
14Aftægtens objektive problem
3 måneder, 25 dage siden · dino
185Den frie verdens leder
4 måneder, 19 dage siden · Wernn
0Kringsat
5 måneder, 5 dage siden · Engbo
52Treenigheden
6 måneder, 10 dage siden · Engbo
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
9 måneder, 6 dage siden · Wernn
27SAS
9 måneder, 6 dage siden · Morpheus
379Gud
9 måneder, 20 dage siden · Wernn
19Penge-tro vs. religion eller?
10 måneder siden · dino
5Verdens økonomi
10 måneder, 12 dage siden · dino
4Nytårstalen
10 måneder, 29 dage siden · dino
117Statsborgerskab
11 måneder, 2 dage siden · Wernn
12Julens indlæg
11 måneder, 5 dage siden · dino
65Demokrati
11 måneder, 16 dage siden · Wernn
39Løsrivelse - af provinser og hele l...
11 måneder, 23 dage siden · Wernn
44Forskningsprojekt om konflikt og ko...
11 måneder, 24 dage siden · Wernn
109Homofobi
1 år siden · leviP
5Pengetroen
1 år siden · Wernn
19Lykke
1 år siden · Engbo
53Politiske ideologier anno 2019
1 år, 1 måned siden · Wernn
1Det store intet
1 år, 1 måned siden · dino
0Sekterisk aggression
1 år, 1 måned siden · dino
2Uartige børn i gamle dage og idag
1 år, 2 måneder siden · Engbo
30Kristendom
1 år, 3 måneder siden · Engbo
23folkeafstemning
1 år, 3 måneder siden · Engbo
63Hvad er meningen med livet?
1 år, 4 måneder siden · dino
74På'n igen.
1 år, 5 måneder siden · Engbo
82Tysklands ansvar
1 år, 8 måneder siden · Engbo
8Bøn
1 år, 8 måneder siden · Morpheus
32Politik .
1 år, 9 måneder siden · Engbo
2Folkepension - hvornår?
1 år, 9 måneder siden · dino
47At rejse er at leve?
1 år, 9 måneder siden · Inghard
27Evolutions forskning.
1 år, 9 måneder siden · Inghard
8Circumcisio.
1 år, 9 måneder siden · dino
6Den nye EU aftale
1 år, 10 måneder siden · dino
62Parti til alternativ befrielse af D...
1 år, 10 måneder siden · Engbo
4Salme
2 år siden · Engbo
6Victoria
2 år siden · Kåemer
71Saudi-Arabien - Rusland
2 år siden · Engbo
9Er den danske kultur modellerbar?
2 år siden · Nicolas Birch-J...
10Folkekirken – ad hvilken vej skal d...
2 år siden · Engbo
9Sandhed
2 år siden · Inghard
9debat af moderæset, versus lykken.
2 år siden · Pia Hansen