Religion, politik og samfund · ungdom idag

16 svar
Senest opdateret 4 år siden · 8 bruger(e) deltager
4 år siden

Hvad er jeres holdning til alkohol, stoffer, hash og cigaretter til unge. Hvordan ser i på ungdommen idag, og hvordan ser den ud udefra? Hvordan ser ældre geneartioner på de unge. Jeg vil rigtig gerne vide jeres mening omkring ungdommen idag.

4 år siden
4 år siden

Jeg tror ikke den er værre i dag end tidligere, vi der står på sidelinien er mere oplyste via nyhederne, den får vi til gengæld flere gange i døgnet så vi tror at unge skyder på hver gadehjørne. Stoffer er måske blevet mere tilgængelig i dag, men bliver også anvendt af andre end de unge.
Min bror røg hash i hans ungdom, men han har haft et godt liv alligevel, det var nok kun en fase i hans liv.
Jeg kender ingen unge der er på stoffer, jeg kender flere ældre der drikker lidt for meget hver dag.
De unge jeg omgås, er høflige og har en sund tilgang til livet.
Vh. Hanna Fink

4 år siden
4 år siden

tusinde tak for din mening :)

4 år siden
4 år siden

Jeg har svært ved at se unge sådan over en kam. De er vidt forskellige, som alle andre aldersgrupper. Selvfølgelig er der grupper og enkeltpersoner, som jeg ikke bryder mig om, men det gælder jo folk i alle aldre. Almindeligvis har jeg det godt med andre mennesker, og det gælder i høj grad også unge.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Jeg var selv en underlig starut som ung. Ikke noget jeg idag er særlig stolt af.
Derfor må jeg jo også bære lidt over med de unge idag. Men de spiller altså noget mærkelig musik!

4 år siden
4 år siden

Det mærkelige musik, som dino omtaler, tror jeg i nogen grad, noget man pådutter ungdommen - og som de ofte føler som en pligt at provokere med. Jeg har bemærket til arrangementer - ofte nogen, jeg selv har været involveret i - at man nu i sin godhed siger: musikken, den må de unge bestemme. Det gør de så, og når musikken begynder med de udvalgte grupper, så snakker de unge - lægger sig helt op ad bordet for at få ørenlyd for musikstøjen.
Jeg har betragtet fænomenet igen og igen. Der er kun meget lidt kontakt med gruppe og publikum. Så sker det, at en gruppe med mere menneskelig musik slår tonen an - og så lytter folk, unge og gamle, og pludselig, er der liv på dansegulvet.

Det er ikke bare et fænomen unge mod gamle, for den hårde musik opstod jo allerede i 1950erne. Omvendt kommer der jo trods alt også gode, nye toner.

Nå, jeg har nu altid været konservativ hvad musikken angår. Jeg kan lide "Skamlingsbanken" og "Tusmørket over Caribien falder blidt over land og dal..." --samt "Rose skal vi danse..."

4 år siden
4 år siden

Jeg er jo meget enig med det, der allerede er blevet sagt i tråden, som Fink siger: unge er ikke værre i dag end andre tider, men nyhederne fortæller om dem, der skyder på gadehjørnerne. Som Kåemer siger, unge er individuelt forskellige som andre mennesker og kan ikke sættes på en formel uden videre.
Misbrugsproblemer er ikke kun et problem blandt unge, blandt de ældre generationer har alkohol også tidligere været et problem, og hash og narko, som i starten var et ungdomsproblem, er med tiden blevet et problem i alle aldersgrupper.
Så kommer de sidste indlæg til at handle om musikken. Lige siden jazztiden har man syntes, at de unges musik var noget underligt noget. Om jeg så også i dag kan reagere og synes, at noget nutidig musik lyder lidt underligt, så tænker jeg lige på, at det sagde man også om The Beatles ;-)

4 år siden
4 år siden

Jeg er selv 15 år og mit forhold til rusmidler er et meget fjernt forhold.
Det skal forstås på, at det ikke falder ind i min interesse at gå ud og drikke hver weekend og bare feste den af.

Jeg ville selv beskrive ungdommen i dag, som en meget usikker generation, da de sociale medier påvirker deres,( sågar min) tanke gang.

Man har jo hørt og set de tilfælde, hvor teenager bliver så meget påvirket af de sociale medier at, det direkte bliver brugt som et
" mobbemiddel" ,som medføre til psykiske skader og dårligere sociale selvværd.


Jeg tror den ældre generation generalisere os unge, som dovne ,selvisk, uansvarlige mennesker der ingen skam har i livet, mens igen, som ung genereliser vi dem jo også , som gamle ,sure slatende mennesker der heletiden spiller bango.

På nogle punkter opfylder den generelle "teenager" eller den generelle "senior" de forstillinger man har lavet om dem.

Men vi er jo alle forskellige fra person til person.
Unge i dag er faktisk blevet en del mere kreative, innovative og intellektuelle på et meget højt plan end hvis man kigger 50 år tilbage.

Det der er problem ved ungdommen ,synes jeg selv, i dag er , at der er så mange unge der ikke kan se det ædle og vise ved at tage en snak i ny og næ med en gammel dame.
Jeg har et meget personligt forhold til ældre selvom jeg ingen bedsteforældre har.
For jeg føler jeg altid kan lære noget nyt fra dem, når jeg høre om gamle dage eller om deres egne oplevelser.

Jeg synes at som gammel eller ung ,kan hver generation, som gammel eller som ung, altid lære fra hinanden.

4 år siden
4 år siden

Rebecka, jeg mener at unge idag er lige så oplevelseshungrende, sensitive og skrøbelige som i tidligere generationer.

Men meget påvirker ungdommen idag, som ikke tidligere var en del af hverdagen. Den massive informationsmængde og de voksnes manglende vilje til at opdrage og sætte grænser, og samfundets vilkårlighed og lunefuldhed.

I mine teenagerår blev jeg ikke bedt om at tage nøgenbilleder foran en telefon. Det økonomiske råderum var generelt begrænset af hvad du havde til rådighed og ikke af hvad du kunne låne.

Jeg syntes at i unge har nogle store opgaver foran jer, inden i falder til ro i et 'normalt' liv.

Bedste hilsener fra Robert

4 år siden
4 år siden

Selvfølgelig havde vi da jeg var ung ikke de samme problemer som unge har i dag, men det betød sandelig ikke, at vi var problemfri. Langt fra! Min ungdom var MEGET vanskelig. De unge i dag er meget friere i hele deres opførsel end vi var. Autoritetstroen var så stærk, at unge i dag ikke kan forestille sig og da slet ikke ville finde sig i. Den større frihed giver selvfølgelig også problemer, men ville vi undvære den?

Kåemer

4 år siden
4 år siden

De unge er vist rigere end nogensinde og de er friere end nogensinde. Hvad kan de egentlig ønske sig mere?

Men mange unge ønsker sig vist snarere faste rammer. Men det skal være rammer der sættes af nogle som disse unge er fascinerede af. Det skal ikke være skolelæreren eller forældrene.
En af rammerne idag er mobiltelefonen, der måske føles som en port til friheden, men også kan ses som en tragt der bliver snævrere jo dybere de kommer derind.

Den værste grad af frivillig frihedsberøvelse idag er nok den der følger af pludselig trang til at drage ud i verden og risikere sit liv for den store tanke. Ud for at kæmpe den store kamp imod det onde. Det er det man kalder for at blive "radikaliseret." (Ikke at blive radikal. Det er noget andet. Måske det modsatte.)

En ting der kan blive svært for de unge er at skulle overtage et land, hvis historie synes at blive mere accelereret, altså sådan noget som ændringer pr tidsenhed. Tingene står ikke stille, og det er svært at finde ud af hvad man egentlig skal gøre ved sig selv, sit liv og sit land.
Jeg har ellers set en masse unge der er velformulerede i mange sammenhænge. Måske lærer de alligevel noget i skolen, selvom vi gamle ofte har begrædt det betænkeligt lave faglige niveau, som vi tror er gældende. Vi ældre ser jo viden som noget andet. Vi kender til Kai Norman Andersen, slaget ved Helgoland, og Dronning Victoria. Og vi bliver nervøse når de unge intet ved om de gamle dage.
Jeg kom i en situation fornylig hvor et par unge kolleger ikke vidste hvem "Elefantmanden" var. Og de syntes heller ikke interesseret i at vide det. Og den historie var da aktuel på film for ganske få år siden .
Og hvis man i frokostpausen siger "Igår fik vi lam i asparges," er der ingen der aner hvad det handler om.

Som stor knægt kunne jeg ikke få min farmor til at indse at naturvidenskab var vigtigere skolepensum end Aksel Schiøtz og den poesi han sang. For det mente hun var vigtigt. (Idag forstår jeg hende bedre end dengang.)

Og sådan vil hver generation have sit at slås med.

4 år siden
4 år siden

Det var jo ikke sådan, at vi der var unge den gang boltrede os i frihed. Tværtimod, vi havde meget lidt frihed. Ungdomsoprøret omkring 1968 opstod ikke uden grund. Selvfølgelig kan man i dag påvise at dette oprør fik både gode og dårlige følger, men de som har været igennem det, ønsker i hvert fald ikke noget af de gamle tider tilbage. Man kan selvfølgelig ikke forlange, at de unge som ikke har oplevet denne revolution - som jeg tillader mig at kalde tiden - skal sammenligne deres egen situation med det der skete dengang. Men det er nu alligevel sådan, de unge i dag nyder en frihed, som var utænkelig for os, og den kan selvfølgelig både bruges og misbruges.

Kåemer

4 år siden
4 år siden
#12 Engbo

Revolution eller ungdomsoprør?

Jeg er enig i, at der var både gode og dårlige sider. De dårlige sider var at et virkelig ungdomsoprør blev afsporet - at påklædning og anarki i skolerne og has blev til socialistiske idealer. Disse tåbelige ting blev godt hjulpet af medierne.

Arbejderklassen blev hånet - den var jo borgerlig. Som indsamler til Land og Folk var vi inde hos venlige mennesker i et kollektiv. En af de stærkt klædte socialiser bedyrede: "Jo; men jeg sætter da også pris på Knud Jespersen; men sig mig, hvorfor går han med slips?"
Ja, hvad er det væsentligste i politik?

Jo, jeg ønsker heller ikke normerne tilbage fra før 60erne. For midt i galskaben blev det da lettere at gå i byen. Man behøvede ikke at have slips eller jakkesæt på. Det at man nu også kan sige du til alle er altså et gode frem for det latterlige. Det kom senere; men er nok en forsættelse af den tankegang.

Det var ganske komisk, at selv i en lille landsby skulle man sige De til præst og degn og til de største gårdejere fra propritær af og videre op ad. Man skulle ligeledes tage hatten af for samme.

4 år siden
4 år siden

Engbo

Det var nu ikke kun til de "fine" man skulle sige De, men til alle og enhver uden for familien og den nærmeste vennekreds. Sådan var det i hvert fald i byen hvor jeg levede, måske det var anderledes på landet.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Ja, som jeg husker De-tiltalen, så var det netop fremmede, man blev dus når man kendte hinanden godt. Det ændrede sig i min opvækst. Så begyndte man at bruge De overfor dem, der kunne være ens forældre eller bedsteforældre, mest af hensyn til, at de ikke var vant til bare at skulle være dus.

4 år siden
4 år siden

I 70'erne arbejdede jeg på et plejehjem, og da var der den meget strenge regel at vi SKULLE tiltale hinanden med De og efternavn. Naturligvis også med beboerne, men der var det meget let at overholde. Men de unge var jo så småt ved at vænne sig til at sige du, så ledelsen måtte give sig og tillade, at vi, personalet imellem kunne sige du, men det med efternavn måtte overholdes. Men det kom så til at betyde, at alle pigerne blev kaldt med drengenavne, Peter, Søren, Absalon osv. efter deres efternavn. Så også der måtte ledelsen give sig, og pludselig kom det som et dekret fra oven, at nu skulle vi alle være dus. Det skabte så også problemer, fordi det kom som en kommando og ikke som en naturlig udvikling. Men med list og lempe endte det da med at falde på plads.

Undskyld Rebekka, din debat er vist løbet af sporet, men det var nu rart også at få belyst denne side af udviklingen.

Kåemer

4 år siden
4 år siden
#16 Engbo

#13 Jo, det ar naturligt at sige du blandt bønder, arbejdere brugsmanden. Som en missions mand udtrykte det. Hvorfor skulle vi sige De? Vi siger da du til Gud.

Min husbond spillede kort hver torsdag
" Det er så skørt" sagde han. "Vi er tre der siger du." Den fjerde er læreren ham sige vi De til også der."

4 år siden

Besvar debattråd

Debatten ungdom idag er startet 26/01-2016 11:27 af Rebecka Pernille Weile og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

3Brugt, misbrugt, udnyttet og udmyge...
4 timer, 45 minutter siden · Prem
3439Dagens ord
5 timer, 18 minutter siden · Fink
61Forbyde kritik?
13 timer siden · JohannesB
62Lykken
16 timer siden · Engbo
2Teknisk: Kan ikke publicere drabble...
1 dag, 2 timer siden · Filia
185Den frie verdens leder
4 dage siden · Wernn
0Tips og tricks til skriveprocessen
6 dage siden · Morpheus
12Dagens anekdote
6 dage siden · Prem
0Soul & neosoul - musikinspiration
6 dage siden · Prem
54Ligheder
8 dage siden · Engbo
428Kontraster
9 dage siden · Engbo
2Det primitive holdbare.
9 dage siden · Prem
10Noget teknisk
12 dage siden · Kafkaesque
14Forstyrrende elementer i læsning
13 dage siden · maryanna
18Komplimenter
14 dage siden · Wernn
116Dagens Vits
14 dage siden · Savanti
122Virus
15 dage siden · dino
10Råd søges om tid til at skrive
16 dage siden · Prem
3Lidt snak om Fyldepennen
17 dage siden · Prem
0Kringsat
19 dage siden · Engbo
8Udødelige fortællinger
25 dage siden · Engbo
3Droner
26 dage siden · JohannesB
16Så udkommer min digtsamling
1 måned, 3 dage siden · Anita A
5Limericker på Vendelbomål
1 måned, 22 dage siden · Nordigarden
52Treenigheden
1 måned, 24 dage siden · Engbo
2Den statestik ... den statestik.
1 måned, 26 dage siden · knudkp
31Hvad mener i?
2 måneder, 1 dag siden · Jack the Rapper...
5Direkte tale i udlandet
2 måneder, 4 dage siden · Kafkaesque
2Royalty
2 måneder, 6 dage siden · WeirdSpace
1Er glad for at....
2 måneder, 8 dage siden · Eddie
3Betalæser søges til første kapitel ...
2 måneder, 19 dage siden · vilværeforfatte...
5Corona og forlagsbranchen
2 måneder, 19 dage siden · JohannesB
16Fusk i forlagskonstrakten?
2 måneder, 23 dage siden · Skribenten47
0Tillykke til dronningen
3 måneder siden · Savanti
2Klima krigeren.
3 måneder, 13 dage siden · Savanti
17Din dag
3 måneder, 24 dage siden · Genialegaver

Religion, politik og samfund

61Forbyde kritik?
13 timer siden · JohannesB
185Den frie verdens leder
4 dage siden · Wernn
122Virus
15 dage siden · dino
0Kringsat
19 dage siden · Engbo
52Treenigheden
1 måned, 24 dage siden · Engbo
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
4 måneder, 20 dage siden · Wernn
27SAS
4 måneder, 21 dage siden · Morpheus
379Gud
5 måneder, 4 dage siden · Wernn
104Skyder de; fordi, der er krig?
5 måneder, 5 dage siden · Wernn
19Penge-tro vs. religion eller?
5 måneder, 14 dage siden · dino
4Nytårstalen
6 måneder, 13 dage siden · dino
117Statsborgerskab
6 måneder, 16 dage siden · Wernn
12Julens indlæg
6 måneder, 19 dage siden · dino
65Demokrati
7 måneder, 1 dag siden · Wernn
39Løsrivelse - af provinser og hele l...
7 måneder, 7 dage siden · Wernn
122Hvad er du taknemmelig for i dag?
7 måneder, 8 dage siden · Freema
44Forskningsprojekt om konflikt og ko...
7 måneder, 8 dage siden · Wernn
109Homofobi
7 måneder, 14 dage siden · leviP
5Pengetroen
8 måneder, 8 dage siden · Wernn
19Lykke
8 måneder, 13 dage siden · Engbo
53Politiske ideologier anno 2019
8 måneder, 14 dage siden · Wernn
1Det store intet
8 måneder, 22 dage siden · dino
0Sekterisk aggression
9 måneder, 12 dage siden · dino
2Uartige børn i gamle dage og idag
9 måneder, 22 dage siden · Engbo
30Kristendom
11 måneder, 2 dage siden · Engbo
23folkeafstemning
11 måneder, 13 dage siden · Engbo
63Hvad er meningen med livet?
11 måneder, 21 dage siden · dino
74På'n igen.
1 år siden · Engbo
82Tysklands ansvar
1 år, 3 måneder siden · Engbo
8Bøn
1 år, 3 måneder siden · Morpheus
32Politik .
1 år, 5 måneder siden · Engbo
2Folkepension - hvornår?
1 år, 5 måneder siden · dino
47At rejse er at leve?
1 år, 5 måneder siden · Inghard
27Evolutions forskning.
1 år, 5 måneder siden · Inghard
8Circumcisio.
1 år, 5 måneder siden · dino
6Den nye EU aftale
1 år, 5 måneder siden · dino