Religion, politik og samfund · ungdom idag

16 svar
Senest opdateret 3 år siden · 8 bruger(e) deltager
3 år siden

Hvad er jeres holdning til alkohol, stoffer, hash og cigaretter til unge. Hvordan ser i på ungdommen idag, og hvordan ser den ud udefra? Hvordan ser ældre geneartioner på de unge. Jeg vil rigtig gerne vide jeres mening omkring ungdommen idag.

3 år siden
3 år siden

Jeg tror ikke den er værre i dag end tidligere, vi der står på sidelinien er mere oplyste via nyhederne, den får vi til gengæld flere gange i døgnet så vi tror at unge skyder på hver gadehjørne. Stoffer er måske blevet mere tilgængelig i dag, men bliver også anvendt af andre end de unge.
Min bror røg hash i hans ungdom, men han har haft et godt liv alligevel, det var nok kun en fase i hans liv.
Jeg kender ingen unge der er på stoffer, jeg kender flere ældre der drikker lidt for meget hver dag.
De unge jeg omgås, er høflige og har en sund tilgang til livet.
Vh. Hanna Fink

3 år siden
3 år siden

tusinde tak for din mening :)

3 år siden
3 år siden

Jeg har svært ved at se unge sådan over en kam. De er vidt forskellige, som alle andre aldersgrupper. Selvfølgelig er der grupper og enkeltpersoner, som jeg ikke bryder mig om, men det gælder jo folk i alle aldre. Almindeligvis har jeg det godt med andre mennesker, og det gælder i høj grad også unge.

Kåemer

3 år siden
3 år siden

Jeg var selv en underlig starut som ung. Ikke noget jeg idag er særlig stolt af.
Derfor må jeg jo også bære lidt over med de unge idag. Men de spiller altså noget mærkelig musik!

3 år siden
3 år siden

Det mærkelige musik, som dino omtaler, tror jeg i nogen grad, noget man pådutter ungdommen - og som de ofte føler som en pligt at provokere med. Jeg har bemærket til arrangementer - ofte nogen, jeg selv har været involveret i - at man nu i sin godhed siger: musikken, den må de unge bestemme. Det gør de så, og når musikken begynder med de udvalgte grupper, så snakker de unge - lægger sig helt op ad bordet for at få ørenlyd for musikstøjen.
Jeg har betragtet fænomenet igen og igen. Der er kun meget lidt kontakt med gruppe og publikum. Så sker det, at en gruppe med mere menneskelig musik slår tonen an - og så lytter folk, unge og gamle, og pludselig, er der liv på dansegulvet.

Det er ikke bare et fænomen unge mod gamle, for den hårde musik opstod jo allerede i 1950erne. Omvendt kommer der jo trods alt også gode, nye toner.

Nå, jeg har nu altid været konservativ hvad musikken angår. Jeg kan lide "Skamlingsbanken" og "Tusmørket over Caribien falder blidt over land og dal..." --samt "Rose skal vi danse..."

3 år siden
3 år siden

Jeg er jo meget enig med det, der allerede er blevet sagt i tråden, som Fink siger: unge er ikke værre i dag end andre tider, men nyhederne fortæller om dem, der skyder på gadehjørnerne. Som Kåemer siger, unge er individuelt forskellige som andre mennesker og kan ikke sættes på en formel uden videre.
Misbrugsproblemer er ikke kun et problem blandt unge, blandt de ældre generationer har alkohol også tidligere været et problem, og hash og narko, som i starten var et ungdomsproblem, er med tiden blevet et problem i alle aldersgrupper.
Så kommer de sidste indlæg til at handle om musikken. Lige siden jazztiden har man syntes, at de unges musik var noget underligt noget. Om jeg så også i dag kan reagere og synes, at noget nutidig musik lyder lidt underligt, så tænker jeg lige på, at det sagde man også om The Beatles ;-)

3 år siden
3 år siden

Jeg er selv 15 år og mit forhold til rusmidler er et meget fjernt forhold.
Det skal forstås på, at det ikke falder ind i min interesse at gå ud og drikke hver weekend og bare feste den af.

Jeg ville selv beskrive ungdommen i dag, som en meget usikker generation, da de sociale medier påvirker deres,( sågar min) tanke gang.

Man har jo hørt og set de tilfælde, hvor teenager bliver så meget påvirket af de sociale medier at, det direkte bliver brugt som et
" mobbemiddel" ,som medføre til psykiske skader og dårligere sociale selvværd.


Jeg tror den ældre generation generalisere os unge, som dovne ,selvisk, uansvarlige mennesker der ingen skam har i livet, mens igen, som ung genereliser vi dem jo også , som gamle ,sure slatende mennesker der heletiden spiller bango.

På nogle punkter opfylder den generelle "teenager" eller den generelle "senior" de forstillinger man har lavet om dem.

Men vi er jo alle forskellige fra person til person.
Unge i dag er faktisk blevet en del mere kreative, innovative og intellektuelle på et meget højt plan end hvis man kigger 50 år tilbage.

Det der er problem ved ungdommen ,synes jeg selv, i dag er , at der er så mange unge der ikke kan se det ædle og vise ved at tage en snak i ny og næ med en gammel dame.
Jeg har et meget personligt forhold til ældre selvom jeg ingen bedsteforældre har.
For jeg føler jeg altid kan lære noget nyt fra dem, når jeg høre om gamle dage eller om deres egne oplevelser.

Jeg synes at som gammel eller ung ,kan hver generation, som gammel eller som ung, altid lære fra hinanden.

3 år siden
3 år siden

Rebecka, jeg mener at unge idag er lige så oplevelseshungrende, sensitive og skrøbelige som i tidligere generationer.

Men meget påvirker ungdommen idag, som ikke tidligere var en del af hverdagen. Den massive informationsmængde og de voksnes manglende vilje til at opdrage og sætte grænser, og samfundets vilkårlighed og lunefuldhed.

I mine teenagerår blev jeg ikke bedt om at tage nøgenbilleder foran en telefon. Det økonomiske råderum var generelt begrænset af hvad du havde til rådighed og ikke af hvad du kunne låne.

Jeg syntes at i unge har nogle store opgaver foran jer, inden i falder til ro i et 'normalt' liv.

Bedste hilsener fra Robert

3 år siden
3 år siden

Selvfølgelig havde vi da jeg var ung ikke de samme problemer som unge har i dag, men det betød sandelig ikke, at vi var problemfri. Langt fra! Min ungdom var MEGET vanskelig. De unge i dag er meget friere i hele deres opførsel end vi var. Autoritetstroen var så stærk, at unge i dag ikke kan forestille sig og da slet ikke ville finde sig i. Den større frihed giver selvfølgelig også problemer, men ville vi undvære den?

Kåemer

3 år siden
3 år siden

De unge er vist rigere end nogensinde og de er friere end nogensinde. Hvad kan de egentlig ønske sig mere?

Men mange unge ønsker sig vist snarere faste rammer. Men det skal være rammer der sættes af nogle som disse unge er fascinerede af. Det skal ikke være skolelæreren eller forældrene.
En af rammerne idag er mobiltelefonen, der måske føles som en port til friheden, men også kan ses som en tragt der bliver snævrere jo dybere de kommer derind.

Den værste grad af frivillig frihedsberøvelse idag er nok den der følger af pludselig trang til at drage ud i verden og risikere sit liv for den store tanke. Ud for at kæmpe den store kamp imod det onde. Det er det man kalder for at blive "radikaliseret." (Ikke at blive radikal. Det er noget andet. Måske det modsatte.)

En ting der kan blive svært for de unge er at skulle overtage et land, hvis historie synes at blive mere accelereret, altså sådan noget som ændringer pr tidsenhed. Tingene står ikke stille, og det er svært at finde ud af hvad man egentlig skal gøre ved sig selv, sit liv og sit land.
Jeg har ellers set en masse unge der er velformulerede i mange sammenhænge. Måske lærer de alligevel noget i skolen, selvom vi gamle ofte har begrædt det betænkeligt lave faglige niveau, som vi tror er gældende. Vi ældre ser jo viden som noget andet. Vi kender til Kai Norman Andersen, slaget ved Helgoland, og Dronning Victoria. Og vi bliver nervøse når de unge intet ved om de gamle dage.
Jeg kom i en situation fornylig hvor et par unge kolleger ikke vidste hvem "Elefantmanden" var. Og de syntes heller ikke interesseret i at vide det. Og den historie var da aktuel på film for ganske få år siden .
Og hvis man i frokostpausen siger "Igår fik vi lam i asparges," er der ingen der aner hvad det handler om.

Som stor knægt kunne jeg ikke få min farmor til at indse at naturvidenskab var vigtigere skolepensum end Aksel Schiøtz og den poesi han sang. For det mente hun var vigtigt. (Idag forstår jeg hende bedre end dengang.)

Og sådan vil hver generation have sit at slås med.

3 år siden
3 år siden

Det var jo ikke sådan, at vi der var unge den gang boltrede os i frihed. Tværtimod, vi havde meget lidt frihed. Ungdomsoprøret omkring 1968 opstod ikke uden grund. Selvfølgelig kan man i dag påvise at dette oprør fik både gode og dårlige følger, men de som har været igennem det, ønsker i hvert fald ikke noget af de gamle tider tilbage. Man kan selvfølgelig ikke forlange, at de unge som ikke har oplevet denne revolution - som jeg tillader mig at kalde tiden - skal sammenligne deres egen situation med det der skete dengang. Men det er nu alligevel sådan, de unge i dag nyder en frihed, som var utænkelig for os, og den kan selvfølgelig både bruges og misbruges.

Kåemer

3 år siden
3 år siden
#12 Engbo

Revolution eller ungdomsoprør?

Jeg er enig i, at der var både gode og dårlige sider. De dårlige sider var at et virkelig ungdomsoprør blev afsporet - at påklædning og anarki i skolerne og has blev til socialistiske idealer. Disse tåbelige ting blev godt hjulpet af medierne.

Arbejderklassen blev hånet - den var jo borgerlig. Som indsamler til Land og Folk var vi inde hos venlige mennesker i et kollektiv. En af de stærkt klædte socialiser bedyrede: "Jo; men jeg sætter da også pris på Knud Jespersen; men sig mig, hvorfor går han med slips?"
Ja, hvad er det væsentligste i politik?

Jo, jeg ønsker heller ikke normerne tilbage fra før 60erne. For midt i galskaben blev det da lettere at gå i byen. Man behøvede ikke at have slips eller jakkesæt på. Det at man nu også kan sige du til alle er altså et gode frem for det latterlige. Det kom senere; men er nok en forsættelse af den tankegang.

Det var ganske komisk, at selv i en lille landsby skulle man sige De til præst og degn og til de største gårdejere fra propritær af og videre op ad. Man skulle ligeledes tage hatten af for samme.

3 år siden
3 år siden

Engbo

Det var nu ikke kun til de "fine" man skulle sige De, men til alle og enhver uden for familien og den nærmeste vennekreds. Sådan var det i hvert fald i byen hvor jeg levede, måske det var anderledes på landet.

Kåemer

3 år siden
3 år siden

Ja, som jeg husker De-tiltalen, så var det netop fremmede, man blev dus når man kendte hinanden godt. Det ændrede sig i min opvækst. Så begyndte man at bruge De overfor dem, der kunne være ens forældre eller bedsteforældre, mest af hensyn til, at de ikke var vant til bare at skulle være dus.

3 år siden
3 år siden

I 70'erne arbejdede jeg på et plejehjem, og da var der den meget strenge regel at vi SKULLE tiltale hinanden med De og efternavn. Naturligvis også med beboerne, men der var det meget let at overholde. Men de unge var jo så småt ved at vænne sig til at sige du, så ledelsen måtte give sig og tillade, at vi, personalet imellem kunne sige du, men det med efternavn måtte overholdes. Men det kom så til at betyde, at alle pigerne blev kaldt med drengenavne, Peter, Søren, Absalon osv. efter deres efternavn. Så også der måtte ledelsen give sig, og pludselig kom det som et dekret fra oven, at nu skulle vi alle være dus. Det skabte så også problemer, fordi det kom som en kommando og ikke som en naturlig udvikling. Men med list og lempe endte det da med at falde på plads.

Undskyld Rebekka, din debat er vist løbet af sporet, men det var nu rart også at få belyst denne side af udviklingen.

Kåemer

3 år siden
3 år siden
#16 Engbo

#13 Jo, det ar naturligt at sige du blandt bønder, arbejdere brugsmanden. Som en missions mand udtrykte det. Hvorfor skulle vi sige De? Vi siger da du til Gud.

Min husbond spillede kort hver torsdag
" Det er så skørt" sagde han. "Vi er tre der siger du." Den fjerde er læreren ham sige vi De til også der."

3 år siden

Besvar debattråd

Debatten ungdom idag er startet 26/01-2016 11:27 af Rebecka Pernille Weile og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2919Dagens ord
54 minutter siden · leviP
0Vil I venligst lade være med.
7 timer, 21 minutter siden · Savanti
192Kontraster
16 timer siden · Engbo
30Kristendom
1 dag, 14 timer siden · Engbo
99Dagens Vits
3 dage siden · Savanti
2Hjælp - flyt af tekst til anden kat...
4 dage siden · knudkp
1En god slutning
4 dage siden · dino
18Homofobi
5 dage siden · dino
2Skrivegrupper eller blot makkere
7 dage siden · heksemutter
2Kulturkanon
7 dage siden · Engbo
23folkeafstemning
13 dage siden · Engbo
18Dinosaurus.
15 dage siden · JohannesB
3Sletning af profiler
15 dage siden · NAHansen
4Bøger om at skrive
16 dage siden · IntetNavn
0DI Georges syndrom. Helbreds opdate...
18 dage siden · Savanti
6Samtykke
18 dage siden · dino
1Beskyttelse af truede dyrearter
18 dage siden · dino
12Forfatteri og ensomhed
18 dage siden · NAHansen
2Har du osse været ude for det?
18 dage siden · NAHansen
1Redigering af kategori efter public...
18 dage siden · NAHansen
4Livsbane . Livsveje. Livsvalg.
20 dage siden · Nicolas Jessen
4Grammatikkurser?
21 dage siden · Mette-Maj Ronja
63Hvad er meningen med livet?
21 dage siden · dino
0Spam fra profilen : Ellen baby
26 dage siden · knudkp
2Er E-sport sport?
27 dage siden · dino
1To Liv
1 måned siden · Engbo
10Danmark
1 måned, 11 dage siden · dino
16Chettoer
1 måned, 16 dage siden · Engbo
5Norges bjerge
1 måned, 17 dage siden · Engbo
74På'n igen.
1 måned, 29 dage siden · Engbo
0Otiumstol - anbefalinger
2 måneder siden · Machula T.
3Sonateform
2 måneder, 4 dage siden · Muhkovending
1hvilke lande, hvilke genrer?
2 måneder, 4 dage siden · Muhkovending
44Politiske ideologier anno 2019
2 måneder, 5 dage siden · Engbo
9Humor .
2 måneder, 10 dage siden · Engbo
5Udgivet novelle Inder
2 måneder, 13 dage siden · Birkmand

Religion, politik og samfund

30Kristendom
1 dag, 14 timer siden · Engbo
18Homofobi
5 dage siden · dino
23folkeafstemning
13 dage siden · Engbo
63Hvad er meningen med livet?
21 dage siden · dino
74På'n igen.
1 måned, 29 dage siden · Engbo
44Politiske ideologier anno 2019
2 måneder, 5 dage siden · Engbo
121Hvad er du taknemmelig for i dag?
3 måneder, 16 dage siden · Engbo
82Tysklands ansvar
4 måneder, 19 dage siden · Engbo
8Bøn
4 måneder, 26 dage siden · Morpheus
32Politik .
6 måneder, 8 dage siden · Engbo
2Folkepension - hvornår?
6 måneder, 9 dage siden · dino
47At rejse er at leve?
6 måneder, 9 dage siden · Inghard
27Evolutions forskning.
6 måneder, 11 dage siden · Inghard
8Circumcisio.
6 måneder, 12 dage siden · dino
6Den nye EU aftale
6 måneder, 17 dage siden · dino
62Parti til alternativ befrielse af D...
6 måneder, 21 dage siden · Engbo
4Salme
8 måneder, 13 dage siden · Engbo
6Victoria
9 måneder siden · Kåemer
71Saudi-Arabien - Rusland
9 måneder, 8 dage siden · Engbo
9Er den danske kultur modellerbar?
10 måneder, 3 dage siden · Nicolas Birch-J...
10Folkekirken – ad hvilken vej skal d...
10 måneder, 23 dage siden · Engbo
9Sandhed
11 måneder siden · Inghard
9debat af moderæset, versus lykken.
11 måneder, 1 dag siden · Pia Hansen
12Straf. Og forbrydelse.
11 måneder, 19 dage siden · dino
67Burkaforbud
11 måneder, 26 dage siden · Kåemer
41Demokrati
1 år siden · Kåemer
23Legalisering af cannabis
1 år siden · thevoid
5Ved bålet --ja, ved bålet
1 år, 2 måneder siden · Engbo
4Èt menneske - eller to?
1 år, 2 måneder siden · dino
7Æblemostreglementet
1 år, 3 måneder siden · dino
5Før Adams tid.
1 år, 3 måneder siden · Engbo
59Den selektive etik.
1 år, 3 måneder siden · dino
31Spare på DR?
1 år, 4 måneder siden · dino
38Er du kristen/religiøs?
1 år, 4 måneder siden · Engbo
0Land og by
1 år, 5 måneder siden · dino
7Vilde dyr tilbage i naturen?
1 år, 5 måneder siden · Engbo